To voksne og to børn smiler og vinker med hænderne oppe fra en swimmingpool på en solrig dag.

Den ultimative guide: Sådan finder du den bedste og billigste sol- og badeferie

Ole Stouby
Hvert år flyver hundredtusindvis af danskere på ferie, og mange af rejserne går til sydens sol. Men hvordan får du fat i den bedste og billigste ferie? – Det får du gode råd om i denne guide.

Indtil for 10 år siden var den klassiske charterrejse den løsning, som langt de fleste valgte, når de skulle flyve sydpå. Siden er pakkerejser med rutefly også blevet meget populære, fordi mange flyselskaber nu flyver til de største charterrejsemål.

En smilende pige med stråhat og lilla trøje står foran et passagerfly med folk i baggrunden.

Langt de fleste råd i denne guide kan bruges uanset, hvilken ferieform du vælger.

Og længere nede i artiklen fortæller jeg mere om fordele og ulemper ved de forskellige ferieformer.

Hvor skal jeg rejse fra og til?

Klassiske og nye rejsemål til sol- og badeferien

I sommerperioden går langt de fleste ferier til Sydeuropa, hvor rejsemål som Kreta, Rhodos, Mallorca, Costa del Sol, Egypten, Tyrkiet, Malta, Cypern og Bulgarien er de mest populære rejsemål.

Om vinteren er De Kanariske Øer populære, men her går mange rejser også til Madeira, Egypten, Kap Verde Øerne, Thailand, Dubai, Maldiverne og andre rejsemål.

Hvis du vil prøve noget nyt og anderledes, kan du fx rejse til en af de mere uspolerede græske øer eller en idyllisk kystby på det græske fastland.

Du kan også vælge at tage på ferie på Balkan: Kroatien er et kendt rejsemål, men også Montenegro har flotte strande ud til Adriaterhavet.

Se en liste med mange af de populære rejsemål til sol- og badeferier her

To hænder holder røde drikkevarer i glas med sugerør ved en strand med havudsigt.

Vælg den bedste badeby på et af de populære rejsemål

Der er mange helt fantastiske rejsemål, hvor du kan tage på sol- og badeferie. Og hver enkelt destination har sine egne særpræg, styrker og svagheder.

Nogle steder er der fantastiske strande – andre mindre gode. Nogle steder er du tæt på spændende seværdigheder – andre steder fx på små uspolerede øer – er den eneste seværdighed selve øen.

Nogle steder er fredelige og rolige – andre steder er der masser af forlystelser og gang i den hele natten. Og endelig er der de få steder, hvor du kan få næsten alle ting på én gang.

Måske du og dine medrejsende har forskellige ønsker til jeres valg af feriested. Tænk, hvis I alle kan få opfyldt jeres ferieønsker ved at lave lidt research.

På vores rejseblog finder du syv guider til de bedste badebyer på Gran Canaria, på Kreta, på Mallorca, ved Costa del Sol, i Tunesien, i Bulgarien og i Tyrkiet. Klik her for at læse de syv guider og andre guider, som kan hjælpe dig med at finde det perfekte feriested.

En familie på fire sidder tæt sammen i en sofa og ser indhold på en bærbar computer, som en af børnene holder. Alle smiler og virker glade.

Søg flere destinationer for at finde de billigste rejser

Når du søger efter en sol- og badeferie, er det en god idé at tjekke flere forskellige rejsemål. Der kan nemlig være penge at spare, hvis du kan vælge mellem flere forskellige destinationer.

Vær åben – og måske vil en rejse til et nyt land eller et nyt sted give dig nogle dejlige og nye ferieoplevelser.

Lav eventuelt en liste over dine krav til ferien. Søg, og vælg derefter blandt de steder, der overholder kravene. Jo færre krav du har, jo større chance har du for at finde en billig sol- og badeferie.

Seks vaffelis med forskellige farver og toppings står på rad og række.

Søg rejser fra flere lufthavne

Der er flere gode grunde til at søge afrejse fra flere forskellige lufthavne, når du skal finde din sol- og badeferie:

1. En rejse kan være billigere fra en anden lufthavn end den nærmest din bopæl.
2. En rejse kan være udsolgt fra én lufthavn og ledig fra en anden.
3. Når du søger rejser fra flere lufthavne, vil udbuddet af rejser være større og mere varieret.
4. Chancen for at finde en billig rejse bliver meget større, når du inkluderer flere afrejselufthavne i din søgning.

Start derfor med en åben søgning med flere afrejselufthavne for at få det bedste overblik. Tilpas derefter din søgning ved at bruge filterfunktionen, indtil du har fundet den sol- og badeferie, som du gerne vil købe.

To personer slapper af i liggestole ved en pool med udsigt til havet, mens solen går ned, og palmer svajer i baggrunden.

Tjek også priser fra Sverige og Tyskland

Har du mod på at flyve fra Hamborg, Gøteborg, Malmø eller andre lufthavne i Sverige og Tyskland, så er det nogle gange en god mulighed for at spare penge.
Dette er specielt gældende i skolernes efterårsferie og skolernes vinterferie.

I disse perioder stiger priserne i Danmark. Men de stiger ikke i Sverige og Tyskland, fordi skolerne i disse to lande ikke holder ferie på samme tidspunkt.

Du finder pakkerejser med rutefly fra Hamborg i vores søgemaskine med Charterrejser & pakkerejser. Enkelte rejseselskaber formidler charterrejser fra Tyskland, og har du mod på at rejse med tyske chartergæster og guider, er det værd at undersøge nærmere.

Det kan også være en god idé at undersøge priser med charterselskaber i Sverige. Nogle gange er det billigere at rejse fra Malmø eller andre lufthavne i Sverige, end det er at rejse fra danske lufthavne.

Mange svenske rejseselskaber har også rejser fra København, som nogle gange kan være billigere. Sammenlign priser fra svenske rejseselskaber her.

To ældre personer sidder udenfor på en solskinsdag, hvoraf den ene smiler og er iført solbriller.

Hvornår skal jeg tage på sol- og badeferie?

Rejs, når det er billigst

Hvis du har mulighed for det, kan du ofte rejse meget billigere uden for skolernes ferier.

Efterspørgslen er mindre, og derfor skal du ofte blot betale 50% af prisen, hvis du rejser i maj eller september i forhold til juli. Kan du rejse i juni, før charterferien starter eller i august, lige efter skoleferien slutter, er det også billigere.

Tilsvarende koster uge 7 og 8 samt uge 42 (skolernes vinterferie og efterårsferie) meget mere end ugerne før og efter disse højsæsonuger. Det samme med påske og jul/nytår, hvor ugerne før og efter er meget billigere.

Hvis du vælger en rejse med rutefly, kan der nogle gange være mange penge at spare på at rejse bare et par dage før, at en af skolernes ferier begynder.

En solseng ved en pool med et håndklæde, der har teksten RESERVED.

Rejs, når der er færrest turister på dit rejsemål

Hvis du er træt af at skulle kæmpe om den sidste solvogn på stranden eller om den sidste plads ved poolen, så er det en god idé at rejse uden for højsæsonerne.

I lavsæsonen vil der også være bedre plads på restauranterne. Og personalet på hoteller, restauranter og turistattraktioner vil oftest være mindre stressede og i bedre humør.

Du skal dog være opmærksom på, at selvom det ikke er højsæson i Danmark, kan der godt være mange rejsende på et rejsemål. For eksempel er august højsæson i flere europæiske lande.

En kvinde iført et par solbriller og en rød badedragt smiler og tager en selfie, mens hun sidder i en lyserød flamingo-badering på det krystalklare vand ved stranden.

Find et rejsemål, hvor vejret er helt perfekt til dig

Afslapning ved stranden eller ved poolen og masser af sol og varme. Det er, hvad de fleste ønsker sig af en ferie sydpå.

Men hvor varmt ønsker du, der SKAL være? Kan det blive for varmt for dig og din familie? Og hvor er der varmt, hvis du skal rejse om vinteren, om foråret eller om efteråret? Det kan være svært at vide, hvilke rejsemål der har et klima, som passer lige præcist til dig.

For at hjælpe dig med dit valg af rejsemål har vi skrevet 13 omfattende guider, som fortæller dig, hvilke rejsemål der er de bedste at besøge i alle årets 12 måneder – og i juleferien.

Se oversigten med alle vores varmeguider her.

En person sidder på stranden iført en orange sarong, omgivet af palmeblade med udsigt til turkisblåt hav og en blå himmel.

Hvornår skal jeg bestille min sol- og badeferie?

Bestil i god tid – så får du, hvad du ønsker

Har du nogle krav til dit hotel, som bare SKAL være opfyldt? Eller vil du kun bo på et bestemt hotel?

Så er det en god idé at bestille din sol- og badeferie i god tid. Bestiller du tidligt, er udvalget størst, og du kan sikre dig præcis det hotel eller den lejlighed, som du ønsker til en fornuftig pris.

Det er også en god idé at bestille ferien tidligt, hvis I er en familie med børn, eller I rejser i en større gruppe.

Hvis du skal rejse i skolernes sommerferie, så er det en god idé at bestille allerede i januar. Traditionelt set bestiller mange årets sommerferie i januar, og derfor kan mange rejser også fås til nedsatte priser i januar.

Et par slapper af i en hængekøje på en solrig strand med klipper og bjerge i baggrunden.

Tag chancen, og vælg en afbudsrejse

En afbudsrejse er typisk en rejse, som et rejseselskab ikke har solgt. Derfor sætter rejseselskabet prisen ned på rejsen. Langt de fleste gange, hvor prisen sættes ned, skyldes det, at der er kort tid til afrejse.

Hvis du vælger en afbudsrejse, og der kun er kort tid til afrejse, så er udvalget ofte begrænset. Der kan være udsolgt til nogle rejsemål og hoteller. Derfor kan du ikke regne med at få præcis det, som du ønsker dig. Til gengæld kan du være heldig at spare mange penge.

Men det kan også gå den modsatte vej – nemlig, at prisen på rejsen stiger, jo tættere du kommer på afrejse.

Prisen på afbudsrejser er meget afhængig af vejret i Danmark. Er der godt vejr, så falder efterspørgslen, og prisen på afbudsrejser bliver billigere. Er der dårligt vejr i Danmark, så stiger efterspørgslen, og afbudsrejserne bliver dyrere.

Der fås både afbudsrejser med specificeret- og uspecificeret ophold. Forskellen på de to ophold kan du læse om længere nede i guiden.

En person slapper af ved en pool og holder et glas med en orange drink, mens de kigger ud over havet ved solnedgang.

Hvilken type sol- og badeferie skal jeg vælge?

Rejseselskaberne, som findes i Travelmarkets søgemaskine, kan opdeles i charterselskaber, der selv ejer eller lejer flyet, og selskaber som arrangerer pakkerejser med rutefly.

Vær opmærksom på, at nogle charterselskaber også tilbyder pakkerejser med rutefly.

Et smilende par ligger i vandkanten iført snorkeludstyr.

Hvad er en charterferie?

En charterferie er en ferie, som er købt hos et charterselskab. På en charterferie flyver du med et fly, som enten er ejet eller leaset af charterselskabet, og du bor på et hotel, som charterselskabet har booket til dig.

Eksempler på charterselskaber er Spies, TUI, Apollo Rejser, Bravo Tours og Primo Tours.

Hvad er inkluderet i en charterrejse?

I ”gamle dage” var disse faciliteter med i prisen på en charterrejse:
• Transfer
• Sædevalg
• Forplejning på flyrejsen
• En dejlig stor kuffert
• Plads i et chartret fly kun med andre chartergæster
• Danske rejseguider på rejsemålet
• Morgenmad

I dag er det mere kompliceret. Næsten uanset hvilket selskab du vælger at rejse med, skal du ofte betale for mad på flyet, din indskrevne bagage (håndbagage er ofte inkluderet), transport til- og fra hotellet samt andre services og faciliteter.

At rejse med et charterselskab har mange fordele:

• Det er ofte trygt og godt.
• Der er oftest guider på destinationen.
• Der tilbydes arrangeret transport til- og fra lufthavnen (mod merpris).
• Der er ofte morgenmad med i prisen, når du booker et dobbeltværelse.
• Der kan tilkøbes udflugter.
• Der er ofte koncepter med børneaktiviteter, All Inclusive og mange andre fordele, som gør det nemt og bekvemt.

Blandt de mest kendte charterselskaber er:

• Spies
• TUI (Tidligere Star Tour)
• Apollo Rejser
• Bravo Tours
• Primo Tours
• Aarhus Charter
• Folkeferie.dk

En person snorkler under vandet og holder en søstjerne i hænderne.

Fleksible sol- og badeferier med rutefly og hotel

Vælger du en ferierejse med rutefly og hotel, så er du mere overladt til dig selv.
Transport til- og fra hotellet kan ofte tilkøbes, men vil være med et lokalt selskab. Til gengæld får du nogle helt nye muligheder for fleksibilitet og i mange tilfælde billigere rejser.

Eksempler på selskaber, som arrangerer pakkerejser med rutefly:
• EscapeAway
• Solfaktor
• TripX
• Ticket

Fordele ved fleksible rejsedatoer med rutefly
Traditionelt set har klassiske charterrejser næsten altid en rejselængde på 1 eller 2 uger. Vælger du en pakkerejse med rutefly til et charterrejsemål, kan du selv bestemme rejsens længde og for eksempel rejse i 3, 5, 9 eller 12 dage.

Det kan betyde, at du bedre kan få rejsedatoerne til at passe præcist med dine ferieplaner.

At være fleksibel med dine rejsedatoer kan også give dig en billigere ferie. Kan du for eksempel rejse et par dage inden starten på en af skolernes ferier, kan du nogle gange spare mange penge.

To personer liggende i en seng, smilende og krammende, iført hvide toppe og stribede bukser.

En specificeret eller uspecificeret ferie?

Lad mig først slå fast, hvad de to begreber betyder. Først og fremmest er begreberne kun noget, der bruges ved traditionelle charterferier.

En specificeret charterferie betyder, at du ved bestillingen bestemmer, hvilket hotel du vil bo på. Dette er den mest almindelige charterferie.

En uspecificeret charterferie er en rejse, hvor du først ved check-in, i flyet eller ved ankomst til rejsemålet bliver anvist et hotel. Du kan være ekstremt heldig at få et 5-stjernet hotel, men også ende på et simpelt hotel. Uspecificerede rejser er en rejseform, som næsten kun forekommer ved afbudsrejser.

Hvis du er ligeglad med, hvilket hotel du skal bo på, kan du ofte spare penge ved at vælge en uspecificeret rejse.

Har du krav til dit feriehotel, bør du vælge en specificeret rejse. På den måde undgår du højst sandsynligt at ende på et hotel, som kan gøre din ferie til en dårlig oplevelse.

En hoteldør med et skilt til værelse nummer 206 står åben, og i baggrunden ses en opredt seng og en natlampe på et natbord.

Kig på tidligere gæsters hotelanmeldelser

Der er store forskelle på de hoteller, som du kan vælge på en sol- og badeferie. Der kan fx være en kæmpestor forskel på to hoteller, som begge reklamerer med fire stjerner.

Hotellerne får tildelt stjerner af de forskellige landes myndigheder, som ofte klassificerer hotellerne forskelligt. Derudover supplerer nogle rejseselskaber med deres egen vurdering af hotellet. Du kan således opleve, at et hotel har fire stjerner hos ét rejseselskab og fem stjerner hos et andet.

Derfor er det en virkelig god idé at tjekke bedømmelser fra gæster, som faktisk har boet på hotellet.

Blandt de største sider i verden til dette er siden Tripadvisor, og en del danske rejsebureauer viser da også Tripadvisor rankings på deres hjemmesider. Flere af de store charterselskaber viser desuden hotelanmeldelser fra deres egne gæster.

Du kan også selv tjekke hotelanmeldelser på Tripadvisor.com.

Et buffetbord med forskellige salater og pastaretter, mens en person er i færd med at fylde sin tallerken.

Vælg All Inclusive, og få styr på feriebudgettet

All Inclusive er gennem de seneste år blevet en utrolig populær ferieform. Konceptet går ganske enkelt ud på, at du får alle måltider og oftest alle drikkevarer inkluderet i rejsens pris.

Mange rejsende, og særligt børnefamilier, opnår en billigere og mere afslappende rejse, fordi man ikke hele tiden skal tænke på, hvad tingene koster. En anden væsentlig grund er, at du nemmere kan holde styr på feriebudgettet.

Læs her om All-Inclusive er noget for dig?

En ren og indbydende seng med hvidt sengetøj, en sammenfoldet hvid håndklæde med en blomst ovenpå, og et natbord med en tændt lampe og en telefon i baggrunden.

Luksus koster ikke meget ekstra i lavsæsonen

Vil du gerne opleve at bo på et rigtigt luksushotel? Så er det en god idé at tage på en sol- og badeferie udenfor højsæsonen.

Ved kun at betale nogle få hundrede kroner ekstra kan du ofte vælge et 4-stjernet eller 5-stjernet hotel frem for et 2-stjernet eller 3-stjernet hotel.
Overvej også at tilkøbe All Inclusive på luksushotellet, da det ofte kan fås for en mindre merpris.

Inden du booker din rejse, anbefaler vi dog, at du tjekker tidligere gæsters anmeldelser. Blot for at sikre dig, at kvaliteten er i orden.

Besøg vores rejseblog, og se de mange lavprisoversigter med luksusrejser.

Et par mennesker nyder vandmelon ved en pool og tager en selfie iført solbriller.

Lange ferier kan være forbavsende billige

Synes du, at en 7-8 dages charterferie er for lidt? Så vil du blive overrasket over, hvor lille en merpris du ofte skal betale for at få en længere ferie – altså hvis du kan rejse udenfor højsæsonerne.

Ja, faktisk kan du ind imellem købe en 3-4-ugers ferie til samme pris, som 1 uges ferie koster i højsæsonen. Det gælder også rejser til populære rejsemål som Costa del Sol, Mallorca eller De Kanariske Øer.

Rejselængderne på sol- og badeferier er i dag meget fleksible. Du kan få charterrejser fra 10 nætter og op til 28 nætter. Og på nogle af rejserne kan du tilkøbe halvpension eller All Inclusive.

Klik her, og se de mange lavprisoversigter med sol- og badeferier på 10-29 dage.

To glade ældre mennesker ligger på en gul, oppustelig madras i en swimmingpool.

Sådan finder du din sol- og badeferie

Spar tid og penge med en prissammenligningsside

Der er mange forskellige rejseselskaber, som sælger charterrejser og fleksible pakkerejser. Og det kræver lang tid at tjekke rejser og priser, hvis du skal besøge alle de forskellige rejseselskabers hjemmesider.

Derfor er det nemt at bruge en prissammenligningside som Travelmarket.dk.

Her kan du søge på tværs af alle rejseselskaberne, og du kan få overblik over alle rejser i én søgning.

Med en prissammenligningsside er du mere sikker på, at du gør et godt køb og bestiller netop den rejse, som passer til dine behov og ønsker.

Du sparer derfor både tid og penge.

Klik her for at gå til Travelmarkets søgemaskine med charterrejser og pakkerejser.

Et barn ligger på en kuffert på en landevej iført en flyverhue og briller, med armene strakt ud som om det efterligner en flyvemaskine.

Overvåg prisen på din sol- og badeferie med en prisagent

Priserne på sol- og badeferier ændres ofte fra dag til dag.

Hvis du ønsker at følge prisudviklingen på dine favoritrejsemål, anbefaler vi, at du opretter en prisagent på Travelmarket.

Du får din egen personlige rejseside og en daglig mail med de opdaterede priser i en samlet oversigt.

Herved kan du dagligt følge prisudviklingen til de destinationer, du ønsker at rejse til, og i den periode du har mulighed for at rejse.

Klik her for at oprette en prisagent.

Topfoto (c) Getty Images / travnikovstudio
Pige med kuffert foran fly (c) Getty Images / FluxFactory
Røde drinks (c) Getty Images / Olezzo
Familie kigger på computer (c) Getty Images / fizkes
Is på række (c) Getty Images / MEDITERRANEAN
Liggestole ved pool bagfra (c) Getty Images / anyaberkut
Ældre par med solcreme (c) Getty Images / Aja Koska
Solseng reserveret (c) Getty Images / clubfoto
Kvinde med flamingo (c) Getty Images / swissmediavision
Palme, vand og kvinde (c) Getty Images / cdwheatley
Par i hængekøje (c) Getty Images / af_istocker
Kvinde og drink i infinity (c) Getty Images / Mystockimages
Par med snorkleudstyr (c) Getty Images / GlobalStock
Snorkling med søstjerne (c) Getty Images / cdwheatley
Hotelseng – mor & søn (c) Getty Images / DragonImages
hotelværelse med nøgle (c) Getty Images / MilosStankovic
Mad – All Inclusive (c) Getty Images / Fabio Camandona
Hotelseng/vær. med håndklæder / Saowaluck Voraprukpisut
Par med vandmelon (c) Getty Images / svetikd
Ældre par på gul luftmadras (c) Getty Images / monkeybusinessimages
Dreng flyver på kuffert (c) Getty Images / RichVintage

Relaterede artiklerSkriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Privatlivspolitik
Læs vores persondatapolitik.