Rejseguide til Rusland

Rejseguide til Rusland

Rejsen til verdens største land er både en spændende og intens oplevelse. Her vil man møde et væld af kulturer, seværdigheder og historier. Rusland er storbyer, ødemarker, natur og forfald i enhver afskygning.

Fakta


  • Rossiyskaya Federatsiya

  • Moskva

  • 17.100.000 km2

  • Russisk

  • Russisk-ortodoks kristendom

  • 147.463.480

  • Republik

  • Rusland strækker sig over 6000 kilometer fra Hviderusland og Ukraines grænse i vest til Stillehavets kyst i øst. Landet, der breder sig over to kontinenter, er verdens største med et areal på 17 millioner km2.

Rejseforberedelse

Bedste rejsetid

De varmeste måneder i Rusland er juli og august, der samtidig er højsæson for turister. Men de er også de mest fugtige måneder, hvilket betyder, at månederne lige før og lige efter højsæsonen er gode rejsetidspunkter. Rejser man om vinteren, skal man være forberedt på meget lave temperaturer.

Rejselitteratur

Køb dine guidebøger her (Reklame)

Pas og visum

Planlægger du en rejse til udlandet, er det vigtig, at dit pas er gyldigt. Du skal være opmærksom på, at det ikke altid er nok, at passet er gyldigt i det tidsrum, du rejser. En del lande kræver, at dit pas skal være gyldigt i månederne efter udrejse af landet.
Inden du rejser, er det også vigtigt, at du undersøger, om der kræves visum til de lande, du ønsker at besøge. Du kan få informationer om dette ved de enkelte landes ambassader eller ved det danske udenrigsministerium.

Ofte er det muligt at få visum ved indrejse i landet, men vil du undgå ventetid og eventuelle problemer, er det en god ide at søge om visum, inden du rejser hjemmefra.

Helbred og vaccinationer

Inden din afrejse bør du altid tjekke om du har de nødvendige og anbefalede vaccinationer for at rejse i landet.
Du kan finde relevant information om både vaccinationer og sundhed generelt i forbindelse med udlandsrejse på Danske Lægers Vaccinations Services webside sikkerrejse.dk. Her kan du også booke tid til vaccination i hele landet.

Toldregler

Når man rejser i udlandet kan det være fristende at købe lidt ekstra spiritus eller parfume med hjem til at forsøde dagligdagen, men må man egentlig det? Toldreglerne ændres fra tid til anden, ligesom der er forskel på, om man har opholdt sig indenfor EU eller udenfor EU. Derfor bør man inden afrejse tjekke toldreglerne, så man ved, hvor meget det er tilladt, man køber med hjem.

Pakkeliste

Står du og skal ud og rejse, er det vigtigt, du overvejer, hvad du vil pakke i kufferten eller rygsækken. Hvad der skal med på turen, afhænger naturligvis af, hvor du skal hen, og hvor længe du skal være væk. Det er altid en god ide at undersøge ting som vejrforhold og eventuelle regler om påklædning i de lande, du gerne vil besøge.
Læs vores artikel, hvor vi giver dig en ultimativ pakkeliste til dine fremtidige ferier og rejser.

Husk inden afrejse

Inden du tager på ferie, er der nogle praktiske ting, som er værd at huske.

Bekræft eventuelle flybilletter

Husk at lukke alle vinduer og lås døren inden afrejse

Træk stikket ud til fjernsyn, computer, kaffemaskine og andre el-installationer.

Få naboer eller venner til at holde øje med hjemmet, fjerne aviser og post samt vande dine blomster

Hvis du er væk i længere tid, så flyt eventuelt din adresse, bed i alle tilfælde familie eller venner om at tjekke din post, betale husleje og regninger.

Lokale forhold

Valuta

Rubel (RUB), 1 rubel = 100 kopek
Du kan altid se den seneste kurs på valuta her.

Netcaféer

Adskillige hoteller og postkontorer har internetadgang, ligesom der i de større byer efterhånden også er dukket netcaféer op.

Nødhjælp

For at tilkalde hjælp i Rusland skal du ringe på følgende numre:
Brandvæsen (01)
Politi (02)
Ambulance (03)

Drikkepenge

Både taxichauffører og tjenere får normalt 10-15 procent i drikkepenge, men en god tommelfingerregel er, at man giver drikkepenge, hvis man er tilfreds med serviceniveauet.

Tidszone

Der er 11 forskellige tidszoner i Rusland fordelt på to kontinenter.
Når klokken er 12.00 i Danmark, er den 14.00 i Ruslands hovedstad Moskva.

Vægt og mål

I Rusland benytter man følgende måleenheder:
Længde: meter
Vægt: kilo
Rumindhold: liter

Fotografering

I Rusland må man som udgangspunkt fotografere alt, undtagen grænseovergange, jernbanestationer, militære installationer og lufthavne. Hvis man vil fotografere lokalbefolkningen, er det mest høfligt at spørge først.

Drikkevand

Flere steder i Rusland er grundvandet forurenet på grund af rovdrift på naturen og tung industri. Det anbefales derfor, at man køber vand på flaske.

Elektricitet

I Rusland benytter man følgende strømkilde:
220 volts AC, 50Hz

Opførsel

Når man går på gaden, bør man ikke fremstille sin velstand i al for høj grad. Det anbefales at man lader dyre smykker, ure og elektronik blive hjemme på hotellet af hensyn til de mange smårøvere, der hærger gaderne i de russiske storbyer.

Åbningstider

Butikker har åbent fra 9.00 til 20.00 (mandag-lørdag), åbningstiderne varierer dog meget fra sted til sted.
Banker har åbent fra 9.30 til 17.00 (mandag-fredag).
Posthuse har åbent fra 9.00 til 21.00 (mandag-fredag).
Kontorer har åbent fra 9.00 til 18.00 (mandag-fredag).
Museer har åbent fra 10.00 til 18.00 (tirsdag-søndag).

Mad og drikke

På trods af at fastfood og fremmede retter efterhånden er yderst populære i Rusland, er de lokale stadig loyale over for deres egen kulinariske arv. De små forretter Zakuski spises i stor stil og kan bestå af kaviar, blandet fisk, omelet, afskåret pålæg og salater. Det hele skylles naturligvis ned med vodka. Hovedretterne består næsten altid af enten oksekød, svinekød eller fårekød.

Helligdage

Nytårsdag, 1. januar
Russisk-ortodoks jul, 7. januar
International kvindedag, 8. marts
Arbejdernes internationale kampdag, 1. maj
Sejrsdag for Anden Verdenskrig, 9. maj
Ruslands uafhængighedsdag, 12. juni
Grundlovsdag, 7. oktober
Dagen for Forsoning og Enhed, 7. november

Overnatning / Hotel

Camping

Campingpladserne ligger langt fra byerne og har kun åbent om sommeren. Desuden er faciliteterne ofte ringe og sikkerheden dårlig.

Hoteller

Ruslands hoteller rangerer lige fra overdådige hotelpaladser til forfaldne rønner. Midt imellem kan man være heldig at finde acceptable etablissementer, der dog langt fra er perfekte.

Pension

Privat indkvartering bliver langsomt mere og mere populært i Rusland. I Moskva og Skt. Petersborg findes der bureauer, der organiserer udlejningen af private værelser. Man kan ofte vælge mellem lejligheder, hvor man selv står for maden, eller Bed and Breakfast-indkvartering.

Vandrehjem

Man får mest for pengene, hvis man benytter sig af de vandrerhjem, der drives af ikke-russere. De er både mere sikre og bedre til at vejlede gæster, der rejser på et stramt budget. Det er en god ide at bestille sit værelse i god tid før rejsen.

Lokal transport

Fly

I Rusland findes der et utal af indenrigsruter på kryds og tværs af landet. Man skal imidlertid se sig for, da Rusland er det land i verden, der har den ringeste flysikkerhed. Hvis man absolut skal flyve, anbefales det at man benytter sig af kendte udenlandske selskaber.
Book flybilletter her.

Bus

Bus er et glimrende transportmiddel, når man rejser mellem mindre byer. Kommer man ud i tyndtbefolkede områder, er busser ofte eneste mulighed. Priserne er rimelige, men man skal passe på sin bagage på busterminalerne, der ofte virker som en magnet på kriminelle.

Tog

Med det omfattende tognet i Rusland kan man komme alle vegne. Priserne er lave, og turene rimeligt komfortable, men de tager lang tid. Alle tog i Rusland kører efter Moskva-tid på nær lokale undergrundsbaner, der kører efter lokaltid.

Taxi

I Ruslands større byer kører der altid taxier. De er rimelig billige og til at få fat i, hvis man opsøger en af de mange taxiholdepladser rundt omkring. Hvis man ringer efter en taxi, skal man forberede sig på, at ekspedienten kun taler russisk. Det er en god idé at aftale en pris, inden turen begynder.

Billeje

Biludlejning er også en mulighed, hvis man ønsker at køre rundt på egen hånd. Kun i få større byer er der biludlejningsfirmaer, og priserne samt kvaliteten svinger meget. Det kan eksempelvis være ekstremt dyrt at reservere en bil før rejsen.

Båd eller færge

Ruslands store floder bruges i høj grad til færgefart. Især om sommeren er det muligt at rejse langt med passagerskibe i rutefart eller deciderede krydstogtskibe. Den primære færgesæson løber fra maj til midten af oktober.

Andre transportformer

Den Transsibiriske Jernbane er ideel for dem, der tager på ferie for rejsens skyld. Verdens længste jernbane er i dag yderst populær på trods af, at turen på titusind kilometer tager syv-ni døgn. Eller måske er det lige præcis derfor, den er så vellidt. På rejsen kommer man igennem syv tidszoner og når rundt om næsten en tredjedel af jordens omkreds.

Har du fået lyst til at rejse til Rusland?

Her finder du eksempler på rejser, som vores brugere har fundet tidligere.
Flybilletter t/r
Priserne er oplyst som pris pr. person
Rejsetilbud