En person står på en træbro og betragter det frodige grønne bjerglandskab omgivet af tåge under en klar himmel.

Magiske Madeira – Atlanterhavets grønne naturparadis

Travelmarket
Dramatisk natur, fantastisk badevand, gastronomi og mildt, behageligt klima året rundt. Den portugisiske Atlanterhavsø Madeira er den perfekte feriedestination, hvis vinteren skal forsødes med solskin og smukke landskaber. Se frem til masser af oplevelser for både store og små på denne naturskønne og bjergrige ø.

Artiklen er sponsoreret af VisitMadeira / TAP Air Portugal

En kystlinje med høje klipper og en by omgivet af frodige grønne områder strækker sig langs det blå hav under en klar himmel.

Et frodigt paradis midt i Atlanterhavet

Du kender måske følelsen? Sommeren er forbi, og pludselig synes solskinsdagene og det varme sand mellem tæerne langt væk, og ventetiden til sommer synes uendelig lang. Forude venter adskillige måneder med mørke, kulde og regn, og det kan tære på både energi og det gode humør.

Heldigvis er det muligt at snuppe en lille solskinspause fra vintermørket. Drømmer du og familien om en rejse til varmere himmelstrøg, kunne den for eksempel gå til den naturskønne portugisiske ø Madeira, som ligger i Atlanterhavet cirka 520 kilometer ud fra Nordafrikas kyst. Her er subtropisk klima, og vinteren igennem masser af solskin og dagtemperaturer på omkring 20 grader samt lune nætter.

Madeira ligger langt fra det europæiske fastland, og byder på masser af kultur, historie, kunst og tradition samt en smuk og dramatisk natur med dybe, grønne dale, majestætiske bjerge og brusende vandfald. Naturen på Madeira er i en klasse for sig, og der er masser af muligheder for at opleve den på nærmeste hold.

Læg dertil charmerende landsbyer med farverige huse, krystalklart badevand og masser af gode spisesteder. Madeira er ideel – hvad enten I er til aktiv ferie, eller bare drømmer om at slappe af og lade op i fredfyldte og naturskønne omgivelser.

Og trænger I til lidt afveksling og mere byliv, er øens største by Funchal et besøg værd med rigtigt mange tilbud og muligheder.

Bybillede med bygninger og en kirke omgivet af palmer, med en bakke fuld af huse i baggrunden.

Se præsentationsvideo af Madeira her:

Baggrundshistorie

Da portugisiske søfolk i 1419 ankom til den ubeboede ø, var den så tæt bevokset med uigennemtrængelig skov, at det var vanskeligt at gå i land. Den fik af samme grund navnet Madeira, som er det portugisiske ord for “træ”.

Tag en tur gennem eventyrskoven og området Fanal med gamle krogede laurbærtræer, der er indhyllet i tåge og mystik. Det er en helt særlig oplevelse at færdes her.

En skov med store gamle træer og grønt græs hvor to personer står midt i landskabet.

Skove som disse dækkede i forhistorisk tid store dele af Sydeuropa, men blev under den seneste istid udraderet fra det europæiske kontinent. Isen nåede dog aldrig ud til Madeira, og i dag lever historien videre i verdens største og bedst bevarede område af de subtropiske og ikoniske laurisilva-skove med gamle laurbærtræer, som er mange hundrede år gamle.

De højtliggende skovområder med de gamle krogede træer, der ligger på den nordlige del af øen, blev i 1999 optaget på UNESCOs Verdensarvsliste og er en magisk naturoplevelse, som ikke har sit lige noget andet sted i verden.

En mountainbiker iført hjelm og cykeltrikot flyver i luften på en sti omgivet af grønne buske og træer under en klar blå himmel med få skyer.

Aktiv ferie for alle i naturskønne omgivelser

Hvis I holder af at røre jer og have en aktiv ferie, er Madeira det helt rigtige sted at rejse hen. I det behagelige klima får de fysiske udfoldelser de bedste betingelser, og I får bjerge, skov og hav i én og samme pakke. Her er ideelle muligheder for at få store oplevelser sammen til lands, til vands og i luften.

Til lands…

Foretrækker I at udforske landskabet til fods, er der glimrende vandrestier- og ruter, hvor I kan opleve den fantastiske natur helt tæt på. Og ved de smukke udsigtspunkter kan I passende holde en pause.

Det kuperede terræn er også ideelt til at køre mountainbike, og et godt udbygget net af ruter gør det let at komme omkring på øen på to hjul.

En golfbane omgivet af frodige grønne træer med havet og en lille by i baggrunden.

Øen byder også på flere smukt beliggende golfbaner, hvor I kan spille med udsigt til de imponerende naturlandskaber.

Der er også glimrende muligheder i det vulkanske landskab for at dyrke canyoing, hvor man bevæger sig gennem kløfter – ofte, men ikke nødvendigvis, langs en flod – hvor man klatrer, rappeller og springer ud fra klipper.

Til vands…

På havet er der ligeledes mange muligheder, hvor vandhunde kan fornøje sig med alt fra dykning til surfing og kajak.

I kan også tage en forfriskende dukkert i én af de mange naturlige swimmingpools med havvand, eksempelvis i Porto Moniz eller Seixal. Det er en helt unik oplevelse, som I sent vil glemme.

Og så byder Madeira desuden på to små kunstige lyse sandstrande og et par strande med sort sand.

Og i luften…

Og sidst men ikke mindst. Hvis I går og drømmer om at se det hele oppefra, er en svævetur i en paraglider en uforglemmelig oplevelse.

To mennesker står på en sti omgivet af frodig, grøn vegetation og store klippevægge med vand, som løber ned ad dem.

Vandreture med historisk vingesus

Madeira er opstået af vulkaner i fordums tid, og lå vild og ubeboet hen, da øen blev koloniseret tilbage i 1400-tallet.

De portugisiske nybyggere etablerede et vidt forgrenet netværk af vandingskanaler lavet af sten – såkaldte levadas – for at lede vandet fra bjergenes frodige skovområder ned til markerne i lavlandet.

I dag er mange af disse kanaler blevet omdannet til vandrestier, som giver fremragende muligheder for at opleve øens flora og fauna på allernærmeste hold samt – ikke mindst – de mange fantastiske miradouros – udsigtspunkter på portugisisk.

Tag eksempelvis PR17 Caminho do Pináculo, en 18 kilometer lang rute, som både leder forbi brusende vandfald og udsigtspunkter med fantastisk kig over øen.

Med piratskib i Columbus’ fodspor

Med sin placering midt i Atlanterhavet var Madeira i århundreder et knudepunkt for sejlads over Atlanterhavet – og øen var også jævnligt mål for sørøverangreb.

Har I børn eller børnebørn med på ferie vil de med sikkerhed elske en sejltur på skibet Santa María de Colombo, som er et vaskeægte piratskib. Ja, faktisk er det bygget som en eksakt kopi af det skib, Christopher Columbus i 1492 krydsede Atlanterhavet med på sin første rejse til Den Nye Verden.

Columbus selv boede af flere omgange på Madeira, og ombord på Santa María de Colombo kan I få en fornemmelse af, hvordan det har været at være søfarende på den tid. På sejlturen kan I opleve Madeiras dramatiske kyststrækninger set fra vandet, og der er også gode muligheder for at spotte og se delfiner og hvaler – og som en ekstra bonus kan I hoppe i det krystalklare vand direkte fra skibet.

I det hele taget er forskellige bådture en god måde at komme omkring, og også at opleve Madeira fra en anden vinkel – fra vandsiden.

Sejltur til Porto Santo

En sejltur fra hovedøen kunne f.eks. være til den mindre ø Porto Santo.

Ligesom Madeira har Porto Santo en betagende natur, der både lægger op til at komme helt ned i gear og at være aktiv. Og som prikken over i’et har Porto Santo en af Europas absolut bedste strandstrande.

Kystby med en lang mole, der strækker sig ud i det blå hav, og bjerge i baggrunden.

Spis, drik og vær glad

Friskfanget fisk, saftige mangofrugter og smagfulde avocadoer plukket direkte fra træet. Madeira er et overflødighedshorn af lækre råvarer, og for den madglade er der masser at se frem til – hvad enten I er til store gourmet-oplevelser eller små, rustikke spisesteder.

En delikat tallerken med blæksprutte, skinke, bønner, urter og cremet sauce anrettet kunstnerisk.

Mange steder serverer en glimrende prato do dia – dagens ret – som typisk består af ris, salat, avocado og fisk. Prøv også øens signaturret espetada – grillspyd med kødstykker spiddet på laurbærgrene, der tilfører en helt særlig smag og aroma. Mange retter serveres med det traditionelle fladbrød bolo-do-caco eller fritteret majs, milho frito à madeirense.

Efter måltidet er det oplagt at nyde et glas af den berømte Madeira-vin, som er blevet produceret på øen lige siden de store opdagelsesrejsers tid. En hedvin med fylde og karakter, som er akkurat så magisk og forførende som den ø, der har givet den sit navn.

To glas med rødbrun væske står på et bord foran en stor trætønde.
Friske råvarer er med til at gøre Madeira til et ideelt sted, hvis man elsker mad – hvad enten du henter friske råvarer fra et madmarked, eller sætter dig på en af de mange restauranter. Nyd maden sammen med den lokale vin. Og til kaffen er det et must at smage de små cremetærter Pastel de Nata.

En bunke med flere portugisiske flødetærter, også kendt som pastéis de nata, placeret på et blonderet stykke papir.

Flyv billigt til Madeira med TAP Air Portugal

Du kan flyve til Madeira med TAP Air Portugal, så det er nemt at komme frem og tilbage til den smukke ø.

Bestil flybilletter til Madeira hos TAP Air Portugal her

Find flere billige flybilletter til Maderia her

Fotos:
TopFoto – Miradouro dos Balcoes © Images of Portugal / Arch.TdP
Atlanterhavets Perle © Images of Portugal / Francisco Correia-TurismoMadeira
Funchal © Images of Portugal / FranciscoCorreia-TurismoMadeira
Laurisilva-skove, Fanal © Parque Floretal do Fanal-Boomers0007©Ricardo Faria Paulino
Aktiv ferie på Madeira © Images of Portugal / Tiago Sousa-AP Madeira
Golfbaner på Madeira © Santo da Serra Golf007©Digital Couple
Levada vandreture © Levada do Rei©Henrique Seruca
Porto Santo © Cais Velho Porto Santo1©Fabrice Demoulin_Pela Estrada Fora
Spis, drik og vær glad på Madeira © Images of Portugal / PTSabores
Madeira vin © Madeira Wine7©IBVAM
Flyv billigt til Madeira © Images of Portugal / Turismo LisboaSkriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Privatlivspolitik
Læs vores persondatapolitik.