Malerisk kystby med farverige huse, en klippetop i baggrunden og krystalklart turkisblåt hav.

Verdens mindste lande | Hvad du skal se, og hvordan du kommer dertil

Kenneth Karl Nielsen
Overvejer du nogle gange at vælge et specielt og anderledes rejsemål? Hvorfor ikke gå efter at besøge verdens mindste lande?

Blandt verdens 10 mindste lande ligger fem i Europa, et er et kendt tropeparadis, et ligger i Caribien, og de resterende tre lande ligger i Stillehavet. Nogle er nemme at besøge, og andre kræver en stor indsats.

1) Vatikanstaten – 0,49 km2 (Europa)

Peterkirken i Vatikanet og Rom

Vatikanstaten er klart det mindste land i verden, og derfor er Vatikanstaten naturligvis også det mindste land i Europa. Der er cirka 1.000 indbyggere i Vatikanstaten.

Vatikanet ligger midt inde i Rom, der er den italienske hovedstad, og byder på nogle helt fantastiske seværdigheder.

Peterskirken er en af verdens største kirker i verden, og vel nok den mest kendte og berømte. Apostlen Peter er eftersigende begravet i kirken.

Det Sixtinske kapel er berømt for Michelangelos smukke loftsmaleri, der er bredt anerkendt som et af de smukkeste og vigtigste kunstværker i verden.

Flybilletter til RomRejser til RomStorbyferie i Rom 
 

2) Monaco – 2,02 km2 (Europa)

På Middelhavets kyst – syd for de majestætiske alper – ligger det lille fyrstedømme Monaco, som er verdens næstmindste land. Landet er omringet af Frankrig, og ligger kun cirka 20 kilometer fra grænsen til Italien.

Hvad Monaco mangler i fysisk størrelse, har landet til gengæld i stilfuldhed. Monaco er stedet, hvor de rige og berømte bor eller tager på ferie.

Monaco er mest kendt for sit årlige Formel 1 Grandprix, som foregår i byens gader. Monacos Grandprix er nok det mest prestigefyldte af alle Formel 1 Grandprixerne.

Tag en spadseretur langs havnen, se prinsens palads og besøg museerne Musée Océanographique og Fyrst Rainers museum med antikke biler.

Den nemmeste måde at komme til Monaco på er at flyve til Nice i Frankrig, og derefter tage bus, bil eller tog videre til Monaco.

Flybilletter til Nice 
 

3) Nauru – 21 km2 (Stillehavet)

Aften ved floden på Nauru
Isoleret i Stillehavet ligger den lille østat Nauru, der er det tredjemindste land i verden. Nauru består af en enkelt lille ø, der er så lille, at du kan gå rundt langs øens kyster på 1 dag – eller køre rundt på knap 1/2 time.

Nauru besøges af under 500 turister om året, og turisterne besøger de få skønne strande, bestiger Naurus højeste punkt på 65 meter eller kigger på japanske bunkere og kanoner.

Du kan flyve til Nauru fra Brisbane (Australien), Kiribati, Micronesia, Marshall øerne og Fiji. Forvent en pris på minimum kr. 5.000 for flybilletten fra førnævnte steder.

Flybilletter til Nauru 
 

4) Tuvalu – 26 km2 (Stillehavet)

De få strande på Tuvalu er virkeligt smukke
Tre små øer og 6 atoller i Stillehavet tæt på Ækvator – Det er Tuvalu! Et lille land som kun cirka 1.500 personer besøger hvert år. Hovedøen hedder Funafuti, og er også landets hovedstad.

Tuvalu er et godt sted at tage hen, hvis du bare vil væk fra det hele. Her er som sagt få turister, langsomt internet og ingen organiserede ture – men heldigvis nogle gode hoteller og gæstehuse.

Der er få gode sandstrande på Tuvalu, men under vandet kan du finde farverige koralrev og tropiske fisk. Du kan også se lokal dans eller lokale frimærker, som øriget er berømt for.

Du kan flyve til Tuvalu fra Fiji flere gange hver uge til priser på cirka kr. 4.000 t/r. Der er også en ugentlig flyvning fra Kiribati.

Flybilletter til Tuvalu 
 

5) San Marino – 61 km2 (Europa)

Nyder udsigten over San Marino
San Marino er – som Vatikanstaten – et land helt omsluttet af et andet land. Og også San Marino er omsluttet af Italien. San Marino ligger tæt ved badebyen Rimini på Adriaterhavskysten, og er et populært udflugtsmål for strandbyens gæster.

San Marino er et gammelt land og verdens ældste republik. Landet har flere byer og et flot bjergrigt landskab. Mange kommer dog til San Marino for at se på smukke slotte, hvoraf mange er placeret på toppen af bjerge.

Tre af slottene ligger på Monte Titano, der er et 739 meter højt bjerg. Bjerget er på UNESCOS Verdensarvsliste.

Der er cirka 2 timers kørsel fra Bologna til San Marino, og cirka 3 timers kørsel fra Firenze. Flyv eventuelt til en af disse byer, og udvid rejsen med et besøg i San Marino.

Flybilletter til RiminiFlybilletter til BolognaFlybilletter til Firenze 
 

6) Liechtenstein – 160 km2 (Europa)


Fyrstedømmet Liechtenstein ligger klemt inde mellem Schweiz og Østrig, og er Europas fjerde mindste land. Placeringer ved Rhinen i Alperne gør, at Liechtenstein er et fantastisk land at besøge, hvis du er til aktiv ferie.

I Liechtenstein kan du vandre i bjergene om sommeren og stå på ski om vinteren. Besøg også landets hovedstad Vaduz. På en bjergside over byen ligger Vaduz-slottet, hvor fyrsten bor.

Der er ingen lufthavne i Liechtenstein. Vil du besøge landet, kan du eventuelt tage en overnatning her på køreturen længere sydpå, eller flyve til en af lufthavnene i nabolandene. Nærmeste lufthavn er Zürich, og der kan ofte fås billige flybilletter til Memmingen, der ligger tæt ved München.

Flybilletter til ZürichFlybilletter til München/Memmingen 
 

7) Marshall Islands – 181 km2 (Stillehavet)


Langt ude i Stillehavet ligger en nation med cirka 1.200 mindre øer og atoller, der tilsammen er lidt mindre end Møn. Tilsammen udgør de landet Marshall Islands eller Marshall Øerne.

Hvis du vælger at besøge dette lille ørige, så er du ganske unik, da øerne kun har omkring 5.000 besøgende om året.

Dem der besøger øerne, får nogle af de skønne oplevelser, som man får på øde stillehavsøer. Her er hvide sandstrande med krystalklart vand, fantastisk snorkling og dykning med koraller og farverige fisk – og så er stemningen på Marshall Øerne meget afslappet.

Under skrivningen af denne artikel har jeg ikke kunnet finde flybilletter til Marshall Øerne på nogen tjeneste. Vil du søge, så søg på flybilletter fra Tokyo, Hawaii eller andre amerikanske lufthavne.

Flybilletter til TokyoFlybilletter til Hawaii 
 

8) Saint Kitts & Nevis – 261 km2 (Caribien)

Panorama over Saint Kitts og dens hovedstad Basseterre under solnedgangen

I den sydøstlige del af Caribien ligger det lille land Saint Kitts & Nevis, som i størrelse er lidt mindre end Langeland. Saint Kitts & Nevis er dog et helt anderledes sted end Langeland.

Landet kaldes af mange for Caribiens ukendte perle, og byder på alt det dejlige, som man traditionelt forbinder med Caribien – dog ikke alt for mange turister.

Øriget – som også er et kongerige – byder på flotte hvide strande med palmer, dejligt klima og frodig regnskov med vandreruter.

Den billigste måde at komme til Saint Kitts & Nevis er ved at købe to forskellige flybilletter. Køb først en flybillet til USA (evt. Miami) eller et andet sted i Caribien. Og køb derefter en flybillet fra dette sted til Saint Kitts & Nevis. På den måde kommer du billigst afsted.

Flybilletter til MiamiFlybilletter til Saint Kitts & Nevis 
 

9) Maldiverne – 300 km2 (Asien)

Maldiverne er kendt for de skønne strande
Østaten Maldiverne er det mindste land i Asien og ligger cirka 750 kilometer fra Indiens kyst. Maldiverne er et rigtigt tropeparadis.

Den lille østat byder på fantastiske kridhvide strande, svajende palmer og turkisblåt vand. Nyd solen, vandet og en god bog på stranden. Under havoverfladen er der farverige fisk og koraller – perfekt til snorkling og dykning.

Maldiverne er også et relativt dyrt rejsemål. Du kan tjekke priser på flybilletter, charterrejser og pakkerejser i vores søgemaskiner.

Flybilletter til MaldiverneRejser til Maldiverne 
 

10) Malta – 316 km2 (Europa)

Den smukke landsby Popeye på Malta

Malta er verdens 10. mindste land, og nok det land på listen, som fleste danskere har besøgt. Den lille østat i Middelhavet er nemlig et populært charterrejsemål, og det er også billigt at flyve til Malta.

Som charterrejsemål har Malta naturligvis flotte strande, og vandet er noget af det klareste, der findes. Malta er også rig på historie, hvilket kan opleves ved at besøge hovestaden Valetta, den gamle by Mdina eller det underjordiske tempel Hypogeum, der er mere end 5.000 år gammelt.

Som skrevet tidligere er Malta et populært rejsemål, og det er ofte billigt at rejse dertil. Søg rejser via de to knapper herunder

Flybilletter til MaltaRejser til Malta 
 

Hvilke lande er mindre end Danmark?

På en liste med 207 lande, territorier og selvstyrende områder ligger Danmark på en 134. plads. Der er 73 lande, som er mindre end Danmark. Se alle lande på Wikipedia. Inkluderer man Færøerne og Grønland i Danmarks størrelse, så er Danmark det 12. største land i verden!

Læs også: Verdens 10 største lande | Og hvorfor du skal rejse til dem

Hvad er det mindste land i Afrika?

En smuk jolle på en strand på Seychellerne
Det mindste land i Afrika er Seychellerne. Seychellerne ligger cirka 1.500 kilometer fra det afrikanske fastland, og består af 115 øer og et samlet landareal på 451 km2. Seychellere er et fantastisk land at besøge, og landets hvide sandstrande er flere gange kåret som verdens bedste.

Flybilletter til SeychellerneRejser til Seychellerne 
 

Hvad er det mindste land i Sydamerika?


Surinam er det mindste land i Sydamerika og ligger på Atlanterhavskysten i den nordlige del af Sydamerika. Surinam er cirka 50% større end Samsø eller Læsø.

De fleste rejser til Surinam starter i hovedstaden Paramaribo, hvor den indre by er anerkendt som bevaringværdig af UNESCO. Det er dog naturen, der er den største seværdighed i Surinam.

En tredjedel af Surinams samlede areal er udlagt til nationalparker, og i parkerne kan du blandt andet se havskildpadder, mangroveskov, vandfald, delfiner, jaguarer og flere forskellige abearter.

Da Surinam er en gammel hollandsk koloni, flyver KLM til landet. Flybilletter koster normalt kr. 5.000 – 7.000 for en returbillet.

Flybilletter til Surinam 
 

Hvad er det mindste land i Nordamerika?

Det mindste land i Nordamerika er Saint Kitts & Nevis, som er en lille østat i Caribien. Læs mere om Saint Kitts & Nevis på toplisten øverst i artiklen.

Fotos:

Vatikanstaten (c) TomasSereda
Maldiverne (c) Freeartist
Malta (c) Grafner / også topbillede
Seychellerne (c) pavlinec
Tuvalu ( C ) Dmitry Malov
Nauru ( C ) Siraj Ahmad
San Marino ( C ) jocker17
Saint kitts ( C ) mbrand85


 


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Privatlivspolitik
Læs vores persondatapolitik.