Wawel Slot i Krakow

Seværdigheder i Krakow – 13 steder du bare skal opleve

Kenneth Karl Nielsen
Krakow er den mest besøgte by i Polen, og det er ikke uden grund. Byen var en af de eneste polske byer, som undgik voldsom- eller total tysk ødelæggelse under 2. Verdenskrig, og derfor kan du i dag nyde de gamle middelalderbygninger i en dejlig historisk atmosfære.

Krakow er en meget nem og overskuelig by at besøge, da næsten alle seværdigheder i Krakow er placeret i den gamle bydel eller i det tilstødende område Kazimierz. Det er derfor nemt at komme rundt og se alle seværdighederne.

Flybilletter til Krakow koster ofte mindre end kr. 500 t/r, og både hoteller og restauranter i byen er billige. Der er masser af gode grunde til at rejse til Krakow.

Krakows gamle bydel (Stare Miasto)

Hestevogn med Mariakirken i baggrunden

En stor del af dit besøg i Krakow vil foregå i den gamle stemningsfyldte bydel, som er optaget på UNESCOs verdensarvsliste. Fra Middelalderen og frem til starten af cirka 1820 var den gamle bydel befæstet med bymure med en voldgrav. I dag er der kun en lille smule af bymuren tilbage.

Det er en stor oplevelse bare at gå rundt blandt alle de gamle huse. Sluk for kort-appen på din mobil og gå rundt uden en plan: Kig i stedet på huse, kirker, monumenter, statuer og mennesker. I den gamle bydel finder du den store markedsplads, Klædehallen, Mariakirken, adskillige museer og mange andre seværdigheder.

Gaden, Ulica Florianska, der går fra markedspladsen til Skt. Florians Port, er en af de mest populære gader i Krakow. Ulica Kanonicza er en af Krakows gamle brostensbelagte middelaldergader, der går fra foden af Wawelbakken til markedspladsen i centrum af byen.

Markedspladsen (Rynek Glówny)

Der gik lang tid mellem mit første- og andet besøg i Krakow, og det jeg huskede klarest, var den store og majestætisk imponerende plads midt i byen. Klædehallen ligger midt på pladsen og de flotte byhuse rundt om. Pladsen er på størrelse med 4 fodboldbaner, og er centrum i Krakows gamle bydel.

Jeg vil anbefale at gå en tur rundt på pladsen og kigge på både de flotte huse, der omringer pladsen – og at gå ind til Klædehallen i centrum. Sæt dig for dig selv og hold øje med livet på pladsen. Jeg beskriver de vigtigste af pladsens seværdigheder længere nede i artiklen.

Klædehallen (Sukiennice)

Klædehallen Sukiennice - Krakows markedshal
Midt på Krakows store markedsplads – Rynek Glówny – finder du Klædehallen, som gennem mange hundrede år var centrum for handel i Krakow.

Dengang blev der i hallen handlet krydderier og silke fra Østen samt læder og lokale tekstiler. I dag er det nogle andre varer, som du kan købe i Klædehallen, som nu er indtaget af boder med souvenirs og lokalt kunsthåndværk. Bygningen er utroligt flot – ikke mindst om aftenen, hvor den står oplyst midt på pladsen.

Mariakirken (Bazylika Mariacka)

Mariakirken om aftenen set i en af Klædehallen buer

I det ene hjørne af markedspladsen – Rynek Glówny – står Mariakirken, som er en ualmindelig flot kirke. Kirken er bygget i gotisk stil, og er fra det 14 århundrede. Udefra er den røde murstenskirke speciel med sine to høje tårne. Indenfor er den også utrolig flot. Altertavlen fra 1477-1497 er udskåret i træ, og er meget imponerende.

Går du rundt udenfor kirken, hører du lyden af en trompet. Lyden kommer fra det ene af Mariakirkens tårne, og gjalder ud over pladsen hver eneste time hele året. Trompeten spiller for at ære en trompetist, der i det 13. århundrede slog alarm, da Krakow blev angrebet.

Florians Port og Barbican

En af de få steder, hvor man stadig kan se noget af Krakows gamle bymur er ved Florians Port, som ligger for enden af Florianska-gaden. Porten er helt tilbage fra det 13. århundrede, og er det eneste, som er tilbage fra datidens forsvarsmur.

Når du går gennem porten, kommer du til Barbican-fæstningen, som er fra slutningen af det 14. århundrede. Barbican var tidligere forbundet til bymuren, og var en del af den voldsomme befæstning af Krakow i Middelalderen.

Parken rundt om den gamle bydel (Planty Park)

Bliver du træt i benene af at gå rundt i Krakows gamle bydel, eller ønsker du bare et øjebliks pause i grønne omgivelser eller i skyggen? Så er der godt nyt til dig.

Den gamle bydel i Krakow er nemlig omringet af Planty-parken. Foruden træer, græs, blomster og bænke, byder parken på adskillige springvand samt statuer af berømte polakker.

Parken blev grundlagt i begyndelsen af det 19. århundrede, og ligger oven på den gamle voldgrav, som dengang gik rundt om den gamle bydel.

Rynek Underground (Podziemia Rynku)

Under markedspladsen (Rynek) i det centrale Krakow finder du museet Rynek Underground. Et besøg i museet bringer dig ned i Krakows historie.

Museet byder blandt andet på arkæologiske udgravninger af Markedspladsens fortid samt forskellige interaktive teknologiske udstillinger.

Wawelbakken med Wawel slottet og Wawel katedralen

Wawel slottet set fra den anden side af Vistula floden

Lige udenfor Krakows gamle bydel ligger Wawelbakken med udsigt over Vistulafloden. Stedet er et af de vigtigste historiske steder i hele Polen, og nok den vigtigste seværdighed i Krakow.

Wawel slottet var fra år cirka 1000 til år 1300 residens for de polske konger. Herefter blev hovedstaden flyttet til Warszawa, hvor den lå frem til slutningen af 1700-tallet. Slottet er i dag en af de mest berømte bygninger i Polen.

Wavel katedralen, som også ligger på bakken, er fra det 14. århundrede og ligeledes en af de mest berømte bygninger i Polen.

På bakken er også en dragehule, hvor der ifølge legenderne tidligere boede en drage. Hulen er hele 270 meter lang.

Det gamle jødiske kvarter (Kazimierz)

Jeg havde ikke tilbragt mange minutter i Kazimierz før, jeg blev begejstret for området, som er dejligt afslappende og mindre højtideligt end i Krakow gamle bydel.

Her er små kaffebarer, second-hand butikker, gallerier samt restauranter og barer – og mindre hektisk. Her er det bare dejligt at være.

Kazimierz var før 2. Verdenskrig et af de vigtigste jødiske samfund i Europa. Efter krigen, hvor mange af indbyggerne blev dræbt i koncentrationslejrene, blev området forladt. Men i dag er området heldigvis igen blevet et fantastisk sted at være.

Oskar Schindlers fabrik (Fabryka Schindlera)

Har du set storfilmen “Schindlers liste” fra 1993, så kender du også til Oskar Schindlers fabrik i Krakow.
Oskar Schindler var en velhavende tysker, der var medlem af nazistpartiet. Han købte fabrikken, der fremstillede emaljevarer under 2. Verdenskrig.

Mange af de jøder, som arbejdede på fabrikken, undgik via deres arbejde at blive sendt til koncentrationslejrene og døden.

Mere end 1.000 jøder blev reddet af deres arbejde på fabrikken. I dag er fabrikken blevet til et museum, som fortæller om Krakow under 2. Verdenskrig og selvfølgelig historien om et lille lyspunkt i krigens rædsler.

Spis polsk mad på en Milkbar (Bar Mleczny)

Polsk mad på Milkbar i Krakow

Når man er i Polen, bør man også prøve at smage pirogger, som nærmest er en polsk nationalret. Pirogger fås både kogte og bagte – og med forskellige slags fyld. Pirogger kan fås på mange forskellige restauranter, men jeg vil anbefale, at du prøver dem på en Milkbar / mælkebar.

Mælkebarerne er små restauranter med billig mad, hvor alle har råd til at komme. Her serveres traditionel polsk mad, som vi i Danmark typisk vil kalde mormormad. Foruden pirogger kan man købe koteletter, rødbedesuppe (borscht), kartofler, sauerkraut og pølser.

Udflugter fra Krakow

Koncentrationslejren Auschwitz-Birkenau

Jeg får en kuldegysen, når jeg beskriver koncentrations- og udryddelseslejren Auschwitz-Birkenau, som jeg har besøgt et par gange, når jeg har været i området. At besøge lejren er på ingen måde en fornøjelse, men en nødvendig oplevelse og indsigt i, hvor grusomme mennesker kan være.

Mit personlige råd til besøget er at slå følelserne lidt fra under besøget og efterbehandle indtrykkene langsomt bagefter.

Museet råder besøgende til at booke et besøg minimum en måned i forvejen, da der heldigvis er mange, der besøger- og bliver vidne til den hidtil største forbrydelse mod menneskeheden.

Auschwitz-Birkenau ligger cirka 70 kilometer fra Krakow.

Wieliczka-saltminen

Cirka 12 kilometer syd fra Krakow ligger Wieliczka-saltminen. Det er en helt speciel oplevelse, som du kun kan opleve få andre steder i verden. Saltminen er en af de største og ældste i verden.

Minen har været i drift siden middelalderen, og den er et eksempel på enestående teknisk og arkitektonisk ekspertise. Den er kendt for sine imponerende underjordiske søer, skulpturer og kapeller, som er hugget ud af saltvægge.

Turister kan besøge saltminen og udforske dens forskellige niveauer og kamre, mens de lærer om dens historie og betydning for Polen.

Andre spændende steder i Polen

Overvejer du at tage på en storbyferie i Polen, så er Krakow – som tidligere skrevet – den mest populære destination. Men Polens andre storbyer er også skønne at tage til. Du kan fx tage på storbyferie i Warszawa, storbyferie i Poznan eller tage på storbyferie i Wroclaw. Jeg har været i alle tre byer, og kan anbefale dem alle tre.

Fotos:
Alle billeder © Kenneth Karl NielsenSkriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Privatlivspolitik
Læs vores persondatapolitik.