Mennesker fejrer ved en udendørs begivenhed om aftenen med løftede hænder og flag, belysning fra scenen i baggrunden.

Storbyferie i London – Her er de bedste tips og tilbud

Thiamka Margrethe Pedersen
Elsker du også at opleve storbypulsen i dine årer? Så tøv ikke med at tage til London! Metropolen fascinerer ved, at storhed og hygge, det ældre klassiske og moderne, og kitsch og god smag på forunderligvis går op i en højere enhed. Jeg har besøgt London utallige gange, og her er mine bedste rejsetips til, hvordan du får en dejlig storbyferie i London.

Din hurtige vej til tips og tilbud til London

Du er selvfølgelig velkommen til at læse min artikel fra toppen og ned. Men hvis du har brug for et godt tilbud eller bestemte tips til London, kan du hurtigt klikke dig frem til det herunder:

Læs også: Storbyferie i London – Den store ekspertguide til din ferie i London

Med godt 8 millioner indbyggere er London et overflødighedshorn af alt, jeg kan ønske mig af en storby.

Jeg har nok besøgt byen 15 gange – både meget korte og noget længere ture – og med forskellige formål for øje: Arbejde/forretning, kæreste/partur, vennetur, Prom-tur (koncert), mor-datter tur, shoppingtur, juletur og nytårstur.

Uanset – er det altid med en kombination af spænding over alt det nye samt følelsen af at ”komme hjem”. Jeg bliver aldrig træt af- og færdig med London, og det er åbenlyst, hvorfor den multietniske storby er en af danskernes favoritstorbyer.

To flasker med etiketter, der promoverer vodka-mærket Our/Vodka by Our/London, destilleret i Hackney, London.

Hvad koster flybilletter til London?

Hos Travelmarket kan du sammenligne priser på flybilletter med alle de store flyselskaber, som har flyruter til London. Ryanair er det billigste flyselskab, og her kan du få flybilletter fra København, Billund, Aarhus og Aalborg for under 200-300 kroner t/r – hvis du er fleksibel med, hvornår du kan rejse.

Her kan du se det aktuelle prisniveau på de billigste flybilletter til London:

Billund - LondonFra 221,-Vælg
Aalborg - LondonFra 228,-Vælg
København - LondonFra 298,-Vælg

Et tip! er at holde priser på flybilletter på forskellige dage op mod indkvartering i forskellige antal nætter. Sidst jeg var afsted, kunne det faktisk godt betale sig at tage en ekstra nat. Jeg tog Ryanairs sene torsdagsafgang og med en overnatning på Radisson Blu ved lufthavnen – i stedet for at vente til fredag. Altså kunne jeg stadig nå at arbejde, og behøvede ikke at tage en fridag. Og samtidig var det virkelig rart at vågne frisk op lige uden for London, og så blot skulle ind til byen.

Søg selv efter billige flybilletter til London her.

Tjek prisniveauet på flybilletter fra din favoritlufthavn til London i en bestemt måned:
Hvad koster flybilletter til London? Få hjælp til at finde billige flybilletter til London

Røde telefonbokse står i en række langs en murstensvæg.

Til og fra lufthavnen

Flyvetiden til London er så kort, at byen egner sig perfekt til en weekendtur. Og pga. tidsforskellen vinder du en time, når du rejser til London.

Husk at tillægge transporttiden fra lufthavnen og ind til byen.

Fra Stansted til London

Jeg foretrækker selv at tage toget ind til London, da det nemt og ikke er så påvirket af trafikken i byen. Toget kører hvert kvarter, og tager kun knap 50 min. med endestation ved Liverpool Street Station.

Køb din billet på forhånd hos Stansted Express, så du kan springe den altid lange kø over ved billetsalget – og hurtigt kan springe direkte på toget, når du kommer ud fra lufthavnen.

Alternativt kan du tage bussen, som er lidt billigere end toget, men som tager godt en time (med mindre der er forsinkelser). Også her kan du købe din busbillet til National Express hjemmefra.

Fra Heathrow til London
I maj 2022 åbnede den nye effektive toglinje Elizabeth Line med 41 stationer som fx. Bond Street, Liverpool Street og Paddington. Der er helt op til 24 afgange i timen, og Oyster kan bruges til de fleste stationer.

Fra Gatwick til London
Fra Gatwick er det bedst at tage toget ind til London. Det er langt hurtigere end bussen, som tager ca. 1 1/2-2 timer.

På ca 30 minutter kan du komme fra lufthavnen til den centrale Victoria Station, hvorfra du kan tage mange bus- og metrolinjer.

Fra Luton til London
Den nemmeste måde at komme fra Luton til London på er med bus. Busserne med National Express afgår hver halve time og tager godt en time til centrum.

Det afhænger dog af, hvor i London du har booket overnatning.

Tag bussen, hvis du skal bo i området omkring:
Paddington

Tag toget, som tager ca. 30-45 minutter,, hvis du skal bo i området omkring:
King’s Cross eller Camden Town

Dog skal du medregne en tur med shuttlebussen til Luton Station.

En række gotiske bygninger med et stort tårn med urskive til højre og en bro med mennesker og køretøjer i forgrunden under en delvist overskyet himmel.

Londons mest kendte seværdigheder

Byen har mange vartegn som Big Ben, Parlamentet, Tower Bridge og London Eye, men London er også kendt for de røde dobbeltdækkerbusser, røde telefonbokse og charmerende sorte taxier, som præger bybilledet.

Undgå køen, og køb dine billetter til London Eye her

De største og mest populære seværdigheder

London har så mange seværdigheder at byde på, og det kan være en udfordring at vælge, hvad du ikke kan nå at se.

Tower of London

Londons nok største turistattraktion er middelalderborgen, Tower of London. I det tidligere kongeresidens kan du bl.a. nyde synet af de funklende kronjuveler, sceptre og kapper. Herfra har du også en fin udsigt til Tower Bridge, som er den granitbeklædte victorianske bro. Det er sjovt at se, hvordan kørebanen hæves, når store skibe skal passere.

Undgå køen, og køb dine billetter til Tower of London her

Parlamentet, Big Ben og Downingstreet 10

Opført i victoriansk gotisk stil og med tusindvis af spir, er Parlamentet virkelig imponerende. Fra det knap 100 meter høje tårn, har den karakteristiske lyd fra den 13 tons tunge klokke, Big Ben givet mange gåsehud. Tæt ved Parlamentet ligger Downing Street 10, hvor britiske premierministre i flere hundrede år har haft officiel bolig.

Et stort, gammelt kirkehus med gotisk arkitektur, flanket af et stort træ i forgrunden med grene der strækker sig over bygningen.

Til dig, som er til (storslåede) kirker

St. Paul’s Cathedral i City of London har sat rammen om kongelige bryllupper og statsbegravelser igennem tiderne. Katedralen har Europas næststørste kuppel, og du kan gå 259 trin op til hviskegalleriet eller længere op i Golden Gallery.

Også i Westminster Abbey har der været afholdt bryllupper, kroninger af de kongelige og begravelser af britiske monarker siden 1200 tallet. Af store begivenheder – i forholdsvis nyere tid – kan nævnes Lady Dianas bisættelse i 1997, Catherine & Prins Williams bryllup i 2011, Dronning Elizabeth II’s begravelsesceremoni i 2022 samt Kong Charles III & Dronning Camillas officielle kroning i 2023.

Trafalgar Square og Buckingham Palace

Den storslåede plads, Trafalgar Square blev skabt til ære for Lord Nelson. Her er store løver af bronze, springvand og tusindvis af duer. Herfra kan du se ned til regentparrets officielle residens, Buckingham Palace. Uden for det imponerende slot kan du se, når de flotte vagter iklædt røde jakker og høje sorte pelshuer holder vagtskifte.

Nogle af verdens mest kendte museer

Endelig har London utallige gallerier og spændende museer som fx Victoria & Albert Museum, British Museum, Museum of London, National Gallery og Tate Britain.

Jeg er selv ret begejstret for Cabinet War Rooms, som er et meget spændende og stemningsfyldt museum bestående af 21 rum under jorden. Det er fra disse rum, at Winston Churchill og højtstående medlemmer af den britiske regering styrede landet under 2. verdenskrig.

Her arbejdede og levede de, og alt står fuldstændig, som det gjorde, da krigshovedkvarteret lukkede i august 1946 – nu blot med glasplader for. Det er bl.a. netop dét, som gør museet så autentisk. Man får følelsen af, at Churchill og hans folk lige er smuttet hjem efter dagens arbejde, for der ligger sukkerknalde ved siden af kaffekoppen og cigarstumper i askebægeret. Et besøg her kan varmt anbefales!

To burgere på en træplade med etiketter, der læser Egg & Bacon Roll og Whiskey Ginger.

Velegnede seværdigheder til en familieferie

Jeg har ikke stor erfaring med at have børn med på storbyferie i London, men byen byder på mange ting for familier med børn.

Besøg fx Natural History Museum med dinosaurudstillingen og earth-galleriet, hvor der er rigeligt at undersøge og blive klog på til en hel dag.

Af andre museer kan nævnes Madame Tussaud’s voksmuseum og Science Museum, som er et spændende videnskabsmuseum med teknologi, medicin og industri. Og ellers er London Aquarium og London Zoo et besøg værd for de fleste børn.

Undgå køen, og køb dine billetter til Madame Tussaud her

En tur i det store pariserhjul, London Eye kan få det til at kilde i enhver barne- (og måske voksen-) mave. Hjulet drejer hele vejen rundt på ½ time. Herfra er en fantastisk udsigt, og i klart vejr kan du se 50 km væk.

Kan I ikke få nok af udsigt & højder, kan I oppe i Tower Bridge Experience få et svimlende blik direkte ned på trafikken på broen og på Themsen. I de øverste gangbroer, er der nemlig indsat to lange stykker glasgulv, hvor man kan gå 42 meter oppe over kørebanen.

Sidst, men ikke mindst er det magiske Harry Potter Universet hos Warner Brother Studios ekstremt populært for børn og barnlige sjæle. Her skal du dog have god tid. Du skal nemlig påregne en rejsetid på 1,5-2 timer hver vej.

Læs også: Ferie i London med børn – her er de bedste oplevelser

Vægmaleri på en sort mur med store, lyserøde bogstaver, der staver MOVIE, og to cykler parkeret foran.

Tips til gode gratis seværdigheder

London har utallige gode og gratis seværdigheder. Her er et par forslag:

Gratis museum og spændende museumsbutik

Kunstmuseet Tate Modern har til huse i et nedlagt kraftværk, og stilen i hovedbygningen er bibeholdt. Med interessante lyseffekter er du ikke i tvivl om, hvad bygningens oprindelige funktion var, og selve rummet er imponerende. Tag elevatoren op i tårnet, og nyd den skønne udsigt udover Themsen og resten af byen.

Det er ikke gratis at komme ind på London Transport Museum, men et tip! er blot at aflægge den tilhørende butik et besøg. Butikken er nemlig spændende i sig selv – særligt den åbne første sal, hvor der er interessante bøger, billeder og kort, hvor du kan få en idé om, hvordan tiderne har ændret sig for Londons røde busser og undergrundstoge.

Covent Garden

Du kan også kigge dig omkring i Covent Garden, som ligger lige ved siden af. Her er altid udendørs underholdning i form af sang, musik, teater eller gøgl. Covent Garden har derudover hyggelige spisesteder, boder med brugte ting & kvalitets kunsthåndværk samt specialbutikker, som har alt fra charmerende nips til dyre luksusvarer. Her finder du også Jubilee Market Hall.

Græsplæne med flere opstillede, tomme liggestole, træ i forgrunden og mennesker i baggrunden samt telte og træer i horisonten.

Tag en pause i skønne park og åndehuller

Slå to fluer med ét smæk og få gratis en afstressende pause i parkerne Kensington Gardens og Hyde Park, som ligger i forlængelse af hinanden. Her finder du Kensington Palace, legepladser og søer. Til ære for Lady Diana, ”Folkets prinsesse” er her også et mindespringvand, en statue og en mindehave. Begge parker indbyder til afslapning, gåture, løb eller cykling, og i Hyde Park er det også muligt at ride.

Flerfarvet træbygning med grønne planter og et gul skilt med teksten Wild Food Café.

Et tip! til et andet åndehul er den lille hyggelige Neals Yard. Gården ligger lidt gemt væk, men det er et must at lægge vejen forbi den fine oase med blomster og huse i alle regnbuens farver. Her er små spisesteder, men du kan også købe lunt bagværk & varm kaffe fra det lille skønne bageri og sætte dig på en bænk i gården.

Forskellige bagværk, herunder croissanter, muffins og rugbrødskiver, er udstillet på et bord med prisskilte.

Find et godt & gratis sted at opleve Londons skyline

Jeg har ikke selv én favoritseværdighed, men er derimod dybt fascineret af hele Londons skyline med blandingen af alt det nye og gamle. Jeg kan nærmest få åndenød over al den smukke arkitektur og bygninger fra alle tidsaldre og stilarter, som i al deres forskellighed komplementerer hinanden.

Måske kunne det friste med en skøn udsigt fra 35. etage i ”Walkie Talkie” bygningen, 20 Fenchurch Street. Det er gratis at komme op i haven, Sky Garden, men det er dog påkrævet at have booket adgangsbillet dertil. Nye bliver frigivet hver mandag, men du kan booke løbende. Er du for sent ude til at få gratis billetter, kan du bestille bord til spisning i fx Darwin Brasserie, hvor du dermed automatisk har adgang til Sky Garden.

Fra Primerose Hill – som ligger nord for Regent Park – kan du nyde udsigten ind over det centrale London og byens skyline. Den store bakke er ideel til picnic om sommeren, og perfekt at kigge på fyrværkeri fra nytårsaften.

Endelig – som tidligere nævnt – får du en skøn udsigt udover Themsen og resten af byen oppe fra tårnet på Tate Modern.

Og i det hele taget får du altid en skøn udsigt fra alle broerne over Themsen. Ikke særligt højt nej, men du får et flot view langs floden og 360 grader rundt.

En mur dækket af farverig graffiti med mennesker, der går og cykler forbi på gaden foran.

Londons spændende områder og bydele

Londons bydele har hver sin stil, kendetegn og særlige stemning. Jeg har ikke nogen favoritbydel, da hver har sin charme, men her er nogle bud på spændende bydele, som du kan opleve på din storbyferie i London:

East End | West End | City of London | South Bank og Southwark | Westminster og Trafalgar | Marylebone og Camden Town | Notting Hill og Kensington | Chelsea og Knightsbridge

Murstensevæggen er dækket af graffiti af flere figurer, der står med hænderne hævet, og teksten DON'T SHOOT er gentaget rødt på tværs af billedet.

East End

Det tidligere arbejder- og immigrantkvarter er et af de mest hippe steder i London med et miljø, som på én gang er kreativt, råt og pænt. Her bor kreative designere, filmfolk og kunstnere i renoverede arbejderboliger og pakhuse. Du kan fx opleve imponerende street art og graffiti på Brick Lane & Shoreditch – men også omkring Southbank SkatePark og Leake Street Arches.

East End er i høj grad kendt for sine markeder og Londons måske bedste vintagebutikker. At besøge (Old) Spitalfields Market og Columbia Rd. Flower Market er skønne & hyggelige oplevelser, du ikke må gå glip af. Læs mere i afsnittet om Shopping i London.

Af museer kan du besøge Museum of Childhood, Museum of London Docklands og Geffrye Museum, der populært også kaldes Hjemmets Museum.

Gammelt teaterindgang med skilt, der viser en glad kvinde i en hvid kjole og ordene Novell.

West End

West End er Londons puls, som sprudler af liv – både om dagen og om aftenen.

Soho er ensbetydende med underholdning og et livligt natteliv, og er kendt som Londons teaterdistrikt – Londons Broadway, hvor du kan opleve store klassikere og nye opsætninger fx Cats. Har du ikke fået planlagt – eller er du spontan, finder du på Leicester Square billetbureauet TKTS, som sælger nedsatte teaterbilletter – Last Minute Theatre Tickets.

Det er også i West End, at du finder China Town, Covent Garden, Oxford Circus samt Piccadilly Circus, som er en af de mest kendte pladser med livlig trafik og kæmpe lysende neonskilte døgnet rundt.

En folkemængde samles ved en stor sort statue foran historiske bygninger, mens en rød dobbeltdækkerbus kører forbi i baggrunden.

Derudover er her fantastiske shopping muligheder på fx Oxford Street, Bond Street, Regent Street, Carnaby Street samt i områderne Mayfair og Seven Dials. Snyd heller ikke dig selv for at svinge indenom Neal’s Yard, den lille hyggelige og kulørte baggårdsoase.

Er du til museer, finder du her British Museum.

Moderne skyskraber med glasfacade ved siden af en gammel bygning med klassisk arkitektur.

City of London

Det historiske City er Londons finanscentrum med moderne skyskrabere i glas og stål – side om side med historiske kirkespir og smalle stræder. Det oprindelige London blev her grundlagt af romerne og kaldes i daglig tale ”The Square mile”.

Indgang med en sort smedejernslåge, dekoreret med stenplader på begge sider, to lanterner og skilte med teksten THE ROYAL EXCHANGE.

I City finder du bl.a. retsbygningen Old Bailey, St. Pauls Cathedral, The Royal Exchange, “Walkie Talkie” bygningen (med Sky Garden), Tower Bridge samt Tower of London, som er hjemsted for Storbritanniens kronregalier.

Vil du nyde London fra flere udsigtspunkter, er “Walkie Talkie” bygningen, 20 Fenchurch Street samt “The Gherkin” – Swiss Re, 30 St. Mary Axe rigtigt gode bud. ”Sylteagurken” som den også kaldes på dansk – er en af mine favorit bygninger i London. Normalt er den ikke åben for turister, men det er muligt at besøge restauranten Helix og Iris Bar på de øverste etager, hvor du kan opleve den fantastiske panoramaudsigt.

En moderne gangbro strækker sig over floden, med en stor kuppelbygning og flere bygninger i baggrunden.

South Bank og Southwark

Området syd for Themsen er et af de mest populære turistområder med bl.a. London Eye. For foden af pariserhjulet og på strækningen langs Themsen, er der masser af liv i form af restauranter og cafeer samt gøgl, skaters, cyklister og løbere. Om sommeren kan du opleve festivaler med musik og optræden.

Særligt om aftenen er London smuk set herfra med alle byens lys, som spejler sig i Themsen. Her finder du også London Aquarium, Borough Market og Tate Modern, hvorfra Millennium Bridge går over til City.

En blanding af forskellige typer af svampe og krydderurter med en lille tavle, der viser prise.
Du kan passende starte med et besøg på Borough Marked blandt små åbne butikker & boder med frugt & grønt, oste, bagværk, charcuteri og krydderier. Nyd den skønne stemning og herlige duft af mad fra de store pander.

Ude igen kan du spejde mod himlen og se det 310 meter høje bygningsværk The Shard – også kaldet ”Glasskåret”. En imponerende arkitektur, som stiger højt til vejrs og nærmest skærer sig igennem skyerne. Det er en af Europas højeste bygninger, og der er – mod betaling – adgang til udsigtsplatformene på 68-72. etage. Her venter dig en betagende udsigt, og i godt vejr kan du få et udsyn på 40 km.

Selvom du ikke er til museumsbesøg eller har lyst til at tilbringe din kostbare tid på moderne kunst, så vil jeg dog alligevel anbefale dig at tage et smut ind i Tate Modern, som er et gammelt stort kraftværk. Hallen – den gamle store turbinehal er nemlig ret imponerende.

Derfra kan du passende tage Millennium Bridge over Themsen til finansområdet i City. Broen får de to bydele til at hænge sammen, og uanset du ikke krydser broen, er den et godt fotografi-stop.

Westminster og Trafalgar

De store historiske attraktioner som Parlamentsbygningen og Big Ben, Westminster Abbey, Buckingham Palace, Downing Street 10 og Trafalgar Square er samlet i denne bydel.

En god rute til en spadseretur er The Mall, den kendte paradeallé der går i lige linje fra Buckingham Palace til Admiralty Arch og videre til Trafalgar Square. Med dens rødlige farve af jernpigment minder den næsten om en rød løber. Her afholdes bl.a. forskellige parader og optog, og det årlige London Marathon ender her.
Tip!: Søndage og helligdage er de bedste dage at færdes her, da der er lukket for trafik.

Derudover finder du museer som Tate Britain, National Gallery og National Portrait Gallery samt Green Park.

En person står foran en række kurve fyldt med forskellige friske grøntsager og frugter i et supermarked.

Marylebone og Camden Town

Det rolige velhaverkvarter Marylebone står i stærk kontrast til det mere rå og pulserende Camden Town. To modsætninger med hver sin personlighed og charme.

Marylebone emmer nemlig af urban landsbystemning for livsnydere, og på Camden Market og Camden Lock handles der om dagen på markeder. Om aftenen byder klubber på stand-up shows, teater og musik. Stilen tiltaler især den yngre generation, som søger trends indenfor musik, tøj, mode og genbrugsvarer.

Det er også i denne bydel, du finder Madame Tussaud’s, den store Regents Park med Queen Marys Rose Gardens, London Zoo, Den danske Kirke og Primerose Hill.

Kort over The Regent's Park i London, der viser sportsbaner, haveområder, søer og omkringliggende veje samt offentlig transport.

Hvis du trænger til en pause fra den pulserende by, har jeg et rigtigt godt forslag til en dejlig dagsudflugt i området. Snør de gode travesko og tag en lille rygsæk på ryggen:

Start på Oxford Street, hvorfra du går igennem den lille smalle passage Gee’s Ct. Man kan nemt overse den, hvis man ikke lige ved, at den er der. Allerede et par meter fra den travle gade kan man fornemme roen. Det første du kommer til, er den lille hyggelige oase St. Christopher’s Place med små spisesteder og en fin bænk i midten, som nærmest inviterer dig til lige at sidde lidt og få sænket skuldrene.

Derfra fortsætter du gennem hyggelige gader og gennem Marylebone. Især de små nichebutikker med delikatesser er en fryd for øjet (og ganen). Læg også vejen forbi Daunt Books på Marylebone Highstreet, som har et stort udvalg af rejsebøger i alle genrer. Det må siges at være byens smukkeste boghandel med ovenlysvinduer og mørke træpaneler i edwardiansk stil.

Gå igennem den smukke, fredfyldte Regent Park med den runde Queen Marys Rose Gardens, London Zoo og dens over 8.000 dyr samt Den danske Kirke.

En stor gruppe mennesker sidder og står på en grøn bakke med udsigt over en by i baggrunden, mens træerne stadig har få blade.

Ude på den anden side af parken kommer du – efter en lille gåtur blandt huse – til Primerose Hill. Som navnet antyder, er det en bakketop, hvor du kan nyde udsigten ind over det centrale London og byens skyline. Et dejligt luftigt break i det grønne græs og markant kontrast til den travle by.

Her samles og mødes mange – nogle med tæpper & madkurv, og her er en hyggelig stemning – også alle de legende hunde synes at nyde området. Ligesom det er ideelt til picnic om sommeren, er det ideelt til fyrværkerikig nytårsaften. Det er i øvrigt også i området her, at du bl.a. kan nyde synet af de farverige gader med pastelfarvede huse side om side.

En travl gade med farverige bygninger, butikker og mange mennesker der går langs fortovene.

Har du stadig flere kilomener i benene, kan du gå videre til Camden, som mærkeligt nok ligger forholdsvis tæt på. Når jeg skriver mærkelig nok, er det jo fordi, at det er to diametrale modsætninger – fra det rolige og fine velhaverkvarter til det rå, punkede og pulserende.

En kvinde sidder i en frodig have fyldt med hvide blomster, en smal sti og en vandkanal i baggrunden.

Notting Hill og Kensington

Med postkoden W11 besøger du det eksklusive område i skønne omgivelser med indbydende cafeer og restauranter, designerbutikker og lukkede haver.

Notting Hill er et af de mest trendy områder med rækkehuse side om side i lækre pastelfarver, og Portobello Road med det populære marked, specialbutikker, gallerier og cafeer.

Kensington er et mekka for museums- og kunstelskere, og det er også her du finder Kensington Gardens og Hyde Park, hvor der bl.a. afholdes store koncerter. Parkerne ligger i forlængelse af hinanden, og her er legepladser og søer samt Lady Diana’s mindespringvand, statue og mindehave samt Kensington Palace. Hun var ”Folkets prinsesse” og man må sige, at hendes ånd stadig lever i bedste velgående.

En kvinde med solbriller smiler foran en sø med folk, træer og gæs i baggrunden.

Chelsea og Knightsbridge


Chelsea har nogle af Londons allerhøjeste boligpriser, hvilket området bærer præg af. Kings Road er stedet at se og blive set, især om lørdagen. Gaden er fyldt med spisesteder og forretninger, og du finder også det berømte varehus Harrods i denne bydel.

Skilt med teksten ELIZABETH LINE i hvid på en blå baggrund med en stor lilla cirkel omkring.

Sådan kommer du rundt på din storbyferie i London

Da ikke alle seværdigheder og spændende ting ligger samlet, kan det være en fordel med lidt praktisk planlægning på din storbyferie i London. Til gengæld er det nemt at komme rundt, og mulighederne er mange til et generelt rimeligt prisniveau.

Har du ikke meget tid til rådighed, eller ønsker du at kickstarte din ferie med et overblik over byen, kan du vælge The Original London Sightseeing Tour med de åbne røde hop on/hop off busser. Derudover kører de røde bybusser hele tiden, men det kan dog i myldretiden være en langsommelig oplevelse. Til gengæld har du en god udsigt deroppefra.

Skal du hurtigt fra A til B, kan du tage The Tube, som er Londons enorme undergrundsnet. Når du først kender systemet, er det forholdsvis nemt, overskueligt og hurtigt at benytte. Billetter kan købes i automater på stationen, og ellers er et Oyster-kort en udmærket løsning. Kortet skal bestilles i forvejen, og du kan tjekke saldo og tanke op i automaterne.

I maj 2022 åbnede den nye effektive toglinje Elizabeth Line. Den har 41 stationer bl.a. Bond Street, Liverpool Street og Paddington, og der er helt op til 24 afgange i timen. Også her kan du bruge Oyster-kortet til langt de fleste stationer. Den er naturligvis flot og topmoderne, men personligt synes jeg nu, at de gamle stationer med træ-gelænder & de kendte metro-fliser er de mest charmerende.

Stationens trappe ned mod perronen med hvide klinker på væggene og to personer øverst i trappen.

Er du faret vild, er et godt råd! at tage det roligt, ikke lade dig stresse af alle de mennesker omkring dig, som løber og går i højt tempo – og blot give tid til at orientere dig. Og er du i tvivl, behøver du ikke hoppe på det første og bedste tog, for der kommer jo et nyt 3-5 min. efter.

Vil du helst befinde dig ovenover jorden i gadeplan, kan du cykle rundt i London. Min datter har haft stor succes med at benytte lejede cykler, som tages/stilles på forskellige ”stationer” rundt omkring i byen. Husk, at der køres i venstre side af vejen!

Alternativt kan du også gå rundt i London, hvilket jeg selv fortrækker. Med gode travesko, en guide i en lille rygsæk og kameraet over skulderen, har du de bedste betingelser for at opleve byen med alle dens lyde, dufte/lugte, stemninger og andre indtryk. Gør det til en vane jævnligt at stoppe op, kigge dig omkring – og endelig også at kigge op, for ikke at snyde dig selv for synet af alle de flotte facader og skønne bygninger!

Endelig – og ej at forglemme – er der de klassiske sorte taxier, nu dog i en mere moderne udgave.

En tallerken med fish and chips serveret med en citronkile og tre små skåle med tartarsauce, ærtemos og en anden sauce.

Mad og drikke i London

Kokkene Jamie Oliver og Gordon Ramsey har virkelig åbnet briternes øjne for gode råvarer, og der er sket en revolution siden, der blev serveret fedtholdige fish & chips i avispapir. Også Michelin-stjerner er der strøget ud over London med rund hånd.

Kort sagt, London er blevet mekka for madelskere, og byen har en fantastisk blanding af fine te-steder, trendy kaffebarer, gamle hyggelige pubber, gastropubs, smarte take-away butikker, juicebarer og lækre caféer og restauranter, som tiltrækker foodies fra hele verden. Du kan vælge mellem alt fra de små unikke steder til de større velkendte kæder – og i alle prisklasser.

Blåmuslinger i en sort gryde, en skål med vand og en citron, samt to stykker brød på et skærebræt og glas med drikkevarer i baggrunden.

Vil du have dig én på opleveren, er et tip! at besøge kælderen ”Cahoots”, som er lavet som undergrundsstation med fliser på væggene og hyggelig belysning. Her er 1940’er feststemning, og der serveres lune popcorn i ”brugte” konservesdåser fra popcorn-maskinen, imens du studerer menuen i Cahoots-avisen. Oplevelse, drinks og snackmad til rimelige priser, men husk at bestille bord.

Avisforside med store overskrifter, hvor ordet CAHOOTS er fremhævet, og artikler der er placeret rundt omkring det store ord.

Mine bedste spiseoplevelser på storbyferie i London

Et godt tip! – som du selvfølgelig kan bruge på alle dine storbyferier – er at medbringe et par plastiktallerkner, lille affaldspose & bestik (sidstnævnte selvfølgelig kun i indtjekket bagage).
Når man som jeg elsker at gå på forskellige madmarkeder, i inspirerende delikatessebutikker og i velassorterede supermarkeder, er det oplagt at købe lidt forskelligt, og så lave en ”hjemme-picnic” på værelset. Især hvis du har mange aftener til rådighed i London, kan det være dejligt afslappende og afvekslende med en ”hjemmeaften”.

Focaccia-brød med cherrytomater og urter samt en anden variant med oliven ligger i trækasser.

På min seneste tur købte min datter og jeg de lækreste oliven & tapenade fra Borough Marked, skønneste madbrød og tiramisu fra Eataly, frisk sushi fra en af de mange små fine sushi-take-away butikker samt drikke fra det lokale supermarked. Det har været min bedste ”uofficielle” spiseoplevelse i London 😊

Et veldækket bord med te, fløde, syltetøj, smør, sandwich og forskellige små kager på et etagere.

Afternoon Tea

I stærk kontrast til “grab-food” og “coffee-to-go” imens man checker mobilen, er det værd at drikke rigtig engelsk Afternoon Tea. Det er indbegrebet af engelsk stil og elegance, og lig med god tid til at være i nuet.

Min bedste spiseoplevelse i London må være Afternoon Tea på The Ritz. Ikke alene smagte teen, de små finger-sandwichs, lune scones m/curd og fint pyntede kager som en drøm. Prikken over i’et var stemningen og de dejlige toner fra pianistens flygel.

The Wolseley er et fint og livligt sted, og et mere hyggeligt valg at nyde din Afternoon Tea er i orangeriet ved Kensington Palace.
Et tip! er at bestille i god tid evt. gennem Arte Udland og spare penge.

Stort veloplyst restaurantområde med høje hvælvede lofter, hvor mange mennesker sidder ved borde og nyder deres måltider, mens tjeneren serverer mad.

De fleste hoteller, varehuse og konditorier serverer Afternoon Tea, og der er forskellige ”niveauer” og udvalg. Det varierer derfor meget i pris, og de fleste steder har priser med- og uden bobler & champagne. En rigtig gammel, engelsk tradition, som du ikke må snyde dig selv for! Men husk, at på de fleste steder – og især på de mest populære – skal du bestille bord flere uger (nogle steder flere måneder) i forvejen.

Et elegant rum med en stor, skulpturel trækonstruktion i midten omgivet af mennesker, der sidder og spiser ved borde og en bar.

Vær også opmærksom på, at hvis du bestiller Afternoon Tea gennem Fortum & Mason – så er det ikke i deres varehus på Piccadilly, men derimod i The Royal Exchange i City, at du skal nyde din te. Selve Royal Exchange er i øvrigt en oplevelse i sig selv. Rummet er utroligt smukt med højt til loftet, og har du spendérbukserne på, er der rig mulighed for eksklusiv shopping.

Pubber

Sidst, men ikke mindst er det et must at drikke en (halv eller en hel) pint øl på en gammel pub. Jeg holder meget af denne helt specielle kultur og særlige hygge med tanken om, at man her mødes på tværs af køn, alder, klasse og status. Jo ældre pubben er – jo mere sjæl & duft. Og er du heldig (alt efter hvordan du ser på det) kan du opleve – og måske lade dig rive med af – stemningen til en fodboldkamp på tv.

En mand iført hvid kokkehue og t-shirt står bag en disk i en madbod med skilte, der reklamerer for pizza og burgere, omgivet af grøntsager og frugter.

Hvor skal du bo i London

Når jeg er på storbyferie i London, har jeg ikke noget fortrukkent område at bo i. Det skal dog helst være forholdsvis centralt for at spare tid, når jeg primært er på gåben.

Jo mere centralt du bor, jo dyrere er det selvsagt.

Som et billigere alternativ til hotel, kan du vælge at bo på vandrehjem og Airbnb. Flere gange har jeg lejet en lejlighed gennem Airbnb, hvilket har været fint og fungeret upåklageligt.

Hvorfor kan det være en god idé at bo i gåafstand til lufthavnen?

Skal du med Ryanairs sene afgang til London, eller hjem med den tidlige afgang til Billund, kan det være en fordel at tage en overnatning på Radisson Blu Hotel, som ligger i gåafstand til lufthavnen. Det kan dog betyde, at du skal skifte hotel på dit ophold i London. Men på den anden side – hvis flyet er forsinket fra Danmark, er der en stor tryghed i at vide, at der venter en dejlig seng på dig – blot en gåtur tæt på lufthavnen.

Alternativt er et godt tip! at bo tæt på Liverpool Street Station, som er endestationen, hvor Stansted Express kommer ind /kører ud til lufthavnen. Det er nærliggende – ja, nærmest oplagt. Et par gange har jeg boet i Shoreditch-området – i gåafstand fra Liverpool Street Station. Udover at det betød, at jeg ikke skulle ud og finde en taxa meget tidligt om morgenen (natten) på afrejsedagen, så er det et inspirerende og fedt kvarter med kant.

Senest boede jeg kun 10 min. fra Liverpool stationen i Folgate Street, som er en lille stille gade – på trods af, at den er en sidegade til den trafikerede og travle Bishopsgate, som er hovedåren lige uden for Liverpool station.

I Travelmarkets hotelsøgemaskine kan du sammenligne priser på hoteller i forskellige områder af London.

Farverige højhælede sko og en håndtaske med tegneserieinspirerede mønstre og motiver vises på en blåternet overflade.

Shopping på din storbyferie i London

London har noget for enhver smag og er et mekka for personer, som elsker at shoppe rundt i et kæmpe udvalg. Byen har alt fra små charmerende specialbutikker, imponerende stormagasiner og lange shopping-gader til alle tænkelige markeder.

En travl gade fyldt med mennesker under en port med teksten Welcome to Carnaby Street omgivet af farverige bygninger og butikker.

Stormagasiner, shoppinggader- og områder

Er du til stormagasiner, er det berømte Harrods og Selfridges et besøg værd. Ingen af stederne må du snyde dig selv for et besøg i deres Food Halls, som er en fryd for øje og smagsløg. Her kan du spise ved de forskellige madbarer, købe lækre ting til dine udflugter eller picnics i parken, eller tage delikatesser med hjem. Food Hallen i Harrods er efter min mening den flotteste med smukke gamle kakler og fliser.

Jeg elsker at tage mig god tid til at se på alle de forskellige madvarer, indpakninger, former, farver og skrifttyper, og jeg køber altid lidt delikatesser eller små udvalgte stykker chokolade med hjem.

Et skilt med ordet CARNABY dekoreret med glitrende mønstre og Union Jack flagets farver hænger mellem to bygninger under en blå himmel.

Det pulserende Oxford St. er i øvrigt også et besøg værd i sig selv. Men et tip! er at tage nogle afstikkere ned i de hyggelige sidegader, hvor der er mere ro og mere luftigt. Bond Street, Regent Street, Carnaby Street, Kings Road samt områderne Mayfair, Covent Garden med bl.a. Jubilee Market Hall og Seven Dials er også værd at gå efter.

Folk går rundt foran Jubilee Market Hall, hvor forskellige boder sælger tøj og souvenirs.

Markeder i London

Portobello Market og Borough Market er blandt mine favoritmarkeder. Portobello Market er en sjov blanding af butikker og boder, caféer og pubber. Primært om lørdagen handles der med herlige genbrugsting, vintage og antikviteter. Et godt råd! er at komme tidligt!

En person står foran Notting Hill Bookshop og smiler til kameraet.

Jeg elsker at gå rundt på Borough Market, som er en fryd for alle sanser! Her er en god blanding af små åbne butikker, stande og boder – og her dufter af lunt bagværk og frisklavede retter fra store pander med risotto og paella.

Nyd synet og duftene af de bedste råvarer, specialiteter og delikatesser i form af frugt & grønt, charcuteri, oste, vine, krydderier og potter & pander. Køb noget at drikke (en varm æblecider kan anbefales, hvis det er køligt), sæt dig på en bænk midt i markedet, og bare nyd stemningen. Sidst jeg var her, nød jeg friske jordbær med flydende chokolade og smagsprøver af blød fudge.

Et udvalg af forskellige friske grøntsager som kål, pastinak, kartofler og rosenkål er udstillet på et marked.

I East End finder du Londons måske bedste vintagebutikker. Derudover kan det anbefales at besøge (Old) Spitalfields Market. Det store overdækkede marked ligger i en gammel victoriansk hal blot en spadseretur fra Liverpool Station. Det er delt op i en gammel (derfor “Old”) og nyrenoveret del, og her er åbent alle ugens syv dage. Søndag er dog den største markedsdag (og i weekenden generelt).

En kvinde står og kigger på tøj ved en udendørs markedstand med forskellige varer, herunder stoffer, dekorationer og smykker.

Du kan muntre dig blandt små skæve butikker, boder med dejlig kvalitets kunsthåndværk fra upcomming designere samt vintage. Min datter og jeg købte hver en smuk vintage-kimono fra 1940-50’erne på vores seneste tur. Hele markedet er tætpakket med kaffebarer, madboder og foodtrucks, og her er en herlig summende stemning af liv og skønne dufte af dejlig mad, kaffe og søde sager.

En bagerdisk fyldt med forskellige slags bagværk, herunder lemon-tærter, brownies, kager og croissanter.

Kun 10-15 min. gang fra Spitalfields Market ligger Columbia Rd. Flower Market. Et virkelig flot syn af farvestrålende blomster samt alt til haven, spændende butikker og caféer. En rigtig hyggelig søndagsklassiker hele året rundt. Det skal dog siges, at tålmodighed her kan være en god ting!

Og har du mod på flere markeder, kan du lægge vejen forbi Maltby Street Market, Seven Dials Market, Broadway Market etc.

Globetrotters paradis

Er du i området omkring Covent Garden, er det et must for dig som rejsende at besøge Edward Stanfords gamle butik, som har eksisteret siden 1853. Livingstone og Churchill har handlet i butikken, som er enhver globetrotters drømmeunivers med globusser, kort, almanakker, rejseguides- og bøger samt diverse tilbehør og souvenirs.

Og i samme boldgade finder du Daunt Books på Marylebone Highstreet, som også har et stort udvalg af rejsebøger i alle genrer. Daunt Books må dog siges at være byens smukkeste boghandel med ovenlysvinduer og mørke træpaneler i edwardiansk stil.

Et skilt med teksten: When life gives you lemons, why not make a gin and tonic.

Hvornår er det bedst at besøge London?

Altid!!! Enklere kan det ikke siges, for du kan få noget ud af at besøge London hele året rundt. “Hver årstid sin charme” med alle de muligheder og tilbud, der følger med:

Foråret er skønt til lange gåture langs Themsen og til udendørs cafébesøg, hvor du kan nyde de første solstråler.

London om sommeren er fantastisk, hvor der er højt til himmelen med masser af udendørsaktiviteter i de dejlige parker, på udendørs markeder og til arrangementer om aftenen. Sensommeren byder fx på The Last Prom i Hyde Park, hvor vejret stadig kan være fint.

Efteråret og vinteren er mere årstiden for museumsbesøg, shopping og indendørshygge med afternoon tea. Fra november oser byen af julestemning med funklende gader og imponerende julepyntede vinduer i butikker & stormagasiner. Du kan passende kombinere din storbyferie i London med julegaveshopping.

En gruppe mannequin-dukker iført farverige tøj og parykker sidder ved et pyntet bord med stearinlys og te-sæt, ved siden af en stor isbjørn og en julemand.

Vil du opleve årets sidste dag i Swinging London, kan du nyde synet af et smukt og storslået nytårsfyrværkeri ved Themsen. (Et godt tip! er at bestille bord til din nytårsmiddag).

Og er du frisk og fuld af energi lige efter nytåret, kan du starte det nye år med januarudsalg.

Et tip! når du planlægger din storbyferie i London:
Planlæg din tur i London opdelt i områder & bydele, så du sparer tid og får mest muligt ud af din storbyferie. Selvfølgelig kan du nemt komme fra A til Z med undergrunden, men ulempen er dermed også, at du går glip af mange tilfældige og helt “almindelige” ting på din gåtur ovenover jorden.

Og husk også at bestille Afternoon Tea og adgangsbilletter fx til udsigtstårne og museer etc. i god tid.

Røde dobbeltdækkerbusser kører på en oplyst gade med mennesker og julebelysning.

Læs også: Julemarkeder-og-juleshopping – 28 populære storbyer til din juletur
Læs også: Flyv billigt på januarudsalg i udlandet

Mine tre bedste oplevelser i London

Jeg tager altid en masse gode oplevelser med hjem fra min storbyferie i London.

Heldigvis går den bedste oplevelse igen ved alle besøgene, hvor jeg føler mig lille og anonym med god tid til at være nysgerrig, udforskende og at fornemme stemningerne. Hver gang mærker jeg storbysuset og bliver begejstret og inspireret. Londonernes opfindsomhed og kreativitet er imponerende, hvilket gør byen til slaraffenland for (amatør-)fotografer som jeg selv. Her er altid noget, der fanger øjet – enten former, farver, skæve vinkler eller detaljer. Dine øjne bliver konstant udfordret i London!

En række af charmerende gamle byhuse med butikker og pubber i gadeplan og typiske britiske skorstene på taget.

Tip! Hvis du også ynder at kigge på huse side om side i forskellige farver, kan du tjekke disse (“Instagram-venlige”) gader/steder: Colville Terrace, Leverton Street, Landsdowne Road, Kelly Street, Wingate Road, Lancaster Road, Hartland Road, Notting Hill og Neals Yard.

Folk med Union Jack-huer og flag deltager i en udendørs koncert om natten med lilla scenebelysning.

At opleve Den sidste Promenadekoncert, The Last Prom i Hyde Park var stort (begge gange)! En kæmpe folkefest med en blanding af folkelighed og højtidelighed, hvor folk drak øl til deres hotdog eller holdt picnic med champagne & delikatesser – i alt fra Union Jack-suits & flag i håret til fine jakkesæt & diademer.

Englænder eller ej, så var det umuligt ikke at blive revet med af stemningen og blive rørt, når man stod blandt tusindvis af store svajende flag til den smukkeste musik.

Et tip!: Du kan købe al mad & drikke inde på selve pladsen, men det er også tilladt at medbringe din egen madkurv & drikkevarer – Men, læs op på reglerne, inden du pakker køletasken med drikke. Sidst vi var afsted, var reglerne ikke helt tydelige og ”logiske”.

Madvarer og hænder, som forbereder et måltid ved en picnic med baguette, pålæg, ost og dips.

Endelig var det også en stor oplevelse at se musicalen Mama Mia, opført i et smukt og gammelt teater i Soho.

Hvis jeg afslutningsvis skal tilføje en ting mere, må det være en tur på Borough Market og Spitalfields Market, hvor man bare suger til sig af alle dufte, lyde, smage, indtryk og ikke mindst inspirerende ting at kigge på.

Friske grøntsager som artiskokker, schweizerblad og hvid asparges er stillet op til salg sammen med små tavler, der viser priserne.

Har du fået lyst til at tage på storbyferie i London?

Du kan finde aktuelle flybilletterhoteller og pakkerejser på Travelmarket.
Se eksempler på flypriser til London herunder.

Billund - LondonFra 221,-Vælg
Aalborg - LondonFra 228,-Vælg
København - LondonFra 298,-Vælg

Søg selv efter billige flybilletter til London her.

Til dig, som vil rejse til London i en bestemt måned:
Hvad koster flybilletter til London? Få hjælp til at finde billige flybilletter til London

Pakkerejseforslag på en storbyferie i London

Afrejse fra København

Church Street Hotel
LondonChurch Street HotelStorbritannien (3 nætter)Økonomiværelse
1.619,-Vælg
Alexandra Hotel
LondonAlexandra HotelStorbritannien (3 nætter)Dobbeltværelse Twin (adskilte senge)
1.659,-Vælg

Afrejse fra Billund

Church Street Hotel
LondonChurch Street HotelStorbritannien (2 nætter)Dobbeltværelse Twin (adskilte senge)
1.119,-Vælg
ibis London Canning Town
Londonibis London Canning TownStorbritannien (2 nætter)Standard
1.189,-Vælg

Afrejse fra Aalborg

Church Street Hotel
LondonChurch Street HotelStorbritannien (3 nætter)Dobbeltværelse Twin (adskilte senge)
1.499,-Vælg
Maitrise Hotel Maida Vale - London
LondonMaitrise Hotel Maida Vale - LondonStorbritannien (3 nætter)Standard
1.679,-Vælg

Og her er gode tilbud på flere pakkerejser til London.

Er du interesseret i at tage på storbyferie i London i en bestemt måned, kan du finde aktuelle flypriser og gennemsnitlige temperaturer i Travelmarkets månedsoversigter her.

Og hvis du overvejer at fejre årets sidste dag i London kan du læse Nytår i London – sådan får du den bedste oplevelse og Sådan får du mest muligt ud af din nytårsaften i London.

Jeg ønsker dig en fantastisk storbyferie i London!

En kvinde står i en kabine og smiler, mens hun ser ud over London med Big Ben og parlamentsbygningerne synlige i baggrunden ved solnedgang.

Fotos:
Alle fotos: © Thiamka Margrethe Pedersen

Ofte stillede spørgsmål

Hvad koster flybilletter til London?

Flybilletter til London er ofte meget billige. Du kan komme til metropolen for under kr. 150 t/r. Se de aktuelle priser her.

Hvad er de bedste seværdigheder i London?

Tower of London, Buckingham Palace og Parlamentet med Big Ben er store og spændende seværdigheder. Bliv inspireret til flere seværdigheder her.

Hvordan kommer du rundt i London?

Der er mange gode måder at opleve London på. Find hvilken måde, der passer til dig og dit behov her.

Hvad koster en pakkerejse til London?

Et par dage med fly og hotel i London koster ofte under kr. 1000. Se priseksempler her.

Relaterede artiklerSkriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Privatlivspolitik
Læs vores persondatapolitik.