Vinterpaladset i Skt. Petersborg. Dekoreret med ornamentik og gulddetaljer. Foran er en grøn plæne og træer under en blå himmel.

Storbyferie i Skt. Petersborg – de bedste rejsetips

Kenneth Karl Nielsen
Skt. Petersborg, Ruslands kulturelle hovedstad, bliver ofte overset, når ferien i Europa skal planlægges. Men vælger du en storbyferie i Skt. Petersborg, kommer du ikke til at fortryde det.

Verdens måske mest imponerende palads, imponerende flotte undergrundsstationer, smukke kirker med gyldne og farverige kupler og en stemning af både storslået Zar-rige, kommunistisk styre og en moderne storby. Det er blandt andet noget af det, som du kan opleve i Skt. Petersborg.

Din hurtige vej til rejsetips til Skt. Petersborg og tilbud til Skt. Petersborg

Du er selvfølgelig velkommen til at læse min artikel fra start til slut. Men hvis du har brug for et godt tilbud eller et bestemt rejsetip til Skt. Petersborg, kan du hurtigt klikke dig frem til det i den blå rubrik.

Læs også om Skt. Petersborg i artiklen: Storbyferie i 2022 – disse 23 storbyer i Europa skal du rejse til

Skt. Petersborgs 3 største seværdigheder

Det er ganske svært at udvælge nogle få seværdigheder til en storbyferie i Skt. Petersborg. Byen har rigtigt mange gode og forskellige seværdigheder.

Her kommer dog 3 af de største og mest kendte seværdigheder, som jeg selv holder meget af. Nederst i artiklen er der flere af mine egne favoritter.

Vinterpaladset / Hermitagen

For enden af Skt. Petersborgs berømte hovedgade, Newskij Prospekt, ligger Vinterpaladset. Zarens gamle bolig er imponerende fra første til sidste øjesyn. Jeg har set mange slotte og paladser, men ingen er så imponerende som Vinterpaladset. Set udefra er paladset imponerende fra alle sider, så giv dig tid til at slentre en tur rundt om paladset.

Det er dog indefra, at paladset er helt fantastisk imponerende. For det første indeholder paladset Hermitagen, der er et af verdens førende kunstmuseer med klassisk kunst. Jeg holder af kunstmuseer, men det er dog selve paladsets rum, der er mest imponerende. Det ene rum overstråler det andet i storhed, smukhed og fantastiskhed. Det er bare noget, det skal opleves!

Undergrundsstationerne

En af de største og billigste attraktioner i Skt. Petersborg er de mange flotte stationer i undergrundsbanen. De er ikke så berømte, som dem i Ruslands hovedstad Moskva, men de er alligevel meget imponerende og meget forskellige.

Stationernes udsmykning har forskellige temaer og stemningerne på stationerne svinger helt fra at være i en stor balsal (Avtovo) til en fabrikshal (Kirovsky Zavod) til et sportsstadion (Sportivnaya).

Storslået lysekrone og elegant loftudsmykning lyser op i et rum med dekorative gitterpaneler, mens en sløret bevægelse af en metro passerer i forgrunden.

Brug gerne det meste af en dag på at tage rundt og se på de flotte stationer. Gå også op til overfladen en gang imellem, så du får set nogle bydele i Skt. Petersborg, hvor der normalt ikke kommer turister.

Læs mere om de smukke stationer i denne artikel

Opstandelseskirken / Blodskirken

Første gang jeg kom tæt på Blodskirken med de farverige kupler i Skt. Petersborg, var på en spadseretur rundt i byen om aftenen. To gademusikanter spillede klassisk musik på pladsen foran kirken, og ved siden af blev der udskænket vin og kaffe fra en lille lokal vin- og kaffebar. Jeg kiggede op på kirken, og eventyrene nærmest strålede ud af dens vægge.

Kirkens mange udsmykninger og farverige kupler er værd at kigge på igen og igen. Det rigtige navn på kirken er Opstandelseskirken, men den kaldes ofte Blodskirken, da den er opført som et minde over Zar Alexander den 2., der blev myrdet på stedet i 1881.

En storslået bygning med løgkupler i centrum, flankeret af en bro og klassiske bygninger på begge sider under en klar blå himmel.

Sådan kommer du rundt på din storbyferie Skt. Petersborg

Langt de fleste af Skt. Petersborg seværdigheder kan nås på gåben. Det gælder bare om at få pakket de gode vandresko, inden du tager afsted. Prøv bare at gå rundt rent tilfældigt, og du vil opleve helt anderledes sider af byen.

Travl gågade med folk, der krydser fodgængerovergangen, biler kører på vejen, og bygninger ses i baggrunden.

En anden god måde at komme rundt på er med metroen – og så får du også set nogle af de smukke stationer, når du er undervejs. Metroen har nu engelske beskeder og engelske skilte, så det er nemt at finde rundt.

Hvis du skal tage en taxi på din storbyferie i Skt. Petersborg, er det en god idé at bruge en app som Uber eller Yandex. Ikke alle chauffører taler engelsk, og på denne måde sikrer du dig, at du kommer det rigtige sted hen og betaler den rette pris. Du kan også bede dit hotel om at bestille en taxi til dig.

Mad & drikke i Skt. Petersborg

Når du besøger Skt. Petersborg og Rusland, så er det et must at prøve noget af den dejlige, lokale russiske mad. Russisk mad kan fås i alle prisniveauer, og på mit besøg i Skt. Petersborg spiste jeg på lokale folkekøkkener, fast food-lignende restauranter med russisk mad og på pænere restauranter.

Den traditionelle tomatsuppe Borscht, små blinis pandekager og pirogger er nogle af mine russiske favoritter.

To skåle med lyserød suppe og to tallerkener med stykker af tærte eller pizza.

Der er masser af dejlige, hyggelige, tjekkede og billige kaffebarer og caféer i Skt. Petersborg, så der er god mulighed for at få en dejlig cappuccino eller latte med en god kage til.

Hvor skal du bo i Skt. Petersborg?

Da de fleste seværdigheder i Skt. Petersborg ligger i den ende af byen, hvor Hermitagen / Vinterpaladset er placeret, vil jeg anbefale dig at finde et rimeligt centralt placeret hotel i denne ende af byen. Hoteller i Skt. Petersborg er betydeligt billigere end i Danmark, og du kan sagtens finde et pænt hotel i centrum til cirka kr. 500 per nat.

Shopping i Skt. Petersborg

Shopping i Skt. Petersborg er koncentreret om hovedgaden Nevski Prospekt. Her finder du alle de butikker og mærker, som du kender fra Danmark samt russiske mærker, du aldrig har set før. Er du på udkig efter souvenirs, så tag en spadseretur fra Nevski Prospekt og ned til Blodskirken. Her finder du adskillige souvenirsælgere.

Hvornår er det bedst at besøge Skt. Petersborg?

Jeg har altid drømt om at tage på en storbyferie til Skt. Petersborg om vinteren, hvor sneen har lagt sit hvide tæppe over Skt. Petersborg og Vinterpaladset. Jeg forestiller mig, at stemningen i byen er ganske magisk, så når jeg vender tilbage til Skt. Petersborg, bliver det om vinteren.

En stor bygning med en gylden kuppel omgivet af sneklædte træer.

Ligesom vi i Danmark elsker de lange lyse sommeraftner, så er Skt. Petersborg berømt for sine hvide nætter. Det er de aftner og nætter om sommeren, hvor det ikke rigtigt bliver mørkt i denne nordligt beliggende by. Hvis du vil opleve Skt. Petersborgs hvide nætter, skal du besøge byen mellem 11. juni og 2. juli.

Flere skønne seværdigheder i Skt. Petersborg

Som beskrevet tidligere er Vinterpaladset i Skt. Petersborg et helt unikt sted at besøge. Paladset er så fyldt med smukke og fantastiske rum, at man næsten glemmer at se på alle de fantastiske malerier, der er udstillet. Du må simpelthen ikke besøge Skt. Petersborg uden at se Vinterpaladset.

Peter & Paulus fæstningen og Peter & Paulus katedralen

Peter og Paulus fæstningen og den tilhørende katedral skal også besøges, når du er på storbyferie i Skt. Petersborg. Ikke mindst fordi at den danske kejserinde Dagmar ligger begravet i katedralen.

Folk går og sidder langs en sandstrand ved en fæstningsmur med en flod og en bro i baggrunden under en skyfri himmel.

Katedralen er et af Skt. Petersborgs vartegn. Dens spir rejser sig hele 122,5 meter op over byen, og indvendig er katedralen smukt dekorereret. Inde i katedralen ligger stort set alle de russiske zarer, der har regeret efter Skt. Petersborg blev grundlagt. Den sidste Zar, Nikolaj II og hans familie blev begravet her i 1998 og har et lille kapel i et hjørne af kirken.

Føl byens stemninger

En anden stor oplevelse for mig var at vandre rundt i Skt. Petersborgs mindre gader og prøve at opfange stemningen de forskellige steder. For mig virker det som om, at Skt. Petersborg rummer mange forskellige stemninger.

Det ene øjeblik føles det som om, at man er i Sydeuropa – og det andet øjeblik som om, at man er i København eller Stockholm. Gå selv rundt med åbent sind og føl byen.

Se en fodboldkamp

Hvis du er fodboldfan, så kan jeg varmt anbefale, at du undersøger, om du kan komme ind og se en kamp med det lokale storhold Zenit Skt. Petersborg. Zenit ligger lige efter de allerbedste hold i Europa, og niveauet ligger noget over niveauet i den danske Superliga.

Zenit har en butik på Newsky Prospekt, der er byens berømte hovedstrøg. I butikken rådgiver de dig gerne om, hvor du finder de bedste pladser. Det er meget billigt at gå til fodbold – og vi betalte kun omkring 50 kr. per person for rigtigt gode pladser på stadion.

Hvordan kommer jeg til Skt. Petersborg?

Flybilletter til Skt. Petersborg kan fås overraskende billigt. Det er muligt at flyve direkte fra København til Skt. Petersborg – og Skt. Petersborg kan også nås fra andre danske lufthavne med en enkelte mellemlanding.

Normalt kan flybilletter til Skt. Petersborg t/r fås til mellem kr. 1.000 og kr. 2.000 fra både København og Billund. Typisk er det billigst at besøge Skt. Petersborg i oktober og november.

Find billige flybilletter til Skt. Petersborg her

Du kan også orientere dig om priser på flybilletter til Skt. Petersborg i vores artikler og lavprisoversigter herunder:

Læs: Hvad koster flybilletter til Østeuropa? Find de bedste tilbud her
Læs: Billige direkte flybilletter til 30 populære storbyer i Europa

Eller måske har du fået lyst til at læse om andre byer i Rusland. Bliv inspireret og få rejsetips til en Storbyferie i Moskva.

Fotos:
Alle fotos af (c) Kenneth Karl Nielsen
På nær:
Artovo staionen (c) istockphoto / Piith_Hant
Blodkirken (c) istockphoto / Xantana
Skt. Petersborg vinter (c) Getty Images – javarman3
Fodgængere på Necsky Prospekt (c) Getty Images – Lisa-Blue

Relaterede artiklerSkriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Privatlivspolitik
Læs vores persondatapolitik.