En ung pige ser tilbage mod kameraet med et krydstogtskib og bygninger i baggrunden, under en klar blå himmel.

Krydstogt for familien – bliv inspireret og få tips til ferien her

Thiamka Margrethe Pedersen
Søger du efter et alternativ til charterferie med familien? Og elsker du ligesom jeg duften af havvand, vinden gennem håret og lyden af bølgernes brusen? Holder du af rundrejser, og kan du godt lide tanken om, at du rejser i løbet af natten, og hver morgen vågner op til et helt nyt og spændende sted? Så kunne en rundrejse med et krydstogtskib være noget for dig og din familie.

(Du kan læse hele artiklen, eller du kan hoppe direkte til en af de dele, som appellerer mest til dig.)
Krydstogt – Er det noget for dig og din familie?Er det dyrt at tage på krydstogt med familien?Hvor skal krydstogtet gå hen og med hvilket selskab?Faciliteter og aktiviteter for hele familienPlanlæg hjemmefra og få styr på økonomienUdflugter og ture i landTid til at side farvel – og måske på gensyn…

Det gode er, at på denne form for rundrejse behøver du kun at pakke din kuffert én gang, og imens du slapper af eller benytter dig af alle de forskellige aktiviteter og tilbud om bord, sørger kaptajnen og besætningen for at transportere dig og din familie til nye spændende destinationer.

Tidligere havde man lidt opfattelsen af, at krydstogter var for velhavende amerikanere. Nu er krydstogter blevet ”allemandseje”, også når det gælder børnefamilien. Ferie ombord på et krydstogtskib er et godt alternativ til charterferien med All Inclusive, og danskerne har for alvor fået øjnene op for den flydende ferie, og interessen er stærk stigende.

For at hjælpe dig godt i gang med planlægningen af dit krydstogt for familien, giver jeg dig et hurtigt overblik med gode tips og råd. Læs mere og lad dig inspirere i vores guider:

Krydstogtsferie fra A til Å
Krydstogt – få gode råd fra tre eksperter

Krydstogt – Er det noget for dig og din familie?

Tre personer står sammen på et skibsdæk med en by i baggrunden.At være på krydstogt er faktisk et vidt begreb, og der findes krydstogter for enhver pengepung, interesse og temperament.

Det kan være et flodkrydstogt på Donau, et minikrydstogt på 3-5 dage langs Norges kyst, et almindeligt togt på omkring 7-12 dage eller endda af flere måneders varighed, hvor du kommer det meste af Jorden rundt.

Et krydstogt for familien kan spænde bredt fra billigt til luksus, fra flod til hav, fra mindre skibe til giganter med op til 6.000 passagerer, fra sol- og badeferie i Sydeuropas varme til det historiske i Baltikum, eller hvad med en natursmuk rute i Norden eller oplevelser i Alaskas vilde natur? Du kan få intim og rolig stemning, men også fest & farver med mange mennesker fra morgen til aften.

Et krydstogt er for alle. Unge, ældre, par, småbørnsfamilier, sammenbragte familier med både mindre og større børn, og bedsteforældre, som gerne tager børnebørnene med. Har du børn og børnebørn, kan et krydstogt for familien være en skøn oplevelse at være fælles om.

På en familieferie er der mange hensyn at tage og ting at forholde sig til, og det kan være en balancegang at tilgodese alles ønsker. Min erfaring er, at det faktisk ikke er svært med denne ferieform. Der er nemlig så mange muligheder og tilbud. Jeg er næsten fristet til at sige, at der er garanti for en vellykket ferie for hele familien.

Er det dyrt at tage på krydstogt med familien?

Nej, det behøver ikke at være dyrere end en almindelig charterferie!

Prisen kan svinge meget, da der er stor forskel på skibets størrelse, rute, varighed og standard. Nogle selskaber er kendt for deres fordelagtige priser. Andre selskaber har fokus på selve oplevelsen, maden og faciliteterne, og dermed også til en højere pris.

Der findes ingen officiel klassificering, og standarden og kvaliteten af maden kan svinge meget. Min erfaring er dog, at man generelt får, hvad man betaler for.

En gruppe dansere iført farverige kostumer optræder på en scene, hvor baggrunden viser teksten Boogie Wonderland.Prisen inkluderer som regel selve krydstogtet, ophold i kahyt (inkl. rengøring), helpension i bestemte restauranter, drikke (vand, kaffe, te, juice og saft), drikkepenge og underholdning samt adgang til de fleste faciliteter.

Dertil kan der komme tilkøb som sodavand, øl, vin og drinks eller behandlinger i wellnessområdet.

For at kunne finde den reelle pris på de forskellige tilbud, kan du undersøge, om prisen er inklusiv transport til krydstogtskibet, om All Inclusive er med drikkevarer, om drikkepenge er inklusiv, hvilken kahytstype der er indeholdt i prisen, om der er en eller flere udflugter med i prisen, eller om det er med dansk rejseleder?

Du kan være heldig, at jeres skib sejler fra København. Men det kan også være fra f.eks. Rom, Venedig, Miami eller New York. Står du selv for transporten til skibet, kan du eventuelt kombinere det med en sol- og badeferie eller en besøg i den pågældende storby.

Hvis du f.eks. skal til Middelhavet med fly eller et andet sted, kan du læse videre her. Hvis du vil se flypriser til det afrejsested, hvorfra jeres krydstogtsskib sejler, kan du lave en søgning i vores flysøgemaskine her.

Oftest er drikkepenge inkluderet i prisen. Vi danskere synes måske, at det er lidt usædvanligt at betale forud for en formodet god service, hvor vi herhjemme mere betaler efter, at vi har modtaget servicen og vurderet den. På skibene behøver du dog ikke at være nervøs for, at du betaler for noget, du ikke får.

Et lille barn iført en orange redningsvest puster i en nødfløjte.Børn og voksne får stor opmærksomhed, og min erfaring er, at der stort set aldrig er en finger at sætte på noget.

Personalet tjekkes for deres arbejde ned til mindste detalje hele tiden. Derfor er det også vigtigt for dem, at du efter et endt ophold giver dem de karakterer, de har fortjent.

Fraprisen på et familiekrydstogt er næsten altid for en indvendig kahyt for to personer. Har du brug for en større kahyt, og ønsker du at have en udvendig med eller uden balkon eller måske en suite, kommer dette i tilkøb.

En balkon er en af de ting, som min familie og jeg prioriterer højt.

Det er fint at være blandt mange mennesker, men vi har samtidig også behov for at trække os lidt tilbage og f.eks. læse, og blot være sammen som familie.

Balkonen giver selvsagt mere plads, og du har bedre mulighed for at lufte sko og tørre bade- og træningstøj. Når du ankommer til en ny havn, er der meget at følge med i og se på for både børn og voksne.

Sidst men ikke mindst giver det en dejlig ro at kigge ud på vandet og den endeløse horisont, ligesom ”højden til himmelen” kan virke befriende.

Balkonen er også fin at have som et ekstra ”rum” at være i, når børnene er puttet. At du så også kan nyde en smuk solnedgang eller opleve romantisk måneskin, er jo bare en ekstra bonus.

En solnedgang over havet med et mørkt skydække ovenover og solens refleksion i vandet, set fra en båd med en ræling i forgrunden.Gør op med dig selv, hvor meget du vil spendere i forhold til, hvor meget I vil bruge og opholde jer på balkonen, og i det hele taget hvor stor betydning det har for jer at kunne se vandet fra jeres kahyt.

Som med så meget andet gælder det, at jo tidligere du bestiller, jo større er udvalget, og du kan sikre dig den kahyt på det skib, på den rute, og med det selskab, du ønsker – og til en fornuftig pris.

For at vide mere om prisen på et krydstogt for familien, kan du læse videre her

Hvor skal et krydstogt for familien gå hen og med hvilket selskab?

Der er et hav af muligheder! Har du og din familie lyst til at tage til det skønne Middelhav om sommeren, til det nyere og populære krydstogtsmål Dubai, eller hvad med at cruise mellem de eksotiske caribiske øer om vinteren? Læs videre her.

For at kunne træffe det rigtige valg for dig og din familie, er det – udover pengepungen og økonomien – også vigtigt at have følgende overvejelser med i din endelige beslutning:

– Hvordan er standarden, komforten og kvaliteten af maden?
– Hvordan er udbuddet af faciliteter for børn og voksne?
– Hvilke destinationer besøger I?
– Er der mange ”dage på havet”, hvor I ikke oplever land?

Sammenlign og find ud af, hvad der betyder mest for dig og din familie. Hvad vægter I højest, og hvad vil I evt. gå på kompromis med?

Faciliteter og aktiviteter for hele familien

En dreng med hjelm og klatreudstyr ringer en klokke øverst på en klatrevæg.Et krydstogt for familien er en forkælelsesferie med et væld af tilbud, aktiviteter og faciliteter for alle aldre, både mindre børn, større børn, teenagere og voksne.

F.eks. børnepool, jacuzzis, voksenpool med tilhørende stilleområde, fitnesscenter, sportsfaciliteter, udendørs løbebane, bordtennis, minigolf, klatrevæg, spa & wellness, butikker, bibliotek og inden- og udendørs biograf.

Om aftenen behøver man heller ikke at kede sig, for her åbnes der op for teater, kasino, live musik, shows samt forskellige barer og lounges. Og skønt er det nu altså, at I om aftenen ikke skal gå den lange vej, eller ikke kan få fat på en taxa, når trætheden melder sig hos børnene og gerne vil hjem.

Derudover tilbyder et underholdnings-team i løbet af dagen og om aftenen forskellige slags fællesaktiviteter for alle aldre f.eks. gymnastik, dans og sjove konkurrencer.

I har rig mulighed for at være aktive sammen, men også hver for sig.

Har I voksne lyst til at lave noget uden, at børnene nødvendigvis skal være med, eller vil børnene gerne være sammen med andre jævnaldrende, kan børneklubben være en fin idé. Her er gode tilbud og muligheder for alle aldersgrupper fra børnehavebørn, til lidt større børn og teenagere. Og aktiviteterne, tidspunkterne og varigheden er tilpasset de forskellige alderstrin.

Har I behov for at få et samlet overblik over, hvad der forgår ombord, kan I trygt orientere jer i morgendagens ”avis”, som kommer hver aften. Her kan I bl.a. læse om ruten, byen eller landet I kommer til, vejrforholdene, underholdningstilbud samt temaer og eventuel dresscode i restauranten.

Planlæg hjemmefra og få styr på økonomien

Når du rejser og holder ferie med børn, kan det være en stor fordel at være på forkant med det praktiske. Næsten alt kan være planlagt hjemmefra, så det eneste tilbage på ferien, du skal koncentrere dig om, er at slappe af og være sammen med familien.

Et stort, farverigt indendørs rum med flere niveauer og trapper, hvor folk sidder ved borde og en stor dekorativ gulvflade i bølgemønster.Forplejning er for de fleste en vigtig del, og man kan med rette tænke tanken, at et krydstogt er en slags charterferie på havet med All Inclusive.

På et krydstogt for familien er det praktisk med mad og drikke til rådighed og inden for rækkevidde det meste af døgnet. I snack-buffeterne er der noget for enhver smag og ethvert behov, så I kan få stilnet den værste sult imellem hovedmåltiderne.

Har du både mindre børn og teenagere med, kan I som børnefamilie have lidt forskudt dagsrytme, og her kan det være en fordel, at børnene kan hente snacks, is og drikke.

Morgenmad og aftensmaden indtages enten i restauranten eller i et stort cafeteria. I restauranten kan du vælge mellem to serveringstidspunkter, som er faste hver aften, omkring kl. 18.30 eller kl. 20, og du og din familie har det samme bord og de samme tjenere.

Du behøver ikke bekymre dig, om menuen er for hele familien, for der vælges forret, hovedret, dessert ud fra både voksen- og børnemenu. Derudover er der altid minimum ét alternativ, hvad angår retter uden sukker, lavt fedtindhold og vegetarisk.

Cafeteriaet byder på flere store buffeter med koldt, lunt, varmt, frugt og søde sager. Ønsker I ikke at være afhængige af faste spisetidspunkter eller at være klædt på efter bestemte retningslinjer, kan I også vælge af spise aftensmaden her fremfor i restauranten.

Trænger I derimod til lidt adspredelse og mere intim hygge, har skibet også a la carte restauranter med f.eks. sushi eller steak. Da spisestederne ikke hører under helpensionen, er her heller ikke overfyldt med gæster.

Som udgangspunkt er sodavand, øl, vin, drinks og specialkaffe ikke med i prisen. Du kan tilkøbe forskellige pakker og armbånd, og på den måde behøver du ikke bekymre dig om, at budgettet løber løbsk. Gør op med værdien heraf, enten om det kan betale sig i kroner og ører, eller om du mere betaler for bekvemmeligheden.

Udflugter og ture er normalt ikke inkluderet i rejsens pris. Du kan derfor med fordel bestille udflugterne hjemmefra, så du på forhånd har den del af budgettet på plads.

Udflugter og ture i land på et krydstogt for familien

En mand, en dreng og en kvinde går mellem ruiner på en brolagt sti under en klar himmel.

Flere rederier tilbyder inden afrejsen at tilkøbe en samlet udflugtspakke med rabat. Det er oftest billigere selv at arrangere ture og tage ud på egen hånd. Desuden kan det være dejligt at komme lidt væk fra skibets andre gæster.

Har du mod på selv at undersøge og bestille udflugter, kan du hjemmefra tjekke selskaber som Cruisingsexcursions.com som specialiserer sig i ture.

I kan også tage rundt på egen hånd, når I kommer i land, men det kan dog være en stor fordel at have en forestilling om, hvad der kunne have jeres interesse, da tiden i land kan være kostbar.

Nogle destinationer har så meget at byde på, at I virkelig må prioritere timerne i land. Andre destinationer er måske knapt så spændende. Her kan det være en mulighed at besøge den lokale strand.

Tid til at sige farvel – og måske på gensyn…

Min familie og jeg har været på vores 4. krydstogt, og vi må gang på gang konstatere, at vi ikke kan undgå at få et ”personligt” forhold til kahytsassistenten og de faste tjenere i restauranten.

Under hele cruiset fungerer de nærmest som rejseguider. Hver aften spørger de venligt ind til dagen, og der informeres om aftenens forskellig former for underholdning, og om morgendagens program samt tidspunkter, du skal være opmærksom på f.eks. ankomst og afrejse fra havnen.

To bamser, den ene med solbriller, sidder på en seng med grønne sengetæpper.De har gode råd og tips og kan svare på næsten alle spørgsmål, du må have. Det giver generelt en dejlig tryghed, og det er derfor altid med et stik af vemod at skulle tage afsked.

Og børnene, ja de kan hurtigt vænne sig til spændte at skulle se, hvilket sødt dyr kahytsassistenten nu har fundet på at lave af håndklæder, når de åbner kahytsdøren efter en tur i teatret eller en hyggelig aftentur rundt på skibet.

Det siges, at godt 60 procent af krydstogtpassagererne er gengangere, og min familie og jeg er uden tvivl deriblandt. Så fra os bliver det helt sikkert et ”på gensyn”!

Jeg håber, at du og din familie er blevet inspireret til at tage på jeres første krydstogt – eller at tage på endnu et.

Ha’ et fantastisk krydstogt for familien!

Fotos:
Alle fotos © Thiamka Margrethe Pedersen

 

Relaterede artiklerSkriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Privatlivspolitik
Læs vores persondatapolitik.