Fem personer befinder sig i en moderne ventehal med store vinduer. To står og taler, mens tre andre sidder og henholdsvis læser og arbejder.

Tag kun håndbagage med på storbyferien

Kenneth Karl Nielsen
Hvis du kan pakke så let og kun rejse med håndbagage på din næste storbyferie, kan det vise sig, at du både får en bedre og billigere ferie. Her fortæller jeg om en række fordele ved at rejse med håndbagage, hvad du skal huske, og hvordan du skal pakke din taske.

Fordele ved at rejse med håndbagage

En person iført en turkis trøje og et blåt tørklæde skubber en indkøbsvogn med en mønstret taske.Du sparer penge
Mange flyselskaber, og ikke bare lavprisflyselskaberne, kræver i dag ekstra penge, hvis du vil have en almindelig kuffert med på rejsen. Gebyret for kufferten kan ofte koste ligeså meget som prisen på flybilletten. Rejser du kun med håndbagage, sparer du dette gebyr. Se vores liste med gebyrer her.

Du sparer tid
Hvis du kan rejse med håndbagage, er det meget nemmere at tjekke ind i lufthavnen. Du skal ikke vente i kø for at få afleveret din bagage og kan komme hurtigere frem til gaten. Når du kommer frem til destinationslufthavnen, skal du ikke vente på, at din bagage snegler sig frem på bagagebåndet. Du kan gå direkte gennem tolden og komme i gang med oplevelserne på storbyferien.

Du har ingen bekymringer
Hvis du nøjes med håndbagage, har du altid din bagage lige hos dig i kabinen og risikerer ikke, at bagagen ved et uheld bliver sendt til en anden destination eller ikke når frem.

Andre fordele
Det er nemt at komme rundt, hvis du kun har håndbagage. Du kan nemt lægge din taske eller kuffert under sædet i bussen. Du vil sikkert opleve en tilfredsstillelse ved kun at tage det med, som du behøver og de miljøbevidste kan endda prale med, at de har sparet lidt Co2.

Det skal du tænke på, når du rejser med håndbagage

En kvinde sidder i en lufthavn og læser en bog, med en rygsæk ved siden af sig og en mand, der sover på en bænk i baggrunden.Det kræver naturligvis lidt ekstra omtanke, hvis du kun rejser med håndbagage, og du kan ikke bare pakke alt muligt ned i din kuffert, og du skal overholde en række forskellige regler. Du skal blandt andet være opmærksom på:

Der er begrænsninger i størrelse og vægt
Der er naturligvis en grænse for, hvor stor din håndbagage må være. Der er selvsagt ikke plads til, at alle kan tage deres almindelige kuffert med ind kabinen.

Reglerne skifter desværre fra flyselskab til flyselskab, og der er store forskelle imellem de forskellige selskaber. Den tilladte vægt for håndbagage skifter fra 5 kilo til ubegrænset, og der er også store forskelle på den tilladte størrelse. Ekstra Bladet har lavet en god oversigt over størrelserne, som du kan se nederst i denne artikel.

Du må ikke tage alt med i håndbagagen
Der findes en række regler for, hvad du ikke må tage med i håndbagagen. Hvis du rejser med håndbagage, kan du for eksempel ikke have en schweizerkniv eller en lille saks med. Du må heller ikke have toiletsager eller andre væsker med, hvor indholdet er på mere end 100 milliliter. Du må gerne medbringe flere beholdere med 100 ml væske, men ikke flere end der kan være i én genlukkelig plastpose på max. 1 liter. Du må kun medbringe én af disse poser pr. person. Du kan se flere detaljer på Københavns lufthavns hjemmeside. Husk at pakke elektroniske apparater øverst i tasken og at opbevare beholdere med væsker i en gennemsigtig genlukkelig plastpose.

Du kan læse mere om dette på hjemmesiden flypassager.dk.

Hvad skal jeg tage med i håndbagagen til en kort storbyferie?

Selvom pladsen er begrænset, når du kun rejser med håndbagage, kan du alligevel tage forholdsvis meget med. Her kommer et forslag til, hvad du kan pakke, og hvordan du kan begrænse dig bedst muligt.

Fire personer står i kø med bagage, hvoraf to har rygsække og de andre to har kufferter respektive rejsetasker.Valg af tøj og sko til håndbagagen
Da en typisk storbyferie oftest tager 2-4 dage, kan du fint pakke det tøj, som du skal bruge ned i håndbagagen. Når du udvælger tøjet, så prøv at overveje, hvilket af dit tøj, der vejer mindst. Her kommer et godt forslag.

2 par lange bukser / kjoler – dette kommer naturligvis an på klimaet, men du har næsten altid brug for lidt ”langt” tøj til kølige aftener eller til at klæde dig pænt på.

2 par shorts eller nederdele – igen kommer det an på klimaet. Rejser du om efteråret eller vinteren, kan dette tøj erstattes af et par lange bukser eller en kjole.

2-4 t-shirts / skjorter / bluser – en storbyferie byder ofte på lange vandreture, hvor man kommer til at svede. Medbring nok til at du kan skifte hver dag.

1 varm trøje – Denne er naturligvis ikke nødvendigt, hvis du rejser til et sted, hvor det altid er varmt. Tag evt. trøjen på i flyet, så den ikke skal ned i din taske. Uanset klima kan det være en god idé at medbringe en langærmet trøje til brug i rum med air condition og andre kølige steder.

2-4 sæt undertøj – medbring undertøj til hver dag på rejsen.

Medbring gerne et par ekstra sko i håndbagagen, hvis du kan få plads. En god idé er at rejse i et par gode vandresko og medbringe et par pæne sko.

Toiletsager
Sørg for at have de nødvendige toiletsager med (Husk 100 milliliter reglen). Du kan købe små beholdere i Matas til at opbevare shampoo og lignende i. Tandpasta sælges mange steder i små tuber, som ikke fylder eller vejer noget særligt. Lad håndklædet blive hjemme, der er håndklæder på næsten alle hoteller. Mange hoteller har også shampoo, sæbe, hårtørrer og selvfølgeligt mulighed for at låne et strygejern.

Telefonen – en multimaskine
Med en almindelig smartphone i hånden får man i dag mange forskellige funktioner til rådighed. Foruden at være telefon og ur får du også et vækkeur, en lommelygte og selvfølgelig også en lang række forskellige spil efter dit eget valg. Kameraet på mange smartphones er i dag så godt, så du ikke behøver at medbringe et ekstra kamera. Du kan tjekke hastigheden på internettet på din rejse ved at klikke her.

Guidebog og/eller en anden bog
I dag er det muligt at få både guidebøger eller almindelige bøger til læsning på sin telefon, Ipad eller en decideret ebogslæser. Dette sparer naturligvis en del plads og vægt i tasken. Mit personlige råd er at medbringe en guidebog, da den ikke fylder særligt meget og giver det bedste overblik, og den løber ikke tør for strøm. Hvad angår den almindelige bog, så overvej eventuelt at lytte til en lydbog på ferien. Når du sidder på hotelværelser, er der jo masser af strøm.
Sørg naturligvis også for at tage de andre ting med, som du lige præcis skal bruge i din bagage.
Sørg først og fremmest for at tage det tøj på i flyet, som vil fylde mest i rygsækken. Din jakke/frakke, det par sko der fylder mest, den varmeste trøje etc. Mangler du plads i håndbagagen, kan du også fylde noget i lommerne.

Valg af storby til ferien med håndbagage
Det er blevet billigere at flyve rundt i Europa, og du kan flyve til mange storbyer fra mindre end kr. 1000,- t/r. I Dansk Flyprisindex kan du følge prisudviklingen på 10 af de mest populære byer i Europa, men det er også værd at tjekke priser til byer som Madrid, Dublin, Malaga – eller noget helt andet.

Har du nogle spørgsmål til at rejse kun med håndbagage, som skriv dem i kommentarfeltet nedenfor, og jeg vil forsøge at besvare dem bedst muligt.

Fotos:
Topfoto © istockphoto / AMR Image
Pige der læser © istockphoto / TMSK
Taske på vogn © istockphoto / izuzek
Forskellige typer håndbagage © gchutka

 

Relaterede artiklerKommentarer til indlægget

 1. Efter sigende skulle Ryanair i november 2018 introducere nye og strammere regler ift. håndbagage. Dvs. at man ikke længere skulle have mulighed for at medbringe lille kuffert gratis som håndbagage – kun én taske som kan være under sædet.

  Kender I til om det skulle være trådt i kraft?

  • Hej Jakob

   Regler er trådt i kræft for alle rejser, som er købt efter reglen er trådt i kraft.

   Håndbagage med Ryanair koster nu omkring kr. 50 per person per vej.

   Venlige rejsehilsner

   Kenneth Karl Nielsen

 2. Hej, vil lige sikre mig. Jeg elsker at strikke og skal 3 dage til Ungarn, man må da godt have strikkepinde med i kufferten ikke?. Vil strikke lidt på hotellet evt :-). IKKE i håndbagage.
  mvh
  Lene G

  • Kære Lene, bare du lægger strikkepindene i din kuffert og tjekker den ind, så er det ikke noget problem. I de forskellige lufthavne er der meget stor forskel på reglerne for håndbagage. Derfor vil jeg ikke anbefale dig at tage dit strikketøj med ind i flyet! Rigtig god rejse!

   De bedste rejsehilsner fra Birgitte, Travelmarket

 3. Hvordan er det i forhold til håndbagage og f.eks. barberskraber, barberskum og hårlak samt powerbank

  • Hej Janni,

   Reglerne skifter hele tiden, så jeg vil altid anbefale, at du tjekker reglerne for håndbagage i den lufthavn, hvorfra du skal rejse.

   Som det er lige nu, er det i orden at medbringe en barberskraber i din håndbagage, forudsat at bladet er indkapslet i plastik. Løse barberblade er selvfølgelig forbudte.

   Som nævnt i artiklen må du kun medbringe en begrænset mængde af væsker. Definitionen af ​​væsker er ting såsom drikkevarer, nogle former for mad, hårprodukter, cremer og parfumer. Det er tilladt at medbringe flere beholdere, men hver beholder må ikke indeholde mere end 100 ml væske. Beholderne skal kunne være i en gennemsigtig, genlukkelig 1-liters plastpose og lægges i en separat bakke ved sikkerhedskontrollen. Man må kun medbringe én pose per person.

   Ved sikkerhedskontrollen vil jeg også anbefale, at du tager din powerbank op af håndbagagen og lægger den i en separat bakke ved siden af din mobiltelefon og andre elektroniske ejendele. Powerbanks må faktisk ikke ligge i din indtjekkede bagage.
   Rigtig god rejse!
   De bedste rejsehilsner fra Birgitte, Travelmarket

 4. Må jeg have strikketøj med i håndbagage?

  • Hej Tine,

   Jeg har forsøgt at finde et entydigt svar til dig. Men det er desværre ikke muligt. Det lader til, at det som udgangspunkt er tilladt at medbringe hæklenåle og strikkepinde i håndbagagen. Billunds lufthavn anbefaler fx, at man medbringer strikkepinde af træ eller bambus eller rundpinde. Flere kilder siger dog, at man kan risikere at få konfiskeret sine strikkepinde. Det er desværre det nærmeste jeg kan komme. Jeg vil anbefale dig, at du ringer til den lufthavn, hvorfra du skal rejse for at høre nærmere. Du må meget gerne skrive en kommentar på siden, hvis du får et andet svar.

   Rigtig god rejse!

   De bedste rejsehilsner fra Birgitte, Travelmarket

 5. Hej
  Må man have en lille negleklippers med i håndbegagen ?

  • Hej Marianne,
   Selv om, der ikke specifikt står i Københavns lufthavns regler, at du ikke må tage en negleklipper med, vil jeg ikke anbefale, at du gør det. Jeg har hørt om mange tilfælde, hvor negleklippere er blevet konfiskeret.
   Mange hilsner Birgitte, Travelmarket

 6. Hvad med håndbagage ud over trolleyen? Er der ikke noget med et “personal item”, eks. dametaske eller computertaske?

  Hvis man køber cigaretter og en flaske i lufthavnen, får man det jo i en bærepose. Hvordan tæller det i regnskabet for tilladt mængde håndbagage?

  Hilsen Niels

 7. jeg står og skal til paris fra fredag til mandag, har et spørgsmål til væsker i håndbagage da det er det eneste jeg tager med. du skriver 100ml i poser, må man have flere poser? eller er det 100ml IALT i håndbagagen?. tænker jeg bare køber shampoo osv dernede.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Privatlivspolitik
Læs vores persondatapolitik.