Dværgestatue i Wrocl

Storbyferie i Wroclaw – En ukendt storbyperle i det sydlige Polen

Kenneth Karl Nielsen
Har du hørt om Wroclaw? Ukendte Wroclaw er et godt valg til en anderledes storbyferie. Jeg tabte selv mit hjerte til byen med de mange broer, den afslappede stemning og de specielle seværdigheder. Læs om syv interessante emner i min guide til en dejlig storbyferie i Wroclaw.

Jeg læner mig tilbage mod metallet på Tumski-broen, som er lunt efter dagens solskin, og slapper af. En sporvogn triller stille og roligt forbi på en anden bro i nærheden. Der er mere end 100 broer i Wroclaw, som også kaldes for Polens Venedig.

Johannes Døberen katedralen tordner sig mod himlen på katedral-øen, og lidt bag mig ligger Markedshallen, hvor jeg flere gange har spist lækker polsk mad og drukket dejlig baristakaffe. Lige til venstre for mig er der en lille statue af en lille charmerende dværg – en af mange i Wroclaw.

Jeg er virkelig faldet for denne storby. Stemningen her er anderledes end i andre polske storbyer, og jeg kan varmt anbefale dig at tage hertil.

Fly+hotel
Flybilletter t/r
Priserne er oplyst som pris pr. person

Søg selv flere priser på rejser til Wrcwlaw

Wroclaws største seværdigheder

Wroclaws store markedsplads (Rynek)
Markedspladsen i Wroclaw er et af de mest farverige og livlige steder, jeg har besøgt i Polen. Rynek er en kæmpe markedsplads, og er blandt de største i Europa. Den er omgivet af pastelfarvede bygninger, og her finder du også Wroclaws imponerende og flotte rådhus. Markedspladsen summer af liv både dag og aften.

Farverige, historiske bygninger med detaljeret udsmykning står side om side bag en statue af en siddende person under en klar blå himmel.

Her mødes fortid og nutid, hvor lokale håndværkere stolt viser deres værker i små boder side om side med internationale modekæder, moderne caféer og restauranter. Med sin blanding af arkitektoniske stilarter fra gotik til renæssance, fortæller hvert hjørne af torvet en unik historie.

Rynek inviterer til at slentre blandt de livlige boder, nyde en kop barista-kaffe under de åbne parasoller, eller blot observere det pulserende liv fra en bænk i solen.

Tag på skattejagt efter Wroclaws dværge
En af de mest charmerende aspekter af Wroclaw er de små dværgeskulpturer (Krasnale), der findes over hele byen.

Metalstatuette af en nisse med langt skæg og spids hat, der holder en bog og peger opad, placeret på en stenbelagt overflade foran en stenvæg.

Dværgenes historie stammer fra Den kolde Krig, hvor censuren var hård i Polen. Alle politiske slogans om kommunismen, som var skrevet på byens vægge, blev hurtigt malet over. Kunstnergruppen ”Det orange Alternativ” ville protestere mod dette, og malede tegninger af dværge på bymurene. At dette også blev overmalet, var med til at vise, hvor voldsom og grotesk censuren var.

Kunstnergruppen blev efter østblokkens sammenbrud i 1989 hædret med opstilling af bronzedværgen ”Papa Kransal (Far Dværg)” i byens centrum. Siden er der kommet mere end 400 nye dværge, og dværgene er nu blevet et kendetegn for Wroclaw.

Du kan købe et ”dværge-skattekort” og gå på jagt efter de mest berømte dværge i byen. Jeg købte et skattekort på mit andet besøg i byen, og det gav en sjov og ny måde at gå på opdagelse og samtidig se dværgene på. Dertil fik jeg også lidt ekstra information om de enkelte dværge. Har du børn med til Wroclaw kan en dværge-skattejagt efter statuerne varmt anbefales.

Panorama Raclawicka – Gigantisk cirkelrundt maleri
Det er på mange måder svært at beskrive dette kæmpestore cirkelrunde maleri, men at besøge det er en kæmpestor oplevelse. Panorama Raclawicka er stort, ja gigantisk med en størrelse på 15×114 meter, og det viser et meget vigtigt slag i polsk historie.

En kampscene med soldater på heste og til fods, som kæmper og falder i vildforvirring.

Polen har gennem tiderne været udsat for russiske besættelser og krige mod Rusland. Maleriet viser et af de slag, hvor polakkerne besejrede russerne. Her er helte, faldne, kaos og stemning, og det føles næsten som om, du selv er på slagmarken.

Du observerer maleriet fra en platform midt i et stort cirkelformet rum – og maleriet er hele vejen rundt om dig. Mens du betragter det, kan du lytte til historien om maleriet på dansk i de hovedtelefoner, du får udleveret, når du træder ind i det store rum med maleriet.

Maleriet er placeret i sin helt egen bygning, som er cylindrisk formet. Den runde bygning, også kaldet Rotunda, er placeret i udkanten af byens centrum. Jeg så ikke maleriet på mit første besøg i Wroclaw, men jeg kan varmt anbefale dig at inkludere det på dit besøg.

Ostrów Tumski – Katedraløen
Ostrów Tumski, også kaldet Katedraløen, er byens ældste del og et dejligt sted at vandre rundt. Jeg blev betaget af de smukke kirker og den fredelige atmosfære. Om aftenen er området endnu mere magisk, da det oplyses af gaslamper, der tændes manuelt.

Den største kirke på Katedraløen er Johannes Døberens Katedralen. Den er en imponerende gotisk kirke, der byder på en storslået udsigt over byen fra dens tårne.

Ostrów Tumski er også hjemsted for andre historiske kirker i forskellige andre stilarter. Den anonyme Skt. Idzi Kirke er Wroclaws ældste.

Du må heller ikke glemme at krydse Tumski-broen. Den er kendt for sin tradition med at hænge kærlighedslåse på broen – som symbol på evig kærlighed.

Mad og restauranter i Wroclaw

En ting er helt sikkert: Du kommer ikke til at gå sulten i seng under dit besøg i Wroclaw. Her er mange dejlige restauranter og spisesteder i forskellige prisklasser. Er du sulten sidst på dagen, så afslut med en isdessert, mens du kigger ud over Oderfloden.

Hala Targowa, som er Markedshallen, har på begge mine besøg i Wroclaw været en af mine favoritsteder. Hallen er en stor torvehal, hvor de lokale køber råvarer og polske delikatesser. Jeg kommer dog for at få en god baristakaffe, og for at spise traditionel polsk mad, som kan fås til meget billige penge.

Ved mit seneste besøg i 2023 lå der to små restauranter med god polsk mad, og der var to dejlige kaffebarer, der begge lavede baristakaffe i høj kvalitet.

Midt på Rynek (den store markedsplads) finder du restauranten Piwnica Świdnicka, som er en af Europas ældste fungerende restauranter. Restauranten har taget imod gæster siden 1200-tallet, og serverer polsk og europæisk mad.

Tjek også nogle af byens Milkbars (Mælkebarer), hvor du får god traditionel polsk mad til billige penge.

Shopping i Wroclaw

Shopping i Wroclaw er en fornøjelse, især i området omkring Markedspladsen, hvor små butikker og stande tilbyder alt mellem himmel og jord. Jeg fandt nogle unikke souvenirs, herunder håndlavede kopper og en flettet taburet.

Farverige historiske bygninger på række under en klar blå himmel og en udsmykket gadelampe med røde blomster.

Fra den store markedsplads går der gågader i flere retninger, hvor du både finder lokale butikker og internationale modebutikker.

Er du til indkøbscentre, så ligger Arkady, Galeria Dominikańska, Renoma og Likus i centrum af Wroclaw. Magnolia Park er det største shoppingcenter i Wroclaw, og der ligger også et shoppingcenter i det 212 meter høje Sky Tower, som er en seværdighed i sig selv.

Hvornår er det bedst at besøge Wroclaw?

Jeg har besøgt Wroclaw både om foråret og sommeren, og begge tidspunkter var dejlige at besøge byen i. Men Wroclaw kan dog besøges hele året rundt.

Hvordan kommer jeg rundt i Wroclaw?

Når du vil opleve Wroclaw, kan det meste nås til fods. De fleste attraktioner ligger i byens centrum i Wroclaws gamle bydel, Stare Miasto. Bliver du træt på din sightseeing i de brostensbelagte gader, er det en oplagt mulighed for at slappe af på en bænk, eller tage en kop kaffe eller en øl og kigge på byens liv. Det er en oplevelse i sig selv.

Rød og gul sporvogn holder ved en station med en mand indeni, og bygninger samt træer ses i baggrunden.

Hvis du vil besøge Wroclaw Zoo, Den Japanske Have, Hundredeårshallen eller andre udflugter, er det en god idé at tage en sporvogn. Billetter til sporvognene købes på perronerne, og i de fleste automater kan du betale med Visakort.

Hvor skal jeg bo i Wroclaw?

Da langt de fleste af seværdighederne i Wroclaw ligger i byens centrum, er det er også her, du skal kigge efter et hotel. Hoteller er billige i Polen og således også i Wroclaw.

På mit seneste besøg boede jeg på det 4-stjernede Sleepwalker Boutique Suites, hvor et dobbeltværelse kostede knap kr. 500 per nat. Jeg har tidligere boet på HP Park Plaza hotellet, som ligger fantastisk placeret med udsigt til Oder-flodens vand og broer. Regn med cirka kr. 600 per nat for dette 4-stjernede hotel.

Hvad koster en ferie i Wroclaw?

Det er billigt at holde ferie i Wroclaw, og en forlænget weekend for 2 personer kan nemt koste mindre end kr. 5.000 for ophold med alt inkluderet.

Direkte flybilletter fra Billund til Wroclaw med Ryanair koster under kr. 400 t/r.

3-stjernede hoteller koster cirka fra kr. 300-400, og 4-stjernede hoteller fås fra cirka kr. 500.

Fotos:
Dværgestatue i Wrocl © Kenneth Karl Nielsen
Farverige, historiske bygninger med detaljeret udsmykning står side om side bag en statue af en siddende person under en klar blå himmel. © Kenneth Karl Nielsen
Metalstatuette af en nisse med langt skæg og spids hat, der holder en bog og peger opad, placeret på en stenbelagt overflade foran en stenvæg. © Kenneth Karl Nielsen
En kampscene med soldater på heste og til fods, som kæmper og falder i vildforvirring. © Kenneth Karl Nielsen
Farverige historiske bygninger på række under en klar blå himmel og en udsmykket gadelampe med røde blomster. © Kenneth Karl Nielsen
Rød og gul sporvogn holder ved en station med en mand indeni, og bygninger samt træer ses i baggrunden. © Kenneth Karl Nielsen

Relaterede artiklerSkriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Privatlivspolitik
Læs vores persondatapolitik.