Billedet viser mennesker, der går på et byområde foran den farverige og ikoniske Valsilij Katedral i Moskva, Rusland.

Storbyferie i Moskva – de bedste rejsetips

Annika-Myhre
I 2018 afholdes der VM i fodbold i Rusland, og flere af kampene kommer til at foregå i den russiske hovedstad, Moskva. Så benyt derfor chancen for at kombinere dine fodboldoplevelser med storbyferie i Moskva, der er en af Europas førende metropoler.

Hvorfor skal du tage på storbyferie til Moskva?

Ruslands hovedstad er et af de mest interessante rejsemål, jeg har besøgt. Byen er en kulturel storbyjuvel, som både er myteomspundet og spændende.

Så hvis du er på jagt efter et lidt usædvanligt rejsemål, så er Moskva bestemt et godt sted at tage hen.
Her er mine bedste tips til en storbyferie i Moskva.

VM i fodbold i 2018
Under VM i fodbold i 2018 spillede Danmark mod Frankrig i Moskva. Det skete den 26. juni, som var årsdagen for Danmarks sejr ved Europamesterskaberne i 1992. Desværre røg Danmark hurtigt ud af kampen om VM-trofæet. Alligevel var der stor dansk folkefest i flere af de russiske byer.

Guide til Moskvas mest kendte seværdigheder

En kvinde med lyst hår, iført en sort jakke, står foran en farverig bygning med kupler i blå og hvide striber.

1. Den Røde Plads

At slentre langsomt henover Den Røde Plads på en storbyferie i Moskva er en stor oplevelse, som hverken de lokale eller turisterne i byen vil være foruden.

Pladsens navn har ikke noget at gøre med kommunisme, hvilket man ellers let kunne tro. Der menes simpelthen blot: ”Den smukke plads”.

I nærheden af Den Røde Plads ligger flere af byens seværdigheder samlet. Blandt andet kan du her se Vasilij-katedralen, luksusvarehuset GUM, det store fæstningsværk Kreml og Lenins mausoleum.

2. Vasilij-katedralen

Lige siden jeg var en lille pige, og jeg så et billede af den imponerende kirkebygning med de farverige, løg-formede kupler hjemme hos min bedstemor, har jeg ønsket at se Vasilij-katedralen med mine egne øjne.

Du kan se den store katedral, som ligner et storslået honningkageslot fra eventyrenes verden, ved Den Røde Plads.

3. Kreml

Det gamle fæstningsværk Kreml rummer den ældste bydel af Moskva, og det er desuden Ruslands politiske centrum. I modsætning til hvad du kunne tro, så er store dele af Kreml åben for offentligheden.

Selve hjertet af Kreml finder du ved Sobornaya-pladsen, hvor flere kirker, katedraler og storslåede bygninger ligger tæt.
Det er svært ikke at blive berørt af de smukke kirker, af pladsen og ikke mindst af våbenkammeret, som i dag er museum, og som er kendt for udstillingerne med de dyrebare Fabergé-æg.

4. Frelseren Kristus-katedralen

Frelseren Kristus-katedralen blev ødelagt af Stalins mænd, men den er efterfølgende blevet genopbygget i overensstemmelse med den oprindelige bygning.

Den imponerende bygning er verdens højeste ortodokse katedral, og den ligger lige ved Moskva-flodens bred godt halvanden kilometer fra Kreml.

5. Moskvas metro

Moskvas smukke metrostationer er kendt over hele verden, og russerne kalder selv metroen for ”Folkets Palads”.

De underjordiske hvælvinger er fyldt med glatpoleret marmor, storslåede statuer, overdådige krystallysekroner og det ene smukke maleri efter det andet.

Hvis du ikke har så meget tid til at udforske Moskvas smukke metrostationer, så vil jeg foreslå dig, at du satser på at se nogle af stationerne på den brune metrolinje.

Husk på, at alle skilte er skrevet med kyrilliske bogstaver.

Det vil derfor være smart, hvis du på forhånd udvælger dig nogle stationer, du gerne vil se, og så lærer stationsnavnene at kende på kyrillisk. På den måde kan du følge med i, hvor langt der er til den station, du skal af på, når du er kommet ombord på metrotoget.

Jeg var selv ansvarlig for at være guide på det metroeventyr, jeg og mine rejsefæller var på. Med stationsnavnene skrevet på kyrillisk på en lap papir og et kort ved hånden gik det faktisk godt med at finde skiltene og komme af på de rigtige stationer. Med god tålmodighed og koncentration kan alle finde ud af det.

Mad og drikke i Moskva

En person afleverer en bakke med flere tallerkener fulde af mad på et bord, hvor nogle mennesker sidder i baggrunden.

For mig var den bedste oplevelse med den russiske mad i Moskva en stor tallerkenfuld Shashlik-kebab, som jeg spise ved et rustikt træbord i en restaurant ved Izmailovsky-markedet.

Denne type af grillspyd var oprindeligt en kaukasisk madret. Den består af marinerede stykker lammekød sat på et træspyd. Det stegte kød serveres ofte med ris og løg.

Retten er kendt i hele det tidligere Sovjetunionen, og at dømme efter vores russiske bordfællers fremgangsmåde, så skal den skylles ned med et stort glas vodka til.

På samme restaurant bestilte min ven en skål rygende varm borsjtj, den velkendte, russiske rødbedesuppe, som varmer godt i maven.

For dig, som ikke står i vejen for en luksuriøs drinksoplevelse, så er skybaren på Hotel Ritz Carlton en god men også forholdsvis dyr mulighed.
Fra baren har du en storslået udsigt over Kreml og Frelseren Kristus-katedralen.

Den bedste shopping i Moskva

Flere farverige russiske babushka dukker i forskellige størrelser står tæt sammen.

Markeder
På det store udendørsmarked Izmailovsky vrimler det med babushka-dukker, eller ”matrjosjkas” som de også kaldes. Jeg køber sjældent souvenirs på mine rejser. Men efter et besøg på markedet kom jeg hjem med to af de delbare trædukker og en sirligt dekoreret spilledåse.

Til forskel fra andre souvenirs, jeg har købt, så ligger mine russiske køb ikke nedpakket i kælderen, men de er blevet kærkomne farveindslag i vores ellers så sort-hvide hjem.

Udover dukker og spilledåser så finders der også andre smukke og velbearbejdede slags håndværk, som du kan købe på markedet. Men der er sandelig også meget pudsigt krimskrams, blandt andet i form af militærsouvenirs fra den gamle sovjettid.

Et indkøbscenter med flere niveauer, ovenlys og eskalator, hvor mennesker går omkring og forskellige butikker ses i baggrunden.Luksus-shoppingcentre
En storbyferie i Moskva byder på en hel del glimmer, glitter og glamour – ikke mindst i luksus-shoppingcenteret GUM.

Her turde jeg knapt nok at røre mig blandt bøjlerne med eksklusivt tøj og de overdådige udstillingsvinduer; udtrykket ”nyrige russere” har aldrig været mere passende end her.

Lignende luksus finder du i varehuset Tsum, som ligger lige i nærheden af GUM.

 
 

Mine tre bedste oplevelser i Moskva

1.Ballet

Det virker til at være en lige så stor selvfølgelighed at gå ind og se en ballet eller en teaterforestilling for de kulturelle moskovitter, som det er for os skandinaver at gå i biografen.

En af mine absolut største oplevelser under min storbyferie i Moskva var en balletforestilling i udkanten af byen.

Jeg havde håbet at komme til at se en forestilling på det verdensberømte Bolsjoj-teater. Men da billetterne var udsolgt (husk at bestille billetter i god tid til Bolsjoj-balletten), gik vi stedet for ud og så en opsætning af ”Forårsofret” (”Le sacre du printemps”) af Igor Stravinskij.

Forestillingen, som vi betalte cirka 120 kr. for, var i absolut topklasse. Jeg sad med et smil på læberne under hele forestillingen.

Jeg vil klart anbefale dig at få sådan en oplevelse, når du er på ferie i Moska.

2. Metroen

Jeg havde hørt meget om Moskvas metro, inden jeg tog dertil. Derfor var mine forventninger høje, og jeg blev ikke skuffet.

Metroen i Moskva er virkelig ligesom et underjordisk museum – det er, som om en helt anden verden åbner sig op for dig, så snart du kommer ned under gadeniveau.

3. Izmailovsky-markedet

At snuse rundt på markedet er en uforglemmelig oplevelse. Krimskrams, mados, russiske pelshuer og den skønneste stemning.

Det her er så langt fra den gængse turist-verden, som man kan komme det, og jeg nød hvert et sekund.

Transport i Moskva

Flere mennesker står og venter foran en række buer i en udsmykket undergrundsstation med lysekroner hængende fra loftet.

Moskva fylder et stort geografisk område, og derfor er det ikke det smarteste at ville gå rundt mellem byens forskellige bydele.

Desuden lever byens trafik sit helt eget liv, hvilket indebærer at bilisterne ind imellem tager smutveje på steder, som måske ikke decideret er egnet til at være smutveje.

Vi valgte at køre med metroen rundt i byen på vores rejse i Moskva. Det er billigt, og desuden fungerer det virkelig godt.

At køre med taxa er også et godt alternativ, men husk på, at mange russere ikke taler så godt engelsk. Tag derfor altid et kort med, som du kan pege på for at vise, hvor du gerne vil hen, hvis du vælger at tage med en taxa på din storbyferie i Moskva.

Sådan kommer du til Moskva

Vi valgte at tage med fly til Moskva, og det kan du også gøre med mellemlandinger fra alle danske lufthavne.

Vores transport til og fra lufthavnen i Moskva var med en forudbestilt taxa.

Visum til Rusland

Husk, at du skal have visum for at komme ind i Rusland. Al nødvendig information kan du finde den russiske ambassades hjemmeside og på det danske udenrigsministeriums hjemmeside.

Blev du inspireret til at vælge en storbyferie i Moskva?

Her er nogle forslag til flybilletter til Moskva, som Travelmarkets brugere har kigget på i løbet af de seneste 48 timer:

(Klik på prisen for at komme over til Travelmarkets flysøgemaskine)

Du kan også søge efter flybilletter til din storbyferie i Moskva i Travelmarkets flysøgemaskine.

Overvejer du at besøge flere storbyer i Østeuropa? Her kan du tjekke prisniveauet på flybilletter til Krakow, Ljubljana, Tallinn og andre skønne storbyer i Østeuropa.

Relaterede artiklerSkriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Privatlivspolitik
Læs vores persondatapolitik.