Kreml i Moskva med tårne og kirker ved solnedgang.

Seværdigheder Rusland

Astrakhan

Byen Astrakhan

Volga-flodens sidste by, før den løber ud i det Kaspiske Hav, er Astrakhan, der har cirka en halv million indbyggere. Byen råder over adskillige flotte seværdigheder. Blandt andet de mange tårne, der stolt rejser sig fra byens fort, Astrakhan Kremlin. Også den pompøse Mariæ-kirke er et besøg værd.

Kaliningrad

Bunker-museet

Foran Kaliningrads universitet, tæt på Kants mindesmærke, ligger den bunker, der fungerede som kommandocentral for den tyske General Otto von Lasch under krigen.På museet kan man blandt andet se værelse 13, hvor von Lasch underskrev den tyske kapitulation samt en lang række genstande fra krigen.

Naturhistorisk museum

Koncertsalen Stadthalle blev bombet under Anden Verdenskrig, men blev rekonstrueret og åbnet igen i 1991 som regionalt museum for naturhistorie og kunst. En udstilling giver et rids over Kaliningrads historie og regionens naturhistorie. Her kan man blandt andet få et grundigt indblik i en lokal arkæologisk udgravning.

Ravmuseet

Kaliningrads ravmuseum råder over en samling på 6.000 stykker rav. Museet har kopieret en del af Katarina den Stores ravværelse i Sommerpaladset i Skt. Petersborg. Rejser man til Yantarny lidt uden for Kaliningrad by, kan man besøge verdens største ravmine, der producerer 90 procent af verdens ravforbrug.

Karelia

Kishi-Øen

Den berømte ø var oprindeligt et rituelt område for hedninge. Siden hen blev øen hjemsted for Ruslands flotteste træ-arkitektur. Den smukkeste og mest kendte seværdighed på øen er Cathedral of the Transfiguration, der er bygget uden et eneste søm. Kirkens 22 kupler og de eventyrlige dekorationer sørger for, at regnvandet aldrig rammer kirkens vægge.

Kazan

Byen Kazan

Kazan er en af de byer, der var forment adgang til i sovjettiden. I dag bor der omkring en million indbyggere i byen, der blandt andet er berømt for sit velrenommerede universitet. Byens største attraktion er imidlertid det gamle fort, Kazan Kremlin, der rummer pragtarkitektur i mange forskellige stilarter.

Moskva

Bolsjoj-teatret

Det verdensberømte teater blev grundlagt i 1776, men erstattet af et nyt i klassicistisk stil i 1856 efter en ødelæggende brand. Bolsjoj-teatret har været centrum for den bedste russiske ballet- og operakunst gennem tiderne, og det var her Tjajkovskijs “Svanesøen” havde premiere i 1877. Stykket har kørt hvert år lige siden.

Bydelen Kreml

Det er i dette historiske og gådefulde centrum, at russisk verdenspolitik blev udtænkt. Den smukke by i byen er uden tvivl Moskvas største seværdighed. Med sine løgformede tårnkupler og prægtige kirker, der symboliserer zartidens ufattelige rigdomme, er Kreml en uundgåelig attraktion på rejsen til Moskva.

Moskva Zoologiske have

Den russiske dyrepark er en af Europas største og bedste zoologiske haver. Den blev grundlagt i 1864 og består af to sektioner, der er forbundet af en gangbro. Havens dyrebestand er på 5715 dyr fordelt på 947 arter. Moskva Zoo er en af de få russiske institutioner, der havde et gnidningsfrit samarbejde med vestlige institutioner under den kolde krig.

Vasilij Blazjennyj katedralen

Den berømte kirke, der ligger for enden af den røde plads, er uden sammenligning Ruslands mest fotograferede seværdighed. Den flotte, farverige og fantasifulde Vasilij-katedral blev opført af Ivan den Grusomme i 1555-1561 til minde om hans erobring af Kazan i 1552. Indendørs kan man nyde kirkens velbevarede kapeller og ikoner, der nogle af de bedst bevarede i Rusland.

Novgorod

Novgorod fæstningen

Fæstninger var en integreret del af alle gamle russiske byer, og Novgorod er ingen undtagelse. Byen er bygget op omkring denne fæstning, der på sin vis har bestemt, hvordan Novgorod kom til at se ud. Flere århundreder tilbage fungerede fæstningen som administrativt, socialt og religiøst centrum. Alle byens arrangementer blev afholdt her, blandt andet valg og folkesamlinger.

Spasa-na-Iline kirken

Kirken fra det 14. århundrede må være en af de mest charmerende bygninger i Rusland. På ydersiden leger de underfundige ornamenter og gavlkonstruktioner med hinanden, og indenfor kan man se Spasa-na-Iline kirkens eneste velbevarede freskomaleri.

St. Sophia-domkirken

Novgorods prægtige byzantinske domkirke, St. Sophia, stod færdig i 1050. Den er byens hovedkirke og muligvis den ældste kirke i Rusland. De vestlige døre, der blev erobret fra svenskerne, er dekoreret med bibelske billeder støbt i bronze. Ikonerne indendørs er fra det 14. århundrede, mens nogle af kirkens endnu ældre ikoner er på museum.

Vitoslavlitsy museet for træarkitektur

Mellem Novgorod og Yuriev-klostret ligger et frilandsmuseum for trælandsbyen Vitoslavlitsy, der kan dateres tilbage til det 12. århundrede. Museet ligger desuden i et herligt åbent mose-landskab omgivet af idylliske søer, enge og floder.

Rusland

Den buddhistiske by Ulan Ude

Ulan Ude, der ligger tæt på Baikal-søen, er de russiske buddhisters hovedby. Byen blev grundlagt af kosakkerne i 1770 og fungerede mange år som en handelspost på Te-ruten mellem Irkutsk og Kina. Den særprægede by er mere asiatisk end den er russisk, men i særdeleshed et besøg værd.

Ivan den Stores Klokketårn

Det pompøse og funklende klokketårn dominerer ikke blot katedralpladsen, men fungerer også som et vartegn for Kreml. Ivan den Stores klokketårn, der stammer fra begyndelsen af 1500-tallet, var i mange år Ruslands højeste bygning. I dag er det sammen med Zar-klokken for foden af tårnet en meget seværdig attraktion.

Lenins Mausoleum

På Lenins Mausoleum kan man få et glimt af Sovjetunionens grundlægger. Vladimir Lenin døde den 21. januar 1924. Men i dag, mere end 75 år senere, holdes hans lig stadig ved lige med jævnlige balsameringer og tøjskift. Selve mausoleet er en lav rød marmorbygning, hvorfra Sovjet-lederne i sin tid overværede militærparader på Den Røde Plads.

Mariæ Himmelfartskatedralen

Denne kirke er vel nok den vigtigste i Kreml. Det var her zarerne i sin tid blev kronet og mange af kirkens folk begravet. Den smukke bygning med de fem forgyldte løgkupler blev opført i 1475-79 af den italienske arkitekt Fioravanti. Kirken, der betragtes som Ruslands hovedkirke, indeholder mange prægtige vægmalerier og ikoner.

Vinterpaladset

Vinterpaladset er utvivlsomt den mest berømte bygning i Skt. Petersborg. Dels fordi paladset fungerede som residens for zarerne indtil revolutionen i 1917, og dels fordi Eremitagen, der ligger i forlængelse af Vinterpaladsets barokfacade, er verdens største kunstsamling. Det pompøse kompleks blev bygget i 1762 af Bartolomeo Rastrelli og var i kejsertiden arbejdsplads for 1500 tjenestefolk.

Siberia

Baikal søen

Den smukke og rene Baikal-sø kaldes ikke ufortjent for Sibiriens Perle. Søen er større end Belgien og verdens dybeste. Den indeholder næsten en femtedel af verdens ferskvand og er så klar, at man kan se 40 meter ned i vandet.

Kamchatka halvøen

Kamchatka er en af Ruslands flotteste og mest spektakulære områder. Regionen har mere end 200 vulkaner og et tilsvarende antal varme kilder, men de ligger et godt stykke fra halvøens hovedstad Petropavlovsk, der i sig selv er et besøg værd. En tur til Kamchatka kræver meget planlægning i forvejen, især hvis man vil bevæge sig ud i halvøens storslåede natur.

Skt. Petersborg

Det Russiske museum

Er man til russiske malerier og ikoner, bør man besøge Det Russiske Museum i Skt. Petersborg, der har 350.000 kunstværker i sin samling. Alle værkerne er lavet af russere, og museet har omfattende samlinger af landets mest berømte kunstnere.

Eremitagen

Med Louvre som eneste mulige undtagelse findes der ikke noget museum i verden, der kommer op på siden af Eremitagen med hensyn til udvalg af kvalitetskunst. Kunstmuseet ligger i forlængelse af Vinterpaladset og indeholder knap 3 millioner kunstgenstande fordelt på 20 kilometer gangareal, hvis man skal igennem alle rum.

Isaaks-katedralen

Skt. Petersborgs største kirke rager med sin enorme guldkuppel over 100 meter op i luften. Isaaks-katedralen har plads til 14.000 besøgende, og det tog 40 år og mange menneskeliv at bygge den. Det var den franske arkitekt August Montferrand, der stod for opførelsen der kostede 20 millioner rubler. Det er seks gange dyrere end vinterpaladset.

Nevskij Prospekt

Skt. Petersborgs hovedgade er 4,5 kilometer lang og 60 meter bred på det bredeste stykke. Den blev anlagt i 1710 af Peter den Store og går fra Admiralitetets spir til Alexander Nevskij-klostret i øst. På den myldrende gade kan man finde alt, hvad hjertet begærer, blandt andet seværdigheder, restauranter, forretninger, forlystelser og hoteller.

Peter-Paul-fæstningen

På en sekskantet ø midt i Skt. Petersborgs hovedfærdselsåre, Neva-floden, ligger Peter-Paul-fæstningen. Den blev grundlagt af Peter den Store i 1703 og tjente oprindeligt som et værn mod svenskerne. Midt i fæstningen ligger Peter-Paul-katedralen, der med sit spidse tårn på 122 meter var Skt. Petersborgs højeste bygning i over 200 år.

Vasiljevskij-øen

Overfor Vinterpaladset ligger Vasiljevskij-øen, der er den største af Skt. Petersborgs 42 øer. Det var oprindeligt meningen, at Peter den Stores administration skulle ligge på øen. Men det blev opgivet, da ideen var for svær at føre ud i livet. I stedet forvandlede området sig til et attraktivt beboelseskvarter, der stadig står den dag i dag.

Ural Bjergene

Byen Jekaterinburg

Byen med cirka 1,4 millioner indbyggere er uden tvivl den vigtigste by i Uralbjergene og samtidig den mest interessante i det vestlige Sibirien. Den blev grundlagt af Peter den Store i 1723 og har igennem tiderne været centrum for alle tiders guldfeber. I dag rummer byen flere eksempler på arkitektur fra før sovjettiden og bryster sig af at være byen, hvor Boris Jeltsin startede sin politiske karriere.

Romanov-dynastiets dødsleje

I Jekaterinburg kan man se, hvor den sidste zar, Nikolaj II, og hans familie endte sine dage. Kommunisterne flyttede dem rundt fra det ene sted til det andet, indtil de valgte at henrette dem i en kælder i Jekaterinburg. Huset, hvor familien blev henrettet, er fjernet i dag, men i stedet har man placeret et symbolsk kors og en mindesten på åstedet.

Uralregionens tekniske universitet

Tre kilometer fra Jekaterinburgs centrum ligger Uralregionens tekniske universitet, der er det største russiske universitet øst for Uralbjergene. På trods af universitetets tekniske karakter er det kendt for at være den politiske vugge for blandt andet Boris Jeltsin. Bygningen er opført i klassisk sovjetstil fra 1930’erne.

Har du fået lyst til at rejse til Rusland?

Her finder du eksempler på rejser, som vores brugere har fundet tidligere.
Flybilletter t/r
Priserne er oplyst som pris pr. person
Book dine seværdigheder her