Et shoppingcenter ved en kaj, i Oslo, med en person der går forbi, cykler parkeret og et roligt vandområde i baggrunden under en overskyet himmel.

Storbyferie i Oslo – her er de bedste rejsetips og tilbud

Maria Erica Jensen
En storbyferie i Oslo er fyldt med oplevelser i en af Nordeuropas smukkeste og mest stemningsfulde byer. Her får du mine bedste rejsetips til, når du skal planlægge dit besøg i Norges hovedstad. Du finder bl.a. gode tilbud på flybilletter til Oslo.

Et springvand i en park med grønne træer og buske, og en statue i baggrunden.Stemningsfulde Oslo er et lidt overset men dejligt sted at tage på storbyferie.

Oslos indbyggere er smilende og venlige, og som dansker føler du dig straks velkommen.

Oslo er måske ikke en ligeså fremadstormende by med store armbevægelser, som København eller Stockholm. Men derimod er her en særlig charme, en form for ” klassisk dannelse” med sjove og finurlige indslag.

Vi danskere burde meget oftere tage til Oslo på ferie, end vi gør.

Din hurtige vej til tips og tilbud til Oslo

Du er selvfølgelig velkommen til at læse min artikel fra toppen og ned. Men hvis du har brug for et godt tilbud eller bestemt tips til din storbyferie i Oslo, kan du hurtigt klikke dig frem til det her:
Færge eller fly til Oslo
Til og fra lufthavnen
Oslos 5 mest kendte seværdigheder
Oslos mest populære bydele
Sådan kommer du rundt i Oslo
Mad og drikke i Oslo
Hvor skal du bo i Oslo
Shopping i Oslo
Vejr – Hvornår er det bedst at besøge Oslo?
Mine tre bedste oplevelser i Oslo
Gode rejsetilbud til Oslo

Færge eller fly til Oslo

Det er nemt at komme til Oslo fra Danmark, for turen kan gøres med både fly og færge.

Med færge til Oslo
Du kan sejle direkte til Oslo med færge fra både København og Frederikshavn, og du kan sejle med færge til Kristiansand og Larvik (hvorfra du kan køre i egen bil eller tage offentlig transport til Oslo) fra Hirtshals.

På nogle færgeoverfarter skal du booke en kahyt, fordi sejlturen foregår om natten og tager mange timer. Andre færger sejler fra Norge til Danmark på blot 3,5 timer.

Bylandskab ved vandet i tusmørke med oplyste bygninger og strukturer, der spejler sig i det rolige vand.Flyet er meget hurtigt – en tur fra Danmark til Oslo tager blot en times tid.

I perioder har de forskellige færgeselskaber gode tilbud og rabatter, hvor du fx kan få bilen med over gratis, børn er med til halvpris osv.

En billet med DFDS fra København til Oslo koster fra 249 kr. pr person pr vej, og sejlturen tager 16,5 timer.
Fra Frederikshavn til Oslo kan du komme med Stenaline fra 449 kr. for bil, 2 voksne og 2 børn pr vej. Turen tager 12 timer.
Endelig kan du tage med Colorline fra Hirtshals til Norge. Billetterne koster fra 775 kr. for bil og 2 voksne pr vej. Turen er med deres superspeed-færge, hvor sejltiden kun tager 3,5 timer. Her sejler du ikke direkte til Oslo.

Med fly til Oslo
Du kan flyve direkte til Oslo fra Billund (cirka 600-700 kr. pr. vej for 2 pers.), til Oslo fra København (1000 kr. pr. vej for 2. pers.), til Oslo fra Aalborg (1500 kr. pr. vej for 2 pers.), til Oslo fra Aarhus (2800 kr. pr. vej for 2 pers.), og flyvetiden tager lige godt 1 time.

Billund - OsloFra 620,-Vælg
København - OsloFra 839,-Vælg
Aalborg - OsloFra 1.033,-Vælg
(Klik på tilbuddet for at komme over i Travelmarkets flysøgemaskine)

Tjek aktuelle flypriser nederst i artiklen!

Til og fra lufthavnen

Det er nemt at komme til centrum af Oslo fra byens lufthavne (jeg fløj til lufthavnen Gardermoen).

Der afgår både busser og tog til byen, og du kan købe billetter til begge dele i lufthavnens ankomsthal.

Jeg betalte 75 kr. for en togbillet, og turen ind til byen tog godt 20 minutter.

Oslos 5 mest kendte seværdigheder

En gammel stenkonstruktion med tårn og en baggrund af mørke skyer, set ved skumringstiden med en stor træsilhuet til venstre.

1. Akershus

Det gamle kongeslot, Akershus, ligger stor og mægtig ved havnen i Oslo. Dens centrale placering gør, at du let kan gå herop, samtidig med at du ikke har langt til det moderne byliv.

Besøg slotsmuseet, og tag en madpakke med, som du kan nyde i slotsparken med udsigt over Oslofjorden.

Akershus er et godt sted at besøge for både børn og voksne – også om aftenen, hvor der er en eventyrlig atmosfære.

2. Karl Johan-gaden og kongeslottet

Den lange boulevard, Karl Johan, er Oslos hovedstrøg. I den ene ende finder du det smukke kongeslot, hvorfra du har en flot udsigt over byen.

En bred vej med få mennesker, flankeret af træer og bygninger, fører mod en række huse længere væk, og himlen er dækket med hvide skyer.Lidt længere nede ad boulevarden ligger Nationaltheateret i smukke, grønne omgivelser. Herefter kommer du forbi en lang række butikker, caféer og restauranter, hvor shoppelysten hurtigt kan melde sig.

Endelig kommer du ned til byens hovedbanegård, Oslo Sentralstasjon, som ligger lige om hjørnet fra den verdenskendte opera-bygning, Operaen, på havnen.

Jeg blev grebet af den skønhed, der er langs med Karl Johan. Grønne træer, gade-violinister, blomster, statuer, springvand, smukke bygninger og glade turister, som suger al den smukke idyl til sig.

Sådan er Oslo, du kan ikke lade være med at glæde dig over, hvor smuk og stemningsfyldt byen er.

3. ”Skriget” – Edvard Munchs hovedværk

En person fotograferer maleriet "Skriget" med en tablet i et museum.

Edvard Munchs maleri ”Skriget” (kaldet ”Skrik” på norsk) gør noget ved alle, der ser det.
Enten så elsker man billedet med personen, der står midt i en storm af gule, røde, lilla, blå og grønne farver på en bro, mens de tomme øjenhuler og den skrigende mund indfanger beskueren. Eller også så hader man det.
Jeg elsker det.

Du kan opleve den første malede udgave af ”Skriget” på Nasjonalgalleriet, og i løbet af 2018 kan du igen finde det andet ”Skriget” på Munchmuseet.

Note: Munchmuseet flyttes i 2019 ned på havnen ved siden af Operaen.

4. Museerne på øen Bygdøy og sejltur på Oslofjorden

Beliggende ned til Oslofjorden, et stykke fra det centrale Oslo, ligger byens største museumsoplevelser, de 4 skibs-museer: Vikingskipshuset, Frammuseet, Kon-Tiki-museet og Norsk Maritimt Museum.

En stor båd er udstillet indendørs med et højt sejl og mange reb omgivet af besøgende og oplyst af blåt lys.Der er store oplevelser i vente til dig, der tager på besøg på Bygdøy – og det uanset om du er 5 eller 85 år gammel.

På i Vikingskipshuset kan du opleve tre store træskibe fra vikingetiden.

Frammuseet præsenterer det imponerende skib, Fram, som de norske polarfarer Fridtjof Nansen og Roald Amundsen sejlede med til Nordpolen og Sydpolen omkring år 1900.

Kon-Tiki-museet er eventyreren Thor Heyerdahls fantastiske Kon-Tiki-tømmerflåde samt sivbåden Ra II udstillet. Det er om noget et museum, som vækker rejselysten i enhver.

Rejsetips: Fra havnekajen foran Oslos rådhus kan du tage med en lille båd til museerne på Bygdøy. Der kører også en bybus til Bygdøy.

5. Gåtur i det centrale Oslo – se byens mest populære bydele

En moderne bygningsstruktur omgivet af vand med store kraner i baggrunden og mennesker, der går på bygningens skrånende overflade under en overskyet himmel.

En gåtur igennem Oslo er en rigtig god måde lære byen at kende.

Start din gåtur ved Operaen. Oslos operabygning er et yndet udflugtsmål, hvor du kan gå op på taget, se den smukke udsigt og tage gode selfies med byen eller fjorden som baggrund.

Gå igennem bydelen Kvadraturen, som er bygget efter anvisning fra Christian d. 4., der (som en lang række andre danske regenter) også var konge i Norge. Kvadraturen er utroligt smuk med sine gamle, stilfulde huse.

En stor bygning med søjler og en rytterstatue i forgrunden, samt nogle personer, som går på pladsen foran bygningen.Lad nu turen gå til Karl Johan-gaden, hvor du kan vælge at lade vejen gå forbi kongeslottet.

Find Stortorget, der hvor Kirkegata krydser Karl Johan. Ved Stortorget ligger Oslo Domkirke, og på selve torvet finder du det altid farverige blomstermarked ved statuen af Christian d. 4.

Herfra går turen til Youngstorget via Torggata.

På Youngstorget er der dage med madmarkeder, forskellige kulturelle oplevelser og flere fine caféer og barer lige i nærheden.

Torggata er byens måske mest spændende gade. Her er et levende butiks-, restaurations- og kulturliv, som virkelig folder sig ud i gadens nordlige del.

En gade med butikker langs siden, hvor folk går ned ad vejen med cykler parkeret til venstre.Fra Torggatas slutning begynder bydelen Grünerløkka. Grünerløkka er et utroligt hipt og moderne område med mange små butikker, virkeligt gode kaffebarer og caféer, street art, vintage og meget andet. Det er området med Oslos mest farverige og kreative miljø.

I Grünerløkka bruser Akerselva – en af byens mange floder, som du absolut må opleve på din storbyferie i Oslo.

Ved Akerselva ligger området Vulkan – Oslos måske mest nytænkende og moderne bydel. Her er den skønne Mathallen, som huser mange små men utroligt lækre spisesteder. Her er kaffebarer, restauranter, overnatningssteder, kulturoplevelser og et skønt parkområde lige ved floden.

Rejsetips: Køb et Oslo Pass, når du skal på storbyferie i Oslo. Med et Oslo Card får du gratis adgang til en række museer og kulturoplevelser i byen, rabatter på udvalgte spisesteder og i butikker samt gratis offentlig transport.

Læs også: 10 steder du skal opleve i Oslo – se vores forslag her

Sådan kommer du rundt i Oslo

En blå sporvogn kører langs en græsbeklædt skinnevej ved siden af en række murstensbygninger, mens mennesker venter på perronen under en overdækket venteskur.

I Oslo kan du komme rundt med forskellig offentlig transport. Her er bus, metro (kaldet T-bane) og sporvogne (kaldet Trikk), som fungerer glimrende, når du skal rundt i byen.

Hvis du gerne vil på øhop på Oslo-fjorden, så sejler der en række færger ud til øerne fra havnekajen ved Oslo rådhus.

Rejsetips: Med et Oslo Pass kører du som sagt gratis med offentlig transport i byen, og du kan sejle gratis med en række af færgerne.

Mad og drikke i Oslo

Du har sikkert hørt skrækhistorier om, hvor dyrt det er at spise på restaurant eller bare at få ud og få en øl i Norge. Men er det virkeligt så slemt?

Der er visse former for mad og drikke, som faktisk er meget dyre i Norge. Men generelt set behøver maden på en storbyferie i Oslo ikke vælte dit budget – du skal bare tænke dig om.

Det er lidt sådan, at de former for mad og drikke, som kan betegnes som ”unødvendige” eller som ”ekstra krydderi på tilværelsen” er dyre. Her taler vi om pizza, slik, chips, øl (jeg gav 98 kr. for en mikrobryg-dåseøl) og den slags. Kort sagt alt det, som du godt kan undvære.

Folk sidder ved et bord og spiser foran en fiskeforretning med et skilt, der siger "Vulkanfisk," og en disk fuld af skaldyr og fisk.Derimod koster de mere almindelige madvarer og madretter ikke mere, end de gør i Danmark; faktisk så koster sådan noget som et cafébesøg med kaffe og kage lidt under, hvad det koster herhjemme.

Så at gå ud og spise en middag på en restaurant i Oslo er ikke det, der stjæler alle dine feriepenge.

Et af de dejligste steder at spise god mad i Oslo er i Mathallen i bydelen Vulkan. Mathallen er, som navnet antyder, en madhal med mange forskellige små restauranter og køkkener. Her kan du spise alt fra frisk fisk, norske delikatesser som rensdyr og multebær, tapas, sandwich, pasta, salater, mad fra varme himmelstrøg samt is og kager.

Andre gode områder med restauranter er Torggata og Akersbrygge. Begge steder ligger spisestederne side om side, og her er alt, hvad din sultne mave kan begære.

Jeg er vild med kaffe, så jeg får altid prøvet nogle forskellige gode kaffebarer og caféer, når jeg er ude at rejse.

Så det er ren lykke at opdage, at Oslo er en by med fine muligheder for god kaffe.

Overnatning i Oslo

Et soveværelse med en dobbeltseng og et åbent skydedør, der fører til et badeværelse.

Når det kommer til hoteller og overnatning i Oslo, så er prisniveauet relativt højt i forhold til en række andre europæiske storbyer.

Et hotelværelse med eget bad koster fra cirka 750 kr. pr. nat

Hvis du gerne vil bo på hostel, så kan du overnatte for cirka 500 kr. pr. nat.

Jeg boede på hotellet PS:hotell i Vulkan-området. Det ligger et lille stykke fra det allermest centrale Oslo, men ikke længere væk, end at du sagtens kan gå rundt i byen derfra.

Det er et godt område at bo i, fordi der er et dejligt byliv lige udenfor døren. Samtidig er der ganske stille om natten, hvilket er meget vigtigt for mig, når jeg er på ferie.

Søg efter hoteller i Oslo her.

Shopping i Oslo

To bygninger med butikker; én har et Fjällräven-skilt og den anden Michael Kors skilte.

Oslo er et godt sted at besøge, hvis du gerne vil shoppe, når du er på storbyferie.

I området omkring Karl Johan-gaden ligger alle de kendte modebutikker med alt fra lækkert designer tøj til de betydeligt billigere mærker.

På Aker Brygge ved havnen er der ligeledes butikker med kendte tøjmærker, indretningsbutikker og meget andet.

Der er en hel del sjove og finurlige småbutikker rundt om i byen, hvor du kan købe lokalt håndværk, vintage, spiselige, lokale delikatesser, indretningsgenstande og alverdens andre ting og sager.

Butiksfacade med navnet "bess retro" og to butiksvinduer, der viser mannequiner iført vintage tøj.Især i bydelen Grünerløkka er der mange gode vintage-butikker og butikker med fine, moderne kreationer.

Udover alle de gode butikker med tøj og fine sager, så er der også en hel del rigtig gode boghandlere i Oslo.

Og hvis der er noget, som jeg altid køber med mig hjem fra mine rejser, så er det bøger; og meget gerne bøger skrevet af landets lokale forfattere.

Tag forbi Litteraturhuset og Tronsmo Bokhandel, hvis du gerne vil besøge et par boghandlere, som virkelig har forstand på bøger.

Hvornår er det bedst at besøge Oslo?

I mine øjne er en storbyferie i Oslo en god idé året rundt.

Min ferie i byen foregik i september måned, hvor solen skinnede, men hvor jeg også stødte på en del regnbyger (tip: husk paraplyen).

En park med træer langs en brostensbelagt sti og blomsterbede med lyserøde blomster.Det særlige efterårslys gjorde byen uendelig smuk og byens tempo afslappet og meget behageligt.

Jeg drømmer om at tage til Oslo enten på en forårsdag, hvor jeg kan sidde i en solstråle med en kop kaffe og se på byens liv, der vimser forbi.

Et sommerbesøg kan byde på friskfangede krebs, udendørs kulturoplevelser og en frisk badetur i et af byens friluftsbade.

Og hvem ville ikke gerne opleve en storbyferie med julemarkeder, varm kakao og Oslo pudret i sne? Det ville jeg meget gerne!

Hver årstid har sine klare fordele i Oslo, og jeg er altid klar til at skulle på en ny storbyferie i Oslo uanset vejr og vind.

Mine 3 favoritter på en storbyferie i Oslo

En person står foran et spejl og tager et billede, mens et udendørs bordområde med stole og parasoller kan ses igennem store glasvinduer.

1. Se en opera, ballet, levende musik eller teaterforestilling

Oslo er en by med et imponerende kulturliv. Året rundt er der en lang række festivaler, levende musik, teaterforestillinger med mere.

Jeg fik selv en storslået oplevelse ved at gå ind og se operaforestillingen ”Ballerina”, som blev spillet i Operaen.

Mit måske nok bedste rejsetip til Oslo er, at du sørger for at få dig en god kulturoplevelse, for udvalget er stort og kvaliteten er høj. Det vil være en ferieoplevelse, du aldrig vil glemme.

Tips: Billetter til en opera-forestilling koster fra cirka 75 kr., hvilket er mindre, end hvad en øl i byen koster.

2. Kon-Tiki-museet

Et museumsudstillingsområde med en stor sejlende båd og forskellige informationstavler.

Der er mange museer i Oslo, så hvis du er lidt af en museums-haj (ligesom mig), har du timevis af spændende oplevelser i vente.

Hvis jeg skal vælge ét museum ud, som jeg er svært begejstret for, så er det Kon-Tiki-museet på Bygdøy.

Det er utroligt spændende at se bådene, som jeg har kendt, siden jeg var lille. Dengang sad jeg klistret til TV’et, når der var programmer om Thor Heyerdahls spændende sejladser.

3. Oslo som by, og de venlige og altid smilende nordmænd

Den norske hovedstad er i sig selv en stor oplevelse.

En plantekasse med små, blå blomster står i forgrunden, mens en bygning med store vinduer og en person ses i baggrunden.Her er sådan en dejlig atmosfære, så megen skønhed og gode kulturoplevelser. Her er lækker mad, grønne parker, blomster og gode muligheder for shopping.

Og så er der nordmændene.

Da jeg sad og drak min eftermiddagskaffe på en café, faldt jeg i snak med den ældre herre, som sad ved nabobordet. Han var smilende og venlig og i det hele taget et godt billede på, hvordan jeg generelt oplevede osloborgerne på min ferie i Oslo.

En storbyferie i Oslo er helt oplagt, hvis du gerne vil på ferie, miniferie eller en forlænget weekend, uden at skulle rejse flere timer med fly.

Har du fået lyst til at tage på storbyferie i Oslo?

Klik på de aktuelle flytilbud til Oslo. Priserne er fundet af vores brugere inden for de sidste 48 timer og kan have ændret sig.

Billund - OsloFra 620,-Vælg
København - OsloFra 839,-Vælg
Aalborg - OsloFra 1.033,-Vælg
(Klik på tilbuddet for at komme over i Travelmarkets flysøgemaskine)

Ingen priser eller forkerte datoer? Find selv dine flybilletter til en storbyferie i Oslo her.

Fotos:
Alle billeder på nær 1 © Maria Erica Jensen
Oslo skyline © Istockphotos / Ekely

Relaterede artikler



Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Privatlivspolitik
Læs vores persondatapolitik.