Berlin – en by i permanent forandring

Berlin summer af ungdommelig vitalitet, kunstneriske vibrationer og forfriskende nye trends og ideer. Det gør hvert besøg i den tyske hovedstad til en anderledes og inspirerende oplevelse.

Berlin har evnen til hele tiden at genopfinde sig selv. Det giver nye oplevelser for alle i familien, og man skal efterhånden kigge langt efter brudstykker af muren og trøstesløse boligblokke i grå beton.

Returbilletter til Berlin kan ofte fås for under 1000,-. Tjek selv prisen her.

En bombet kirke og andre monumenter

Midt på Kurfurstendamm står Kaiser-Wilhelm-Gedachtniskirche med sit sønderbombede tårn og minder om Anden Verdenskrigs rædsler. Et stærkt monument, som kan få små krudtugler til at knytte brynene eftertænksomt et par minutter.

På Alexanderplatz i en anden del af byen balancerer noget der ligner en fodbold på spidsen af en tandstikker. Fernsehturm er med sine 368 meter Tysklands højeste bygning, og det blev opført som status- og nationalsymbol af det tidligere DDR. Fra udsigtsplatformen i 206 meters højde kan man i klart vejr se hele Berlin og en god del af oplandet. Samme udsigt fås fra tårnets roterende restaurant, der serverer gamle tyske retter, mens byen drejer rundt. Men husk at bestille bord i god tid, hvis du vil springe udsigtskøen over.

Et andet monument med absolut børnetække er Rigsdagen med den nye glaskuppel, der forener indsigt med udsyn. Spejle beklæder den futuristiske kuppel, så man ser sig selv mangfoldiggjort på alle flader.

Kommunistiske kys

På Friedrichshain står 1,3 kilometer af den oprindelige Berlinmur med nye udsmykninger af 106 kunstnere. Her kan I se Erich Honecker udveksle et lidenskabeligt kys med Leonid Brezhnev. Knap så kærlig virker stemningen på Stasi museet blandt gamle skrivemaskiner, overvågningsudstyr og spiongrej. Eller et besøg bag jerntæppet i det private, interaktive DDR-museum på Karl-Liebknecht-Strasse 1. Her kan I indsnuse duften af Trabi-bilen, prøvekøre en tur i simulatoren og rode i familiens skuffer, mens duften af middagsmad spreder sig i rummet. En perfekt lille tidsrejse.

For samlere af østeuropæisk nostalgi er et besøg på et af Berlins mange loppemarkeder et must. Her sælges æggebægre i blåt plastik, gamle militæruniformer, medaljer og kuglepenne med hammer og segl. Søndagens loppemarked på Arkonaplatz og Mauerpark har et pænt udvalg af trendy retro, og rundt omkring markedet lokker hyggelige cafeer.

Det vilde byliv

Det vilde byliv leves pt. ved bredden af floden Spree. En party zone med bystrande, restauranter, barer, klubber og cafeer. Her kan man både spise aftensmad, drikke cocktails og danse til den lyse morgen.

Bz’ernes højborg, Tacheles, ligner en udbrændt krydsning mellem Christiania og Ungdomshuset, men bygningen tjener som atelier for en række kunstnere, og den var et vigtigt kraftcenter for Berlins kunstscene i 90erne. Nu tyder meget på, at det snart bliver nedlagt.

Den risiko er der ikke med Tiergarten, selv om Berlin Zoo for nyligt måtte tage afsked med den nuttede isbjørn Knut. Her er stadig en grøn oase med vilde dyr, som kan fascinere og begejstre børn og voksne, der trænger til en pause fra storbyjunglen. Blandt alle forandringerne er der nogle hjørner af Berlin, som ligner sig selv.

Vidste du at…
• Berlin er den 3. mest populære turistby i Europa, næst efter London og Paris.
• Berlin har det største varehus på det europæiske kontinent, nemlig KaDeWe på 60.000m2.
• Berlins areal er næsten 9 gange større end Paris, men der bor ikke engang dobbelt så mange.
• Berlin har 1.700 broer, dvs. langt flere end Venedig.
• 18 % af byarealet i Berlin er skov, og her er også flere store søer.
•Den lokale dialekt kaldes “Berlinisch” og er meget anderledes end de omgivende dialekter, da den er påvirket af de mange folkeslag der har bosat sig i Berlin, f.eks. fransk, flamsk, jiddisch og tyrkisk.

Topfoto: iStockphoto / mbbirdy

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Privatlivspolitik
Læs vores persondatapolitik.