Fire forskellige scener: En løve statue, en travl julemarkedscene om natten, farvede glasstykker på is, og en person der holder en sylteagurk.

München, et godt alternativ til Berlin og Wien – se de bedste oplevelser for livsnydere

Birgitte Oxlund
Hvis du har lyst til at opleve en ny storby, er München et superfint alternativ til Berlin og Wien. Jeg elsker de to populære storbyer, og jeg er blæst helt bagover af Münchens utrolige charme og mangfoldighed. Ja, det er simpelthen et brag af en by og en vaskeægte storbyperle for livsnydere. Her får du mine allerbedste tips til en storbyferie i München, og samtidig kan du se, hvad du kan opleve i den måned, du vil på getaway.

Jeg er lige kommet hjem fra en juletur til München, og jeg er så begejstret, at jeg allerede har undersøgt, hvilke andre begivenheder jeg kan opleve hen over året. Jeg vil nemlig gerne snart afsted igen. Jeg har flere venner, som virkelig kender byen godt. En af har faktisk boet i byen et år. De tips, som du får her, har jeg selv oplevet. Men jeg var også klædt rigtigt godt på med gode venners anbefalinger.

En kvinde med en rød-sort ternet jakke og sort hat smiler og drikker af en kop ved en udendørs bod.

3 anbefalelsesværdige oplevelser i München

Wauwww, jeg er totalt mættet af utallige fantastiske oplevelser og sanseindtryk. Men der er alligevel tre steder, som har gjort størst indtryk. Jeg vil især anbefale, at du oplever de to populære seværdigheder Marienplatz og Viktualienmarkt, som ligger lige ved siden af hinanden. Derudover synes jeg, at Münchens flodområde var meget stemningsfuldt.

Marienplatz

Et oplyst rådhus med en julet belysning og en julemarked foran, flankeret af en høj statue og en kirke med løgkuppeltårne i baggrunden.

Byens centrale plads og et historisk knudepunkt, som er omgivet af imponerende bygninger som det Nye Rådhus og det Gamle Rådhus. Læs om det stemningsfulde julemarked på Marienplatz under afsnittet om julemarkeder.

Viktualienmarkt

Mennesker er samlet på en udendørs markedsplads med boder og bænkearrangementer, nogle sidder og spiser mens andre står og snakker.

Et populært madmarked med en levende atmosfære. På det åbne bazarområde med mere end 100 boder, kan du vælge imellem et utal af delikatesser, bagerivarer og lokale specialiteter. På selve markedet og i de omkringliggende gader er der også et godt udvalg af hyggelige vinbarer, restauranter og cafeer.

Flodområdet ved Isar, som løber igennem München

En snebeklædt sti løber langs en flod omkranset af træer og et hegn, mens sollyset spejler sig i vandet.

Jeg synes, at der er en helt særlig magi over en flod, der snor sig elegant igennem en storby. Og i München gik vi over flere broer med skulpturer og så de brede smukke stier langs floden Isar (biflod til Donau), som bliver flittigt benyttet af både lokale og besøgende. Og jeg har hørt fra en begejstret veninde, at om sommeren forvandles Münchens flodområde til et livligt centrum for afslapning og forskellige vandsportsaktiviteter fx surfing.
æl
Faktisk synes jeg at München er en af de byer, som bør opleves uden en egentlig plan. Slentr rundt i centrum, den gamle bydel, langs floden eller i et hipt kvarter. Der er hele tiden en smuk bygning eller kirke, et lækkert weekendmarked eller et hyggeligt gadeliv, som får dig til at stoppe op. Lige herunder kan du læse om de forskellige bydele i München.

Glasskulpturer i forskellige farver, en forgyldt løvestatue foran en stenvæg, en snedækket gade med træer og folk, en hund der kigger ind ad en dør med skiltet IMBISS og en statue af en ridder på en bygning med en spids tagtop.

Find dine favoritbydele i München

Noget af det, der gør München til en ægte storbyperle, er, at den byder på meget forskellige bydele, hver med sin unikke karakter og charme. Jeg havde researchet en del og udvalgte de bydele, som jeg helst ville udforske. Her kan du hurtigt finde dine favoritbydele i München og måske vælge det område, som du gerne vil bo i.

Altstadt-Lehel: Det historiske hjerte af München. Her finder du berømte historiske seværdigheder som Marienplatz, Frauenkirche og Viktualienmarkt. Området er perfekt for dig, der ønsker at opleve traditionel tysk arkitektur og kultur.

Maxvorstadt: Kulturens og kunstens centrum. Denne bydel huser både LMU Universitetet i München og et væld af museer, herunder Alte og Neue Pinakothek. Maxvorstadt er ideel for dig, der elsker kunst og historie.

Schwabing: Kendt for sin boheme-atmosfære og litterære historie. Schwabing byder på trendy caféer, butikker og livlige barer. Det er et populært sted for studerende og kunstnere.

Marked med flere boder, hvor folk kigger på varer under en blå himmel.

Glockenbachviertel: Et af de mest livlige og hippe områder i München. Kendt for sin mangfoldighed, trendy barer, restauranter og boutiques. Området er også centrum for LGBT+-samfundet i München.

Haidhausen: Ofte omtalt som ‘det franske kvarter’, kendt for sine charmerende pladser og art nouveau-bygninger. Haidhausen tilbyder en blanding af hyggelige caféer, kunstgallerier og unikke butikker.

Isarvorstadt: Et dynamisk og trendy område tæt på byens centrum, kendt for sit pulserende natteliv og kulturelle arrangementer.

Bogenhausen: Et mere eksklusivt kvarter, der byder på luksuriøse boliger og elegante butikker. Det er også hjemsted for nogle af byens smukke parker og historiske villaer.

Sendling: Kendt for sine traditionelle bayerske restauranter og autentiske lokale atmosfære. Sendling er også hjemsted for Westpark, et populært sted for rekreation.

De bedste oplevelser og begivenheder i din rejsemåned

Jeg synes, at München er et brag af en by, som vil danne ramme om en lækker storbyferie uanset, på hvilken årstid eller i hvilken måned du besøger den.

Men hvad skal du opleve i München? München er velnok mest kendt for sin årlige ølfestival. Her kan du se mange flere gode oplevelser og begivenheder, som München byder på hen over året.

München i januar

Nytårsfejringer: Festligheder og fyrværkeri i byen.
Ferieaktiviteter: Skøjtebaner og vintersport i nærheden.

München i februar

Starkbierfest: Lokal ølfestival med stærk øl.
Fasching (Karneval): Farverige optog og gadeunderholdning.

München i marts

St. Patrick’s Day Fejringer: Irsk musik og danse.
Forårsmarkeder: Begyndelsen på udendørsmarkeder.

München i april

Frühlingsfest (Forårsfestival): Karneval og øl-telte.
Påske Markeder: Håndværk og traditionelle godter.

München i maj

Auer Dult Vårmarked: Folkefestival og loppemarked.
Lange Nacht der Musik: Musikfestival i hele byen.

München i juni

Stadtgründungsfest: Fejring af Münchens grundlæggelse.
Filmfest München: International filmfestival.

München i juli

Klassiske Koncerter i det fri: Musik i parker og offentlige steder.
Christopher Street Day: Pride parader og fester.

München i august

Sommerfestivaler: Musik og kultur i det fri.
Theatron Musiksommer: Gratis koncerter i Olympiapark.

München i september

Den årlige oktoberfest: Verdensberømt ølfestival (starter ofte i september).

München i oktober

München Marathon: Internationalt maratonløb.
Lange Nacht der Museen: Byens museer holder åbent hele natten.
Oktoberfest: Verdensberømt ølfestival.

München i november

Jazzfestivaler: Jazzkoncerter på forskellige spillesteder i hele byen – med en bred vifte af jazzgenrer og kunstnere.

Hvis du vil på juletur til München, åbner julemarkederne i slutningen af november og lukker ned igen lige før jul.

Et julemarked med mange mennesker og boder foran en stor historisk bygning med sne på tagene.

München i december

Julemarkeder: Traditionelle og spektakulære markeder rundt om i byen (læs mere lige herunder).
Nytårsaften: Festligheder og arrangementer mod årets afslutning.

De bedste julemarkeder i München – Nummer 2 eller 3 over julebyer

Jeg er jo lige kommet hjem fra min juletur til München og helt oppe at køre. Derfor har jeg endnu ikke besluttet mig for, hvilken placering München skal have på liste over julebyer. Men den tilhører helt klart top tre.

Med de utallige markeder, madboder, skøjtebaner og juletræer er juletiden i München nemlig ganske magisk. Overalt er der pyntet op til fest. Og de mange gader, pladser og stræder er spækket med julemarkeder. Vi nåede slet ikke at besøge alle de markeder vi havde planlagt, fordi vi hele tiden mødte andre markeder eller julepyntede butikker, som vi lige skulle kigge nærmere på.

Hvor er det bedste julemarked i München?

Stor flok mennesker samlet ved en julemarked om aftenen foran en oplyst historisk bygning.

Den største juleoplevelse i München er dog det kæmpestore julemarked på Marienplatz, som er et af de mest storslåede julemarkeder, jeg nogensinde har set. Det gør selvfølgelig også indtryk, at julemarkedet har været afholdt siden det 14. århundrede og dermed er Europas ældste julemarked.

Andre anbefalelsesværdige julemarkeder er:

Julelandsbyen i “Keiserresidenz”, middelaldermarkedet Wittelbacherplatz og det stemningsfulde Haidhauserplatz. Alle tre steder kan du selvfølgelig finde masser af julepynt og “kitch”, men samtidig er de centre for festlig stemning og hygge. Og i vores familie er det obligatorisk at smage ihvertfald en bratwurst og et glas glühwein.

Tre forskellige scener: et oplyst træ med pink lys og dekorationer, folk klædt i gammeldags kostumer og ryggen af to personer iført juledragter, hvoraf den ene bærer et juletræskostume.

Alternative julemarkeder og juleoplevelser i München

byens mangfoldighed afspejles også i de mange måder at fejre jul på.

Pink Christmas: Et unikt og farverigt julemarked i det trendy Glockenbachviertel, som kendt for sine livlige dekorationer og sin LGBT+-venlige og inkluderende atmosfære.

Mennesker er klædt ud i skræmmende kostumer og masker til en festlig begivenhed.

Det årlige og noget skræmmende Krampusløb: I starten af december afholdes Krampusløbet, som virkelig ikke er for små børn og sarte sjæle. I gamle folkefortællinger er Krampus kendt som julemandens onde medhjælper, som straffer de børn, der har været uartige i årets løb. Der er en vild og skræmmende atmosfære over løbet, fordi nogle af de skrækindjagende Krampus-deltagere går ud og tager fat i publikum. Jeg fik fx hevet min hue af, men fik den tilbage igen. Det fik mig til at trække mig noget tilbage.

Læs om andre populære juleture:
De bedste julemarkeder og juleshopping – Læs om populære storbyer til din juletur

Hvor shopper du i München?

München tilbyder et væld af shoppingmuligheder fra eksklusive butikker i Maximilianstrasse til quirky vintagebutikker i Glockenbachviertel. Og de mest populære shoppegader er Neuhaserstrasse, Kaufingerstraße og Sendlinger Straße.

Selv om vi denne gang ikke brugte så meget tid på at shoppe, kunne vi ikke undgå at bemærke alle de lækre specialbutikker og stormagasiner. Og vi blev selvfølgelig nærmest trukket indenfor flere steder blot for at kigge på de flot opstillede varer. Og så kørte vi op i toppen af Galeria Kaufhof ved Marienplatz for at gå på toilettet. Det så også ud til at være et fint sted at shoppe, især hvis det regner.

En væg fyldt med hylder, der er arrangeret med forskellige farverige badekugler.

Madøre som jeg er, vil jeg især anbefale et besøg i Eataly. Et kæmpestort madmekka, hvor du kan købe italienske delikatesser og mæske dig i smagsprøver. Der er også en restaurant, men den var meget hektisk.

Husk at butikkerne i Tyskland altid er lukket om søndagen. Vi nåede kun at vindueskigge i det ikoniske stormagasin Dallmay, som lige som KaDeWe i Berlin og Harrods i London er kendt for luksusvarer og unikke shoppingoplevelser, der spænder fra gourmetfødevarer til designermodetøj.

Et gigantisk mekka for livsnydere – Glæd dig til lækker brunch, alverdens restauranter + god vin og øl

Vi er næsten altid fire afsted på vores juleture bor vi oftest i lejlighed eller på et højt-ratet hostel. En af årsagerne er, at vi elsker at nyde brunch på en hyggelig café ude i byen.

Og fordi jeg eeelsker mad, er jeg lidt af en kontrolfreak, hvad angår forhåndsbookinger af restauranter. Noget af det værste, jeg ved på en storbyferie, er, hvis jeg skal bruge en masse tid på at gå rundt for at finde en god restaurant, som ikke er fyldt op. Derfor booker jeg gerne mindst en brunchcafe og en aftenmadsrestaurant inden afrejse.

Café med gæster der sidder ved borde og en person der står ved baren, dekoreret med træmøbler og vægkunst.

Brunch i München

Den bedste brunchrestaurant i München, som jeg havde fået anbefalet, og som jeg varmt kan anbefale er Café Faber. vi fik den bedste vegetar-udgave af Egg benedict med lækkert surdejsbrød til. Interiøret var lidt spartansk men alligevel stemningsfuldt.

Hvis du er til varme og hygge og ikke kan undvære bacon, vil jeg anbefale, at du spiser på Café Mucki & Floyd. Ellers vil jeg anbefale, at du søger på “Brunch i München” på Google. På den måde finder du hurtigt de bedste brunchsteder i den del af af München, hvor du bor.


Aftenrestauranter i München

Et opdækket bord med vinglas, tallerken, bestik og en tændt stearinlys ved en tallerken med mad, mens flere mennesker sidder og spiser i en hyggelig restaurant.

Hvad angår aftensmad, havde jeg igen googlet restauranter i München og booket bord på den italienske restaurant Tavernetta. Og wauwww, hvor et treat på alle planer. Vi delte en carpaccio, og fik derefter pizza og pasta. Og maden, vinen, servicen og stemningen var helt i top.

Smag på den bayerske øl og vin

Velbesøgt restaurant med mange mennesker, der sidder ved borde og spiser, juledekorationer hænger fra loftet, og en dekoreret buegang ses i baggrunden.

En tur til München er næsten ikke komplet uden, at du besøger en af byens mange ølbeværtninger eller biergartens og smager den lokale øl – måske hos en af byens ældste bryggerier. Selv om du ikke er til øl, er det alligevel en sjov oplevelse, og du kan sagtens nyde en softdrink eller kop kaffe på stedet. For vinelskere byder byen også på mange hyggelige vinbarer fx på Viktualienmarkt.

Kom nemt rundt i München – og til/fra lufthavnen

Uber er en virkelig komfortabel transportform fra lufthavnen. Inden jeg besøger en ny storby undersøger jeg derfor altid, om der findes Uber i byen. Hvis ja, sammenligner jeg prisen på en Uber-tur med offentlig transport fra lufthavnen. I München er der Uber, og fordi vi var fire afsted, kunne det sagtens betale sig at booke en Uber ind til centrum. Normalt kører vi direkte til overnatningsstedet. Men denne gang ankom vi kl. 8 om morgenen, og vi kunne først komme ind i vores lejlighed kl. 12. Vi kørte derfor til et lækkert brunchsted. Det kan du læse mere om længere nede.

En travl metrostation med mange mennesker på perronen, en af metroens toge holder stille ved stationen med skiltet U6 Klinikum Großhadern.

Offentlig transport i München

Der er både sporvogne, s-tog og Ubahn i München, og det offentlige transportsystem fungerer upåklageligt. Inden afrejse havde min mand downloadet appen for Münchens offentlig transport. Det var dog lidt besværligt, fordi man kun kunne købe 1 billet ad gangen. Vi brugte metrosystemet to gange bl.a. da vi skulle retur til lufthavnen. Vi skulle nemlig først flyve hjem sidst på aftenen og havde derfor stillet vores bagage i en boks på hovedbanegården. 4 EUR for en boks er da meget rimeligt.

Oplev München til fods

Men jeg anbefaler, at du bevæger dig rundt i byen til fods for at opleve gadelivet og mærke byens puls. Vi gik og gik og gik rundt i München i de tre hele dage vi var der – op til 20.000 skridt pr dag 🙂 Og vi fik rigtigt mange oplevelser, som vi ellers ikke ville have fået, hvis vi havde taget U-bahnen.

Det vil jeg opleve på mit næste besøg i München

Jeg føler, at jeg kun nåede en brøkdel af, hvad München har at byde på, og jeg kan slet ikke vente med at vende tilbage.

Næste gang jeg drømmer jeg om at få disse skønne oplevelser i München:

  • Opleve byen i en lun eller varmere måned – måske det sene forår eller tidlige efterår
  • Tage badetøj med og nyde de smukke bassiner i Münchener Volksbad
  • Bruge noget mere tid i de hippe dele af byen.
  • Købe delikatesser på Viktualienmarkt og tage på picnic ved flodbredden eller i den engelske have (en stor offentlig park, som er en must see-seværdighed i sommerhalvåret).
  • Slente en lang tur langs floden Isar, som løber igennem byen.


Jeg håber, at mine tips vil hjælpe dig med at planlægge din perfekte rejse til München. Del gerne dine egne tips og oplevelser i München i kommentarfeltet!

Til dig, som har fået lyst til at besøge München

Fra København og Billund kan du flyve direkte til München. Og i Travelmarkets rejsesøgemaskiner kan du sammenligne priser på flybilletter og pakkerejser.

Billige flybilletter til München

Her kan du se prisniveauet på de billigste flybilletter til München lige nu:
(OBS! Disse flybilletter er fundet af vores brugere inden for de sidste 48 timer, og prisen kan være ændret)

København - MunchenFra 1.178,-Vælg
Billund - MunchenFra 1.862,-Vælg

Lav selv en søgning efter flybilletter til München her.

Billige pakkerejser til München

Klik her, og se gode tilbud på pakkerejser til Munchen. Du kan også hurtigt selv lave en søgning, som passer til dine rejseønsker).

Fotos:
Fotos fra vores juletur til München © Signe og Birgitte Oxlund

Relaterede artiklerSkriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Privatlivspolitik
Læs vores persondatapolitik.