“Babylon” – Gå i 1920’ernes fodspor på din tur til Berlin

“Babylon” – Gå i 1920’ernes fodspor på din tur til Berlin

Thiamka Margrethe Pedersen
Berlin charmerer med sin storbystemning, og byder på noget for enhver smag. Bliv inspireret af filmen og den spektakulære TV-serie, ”Babylon Berlin”, og gå i fodsporene efter 1920’ernes Berlin. Du vil blive grebet af atmosfæren, som stadig lever i bedste velgående. Det gode er, at Berlin kun ligger en times flyvetur væk. Læs videre, og bliv inspireret til en tur til Berlin, og se samtidig hvad flybilletter dertil koster lige nu.

Artiklen er sponsoreret af visitBerlin, Billund Lufthavn, Ryanair og Tysklands Turistråd

Tur til Berlin

Du kan vælge at læse hele artiklen fra ende til anden, men du kan også hurtigt klikke dig ned til de forskellige emner, du ønsker at læse om:

* Hvad koster flybilletter til Berlin?
* Babylon Berlin
* Spor efter 1920’ernes Berlin
* Berlin i 1920’erne
* Kulturlivet i 1920’ernes Berlin
* Arkitekturen i Berlin i 1920’erne
* Yderligere inspiration

Følg med, når DR2 fra slutningen af oktober viser den succesfulde TV-serie ”Babylon Berlin”. Her bliver du taget med på en spændende og fascinerende rejse tilbage til Berlin i 1920’erne. Besøg selv metropolen, som også dengang tiltrak folk fra hele verden.

Hvad koster flybilletter til Berlin?

Der er mange gode grunde til at vælge en tur til Berlin. Udover at være storslået, er det også billigt at bo i Berlin, og prisniveauet på mad og drikke er meget lavere end herhjemme. Derudover er byen nem at komme rundt i på gåben, og med bus, sporvogn og metro. Og som nævnt tager det kun en times tid at flyve dertil.

Herunder kan du se, hvad flybilletter til Berlin med Ryanair koster

(Klik på prisen, så sendes du videre til Travelmarkets flysøgemaskine)

Billund - BerlinFra 1.110,-Vælg

tur til Berlin

Du kan også lave din helt egen søgning med flybilletter til Berlin.

Babylon Berlin

Instruktør Tom Tykwer har sammen med Henk Handloegten og Achim von Borries skabt et portræt af Berlin i 1920’erne. Serien har allerede vundet adskillige priser fx Grimme Prize og The German Television Prize for Bedste drama serie, -Bedste musik, -Bedste kamera samt -Bedste kostumer.

Serien er baseret på en novelle af Volker Kutscher, hvor man følger detektiven Gereon Rath, som prøver at opklare et mord. Herigennem skildres et ærligt og autentisk billede af Berlin i 1920’erne med økonomisk krise, inflation, fattigdom og kriminalitet på den ene side, og glitter, glamour, dansen samt kvindernes frigørelse på den anden.

Læs mere om Babylon Berlin.

Spor efter 1920’ernes Berlin

1920’ernes ånd med dansesteder, cocktails, tøj og musik lever stadig, og er ikke svær at få øje på:

Dansesteder i Berlin

Det tidligere Cinema Delphi, som i dag kaldes Theater im Delphi i Weissensee er omdannet til Moka Efti Bar i filmen. Her danses og festes der til bragende fester fyldte med glamour. Oplev selv Theater Im Delphi, og nyd den bevarede charme til en koncert eller anden festlig lejlighed.

Går du på gaden, Chausseestrasse om aftenen, vil du få følelsen af at være sat tilbage i tiden. Aftenjakker og glitrende Charleston kjoler giver dig et helt unikt billede af Berlin i en svunden tid.

Så går du med en drøm om netop at danse som i 1920’erne, er det et must at feste i Clärchens Ballroom, som er en af Berlins populæreste steder i 20’ernes ånd. Det ikoniske koncert- og dansested fra 1905, udstråler stadig en autentiske stemning med elegant udsmykning, som er gennemført i hele indretning. Især Spejlsalen skulle være magisk at danse Tango og Cha-cha i.

Bohème Sauvage arrangerer glamourøs og sofistikeret underholdning lige fra optræden med ild, sang, erotik, kabaretter, fester, cocktailparties og temaevents.
Er du på udkig efter inspiration til dit næste outfit? Hvis du tager på vintage shopping i Berlin, kan du være sikker på, at du er havnet på et af de populæreste steder i Europa. I et vælg af antik- og loppemarkeder kan du følge 20’ernes tråd til mange vintagebutikker fx skatkammeret Mimi Vintage Antiques i Schöneberg.

Elli Fatale i Kreuzberg er bestemt også et besøg værd med håndlavede vintage-ting til at fuldende dit 20’er outfit.

Shopping i Berlin

Læg også vejen forbi Old Fleas Events i Mitte, som bliver holdt i Ballhaus. Her har Berlins vintage kendere samlet byens retro-designere og leverandører, og du kan både ose, tag en Charleston danse-time, blive fotograferet og opleve kabaret. Og når sulten melder sig, kan du endda fristes til at nyde mad inspireret fra samme periode.

Når man siger 1920’erne, siger man også cocktails. I weekenderne kan du nyde ægte Gatsby-stemning i Primitiv Bar i Friedrichshain, som en af Berlins bedste cocktail barer.

Stagger Lee cocktail bar er også et must at opleve, idet baren er på listen blandt Top 50 barer i verden.

Har du hang til lyden af 20’erne kan du gøre gode fund i byens pladeforretninger som fx Spacehall and Hard Wax. Men den største jazzsamling i Tyskland finder du dog i Pankow, som er enhver jazzelskers drøm. Her kan du få timevis til at gå med at kigge i den imponerende samling af 35.000 plader omhyggeligt arkiveret på 130 m2.

Søg selv efter flere spor efter 1920’ernes Berlin.

Tempelhof i Berlin

Berlin i 1920’erne

Det var et historisk årti i den tyske historie med november-revolutionen, Spartacusopstanden, den økonomiske krise, nazismens dannelse og første verdenskrig.
Den økonomiske krise ramte Berlin i 1929 og førte til 664 bankkrak og 450.000 arbejdsløse. Og videre i 1932 var industrien og produktionen halveret, og arbejdsløshedsprocenten var helt oppe på knap 31%.

Herunder var der flere pejlemærker såsom i 1921, hvor AVUS blev bygget i Grunewald skoven. Det var verdens første kørebaneanlæg. To år senere, i 1923 kunne man åbne Tempelhof lufthavnen. Senere efterfulgt af endnu et imponerende byggeri af radiotårnet Funkturm, som blev åbnet i 1926.

Samtidig skete der et boom i kunsten og kulturen. De populæreste kunstnere som kunne opleves på Romanisches Café på Kurfürstendamm var store navne som Bertolt Brecht, Max Liebermann og Erich Kästner. Og i Nelson Theatret – også på Kurfürstendamm – introducerede Josephine Baker den nye Charleston dans for Tyskland.

Er du interesseret i Berlins historie, kan du få glæde af at læse om Berlin i 1920’erne.

Kulturlivet i 1920’ernes Berlin

På trods af det politiske pres blomstrede det kulturelle liv i Berlin. Det var som om, at kunsten og kulturen indenfor teater, musik, litteratur og mode blev en slags pusterum fra den skræmmende virkelighed fra krigen og dens følger. Nattelivet boomede, og berlinernes skarpe humor kom til udtryk i satiriske sange i de populære kabaretforestillinger.

Kort sagt, Berlin blev en multikreativ enklave for kunstnere, indenfor radio, fotografi, presse, kabaret og film – ligesom cafékulturen også vandt frem.

Klik videre, og få mere at vide om Berlins kulturliv i 1920’erne.

Berlins kulturliv

Arkitekturen i Berlin i 1920’erne

I 1920’erne blev Berlin stedet, hvor den indflydelsesrige Bauhaus bevægelsen indenfor kunst, design og arkitektur blev født. Arkitekturen, der blev defineret som æstetisk og revolutionerende, blev grundlagt i 1919, og lukket af nazisterne i 1933.

Arkitektur i Berlin har altid været forbundet med byens identitet som en vigtig generator for nye former for samfundsliv. Trods anden verdenskrig formåede mange bygninger fra 1920’erne heldigvis at overleve, og mange af dem står stadig i Berlin i dag.

Det var tydeligt at se indflydelsen fra Bauhaus bevægelsens idéer. Klare eksempler herpå er seks UNESCO World Heritage beskyttede ejendomme i byen, som overlevede krigen, og fortsætter med at definere byens ansigt i dag.

Læg fx vejen forbi Emil Fahrenkamp’s Shell-Haus, som er en del af modernistisk arkitektur, der fangede ånden i 1920-arkitekturen i Berlin.

Det er også svært at komme udenom den imponerende arkitektur omkring Rosa-Luxemburg-Platz, som især er domineret af Volksbühne Teatret.

Beundre også Poelzys Babylon Kino på Rosa-Luxemberg-Platz og mesterværket Haus des Rundfunk.

Læs meget mere om Berlins arkitektur i 1920’erne.

Berlins arkitetur

Har du også fået lyst til at tage en tur til Berlin?

Find alle de billige flybilletter med Ryanair fra Billund til Berlin her.

Få mere generel information om Berlin på visitBerlins hjemmeside.

Fotos:
Topfoto © Clearchens Ballhaus/ visitBerlin/ Philip Koschel
Claerchens Ballhaus © visitBerlin/ Günter Steffen
Berlin Skyline © Getty Images/ golero
Dansere © Getty Images/ suteishi
Vintage tilbehør © Getty Images/ jenvejvoda
Tempelhof © Getty Images/ Juhla
Bar jeder Vernuft © visitBerlin/ Max Schroeder
Berliner Ensemble © visitBerlin/ Moritz Haase


 

Relaterede artiklerKommentarer til indlægget

  1. Tak for en inspirerende artikel. Jeg glæder mig allerede til tage til Berlin igen 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Privatlivspolitik
Læs vores persondatapolitik.