Kvinde tager et foto af Tower Bridge i London med sin smartphone, mens floden Themsen og både ses i baggrunden.

London – den store ekspertguide til din ferie i London

Thiamka Margrethe Pedersen
London er fantastisk, fascinerende og forførende… Det er byen, man aldrig kan få nok af, bliver træt af og sidst men ikke mindst, byen man aldrig bliver færdig med! Jeg har besøgt London utallige gange, og her får du en omfattende guide med tips og gode tilbud til din ferie i London.

Her kan du læse om de bedste bydele i London:
East EndWest EndCity of LondonSouth Bank og SouthwarkWestminster og TrafalgarMarylebone og Camden TownNotting Hill og KensingtonChelsea og KnightsbridgeMere om London og England

Søg efter billige fly til London her. Du kan også klikke på fanebladet “Tilbud på en billig ferie i London” på denne side. Klik her, hvis du har brug for gode tips til, hvordan du finder en billig og god ferie i London.

Har du brug for tips om hvor du skal bo, gratis seværdigheder, og hvornår det er bedst at besøge London. Klik her.

ferie i LondonMan siger, at forventningens glæde er størst… men det er ikke tilfældet med London! Jeg glæder mig selvfølgelig hver gang, jeg skal besøge byen, men det at være i byen holder jeg virkelig rigtig meget af, om det så bare er for en dag eller to. Jeg har besøgt London ved flere lejligheder og hver gang er det en fantastisk oplevelse, hvor jeg suger indtryk til mig, bliver inspireret og fornemmer de forskellige stemninger.

Byen har mange varetegn som Big Ben og London Eye, og den nyeste Swiss Re-bygning, men London er også kendt for de røde dobbeltdækkerbusser, røde telefonbokse og sorte taxier.

London har ca. 8,3 millioner indbyggere og er en multietnisk storby. Over 30% af indbyggerne er immigranter eller efterkommere, og her tales derfor over 200 forskellige sprog idag . Det er lige før, at det multikulturelle liv er blevet en turistattraktion i sig selv.

Hvis du holder storbyferie i London, vil du opleve et sandt overflødighedshorn af specialbutikker, stormagasiner, pubber, caféer, restauranter, museer, historiske attraktioner, små gyder og stræder, åbne pladser, teatre, forlystelser & aktiviteter, spændende markeder, smukke parker, gamle murstensbygninger og nye moderne arkitektoniske mesterværker. Her er virkelig noget for enhver smag og interesse. Klik her for at se, hvordan du kommer nemmest rundt i London.

Butikker og spisesteder er gennemført i forskellige stilarter lige fra indretning til personale. Beboerne i London tør – og det er her, du ser den hotteste mode og finder de nye tendenser. Klik her for at få tips om shopping i London

Kort sagt er det de kreatives by, hvor idéer og koncepter er udført og ikke mindst gennemført, lige fra det hyggelige og lidt gammeldags til det mere udskejede og moderne. Nej, her er der ikke overladt noget til tilfældighederne!

Gader i LondonHolder du af at fotografere, er London slaraffenland for (amatør-) fotografer. Her er altid noget, der fanger øjet – enten former, farver, skæve vinkler eller detaljer. Se bare de mange indgangspartier til husene med skakternede fliser og højglansmalede døre med kugleformede buxbom på hver side. Tag også tiden til at kigge nærmere på de charmerende og hyggelige butiksfacader med tilhørende skilte. Og hvad med husene, som er bygget tæt sammen side om side med hver sin farve, og som udgør en hel farvepalet?!

Uanset hvor du befinder dig i London, skal du huske at stoppe op, kigge dig omkring – og endelig også op. Det er her, du ser de flotte facader, huse og bygninger.

En storbyferie i London byder på bl.a. 200 museer og 100 teatre, og som kontrast til alle de uendelige tilbud har London også parker og åndehuller. De udgør 10% af Londons areal og besøges flittigt af både de lokale og turister.

Hvordan kommer jeg rundt i LondonEt åndehul kan også være en tur på Themsen, som flyder igennem hele byen. Både korte og lange flodture gør det muligt at opleve byen fra vandsiden i et behageligt og afstressende tempo.

Har du ikke så meget tid til rådighed, eller ønsker du at kick-starte din storbyferie i London med et overblik over byen, kan det være en god idé at vælge The Original London Sightseeing Tour. De åbne røde dobbeltdækker-busser stopper ved alle de store attraktioner, hvor du kan hoppe af og på, så ofte du vil.

Mange tager på storbyferie i London, fordi her er mange områder i byen med hver sine seværdigheder og attraktioner:

East End

I bydelen East End findes den største koncentration af kunstnere i Europa. Her bor kreative designere, filmfolk og kunstnertyper i renoverede arbejderboliger og pakhuse.

Sightseeing i East EndOmrådet havde tidligere et lavstatus-image som fattigt arbejder- og immigrantkvarter, men nu er det et af de mest hippe steder i London, og en af grundene er, at miljøet på én gang er råt, pænt, snavset og kreativt.

Side om side i East End finder du klubber, gallerier, barer, butikker, gamle arbejderpubber, sociale boligbyggerier og moskeer. Bydelen var oprindeligt det første opholdssted for byens nye immigranter, hvilket den stadig bærer præg af. Dette ses bl.a. på Brick Lane, som er en gade med butikker og madtilbud fra hele verden, og her er masser af liv fra frokosttid til sen aften. Specialbutikkerne har alt fra bedetæpper, krydderier og sarier til designertøj.

Det overdækkede Spitalsfields Market har til huse i en stor viktoriansk bygning. Foruden boder er her også nyere butikker, og er du sulten, er der en kombination af kreative og nye restauranter.

Har du interesse i at besøge de religiøse seværdigheder, kunne et bud herpå være moskeen Brick Lane Mosque og den store kirke Christ Churc, som begge er fra 1700 tallet. Kirken byder i øvrigt på mange koncerter og aktiviteter.

Er du til kunst, bør du lægge vejen forbi Art Gallery, som er et af de ledende kunstmuseer, som med sine mere end 100 år på bagen udstiller international moderne kunst.

Alternativt er der The White Cube, hvis indretning er holdt lyst og hvidt. Galleriet er meget trendy, og er derfor et must at besøge for kunstinteresserede indenfor den moderne af slagsen.

Columbia Road Flower MarketHoxton Square pladsen forbindes med kunstnere, især YBA, Young British Artist, og rundt om pladsen er der gallerier, barer, cafeer og spisesteder.

For blomsterinteresserede er Columbia Road Flower Market et fantastisk syn af farvestrålende blomster, og der er mulighed for at besøge caféer og spændende butikker med alt til haven.

Geffrye Museum er et fint et af slagsen, som viser engelske middelklasse dagligstuer fra 1600-1800 tallet. Stuerne er i meget forskellige stilarter, og når kalenderen viser december, dekoreres stuerne med datidens julepynt.

Victoria & Albert Museum of Childhood har legetøj fra forskellige tidsaldre bl.a. en meget stor samling af fine dukkehuse.

West End

West End er Londons puls og lig med fest & farver, og området Soho er Londons forlystelsesområde med underholdning døgnet rundt. Specielt nattelivet er der gang i, og her er noget for enhver smag: Alt fra retro til hip, fra dragshows til opera, fra techno til jazz, og fra pints til cocktails. Derudover er her fantastiske indkøbsmuligheder.

Hovedgaden Old Compton Street har siden 1990’erne været byens kvarter for homoseksuelle.

Sightseeing i West EndChina Town i Soho blev grundlagt i 1960’erne og er noget helt specielt. Gadeskiltene er på både engelsk og kinesisk, og her er restauranter og specialforretninger, som sælger alt fra silketøj til grillede ænder, som hænger på rad og række i vinduerne.

Piccadilly Circus er centrum, hvorfra shoppinggaderne Regent st. mod Oxford st. går. Den er en af de mest kendte pladser, hvor der er intens aktivitet døgnet rundt med larmende trafik, shopping og lysende neonskilte i alle regnbuens farver. På pladsen står også statuen af kærlighedsguden Eros.

Mayfair er indbegrebet af eksklusiv shopping med finere, bredere gader og smukke bytorve samt grønne områder. Hovedåren er Bond street med stilfuld shopping og luksusvarer i den dyreste ende samt finere afternoon tea. Her ligger også auktionshuset Sotherby’s.

Ynder du at gå i stormagasiner, er Selfridges på Oxford Street en oplevelse. Stormagasinet er bl.a. kendt fra tv-serien ved samme navn, som handler om amerikaneren Gordon Selfridges, som skabte stormagasinet og fik slået fast, at shopping handler ligeså meget om en oplevelse som om salg. Gå endelig ikke glip af et besøg i Food Hall, som er en fryd for øje & smagsløg. Oxford St. er i øvrigt også et besøg værd i sig selv, og en god idé er at kombinere besøget med små afstikkere ned i de små hyggelige og rolige sidegader.

Oplevelser i Covent GardenCovent Garden er et stort bilfrit område med en kombination af etablerede specialbutikker og overdækkede boder med kunsthåndværk og pudsige ting. Derudover er der en stor plads, hvor der – foruden restauranter og barer – er underholdning fra gademusikanter, jonglører, tryllekunstnere og gadeteatre. Kort sagt er Covent Garden kulturoplevelser, spisesteder og shopping samlet på eet sted.

Lige ved siden af Covent Garden ligger London Transport Museum. Alle kender Londons røde busser og undergrundstog, og på museet er der mange spændende udstillinger for både børn og voksne, hvoraf en del af dem er interaktive. Du kan bl.a. se, hvordan man styrer togene i dag og også følge med i, hvordan de kendte designs har udviklet sig gennem tiderne.

British Museum er et af verdens største museer og ret overvældende. Det er et fantastisk pulterkammer med kulturskatte fra hele verden, og især den ægyptiske samling med mumier er populær blandt børnene.

Læs også: Ferie i London med børn – her er de bedste oplevelser

City of London

City er Londons finanskvarter med høje blanke skyskrabere, som straks leder tankerne hen på hårdt arbejde, penge og magt. Her bor kun ca. 7000, hvilket ikke er mange set i forhold til de 350.000, som er her i løbet af dagen for at arbejde. Selvom City er et finanscentrum med moderne arkitektoniske skyskrabere i glas og stål, er her også kirkespir og markeder samt snævre gyder og smalle stræder med navne helt tilbage til 1600 tallet. Det moderne og historiske fletter sig ind i hinanden overalt i det tætbyggede område, og det var her, det oprindelige London blev grundlagt af romerne.

Ønsker du at udforske området, kan det være godt at have i baghovedet, at der er virkelig tryk på undergrundsstationerne fra mandag morgen til fredag aften, da over 90% af de 350.000 arbejdende kommer til City med netop offentlig transport.

Swiss ReDen mest populære bygning i City – som nu også er blevet et af Londons varetegn – er den 180 meter høje Swiss Re bygning også kaldet ”Sylteagurken”. Kontorbygningen er lukket for offentligheden, men nyd det flotte syn udefra og se, hvorfor bygningsværket fra 2004 har modtaget to fornemme arkitekturpriser.

I kontrast til den moderne arkitektur blev St. Pauls Cathedral færdiggjort i 1708. Den har Europas næststørste kuppel, som er 113 meter høj og har sat rammen om mindeværdige begivenheder såsom brylluppet mellem prins Charles og Lady Diana og statsbegravelser af bl.a. Lord Nelson og Winston Churchill. Går du 259 trin op, kommer du til hviskegalleriet, hvor en hvisken ind mod væggen kan høres på den anden side af kuplen. Har du mod på mere, er der 530 trin op til toppen i Golden Gallery, hvor du vil blive belønnet med en fantastisk udsigt over London.

Kan du ikke få nok af den flotte udsigt over London, er det værd at besøge toppen af Monumentet, der er et mindesmærke over den store brand i 1666, som nedbrændte 4/5 af city. Heroppefra kan du få et fantastisk udsyn over hele byen.

Ønsker du at vide mere om Londons historie og alle de faser, den har gennemgået, kan det være værd at besøge Museum of London, som er spændende for hele familien.

Old Bailey er den berømte retsbygning, hvor hovedkriminalretten for Storlondon har til huse. Rammerne er helt som på tv og film, hvor jurister og dommere bærer de traditionelle hvide parykker og sorte kåber. Det er gratis at være tilskuer i retten, men der er ingen adgang for personer under 14 år.

Tower Bridge i LondonTower Bridge er et af de mange varetegn for London. Den karakteristiske granitbeklædte bro er fra sidst i 1800 tallet, og består af to viktorianske tårne sammen med en bærende ramme af stålbjælker. Kørebanen kan hæves, når de store skibe på Themsen skal passere.

Londons største turistattraktion med 2,5 mio besøgende om året er Tower of London. Tower er en middelalderborg og et tidligere kongeresidens, våbenkammer og fængsel for fjender af kongehuset. Samtidig fungerede borgen som et forsvar mod fremmede hære, som kom sejlende ad Themsen. I Tower kan du – selvfølgelig under stærk bevogtning – nyde synet af landets skinnende kronjuveler, sceptre og kapper, som blev brugt ved kroninger. Du kan også besøge Traitor’s Gate (forrædernes port), hvor ikke mange kom (levende) ud igennem igen. Dagsordenen bød på tortur i de fugtige og rottefyldte celler og værre end det, blev folk henrettet med økse eller endte i galgen.

Midt på borgpladsen står White Tower, hvor du bl.a. kan se Henry den 8.’s enorme rustning og vædderhornshjelm i den store våbensamling.
I England tages gamle skikke meget alvorlig, og én er at have seks ravne inden for murene på Tower. Det siges, at den gamle fæstning, kongehuset og hele London vil forgå, hvis ravnene forlader borgen. Af samme årsag er ravnenes vinger stækkede, så de bliver der.

South Bank og Southwark


South Bank og Southwark var tidligere et lidt skummelt og beskidt område, men med tiden er det blevet renoveret, og man har bibeholdt det gamle blandet med det nye, hvilket er lykkedes ret godt. Området syd for Themsen er blandt andet derfor nu et af de mest populære turistområder i London med bl.a. London Eye, det store pariser-hjul fra år 2000. Hjulet har 32 kapsuler med op til 25 passagerer i hver, som langsomt drejer hele vejen rundt på ½ time. Herfra er der en storslået udsigt, og i klart vejr kan man se i en radius af 50 km.

London EyeFor foden af London Eye og på strækningen langs Themsen er der masser af liv i form af restauranter og cafeer samt gøgl, skaters, cyklister og løbere. I sommermånederne byder South Bank på mange gratis festivaler med musik og forskellig slags optræden. Særligt om aftenen er London smuk set herfra med alle byens lys, som spejler sig i Themsen.

Kunstmuseet Tate Modern er med 4 millioner besøgende hvert år et populært sted. I det gamle ombyggede kraftværk er der samlinger af moderne international kunst fra 1900 tallet og til nu af bl.a. Matisse, Picasso og Dali. Fra Tate Modern over Themsen til City går den smukke hvide gangbro Millennium Bridge, som forbinder og dermed får de to bydele til at hænge sammen. 10.000 mennesker krydser broen dagligt, og samtidig er det et perfekt sted at fotografere fra.

For dyreinteresserede er London Aquarium et besøg værd med alverdens fisk og havdyr.

Markeder i LondonSouthwark er området, hvor du bl.a. kan finde det populære Borough Market, som bugner med økologi, de bedste råvarer og mad fra det meste af verden. Hvis du er heldig, kan det være, at du kan få et glimt af Jamie Oliver, som efter sigende skulle handle her. På strækningen fra Borough Market til Gabriels Wharf er der mange små hyggelige oaser ved vandkanten.

I Themsen ligger krigsskibet HMS Belfast, som i dag er et flydende flådemuseum. Det er med sine ni dæk det største krigsskib i Europa fra 2. verdenskrig, som er bevaret, og det har gjort aktiv tjeneste i hele verden.

Ønsker du flere historiske oplevelser, er Imperial War Museum fra 1920 et besøg værd. Prøv f.eks. The Blitz Experience, som er et rekonstrueret beskyttelsesrum med rystelser og røg eller skyttegravsafdelingen med lyd og lugt – begge dele i 3D. Det enorme og populære krigsmuseum har gjort meget ud af at vise, hvad krigen betød for almindelige mennesker.

Shakespeare’s Globe Theatre and Exhibition er en genopførelse af det berømte runde teater med åben til himmelen. Hele sommeren igennem vises der forestillinger på teatret, men her er også en permanent udstilling, guidede ture og undervisning.

Er du til middelaldergys, blod og gru, er London Dungeon en oplevelse. Her er masser af jamrende skrig og lyseffekter samt et guillotineshow ej at forglemme. Besøget kan derfor ikke anbefales for folk med svage nerver.

Læs også: 10 tips til den bedste storbyferie

Westminster og Trafalgar

Landet styres fra Westminster og Whitehall, og det er også her, at politik, kongehus og kirke har sine hovedsæder. Er du politisk interesseret, må det være et absolut must at besøge området, som er et af de mere maskuline med tunge bygninger, statuer, brede veje og pladser.

House of ParliamentI parlamentet, Houses of Parliament sidder overhuset og underhuset. Begge kamre er åbne for offentligheden, og det er meget eftertragtet at overvære debatterne, som kan gå livligt for sig. Bygningsværkerne er nogle af de flotteste og mest imponerende i viktoriansk gotisk stil med hundredvis af spir. Mange tror, at det er det 96 meter høje nygotiske tårn, som hedder Big Ben, men egentlig er det den 13 tons tunge klokke, som hænger oppe i tårnet. Det er nok en af verdens mest berømte klokker, hvis lyd af klokkens slåen kan give én gåsehud. Et hurtigt blik på klokketårnet om aftenen vidner om, hvor lange arbejdsdage Parlamentet har, for der er lys, så længe politikerne arbejder i underhuset. Turister fra andre lande kan desværre blive skuffede, da kun faste beboere i Storbritannien har ret til at komme op i tårnet.

Den mest kendte adresse i London er nok Downing Street 10, hvor de fleste ved, hvem der bor. Siden 1735 har britiske premierministre haft officiel bolig her, og landets finansministre har boet og bor stadig i nr. 11. Pga. høje sikkerhedsgitre kan man ikke se ret meget udefra.

Westminster Abbey Westminster Abbey er kendt som House of God and House of Kings. Den fransk-gotiske kirke blev grundlagt som kloster i 1065 og senere ombygget til kirke. Her kommer 3 millioner besøgende hvert år for at se, hvor man siden 1200 tallet har kronet de kongelige, afholdt bryllupper og begravet de britiske monarker. Det var også herfra, at Lady Diana blev bisat.

Regentparrets officielle residens, Buckingham Palace, er et imponerende slot fra 1700 tallet. Det har 660 værelser, og der er 18 sale, som er åbne for publikum. Her kan du nyde synet af guld og tunge lysekroner samt imponerende malerier af bl.a. Rembrandt. Udenfor kan du se vagtskiftet, hvor de flotte vagter iklædt røde jakker og høje sorte pelshuer afløser hinanden.

Trafalgar Square er en storslået og travl plads, som blev skabt til ære for Lord Nelson. Den er nok Londons mest berømte med store løver af bronze, springvand og tusindvis af duer, som du ikke kan undgå at bemærke. Udover at vise Englands VM og EM fodboldkampe på storskærm, er der traditioner året rundt såsom at soppe i springvandet om sommeren, synge julesange i december og fejre nytår. Derudover er den endestationen for enhver demonstration med respekt for sig selv.
På Trafalgar Square har National Gallery også til huse. Her fremvises over 2300 vesteuropæiske maleriers stilarter fra 1250-1900.

Er du til flere gallerier og museer, så læg vejen forbi National Portrait Gallery, som er fyldt med 9000 fascinerende portrætter af kongehuset, politikere og rockstjerner samt løbende fotoudstillinger.

Tate Britain - super museum i LondonEller besøg Tate Britain, et elegant museum, som oprindelig hed Tate Gallery. Her er britisk kunst fra de seneste ca. 500 år samlet.

I det elegante St. James’s kvarter ligger Jermyn Street, som er hovedgaden, hvor den engelske gentleman køber alt fra sokker, hat og dufte. I rigtig mange år har der været gammeldags høflig service i de gamle fine butikker og stemning behagelig afdæmpet.

Besøg også Fortnum & Mason, som er en stor og fin delikatesseforretning fra 1707 med de lækreste og bedste varer, som dog ligger i den dyre ende. Deres madkurve er berømte, og julekagerne og påskeæggene er kendt verden over. Hos F & M kan du i øvrigt også nyde din afternoon tea.

Cabinet War Rooms er et meget spændende og stemningsfyldt museum bestående af 21 rum under jorden. Det er fra disse rum, at Winston Churchill og højtstående medlemmer af den britiske regering styrede landet under 2. verdenskrig. Her arbejdede og levede de, og alt står fuldstændig, som det gjorde, da krigshovedkvarteret lukkede i august 1946 – nu blot med glasplader for. Det er bl.a. netop dét, som gør museet så autentisk. Man får følelsen af, at Churchill og hans folk lige er smuttet hjem efter dagens arbejde, for der ligger sukkerknalde ved siden af kaffekoppen og cigarstumper i askebægeret.

Trænger du til grønne omgivelser og lidt luft, er St. James’s Park storslået og smuk. Fra broen i parken har du en fantastisk udsigt til både Buckingham Palace og Whitehall.

Marylebone og Camden Town

Der er en afstressende landsbystemning i Marylebone, som kan virke beroligende oven på det hektiske storbymiljø. Som kontrast dertil kan du nyde byen i et mere roligt tempo. Marylebone og Camden Town er begge åndehuller og bykvarterer med hver sine personligheder.

CamdenMarylebone er et velhaverkvarter med niche- og specialbutikker for det såkaldte bedre borgerskab. Her bor livsnydere, der gerne betaler lidt mere for økologiske delikatesser og designertøj. Camden Town er der derimod mere gang i, for om dagen er der markedet, Camden Market, og om aftenen byder mange klubber på stand-up shows, teater og musik. Markedsområdet nær kanalområdet Camden Lock er stort, og der er mange forskellige varer både indendørs og udendørs. Stilen er mere rå og lidt punket, og det er især de yngre generationer, som hver weekend kommer fra hele verden for at følge med i de seneste trends inden for musik, tøj, mode, genbrugsvarer og tilbehør. De mange mennesketyper og stilarter har i over 25 år gjort Camden Market til en ungdomsmagnet, og det er ikke usandsynligt, at nogle af de succesfulde designere i Marylebone High Street startede med at sælge sine kreationer på Camden Market.

Som modstykke til de ensrettede og lidt kedelige kædebutikker, er det blevet trendy at handle i Marylebone High Street. Her handles efter lidt-men-godt princippet, og kvalitetsbutikkerne er sammensat således, at der er sikret et bredt udvalg.

Besøg Regents Park på din ferie i LondonRegent’s Park er et smukt åndehul, og om sommeren opføres her Shakespeare i teatret. Udover den aktive Danske Kirke finder du også London Zoo, som har over 8000 dyr fordelt på 650 arter. Zoo gør meget ud af at genskabe miljøer, som kommer så tæt som muligt på de områder, hvor dyrene oprindelig kommer fra.

Londons mest besøgte turistattraktion er Madame Tussaud’s voksmuseum, som har over 400 livagtige figurer af alle mulige berømtheder. Der er forskellige afdelinger med hver deres tema lige fra Horror-afdelingen med mord og henrettelser til Blush, hvor man kan prøve at være superstjerne.

Det er ikke uden grund, at kanalen og oasen kaldes for Little Venice, altså lille Venedig. Den lille bydel er elegant på en afslappet måde, og du kan sidde udenfor lige ned til kanalen og nyde stemningen og se turistbåde og pramme flyde langsomt forbi. Alternativt kan du selv prøve en tur på kanalen forbi Zoo, parken, rigmandsvillaer med tilhørende baghaver og husbåde.

Notting Hill og Kensington

Det vestlige London – og postnummeret W11 får tankerne hen på drømmen om livet i det eksklusive, mondæne og celebre område, hvor omgivelserne er skønne og luftige. Her er indbydende cafeer, designerbutikker, glamourøse restauranter og lukkede haver, og chancen for at møde en kendis her, er den højeste i London.

KensingtonKensington området er velhavende og en drøm for museums- og kunstelskere af alle genrer. Bl.a. det populære Victoria & Albert Museum, som er verdens største museum for kunst og kunsthåndværk fra hele verden, er et trækplaster. Museet har en blanding af klassisk kunst og popkultur, og her kan du nyde brugskunst, design, mode og fotografier.

Notting Hill har skiftet fra boheme-stil til meget dyrt og er nu et af de mest hippe områder i London. Her er rækkehuse side om side i lækre pastelfarver og Portobello Road, som er en sjov blanding af eksisterende butikker, boder og markeder samt caféer og pubber. Der er grøntsagsmarked hver dag, mens der primært om lørdagen handles med antikviteter, genbrugsting, vintage og brugt tøj. Mange af gaderne ude omkring Portobello Road har lækre specialbutikker, gallerier og cafeer.

Notting Hill og Kensington har også flere grønne parker, som indbyder til afslapning, gåture og løb eller cykling. Den mest kendte er den store Kensington Gardens, som er en smuk og velplejet park for alle. Det var dronning Victorias tyske mand, prins Albert, som fik ideen til det store projekt, og i respekt og til minde herom er Albert Memorial ved parkens udkant.

I parken ligger også Kensington Palace, som er et smukt palæ, hvor flere kongelige har boet. Her er skiftende udstillinger samt en fast om kongelig mode gennem tiderne med håndværket og arbejdsprocessernes bag.

Hyde parkTæt ved Kensington Gardens er Hyde Park, som er en større og mere rustik park, da den har fungeret som Henry den 8.’s jagtmark. Det er derfor også et perfekt sted at leje en hest og ride en tur. Til ære for Lady Diana, ”folkets prinsesse” er her lavet et mindespringvand, princess Diana’s Memorial Fountain. Er det varmt, kan du tage en kølig dukkert i friluftsbadet Serpentine Lido midt i parken – og hvis det gerne må være lidt romantisk, kan robåde lejes i søen Serpentine. Da Hyde Park er meget stor, afholdes her også rockkoncerter, ligesom det er et populært sted at samle store demonstrationer.

Endnu en park er den smukke Holland Park, som ligger lige op til et af Londons dyreste områder, så det er også lidt overraskende, at man her finder et vandrehjem. Om sommeren kan du nyde opera i teatret i det fri, og ellers har parken aktiviteter for enhver alder, smag og interesse f.eks. legepladser, en japansk have, et orangeri med kunstudstillinger samt cafe og restaurant.

Natural History Museum er en stor oplevelse for både børn og voksne med bl.a. den permanente dinosaurudstilling og earth-galleriet. Her kan du interaktivt prøve at være midt i et jordskælv. Du kan også se samlingen af ædelstene og mineraler fra hele verden samt et stykke af månen. Museet er en stor og smuk bygning, som minder lidt om en domkirke, og her er oplevelser og underholdning samt rigeligt af ting at undersøge og blive klog på til en hel dag. Et must på en storbyferie i London.

Af andre museer er Science Museum, som er et spændende videnskabsmuseum for alle aldre med en blanding af teknologi, medicin og industri. Her er i høj grad interaktivitet, og du kan f.eks. prøve, hvordan piloter flyver et fly via en simulator. Du kan også se tidernes forskellige opfindelser, en model af Apollo 11, der landede på månen samt den skrammede Apollo 10-kapsel. Som noget helt anderledes afholder museet også Punk Science-aftener, hvor videnskab blandes med stand-up-komedie, ligesom museet har en imax-biograf.

Chelsea og Knightsbridge

Chelsea er området med velplejede huse og små fine haver. Det kræver millioner at bo her, og området har nogle af Londons allerhøjeste boligpriser.

ChelseaKings Road er stedet at se og blive set, især om lørdagen. Gaden er fyldt med spisesteder og forretninger med alle de kendte mærkevarer.

Det årlige blomstershow i maj, Chelsea Flower Show afholdes i Ranelagh Park. Den gigantiske festival er for blomsterelskere og dem, som beundrer den engelske havekultur. Derudover kan alt tænkeligt til havelivet købes her. Billetter til showet skal købes i god tid og på forhånd.

Har du stadig ikke fået nok af blomster, kan du besøge Chelsea Physic Garden, som er landets næstældste botaniske have. Den smukke og fredfyldte have blev grundlagt i 1676, og den har en spændende have med medicinurter.

Fodboldklubben Chelsea FC leder tankerne hen på Chelseas luksuriøse livsstil, men den ligger faktisk i Fulham, hvor den har ligget i 100 år. I museet kan du opleve fodboldklubbens historie og købe souvenirs, men et must må være at fornemme stemningen på det berømte stadion.

Stormagasiner i LondonEr du til stormagasiner, er det berømte Harrods fra 1849 et besøg værd. Det grønne logo er kendt over hele verden, og mange forbinder det med rigtig britiskhed, som man kender det fra gamle film fx. Herskab og Tjenestefolk, hvor du får en butleragtig korrekt service.

Snyd endelig ikke dig selv for et besøg i den berømte Food Hall, hvor smag og udseende går op i en højere enhed. I den tilstødende chokolade-afdeling kan du blive forkælet og føle dig lidt som en prinsesse. Her er de fine fyldte chokolader stablet som en pyramide, og når du har valgt de ønskede stykker, bliver de taget med hvide handsker og møjsommeligt pakket i en lille æske med en silkesløjfe bundet i den ønskede farve. Noget jeg godt kan lide er, at køber man et enkelt stykke i en lille æske eller en hel bærepose fuld, ja så er servicen den samme!

Stormagasinet ejes i øvrigt af Mohammed Al Fayed, hvis søn Dodi omkom i et trafikuheld i Paris sammen med prinsesse Diana i 1997. Der er lavet et mindesmærke over dem i stueplanet. Det er ikke kun indefra, at Harrods er imponerende. Deres vinduer ud til gaden og f.eks. juleudstillingerne, kan man virkelig falde på halen over. De er kæmpestore og man tør slet ikke tænke på arbejdsprocesserne, der ligger bag. Der er pyntet til mindste detalje og man er ikke i tvivl om, at det har taget adskillige timer.

Det engelske Køkken

Førhen havde det engelske køkken ikke just skrevet sig selv ind i den gastronomiske historie. Det skulle dog lige være for det store morgenbord, deres afternoon tea, eller fish & chips pakket i avispapir. Men de senere år har briterne gennemgået en mindre revolution på madfronten, og byen har nu taget føringen som gastronomisk hovedstad. De har taget det bedste fra alle køkkener i verden, og ikke mindst kokkene Jamie Oliver og Gordon Ramsey har åbnet briternes øjne for gode råvarer.

Nattelivet i LondonDerudover er der skabt mange flotte madtempler af kokke og restauratører, som sammen med arkitekter, designere og kunstnere har formået at tiltrække folk fra hele verden. De kommer til London for besøge madtemplerne og at spise samt blive inspireret.

Den varme morgenmad The English Breakfast kan lægge en god bund hos enhver på en storbyferie i London, og den består af æg & bacon, pølse, kartofler, bønner, tomater & champignon samt toast.

De engelske pubber har en helt speciel kultur. De er nærmest en forlængelse af stuen, hvor man kortere eller længerevarigt dropper ind til en halv eller hel pint øl. Det kan være på vej hjem fra arbejde eller efter aftensmaden eller sågar i frokostpausen. Her kan de lokale godt komme alene, da det er her, man mødes og her er højst sandsynlig altid en, som man kender. Man kan desuden spise sin pub-frokost her, og også gastro-pubberne er blevet særlige populære. Mange gamle pubber er blevet lavet om til fine madtempler, hvor priserne og stilen gør, at de fleste både kan og vil være med.

Afternoon tea i LondonHar du ikke fået nok af de engelske pubber, kan du på egen hånd eller på guide-organiserede ture tage på pub-walk og besøge forskellige pubber.

I modspil til de mange kaffekæder og i stærk kontrast til coffee-to-go imens du checker mobilen, er det værd at drikke rigtig engelsk afternoon tea. Det er med stil og elegance, og lig med god tid, at være til i nuet og bare nyde øjeblikket. Til teen hører der et bredt udvalg af små sandwiches, varme scones og lækre kager. Steder, niveauer og priser er fra det moderate niveau til luksus men vær opmærksom på, at der du på de mest berømte steder skal bestille bord flere uger i forvejen.

Læs også: Tag kun håndbagage med på storbyferien

Shopping i London

London tilbyder kort sagt alt! Med sine 30.000 forretninger er her et kæmpe udvalg – og noget for enhver smag.

oppemarkeder i LondonByen har alt fra små charmerende specialbutikker, imponerende stormagasiner og lange shoppinggader til alle mulige forskellige markeder.

Specielt markederne er virkelig en oplevelse, som du ikke må snyde dig selv for. Her kan du finde guld, måske ikke ligefrem i markedsværdi, men i vintage-værdi og ”Hurra jeg har fundet denne ene fantastiske ting ud af 1000”-værdi. Du kan altid prutte lidt om prisen og måske gøre et godt kup – og oveni købet få et lille smil og en hyggelig bemærkning med som bonus.

Mange steder findes der en skøn blanding af charmerende markeder, permanente specialbutikker og små hyggelige caféer.

Hvad angår prisniveauet, er der er kun ét at sige om priserne i London: De er høje og det meste er dyrt, så London er ikke uden grund kaldet Europas dyreste by!

Transport i London

At skulle gå meget til fods, kan du nok ikke undgå i London, men hvis du vil spare tid og kræfter, er der f.eks. følgende tre muligheder:

Metroen i LondonNede under jorden under det flotte rød-blå-hvide logo gemmer sig The Tube, som er Londons undergrundsbane. Der er 12 såkaldte tube-linjer, og herfra er der fordelt 275 stationer. Det er enormt, men når du først kender systemet, er det forholdsvis nemt og hurtigt at benytte.

Er du faret vild, er et godt råd at tage det roligt og ikke lade dig stresse af alle de mennesker omkring dig, som løber og går i højt tempo.

De røde dobbeltdækkerbusser kan også fint benyttes, men de kan være en langsommelige oplevelse i myldretiden. Til gengæld har du en god udsigt deroppefra, og det kan være en god måde at opleve byen på. Endelig – og ej at forglemme – er der de charmerende sorte klassiske taxier, nu dog i en mere moderne udgave.

Englænderne

Englænderne er generelt venlige og hjælpsomme. De er hyggelige og har som regel en lille lun bemærkning klar.

Befolkningen i LondonOg selvom man godt ved, at det er ganske overfladisk, kan man nu alligevel godt gå hen og blive lidt varm om hjertet, når de afslutter sætningen med ”love”.

Som sagt indledningsvis så er London byen for mig, som jeg aldrig får nok af, bliver træt af og sidst men ikke mindst, byen som jeg aldrig bliver færdig med. Der vil nemlig altid være noget i London, som jeg endnu ikke har set, oplevet, udforsket, undersøgt, eller har taget billeder af…!

Samtidig med alt det nye, som venter forude i byen, er det dejligt også at have følelsen af at ”komme hjem” og f.eks. spise den bedste cheese & baconburger på ”vores” lokale pub, siddende ved ”vores” høje stambord ved vinduet, hvorfra man kan følge med i livets gang i byen netop lige dén dag.

Kort sagt – jeg glæder mig altid til min næste storbyferie i London, that is for sure!!

Har du brug for hjælp til at finde din ferie i London?

Søg efter billige fly til London i Travelmarkets flysøgemaskine.

Vil du rejse til London i en bestemt måned? Så din månedsoversigt med populære storbyferier, hvor du både kan tjekke vejret og prisniveauet på flybilletter til London.

Du kan også finde dit hotelværelse i vores hotelsøgemaskine her.

Og hvis du foretrækker en pakkerejse med fly og hotel, kan du finde den her.

Læs også: Storbyferie i London – Her er de bedste tips og tilbud

Relaterede artiklerSkriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Privatlivspolitik
Læs vores persondatapolitik.