Berliner Dom set fra Altes museum med statue i forgrunden.

Berlin på 2 dage | Den ultimative guide og gode tips til dig

Kenneth Karl Nielsen
Berlin er en af de skønneste byer i Europa, og byen har seværdigheder og stemning til mange besøg. Men vil du se det allerbedste, så skal du læse denne guide.

Berlin er en af de storbyer, jeg holder mest af. Jeg har besøgt Berlin mere end 20 gange og rejser gerne til byen hvert eneste år. Derfor vil jeg gerne dele mine erfaringer med dig via denne guide.

Sådan kan du bruge min guide til Berlin

Her får du min trin-for-trin-guide med de bedste seværdigheder i Berlin. Sammen med min kollega Birgitte, som også har besøgt byen mange gange, giver jeg dig desuden gode tips til hoteller, spisesteder og shopping.

Du kan følge guiden punkt for punkt eller udelade noget undervejs. Indimellem giver jeg dig også mulighed for at tage dine egne valg.

Guiden er baseret på, at du har to hele dage i Berlin. Hver af de to dage er fyldt med oplevelser. Og jeg vil ikke anbefale dig at presse mere ind.

Dag 1 – En dejlig gåtur (Cirka 10 km)

Fra Alexanderplatz til Potsdamer Platz

Den første dag i Berlin starter du på Alexanderplatz. Det er et centralt knudepunkt i Berlin, hvilket gør området til et ideelt sted at bo. Her er du tæt på offentlig transport og flere af byens hovedattraktioner.

På selve Alexanderplatz skal du se TV-tårnet, også kendt som Berliner Fernsehturm. Tårnet er et ikonisk vartegn i Berlin, og fra sit observationsdæk byder det på en fantastisk udsigt over byen.

Et stort ur med verdens tidszoner står på et torv omgivet af høje bygninger og en TV-tårn i baggrunden. En person står og kigger på sin telefon i venstre hjørne af billedet.

Verdensuret, eller Weltzeituhr, står også på pladsen og er en stor urinstallation, der viser tiden i forskellige byer rundt om i verden.

Når du bevæger dig videre til Karl-Liebknecht-Strasse, møder du Marienkirche, som er en af de ældste kirker i Berlin og kendt for sin imponerende arkitektur.

Og er du historisk interesseret, så anbefaler jeg dig at tage et kig på den gamle klosterruin på Klosterstrasse. Det er et stemningsfuldt sted – både om dagen og om aftenen.

Ruinerne af en murstensbygning med store vinduer i gotisk stil og et træ uden blade med en kommunikationstårn i baggrunden under en blå og delvist skyet himmel.

Fra området ved Alexanderplatz sætter du kursen mod Museumsøen (Museumsinsel) og Unter den Linden. På vejen foreslår jeg, at du stopper ved statuen af Marx og Engels – et historisk monument, som vækker minder om Berlins kommunistiske fortid.

Inden du kommer til Museumsinsel, passerer du DDR-Museet, som giver et dybtgående indblik i livet i Østtyskland. Her kan du udforske alt fra en typisk DDR-lejlighed til udstillinger om Stasi, det østtyske hemmelige politi.

Museumsøen (Museumsinsel)

Fra DDR-museet går turen videre til Museumsinsel: En ø i floden Spree, som huser nogle af Berlins mest berømte museer.

Et stort, klassisk bygningsværk med søjler, bannere, trappeopgang og statueudsmykning, omgivet af en græsplæne med mennesker siddende foran.

Det første du ser, er dog Berliner Dom: En imponerende katedral, som er kendt for sit udsmykkede indre og fantastiske udsigt fra kuplen.

Museerne på øen inkluderer Neues Museum, Pergamon Museet, Bode-Museet og Altes Museum, hver med sin unikke samling.

  • Neues Museum: er det mest berømte af museerne og udstiller den berømte buste af den egyptiske dronning Nefertiti.
  • Pergamon Museum: udstiller antikke og orientalske kunstværker.
  • Altes museum: udstiller græsk, etruskisk og romersk kunst.
  • Bode Museum: er kendt for sin byzantinske kunst.

Jeg anbefaler, at du besøger et enkelt museum eller bare beundre museerne udefra.

Fra Under den Linden til Rigsdagen

Fra museumsøen krydser du igen Spreefloden. Hvis du har lyst, kan du tage en bådtur på floden herfra. Jeg anbefaler dog, at du bare fortsætter til fods.

Under den Linden er en berømt boulevard, som er fyldt med historiske bygninger og monumenter. Tag en langsom slentretur ned ad gaden, og nyd et af de mest storslåede steder i Berlin.

Hvis du bare skal besøge ét museum i Berlin, så anbefaler jeg, at de besøger Deutsches Historisches Museum, der har en omfattende udstilling om Tysklands historie.

For enden af Under den Linden finder du en af de mest populære seværdigheder i Berlin. Det er Brandenburger Tor, en ikonisk port i Berlin, som blev opført i det 18. århundrede.

Brandenburger Tor med himmel og skyer i baggrunden.

Folk går og tager billeder ved en stor, gul bygning med søjler.

Den har været et centralt symbol på tysk historie, og især som et symbol på genforeningen efter Berlinmurens fald i 1989. Fra morgen til aften er det en meget livlig plads fyldt med mennesker og gademusikanter. Her stopper de fleste turister op for at mærke historiens vingesus og tage de obligatoriske selfies.

Når du er gået gennem de imponerende buer på Brandenburger Tor, drejer du til højre. Her kan du se den tyske rigsdag med sin imponerende glaskuppel. Reichstag er sædet for den tyske forbundsdag og et vigtigt politisk og historisk vartegn i Berlin.

Tiergarten og Siegessäule

Hvis du ikke har fået slappet af endnu, så har du nu chancen nu. Lige bagved Rigsdagen ligger nemlig den store, smukke park Tiergarten, der er Berlins største park. Jeg elsker at sætte mig på en bænk eller på græsset for at slappe af og nyde en pause fra storbyens summende liv.

Grøn park med birketræer i forgrunden og to mennesker, der sidder på en bænk længere væk.

Midt i Tiergarten ligger et andet af Berlins kendte vartegn. Siegessäule eller sejrssøjlen på dansk er en imponerende monumentalsøjle. Øverst på søjlen står en stor gylden engel, kaldet “Goldelse,” der holder et sejrsymbol. På denne gåtur er der kun inkluderet, at du kigger på Siegessäule fra afstand. Der er nemlig cirka 2,5 km fra Rigsdagen til søjlen.

Jødernes mindesmærke og Topographie des Terrors

Fra Tiergarten går din tur videre til to steder, som begge er mindesmærker fra den forfærdelige tid under anden verdenskrig.

Tæt på Tiergarten ligger Jødernes Mindesmærke, officielt kendt som “Mindesmærket for de myrdede jøder i Europa”. Det er en installation i Berlin, som består af 2.711 betonblokke i varierende højder. Det tjener som et minde om de seks millioner jøder, der blev myrdet under Holocaust. Og jeg gyser altid, når jeg bevæger mig rundt rundt i labyrinten af de mange betonblokke.

Mange betonblokke af forskellig højde står opstillet i et grid-mønster med baggrund af bygninger og en blå himmel med skyer.

Topographie des Terrors er et andet mindesmærke og museum, som fokuserer på nazisternes forbrydelser. Det er placeret på stedet for det tidligere hovedkvarter for Gestapo og SS. Brug gerne tid både udenfor og indenfor på museet.

Checkpoint Charlie er et andet meget populært sted i Berlin, som ligger tæt på de to ovenstående mindesmærker. Checkpoint Charlie var en af de mest kendte grænseovergange mellem Østberlin og Vestberlin. Jeg synes den gamle grænseovergang er blevet lidt af et cirkus. Men gå eventuelt forbi den, og læs et par af de store plancher, som bl.a. fortæller historier om nogle af de personer, som forsøgte at flygte over til Vestberlin.

Se muren, og shop løs på Potsdamer Platz

Dagens lange gåtur slutter på Potsdamer Platz, hvor du kan få dit første kig på Berlinmuren. Under den kolde krig var Potsdamer Platz en ødemark med Berlinmuren midt i. I dag er det et moderne område med skyskrabere, moderne caféer og shoppingcentre. I det ene hjørne af pladsen står nogle brudstykker af Berlinmuren.

Flere sektioner af Berlinmuren er udstillet på et torv med informationstavler og graffiti på betonen, mens folk går forbi i baggrunden.

Slap af ved en af caféerne på pladsen, og nyd en øl, en kop kaffe eller lignende efter dagens omfattende program.

Er du til shopping, så afslut dagen med en god shoppetur i Mall of Berlin eller Alexa Shopping Center.

Tag undergrundsbanen tilbage til dit hotel fx ved/på Alexanderplatz (Læs tips til gode hoteller længere nede). Berlins offentlige transport er effektiv og nem at bruge. Derfor er det let at komme tilbage til dit hotel. Forvent, at du skal gå en del fra de enkelte stationer til seværdighederne i morgen.

Dag 2 – Med S-bahn og U-bahn rundt i Berlin

I dag skal du rundt og se nogle af de seværdigheder, som ligger lidt længere væk fra Berlins centrum. Du skal derfor ud at køre med byens S-bahn og U-bahn. Læs mine anbefalinger til Berlins offentlige transportsystem nederst i guiden.

Fra Stasi-museet til multikulturelle Kreuzberg

Start dagen med Stasi-museet − Et dyk ind i spionernes verden

Fra Alexanderplatz til Magdalenenstrasse – cirka 20 minutter

Vi var mange, der blev chokerede, da vi fandt ud af, hvor meget DDR’s hemmelige politi Stasi spionerede på sine egne indbyggere under den kolde krig.

Et besøg på Stasi-museet er derfor en fascinerende rejse tilbage til den kolde krigs hemmeligheder og skyggespil. Museet er indrettet i det tidligere hovedkvarter for DDR’s frygtede statspoliti, Stasi og giver et omfattende billede af overvågning, spionage og personlig undertrykkelse i det daværende Østtyskland.

Når du har besøgt Stasi-museet, så skal du igen ned i undergrundsbanen og videre til det bedst bevarede stykke af Berlinmuren.

Gedenkstätte Berliner Mauer (Berlinmurens mindested)

Fra Magdalenenstrasse til Bernauer Strasse (eller Nordbahnhof) – cirka 30 minutter

Berlinmurens fald i 1989 har uden tvivl været den største historiske begivenhed i min levetid. Det var første skridt i genforeningen af Europa – en genforening, som dog har vist sig problematisk siden.

En lang væg dækket af graffiti på en grøn græsplæne med bygninger og træer i baggrunden under en overskyet himmel.

Gedenkstätte Berliner Mauer er et rørende og kraftfuldt monument, der strækker sig langs den oprindelige grænse, hvor Berlinmuren engang delte byen og verden i to.

Dette mindested giver dig mulighed for at reflektere over den fysiske og ideologiske opdeling, som muren skabte, og de liv, den påvirkede og ofte ødelagde.

Ved at vandre langs de bevarede murrester og gennem informationscentrene får du en dybdegående forståelse af murens komplekse historie. Du kan vælge bare at gå langs den gamle mur og kigge på de forskellige udendørs informationstavler eller besøge dokumentationscentret, udsigtstårnet og Kapelle der Versöhnung. Da du har et stykke vej endnu, anbefaler jeg dig, at du bare ser muren og går videre. Næste stop handler nemlig også om muren – det er East Side Gallery.

East Side Gallery – Farverig frihed på Berlinmuren

Fra Bernauer Strasse til Ostbahnhof – cirka 30 minutter

East Side Gallery er en 1,3 kilometer lang strækning af Berlinmuren, der nu er blevet et stort, imponerende udendørs galleri.

East Side Gallery består af over 100 malerier af kunstnere fra hele verden, hver med sit unikke budskab om håb, drømme og refleksioner over fortidens opdeling. Det nok mest berømte og ikoniske maleri er værket ”Bruderkuss”, som viser Sovjetunionens generalsekretær Brezhnev og den østtyske leder Erich Honecker, der kysser hinanden. Men også billedet af den gamle østtyske bil Trabanten, der bryder gennem Berlinmuren, er populært.

To personer kysser hinanden på munden i en illustration.

Jeg elsker at vandre langs dette stykke af muren og fundere over, hvad de enkelte kunstnere hat tænkt på, når de malede deres værker.

Er du blevet lækkersulten efter al den streetart? Så anbefaler min kollega Birgitte (som er et stort madøre), at du tager en afstikker over til det indendørs madmarked, Markthalle Neun på Pücklerstraße 34. Birgitte synes, at du skal besøge den italienske madbod midt inde i markedet. Her kan du fx vælge frisklavet pasta med en helt enkelt og utroligt velsmagende tomatsauce, som er garneret med burrata, klatter af pesto og masser af parmesan.

Berliner Zoo og Kurfürstendamm

Fra Ostbahnhof til Berlin Zooloogischer Garten Bahnhof – cirka 30 minutter

På den næste strækning, kommer du til at opleve:

  • Berliner Zoo, en af de ældste og mest berømte zoologiske haver i verden.
  • Kurfürstendamm, en af Berlins mest kendte shoppinggader.

Berlins zoologiske have er en af de bedste i verden og hjemsted for mange forskellige dyr fra hele verden. Haven er absolut besøg værd for børn og barnlige sjæle – og andre der vil vide mere om verdens dyr. Pandaparret Meng Meng og Jiao Qing er blandt de mest populære dyr i parken.

En panda sidder blandt træer og bambus og spiser en bambusgren.

Næste stop er Kurfürstendamm (ofte bare kaldt Ku’damm af berlinerne), som er Berlins ikoniske og eksklusive shoppinggade. Her finder du internationale modebutikker i alle prisklasser – helt fra de mest almindelige mærkevarer til de meget eksklusive brands. Du finder også en LEGO-butik, som alle LEGO- fans vil elske at besøge. HUSK dog, at butikkerne i Tyskland holder lukket om søndagen!!!

Stormagasinet KADEWE, Kaufhaus des Westens, er Europas næststørste og byder på luksusvarer og designermodetøj i 7 etager.
Hvis du er foodie som min kollega Birgitte, vil hun anbefale dig at besøge stormagasinets øverste etage. Her er nemlig alt, hvor du kan drømme om af delikatesser, mad, kager og drikkevarer. Du kan vælge at tage et lille udvalg med hjem og nyde på dit hotelværelse. Eller du kan spise et måltid mad eller nyde kaffe og kage på en af etagens mange cafeer og restauranter. Fra en af restauranterne kan du nyde udsigten over byen. Og føler du dig ekstravagant, kan du også bestille østers og champagne.

En restaurant med store buede vinduer, moderne loftsbelysning og nogle mennesker, der sidder ved bordene.

På din vej videre bør du gå forbi Gedächtniskirche, som også ligger på Ku’damm. Denne delvist ødelagte kirke står tilbage som et minde om anden verdenskrigs ødelæggelser.

Nu har du vandret hele dagen og måske shoppet løs på Ku’damm. Hvis du sprang lækkerierne i KaDeWe over, er du sikkert sulten nu.

Elsker du SUSHI, så har Birgitte igen et godt tip til dig. Besøg Sachiko sushi (i Jeanne-Mammen-Bogen 584 i Savigny Passagen bag Kurfürstendamm). Det er ikke billigt, men alle pengene værd. Gæsterne sidder på barstole rundt om en oval bar og udvælger sushi og tilbehør fra små træbåde, som sejler forbi. I midten af baren står sushikokken og tilbereder maden. Og du giver ham bare et prej, hvis du ønsker at bestille noget særligt fra menukortet. Størrelsen på din regning afhænger af antal tallerkener og farven på dem. HUSK at bestille bord. Stedet er nemlig meget populært.

Små træbåde med sushi og andre retter flyder på en vandkanal ved en restaurant med stablede tallerkener og redskaber i baggrunden.

En anden mulighed er, at du tager videre og får et godt aftensmåltid i den multietniske bydel Kreuzberg.

Kreuzberg – Kultur og mangfoldighed

Wittenberg Platz til Kottbusser Tor – Cirka 15 minutter

Kreuzberg er et livligt og dynamisk kvarter, hvor forskellige kulturer mødes, og hvor kreativiteten stortrives. Med sine farverige gader, et væld af internationale restauranter, sin street-art og grønne områder er Kreuzberg et virkeligt spændende billede på autentisk berlinsk livsstil.

Jeg kommer ofte hertil for at spise aftensmad på en af de mange etniske restauranter – eller bare for at gribe en falafel eller kebab tidligere på dagen. Du får alle mulighederne her.

Et alternativt område, hvor der også er mange forskellige restauranter, er området omkring S-bane-stationen Ostkreuz.

Når du har spist aftensmad, er det tid til at vende tilbage til dit hotel igen (læs tips til gode hoteller længere nede).

Ekstra: 2 gode weekendmarkeder i Berlin

Her kan du også læse Birgittes tip til 2 gode weekendmarkeder i Berlin. Har du flere dage i byen, og falder en af dagene på en lørdag eller søndag? Ja, du er måske afsted på en forlænget weekend i Berlin. Så bør du opleve et af storbyens mange stemningsfulde markeder. Hun kan især anbefale:

  • Lørdag: Farmer’s market på Kollwitz Platz i Prenzlauer Berg, hvor du bl.a. kan finde lækre delikatesser.
  • Søndag: Stort loppemarked på Boxhagener Platz i Friedrichshain, hvor du kan finde masser af loppefund og også nyde en skøn brunch i en af caféerne på pladsen.

Et marked under træernes skygge med boder, der sælger tøj og forskellige genstande, og mange mennesker, der går rundt imellem dem.

Sådan kommer du rundt i Berlin

Jeg anbefaler, at du går så meget som muligt rundt på dine to dage i Berlin. Når du ind imellem skal med bus, s-tog (S-Bahn) eller metro (U-bahn), er det virkelig nemt at komme rundt. Berlin har et fremragende offentligt transportsystem. Og et dagskort er en økonomisk måde at udforske byen på.

En god idé er at købe et Berliner Welcome Card, så kan du rejse ubegrænset med bus, s-tog (S-Bahn) eller metro (U-bahn) i 48 eller 72 timer. Kortet giver også rabat på en række turistservices og attraktioner. Download gerne appen BVG-tickets, som er den officielle app for offentlig transport i Berlin.

Sådan kommer du til Berlin: Links og priser

Du kan søge efter rejser til Berlin i vores søgemaskine med pakkerejser, sammenligne priser på flybilletter til Berlin her, hoteller i Berlin her og finde en storbyferie til Gdansk her.

Her er priseksempler tidligere fundet af vores brugere:

Fly+hotel
Flybilletter t/r
Priserne er oplyst som pris pr. person

Anbefaling af centrale hoteller i Berlin

Har du endnu ikke valgt dit hotel i Berlin, får du her et par anbefalinger fra Birgitte og mig.

Hotel tæt på Alexanderplatz

Der er flere gode hoteller tæt på Alexanderplatz. Jeg synes, at Hotel Holiday Inn Express på Klosterstrasse er et godt valg. Hotellet ligger en lille gåtur fra Alexanderplatz.

Hotel tæt på på Kurfürstendamm

Der er flere årsager til, at Birgitte anbefaler Scandic Kurfürstendamm. Først og fremmest ligger hotellet centralt i en stille gade ca. 5-minutters gang fra Kurfürstendamm og U-bahnen. Derudover er hotellet rimeligt i pris og har fine værelser og god morgenmad.

Birgitte vælger faktisk ofte morgenmaden på hotellet fra og nyder en lækker brunch i en hyggelig bydel. På mange morgenmadsrestauranter i Berlin får du nemlig meget for pengene.

Rigtig god fornøjelse i Berlin, og skriv gerne i kommentarfeltet, hvis du har gode tips til en rejse til Berlin.

Vil du vide mere om Berlin, så skal du også læse Maria Ericas gode rejseguide til Berlin. Maria er min hustru og har ligesom jeg besøgt Berlin mange gange.

Fotos:
Berliner Dom set fra Altes museum med statue i forgrunden. © Birgitte Oxlund
Et stort ur med verdens tidszoner står på et torv omgivet af høje bygninger og en TV-tårn i baggrunden. En person står og kigger på sin telefon i venstre hjørne af billedet. © Kenneth Karl Nielsen
Ruinerne af en murstensbygning med store vinduer i gotisk stil og et træ uden blade med en kommunikationstårn i baggrunden under en blå og delvist skyet himmel. © Kenneth Karl Nielsen
Et stort, klassisk bygningsværk med søjler, bannere, trappeopgang og statueudsmykning, omgivet af en græsplæne med mennesker siddende foran. © Kenneth Karl Nielsen
Brandenburger Tor med himmel og skyer i baggrunden. © Kenneth Karl Nielsen
Folk går og tager billeder ved en stor, gul bygning med søjler. © Birgitte Oxlund
Grøn park med birketræer i forgrunden og to mennesker, der sidder på en bænk længere væk. © Birgitte Oxlund
Mange betonblokke af forskellig højde står opstillet i et grid-mønster med baggrund af bygninger og en blå himmel med skyer. © Kenneth Karl Nielsen
Flere sektioner af Berlinmuren er udstillet på et torv med informationstavler og graffiti på betonen, mens folk går forbi i baggrunden. © Kenneth Karl Nielsen
En lang væg dækket af graffiti på en grøn græsplæne med bygninger og træer i baggrunden under en overskyet himmel. © Kenneth Karl Nielsen
To personer kysser hinanden på munden i en illustration. © Kenneth Karl Nielsen
En panda sidder blandt træer og bambus og spiser en bambusgren. © iStock / Getty Images Plus Jasmin Elisabeth Winkler
En restaurant med store buede vinduer, moderne loftsbelysning og nogle mennesker, der sidder ved bordene. © Birgitte Oxlund
Små træbåde med sushi og andre retter flyder på en vandkanal ved en restaurant med stablede tallerkener og redskaber i baggrunden. © Birgitte Oxlund
Et marked under træernes skygge med boder, der sælger tøj og forskellige genstande, og mange mennesker, der går rundt imellem dem. © Birgitte OxlundSkriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Privatlivspolitik
Læs vores persondatapolitik.