Panoramaudsigt over Firenze, Italien, med Arno-floden, historiske bygninger og den berømte domkirke, Duomo.

Storbyferie i Firenze – Her er de bedste tips og tilbud

Maria Erica Jensen
En storbyferie i Firenze, Toscanas bankende hjerte, er fantastisk. Byens dejlige stemning, dens uovertrufne seværdigheder, kunsten, maden, bjergene og alle de kulturelle oplevelser får mig til at vende tilbage igen og igen. Her får du mine bedste tips og tilbud til din rejse til Firenze.

Din hurtige vej til tips og tilbud til Firenze

Du er selvfølgelig velkommen til at læse min artikel fra toppen og ned.

Men hvis du er på jagt efter et bestemt tip eller et godt tilbud til Firenze, kan du hurtigt klikke dig frem til det her:
Fly til Firenze Se aktuelle flypriser
Hvor skal du bo i Firenze?
Firenzes mest kendte seværdigheder
Firenzes hyggeligste bydel
Sådan kommer du rundt i Firenze
Mad og drikke i Firenze
Shopping i Firenze
Hvornår er det bedst at besøge Firenze?
Mine tre bedste oplevelser i Firenze

Flyvinge over et landskab med bjerge og skyer set fra et vindue i et fly.

Sådan flyver du bedst og billigst til Firenze

Med en flyvetid på et par timer er Firenze meget tilgængelig for de fleste danskere. Dog er det sådan, at det ikke er muligt at flyve direkte til Firenze fra alle danske lufthavne.

Hvis du for eksempel bor i Jylland, kan du tage med direkte fly til lufthavnene i byer som Pisa, Milano eller Bologna og så tage offentlig transport (bus eller tog) videre til Firenze.

Flyv fra Billund til Pisa eller Firenze

Hvis du flyver fra Billund eller Aalborg, kan du også vælge at tage en mellemlanding i fx Frankfurt eller Amsterdam, hvor du skal vente 1-4 timer. Fordelen er, at du lander i Firenzes lufthavn, som ligger blot 10 minutters kørsel fra Firenze.

Jeg tager oftest selv turen med fly fra Billund til Pisa, en tur på mellem 1-2 timer. Udenfor lufthavnen holder busser fra forskellige selskaber klar til at køre til Firenze.

Busturen tager oftest blot en god times tid og koster små hundred kroner. Lufthavnsbussen stopper ved den centrale bus- og togstation midt i Firenze.

En af mine venner valgte at flyve fra Billund til Firenze via Frankfurt med Lufthansa. Fordelen ved denne rute er, at du lander lige uden for Firenze og kan nøjes med en bustur på 10-15 minutter.

Hvad koster flybilletter til Firenze?

Her er aktuelle tilbud på fly til Firenze (direkte/1 stop)
(Klik på tilbuddet for at komme over i Travelmarkets flysøgemaskine)

København - FirenzeFra 813,-Vælg
Billund - FirenzeFra 1.921,-Vælg

Her er aktuelle tilbud på fly til Pisa (direkte/1 stop)
(Klik på tilbuddet for at komme over i Travelmarkets flysøgemaskine)

København - PisaFra 351,-Vælg
Billund - PisaFra 480,-Vælg
Hamborg - PisaFra 1.451,-Vælg

I Travelmarket flysøgemaskine kan du sammenligne priser på flybilletter til Firenze og Pisa.


 

Overnatning i Firenze

Der er et hav af hoteller og andre overnatningsmuligheder overalt i det centrale Firenze. Så der er simpelthen ingen anden grund til at bo i yderkanten af byen, end hvis det er det, du har lyst til.

Du kan sagtens finde et fint hotel i byens små middelaldergader, hvor der er blomsterkasser udenfor vinduerne og hænger vasketøj til tørre på snore over hovederne på fodgængere.
Men du kan også finde store hoteller beliggende med udsigt til floden og med bjergene i horisonten, hvis det mere passer til dine ønsker.

Kort sagt, så er der hoteller og overnatningsmuligheder for enhver smag og pengepung i Firenze.

Sammenlign priser og find dit hotel i Firenze i Travelmarkets hotelsøgemaskine.

Mit favorithotel i Firenze

På mine mange rejser til Firenze er jeg blevet forelsket i et lille familiedrevet hotel, som ligger i en sidegade til en af byens største og prægtigste kirker, Santa Croce.

Hotellet hedder Il Poeta Dante, og lige om hjørnet derfra ligger der fine restauranter og caféer med skøn mad, dejlige vine og god kaffe.

På Il Poeta Dante er der både almindelige hotelværelser og et par små lejligheder med minikøkkener, hvor du kan lave mad og derved spare lidt penge.

Mit hjerte føler sig dejligt hjemme, når jeg står op om morgenen, trækker gardinet til side, åbner vinduesskodderne og får øje på Firenze, som er lige derude.


 

De 5 største seværdigheder i Firenze

Når du er ankommet til Firenze og er tjekket ind på dit hotel, er det ved at være tid til, at du skal sige goddag til byen.

Firenze er en forholdsvis overskuelig by at lære at kende. Langt de fleste af byens seværdigheder ligger indenfor et relativt lille område, og det gør, at du hurtigt kommer til at føle dig tryg.

Du skal desuden ikke med offentlig transport rundt, for du kan gå til det hele.
Det gælder selvfølgelig også for Firenzes fem største seværdigheder, som du kan læse om nedenfor.

TIP! Firenze Card i Firenze

Et særligt tip er, at du køber et Firenze Card, når du skal på storbyferie i Firenze. Du kan købe det forskellige steder i byen. Eller du kan bestille det her. .

Et Firenze Card giver dig store rabatter eller endda gratis adgang til de fleste af byens seværdigheder og attraktioner (Firenze er en by, hvor du kan købe dig fattig i entrébilletter, hvis du har mange seværdigheder på din ”must see”-liste). Men den helt store fordel med et Firenze Card er at du ofte vil blive ledt udenom de til tider timelange køer, der let opstår ved byens mest populære steder.

På venstre side ses en rytterstatue foran en stenhøjborg med tårn, mens højre side viser en gruppe gående mennesker foran en domkirke med kuppel og udsmykkede facader.

1. Domkirken Santa Maria del Fiore – Duomo

Firenzes største seværdighed er uden tvivl domkirken, som i daglig tale blot kaldes ”Duomo”.

Lige midt i byen ligger den mægtige kirke med sin hvide, grønne og røde marmorfacade.
For de fleste af byens besøgende er det første møde med den prægtige kirke nærmest sådan lidt chokerende. Så smuk, så stor, så imponerende er den!

Du kan se Duomo fra stort set hele byen. Domkirken er omgivet af små, labyrintiske middelaldergader, og bedst som du går og sludrer med din rejsekammerat – gerne med en is i hånden – dukker den store, røde kuppel op mellem hustagene og kigger ned til jer.

Duomo har en lang og til tider drabelig historie. Blandt andet blev en af byens middelalderherskere og dennes bror angrebet – broren blev myrdet – midt i den helligste påskemesse i kirken.
Og så kostede det store mængder blod, sved og tåre i det hele taget at få kirkens kuppel bygget.

Udover selve kirken kan du besøge dåbskapellet (med det strålende, gyldne indre) og klokketårnet (hvorfra du har et smukt kig til Duomos kupel med byen i baggrunden) på domkirkepladsen.

Hvis du gerne vil have et helt perfekt billede af domkirken på din ferie i Firenze, bør du gå den stejle men smukke tur op til Michelangelo-pladsen i Firenzes sydlige bydel, Oltrarno, hvorfra udsigten over den toskanske hovedstad og dens omgivende grønne bjerge er ganske betagende.

2. Palazzo Vecchio – Firenzes gamle rådhus

Ikke mere end en kort slentretur fra Duomo ligger Firenzes gamle rådhus, Palazzo Vecchio, omgivet af kunstnerisk pomp og pragt.

Store skulpturer og statuer tegnet af nogle af kunsthistoriens største mestre står stolte foran den store middelalderbygning med det høje klokketårn.

Se skulpturen af David, der står med sin stenslynge hvilende på skulderen. Se springvandet med statuen af den mægtige romerske havgud Neptun. Og besøg også den overdækkede terrasse, Loggia dei Lanzi, ved siden af rådhuset for at se flere smukke statuer.

Inde i Palazzo Vecchio bliver du mødt af den ene storslåede sal efter den anden. Her fortælles om Firenzes historie og om de herskere, der med fast hånd har stået i spidsen for byen.

Firenze var i en lang periode siden den tidligste middelalder styret af de mægtige Medici-familie. Og de var ikke blege for at tage kampen op mod deres fjender.

Igennem tiden har Firenze været i krig utallige gange. Ofte kæmpede de med de omkringliggende bystater som blandt andet Pisa og Milano om herredømmet i området.

Men foruden at bruge penge på krig og soldater, så brugte familien Medici også uanede mængder på en anden, for dem, stor lidenskab: Kunst.

Palazzo Vecchio er et af de steder i Firenze, hvor du kan se kunst af nogle af historiens største mestre.

Personer betragter en antik statue i en museumsbygning og tager billeder af et stort maleri i en anden udstillingssal.

3. Uffizierne – kunst i verdensklasse

Lige om hjørnet fra Palazzo Vecchio ligger det imponerende kunstmuseum Uffizierne. De gamle kontorbygninger, beliggende på bredden af Firenzes Arno-flod, er intet mindre end et sandt kunstmekka.

Firenze var arnestedet for renæssancen, perioden som afløste middelalderen med nye tanker, mindset og
filosofiske idéer og verdenssyn. Dette blev blandt andet til nye strømninger i kunsten.

Jeg holder meget af at se den historiske og politiske udvikling utrykt i kunsten. Det kan man nemlig gøre ved blandt andet at følge maleriernes udtryk fra middelalderens flade, ensartede kirkeikons-malerier til det mere naturtro og flerdimensionelle udtryk, som kommer med renæssancen.

Malerier, buster og statuer skabt af verdenskendte kunstnere med florentinsk ophav kan nydes på Uffizierne og rundt om i Firenze. For eksempel er værker af Michelangelo, Donatello, Botticelli og Leonardo da Vinci udstillet her.

Jeg har brugt utallige timer på Uffizierne på mine rejser til Firenze. Men det er med at være lidt forberedt på besøget, for det er et af de steder, hvor der er mange besøgende store dele af dagen.
Kom først et par timer før lukketid, ellers er køen til indgangen for lang.
Hold også øje med, om der er aftenåbent, når du er på storbyferie i Firenze, for der er ofte langt færre besøgende om aftenen end om dagen.

4. Ponte Vecchio – Firenzes gamle middelalderbro

Ponte Vecchio er en af de attraktioner i Firenze, der er oplagt som motiv til dine feriebilleder.
Små guldsmedebutikker ligger side om side som små, gyldne smykkeskrin på den gamle bro, der forbinder byens nordlige og sydlige bydel på tværs af floden Arno.

Ponte Vecchio er blevet om muligt endnu mere populær i de seneste år, efter at en af dens hemmeligheder blev afsløret for hele verden i Dan Brown-bogen Inferno.

Ovenover den østlige række af broens guldsmedebutikker løber nemlig et stykke af en hemmelig korridor, som Medici-familien fik bygget fra rådhuset Palazzo Vecchio, igennem kunstmuseet Uffizierne, over Ponte Vecchio og videre til deres hjem på den sydlige bydel, det storslåede palads Palazzo Pitti.

Korridoren er kendt som Vasari-korridoren, og den er desværre kun åben ved særlige lejligheder, ganske få gange om året. Naturligvis tiltrækker den alligevel mange af byens besøgende, som så bare ser den fra broen.

I gamle dage var det imidlertid ikke guldsmede, der holdt til i de små huse på broen, nej, det var slagtere.
Slagtererhvervet har aldrig været det mest hygiejniske. Derfor var det meget praktisk for byens generelle sundhed, at slagterne hurtigt kunne komme af med restaffaldet fra kødproduktionen: affaldet blev dumpet direkte ned i floden, hvor det forsvandt med vandmasserne.

I dag er en slentretur på Ponte Vecchio en hyggelig og seværdig oplevelse.

Godt nok skal det også her nævnes, at hvis du kommer forbi på en populær dag midt i den travleste turistsæson, så er her rigtig mange mennesker.

Så kom om morgenen og om aftenen – Ponte Vecchio er virkelig smuk i solopgangens og solnedgangens rosafarvet skær.

Flod med en historisk stenbro, flankeret af bygninger på begge sider, og broen har flere buer.

5. Mercato Centrale – Firenzes lækreste madmarked

Solgule citroner, sprøde salater, dybrøde tomater, sirligt flettede bundter af løg og hvidløg. Duftende ferskner, søde meloner så store som fodbolde, klaser af blå og grønne druer.
Spegepølser, fersk kød, skaldyr og fine fisk. Runde brød og flutes, mængder af syltede oliven, oste i alverdens varianter. Olier, vine og krydderurter.

Du kan købe alt, hvad hjertet begærer af friske frugter og grøntsager, af sandwich, lette og lokale retter på Mercato Centrale, det ypperligste gourmetmarked i to etager i Firenze.

Nederst finder du boder med frugt og grønt, kød og brød og andre lokale delikatesser. På 1. salen er der indrettet små spisesteder, cafémiljøer og butikker, hvor du kan nyde en lækker frokost, en god kop kaffe eller et delikat glas vin.

Du kan også finde fine souvenirs som kryddersalt, små flasker olie, balsamico eller eddike, krydderier eller lign.
Husk dog, at flaskerne med olie og eddike kun må indeholde op til 100 ml, hvis du skal have dem i din håndbagage, når du skal med fly hjem fra din rejse til Firenze.

Jeg holder meget af at spise et par stykker crostini med for eksempel brie og valnødder, tomatsalat eller lækker paté og dertil drikke et glas kold hvidvin til frokost på Mercato Centrale.

Så kan jeg sidde der og slappe af, hvile fødderne, se på mennesker og nyde livet.

Mercato Centrale er et delikat bekendtskab, når du er på storbyferie i Firenze.


 

Oltrarno – Firenzes hyggeligste bydel

Det centrale Firenze ligger på den nordlige side af floden Arno. På den anden side af floden ligger bydelen Oltrarno, hvis navn netop betyder ”på den anden side af Arno”.

Det er en afslappet og stemningsfuld del af byen, hvor du finder mange lokale caféer og restauranter ved siden af håndværks- og kunstværksteder og gallerier i de smalle gader.

Det er også her, du finder Pitti-paladset med de mægtige sale, smukke interiør og en spændende historie.
Lige bag paladset ligger Boboli-parken, hvor det er herligt at gå en tur og se på smukke skulpturer og florentinsk havearkitektur på en solskinsdag.

Jeg holder meget af Oltrarno. Det er, som om at tempoet er skruet ned her, i forhold til ovre i det fortravlede og til tider overrendte centrum.

Cafépriserne er lidt højere her, men til gengæld er det de lokale og blot enkelte af byens besøgende, du drikker din kaffe sammen med, og ikke en stor flok overbegejstrede turister, som lige har set domkirken for første gang.

Oltrarno har en skøn, lokal vibe. Her er fred og ro og ingen hast. Her er der virkelig plads til livsnydelse.


 

Sådan kommer du rundt på din storbyferie i Firenze

Som nævnt tidligere så er Firenzes bykerne så relativt lille, at stort set alle de største seværdigheder ligger indenfor en radius af at par kilometer. Det gør, at du hurtigt får følelsen af at være sammen med en god bekendt, og byen virker imødekommende og rar.

Hav et par gode travesko med i rejsetasken, og se frem til en masse dejlig motion, når du skal på rejse til Firenze.


 

Mad og drikke i Firenze

Firenze er ligesom resten af Italien et sandt paradis for madelskeren.

Madmarkeder i Firenze

Foruden det herlige marked Mercato Centrale holder jeg af at besøge markedet Sant’Ambrogio.

Jeg køber gerne en focaccia-sandwich med lufttørret skinke ved en af boderne, finder en bænk og nyder maden til synet af de handlende, som gør deres daglige indkøb af frugt og grønt, brød, ost og alverdens specialiteter.

Flere forskellige åbne og lukkede sandwichs med forskellige pålæg og toppings.

Lokale specialiteter i Firenze

Hvis du skal spise noget meget lokalt, så skal du gå efter en sandwich med lampredotto. Lampredotto er en typisk florentinsk ret af kogt komave. Du kan købe sandwichen med det noget specielle fyld ved særlige lampredotto-vogne rundt om i Firenze.

Selvfølgelig skal du smage de lækre tyndbundede pizzaer og lette pastaretter, når du er på tur til Firenze, men giv dig også i kast med andre af de gode retter på spisekortet.

Crostini er Italiens svar på tapas og består typisk af små stykker brød med forskelligt tilbehør.

Hvis du er til en steak, så husk at sige, at den skal steges ”well done”, hvis du kan lide den medium stegt efter danske standarter. Ellers har bøffen nærmest blot ramt panden et øjeblik og er praktisk talt rå inden i.

Florentinerne er særdeles gode til at lave langtidsstegte retter. Jeg er meget glad for simremaden, som for eksempel kan være med vildsvin, svinekød, kanin eller oksekød i lækker saucer serveret med lidt grønt samt den lidt tunge polenta eller stegte kartofler.

Det italienske køkken er enkelt og helt sublimt.

Vin i Firenze

Til sådan en portion langtidsstegt aftensmad hører der sig naturligvis et godt glas vin til. Italien er verdensberømte for både deres rødvine, hvidvine, dessertvine og vine med bobler.
Faktisk er de også gode til at lave øl, så det kan du også vælge at nyde til maden.

Kaffe i Firenze

Og endelig er der jo kaffen.
Du vil dagen lang se travle businessfolk haste ind på lokale caféer, bestille en espresso, hælde den i sig i to slurke, og så skynde sig videre.

Men selvfølgelig drikkes der andet end espresso i Firenze. Espressoerne er bare ligesom det, der holder hele systemet – måske endda hele Italien? – kørende.

Og en espresso i Firenze er altså bare noget helt særligt.


 

Shopping i Firenze

En storbyferie i Firenze byder på mange glimrende muligheder for shopping.

Markeder i Firenze

Foruden byens fine madmarkeder − Sant’Ambrogio og Mercato Centrale − finder du også markeder med antikviteter, legetøj, bøger, fodboldtrøjer og lædervarer af ret god kvalitet.

Butikker i Firenze

Der er naturligvis butikker med alle de kendte tøjmærker til små priser. Og der er butikker med tøj, sko- og taskedesigns af både store florentinske og internationale modehuse.

Der er et dekoreret fad med et foldet kort og en pen foran nogle gaveæsker med bånd og blomstermønstre på en refleksiv overflade.

Gode souvenirs fra din rejse til Firenze

Foruden tasker, bælter, jakker eller sko i kvalitets læder er Firenze kendt for sine dekorative papirvarer. Du kan for eksempel købe brevpapir, billedrammer, notesbøger eller julepynt lavet af det smukke, farverige papir.

Selvom du er på flyrejse til Firenze, kan du godt købe sådan noget som en god spegepølse eller en lille flaske olivenolie med hjem.

Husk bare lige på reglen om, at flasken med olie maksimum må indeholde 100 ml.

Jeg køber selv gerne kogebøger med hjem som souvenirs fra mine rejser til Firenze. Og med en kogebog fra Firenze kan du lave din egen ægte italienske middag, som vil glæde dine venner og familie, mens du fortæller dem alt om oplevelserne fra din dejlige ferie.


 

Hvornår er det bedst at besøge Firenze?

På spørgsmålet om, hvornår det bedste tidspunkt til et besøg i Firenze er, vil mit umiddelbart svar vil være: Forår og efterår.

Forår i Firenze

Foråret er smukt, lysegrønt og solrigt i den toskanske hovedstad. Træerne springer ud, der er herlige festivaler og tid til hygge i byens parker.

Foråret i Firenze er nærmest som en mild sommerdag i Danmark, hvor det at slentre med sin rejsefælle igennem gaderne og nyde et glas hvidvin i solen er ren livsnydelse.
Sommervarmen har endnu ikke overtaget, så temperaturerne er meget fornuftige.

Efterår i Firenze

Efterårsmånederne september og oktober er ligesom foråret fyldt med solskinstimer uden sommerens steghede temperaturer.

De allerværste turistmængder har aftaget lidt, så tempoet er mere behageligt, og køerne ved de store seværdigheder er knapt så lange end om sommeren.

Juletur til Firenze

Men faktisk så er december også en fantastisk tid til et besøg i Firenze.

Selvom der er køligt udendørs, er der ikke koldt efter danske standarter. Så huen og vanterne kan ofte godt blive i tasken. Og så er der overraskede få turister i byens gader.

Julemåneden er meget hyggelig i Firenze, hvor der tændes lys og pyntes op med røde og hvide blomster overalt i byen. Der serveres varm kakao og skønne kager på caféerne, stemningen er meget afslappet og hele byen glæder sig til den kommende højtid.


 

Mine tre bedste oplevelser i Firenze

1. Firenzes kunstskatte

Det kan godt lyde som en kliche, men jeg er virkelig vild med Firenzes mange gode kunstmuseer, kunstsamlinger og udstillinger.

Jeg bliver aldrig træt af at besøge Uffizierne, Galleria dell’Accademia, Palazzo Pitti, Palazzo Medici Riccardi eller nogle af de mange andre kunstperler i byen.

Jeg er dybt fascineret af al den skønhed, storhed og vælde, som kunsten viser og vidner om. Og jeg gribes inderligt af den ære, det er at kunne se så megen verdensklassekunst på så kort tid, som det er muligt i Firenze.

Firenze er måske verdens bedste by at opleve noget af historiens mest storslåede kunst i.

storbyferie i Firenze

2. Udsigt over Firenze

Firenze er en utroligt smuk by, som den ligger og gemmer sig nede ved Arno-floden mellem de omkringliggende grønne, bløde bjerge.

For at kunne se dens skønhed sådan lidt fra oven holder jeg meget af at besøge Michelangelo-pladsen, hvorfra der er en meget fin udsigt over byen og landskabet omkring den.
Godt nok er der ofte mange mennesker på Michelangelo-pladsen, men hvis du går den stejle tur derop allerede om morgenen, har du gode muligheder for at tage nogle flotte billeder.

3. Kaffe I Firenze

Som den store kaffeelsker jeg er, er adskillige besøge på byens kaffebarer og caféer selvfølgelig et must, når jeg er på rejser i Firenze.

Udover selve kaffen, som er fantastisk, holder jeg meget af at observerer mine omgivelser, se på mennesker, når jeg er på café.

Det er utroligt interessant at se, hvordan de lokale gestikulerende taler sammen. Hvordan byens besøgende fremviser deres indkøbte ferieminder for hinanden. Hvordan der studeres bykort og konsulteres guidebøger for at få styr på de næste timers seværdighedsbesøg. Og hvordan der hygges og sludres og grines rundt om.

Jo, kaffe og cafébesøg er virkelig pengene værd på din ferie i Firenze.


 

Har du fået lyst til at tage på storbyferie i Firenze?

og Pisa.

Jeg håber, du kan få glæde af mine rejsetips, og jeg ønsker dig en skøn storbyferie i Firenze!

Har du andre gode tips? Så er du velkommen til at dele dem med vores brugere i kommentarfeltet nederst på siden.

Fotos:
Alle fotos © private / Maria Erica Jensen


 

Relaterede artiklerKommentarer til indlægget

 1. Enr lige kommet hjem fra ferie i Firenze.
  Utrolige museer med fabelagtige kunstværker.
  Vi boede på skønt gammelt hotel tæt på centrum og med venlige ansatte.
  Det hele skæmmes af ufattelig mange mennesker overalt. Lommetyve fra især Afrika hærger i området omkring Ponte Vecchio, så medbring kun det mest nødvendige.
  Vi betalte hotel hjemmefra, men måtte bløde 72 € ved ankomst til byskat! Dette gælder også restauranter, så regn med ca 1000 kr ekstra.
  Forretningerne i centrum er stort set mærkevarebutikker med horrible priser.
  Vi fandt meget bedre og hyggelige forretninger i Siena, som vi heldigvis besøgte på en dagtur.
  Vi nød da vores ferie i Firenze, da historien og skønheden er utrolig. Men det bliver sikkert også vor sidste for det er en meget stressende og dyr by, og den kan sagtens ses på tre dage.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Privatlivspolitik
Læs vores persondatapolitik.