Aftenbelysning fremhæver broerne over Rhine og Kölns ikonisk katedral i baggrunden.

Köln og München – storbyferie i to tyske byer

Birgitte Oxlund
Skal du på storbyferie til Tyskland? Så overvejer du sikkert at tage til Berlin eller Hamburg. Men der faktisk to andre byer i Tyskland, som er et besøg værd. Her får du tips til de bedste seværdigheder, shoppingmuligheder og restaurant- og nattelivet i München og Köln.

Sponsoreret af Rejselandet Tyskland

Storbyferie i München

En udendørs restaurant med mange mennesker sidder ved borde under træer, mens lyskæder hænger over dem og skaber en hyggelig atmosfære.

München er Tysklands tredje største by efter Berlin og Hamburg.

Her finder du noget enhver smag, uanset om du er ude efter shopping, kultur, party eller blot trænger til en afslappende weekendtur til Tyskland.

Hvad er München mest berømt for?
Der kan kun være et svar. Og det er oktoberfesten i München, som er verdens største ølfestival og finder sted hver år i september-oktober.

I 2016 kan du være med til at fejre byens oktoberfest fra den 17. september til den 3. oktober. Så hvis du overvejer at tage på en rigtig mandetur i efteråret, er München et oplagt rejsemål.

En gruppe mennesker kigger ud over en by fra en udsigtsplatform bag et gitter, med byens skyline og en kirke med to tårne synlige i baggrunden.Seværdigheder i München
München blev grundlagt i 1158. Men under 2. Verdenskrig blev storbyen jævnet med jorden, og det var kun få af byens arkitektoniske perler, som overlevede.

Alligevel er her masser af seværdigheder:
Marienplatz, som er det ældste torv midt i den indre by, Her finder du byens rådhus, som har et berømt klokkespil. Marienplatz er det ideelle udgangspunkt for en tur rundt i byen

Bayerische Staatsoper, som anses for at være et af verdens vigtigste operahuse – med fokus på tyske og centraleuropæiske komponister.

Olympiapark, som blev opført til Olympiaden i sommeren 1972. Tag op i det 290 meter høje Olympia-tårn, og nyd udsigten.

En gruppe mennesker sidder og står foran store malerier, mens en person peger på detaljer i et af dem.Tre af verdens bedste kunstmuseer:
– Alte Pinakothek, som fokuserer på de gamle europæiske mestre såsom Rembrandt og Rubens.
– Neue Pinakothek, hvor du kan se en stor samling kunst fra 1800-tallet og begyndelsen af 1900-tallet
– Pinakothek Moderne, hvor du kan bruge timevis på at se på de fantastiske kunstværker og installationer inden for nutidig, moderne kunst.

Har du børn med, så tag en tur til Filmbyen Bavaria. Her kan I fx se stuntmænd hoppe fra bygninger, opleve en 4D biograf og tage en tur igennem filmenes rekvisitter.

Viktualienmarkt (tæt på Marienplatz), et udendørs marked med over 140 små boder, hvorfra der sælges krydderier, vildt, fisk, lokal og eksotisk frugt, blomster og planter og meget andet. Sæt dig ved bord i markedets ølhave, og tag dig et stort krus øl og en grillpølse med sennep, mens du nyder den hyggelige atmosfære.

Gärtnerplatz (i Glockenbachviertel), byens in-kvarter syd for centrum. En grøn plet, som er fuld af gode cafeer og spisesteder og små butikker.

Anbefalelsesværdige events i München
Er du fodboldinteresseret, så bør du opleve en hjemmekamp med fodboldholdet Bayern München. Holdet bliver kaldt “de tyske rekordmestre”, fordi de har vundet alt flere gange end de andre tyske hold.

To kvinder går og bærer farverige indkøbsposer på en travl shoppinggade omgivet af historiske bygninger og mennesker.Shopping omkring og i München
Du kan besøge forskellige områder af byen afhængig af, hvilken form for shopping du er ude efter.

Kendte mærkevarer
– i gågadeområdet Kaufingerstrasse / Neuhauserstrasse, som løber fra Marienplatz til Karlsplatz.
– Ludwigstrasse. Her er alverdens mærker samlet i en gade.

Luksus og designertøj
– Maximilianstrasse, som er Münchens mest luksuriøse paradegade.

Skæve butikker med vilter vintage, skrupskør brugskunst og dristigt design
– Gärtner Platz

Mærkevarer til spotpriser
– Ingolstadt Outlet village (med ca. 75 outlet-butikker), som ligger midtvejs mellem Nürnberg og München. Tæt ved afkørsel 61 på motorvej A9.

Flere farverige, gamle bygninger med lys i vinduerne omkranser et brostensbelagt torv under en blå aftenhimmel.Barer, cafeer og Restauranter i München
I München er der mange spændende restauranter, som både serverer traditionel tysk mad og international kogekunst. Samtidig har München et hektisk natte- og forlystelsesliv. Her er alt fra store ølhaller til smarte barer og natklubber.

Disse steder kan især anbefales:
Gärtner Platz. Pladsen og hele området omkring den er fuld af restauranter og små hyggelige caféer.
Schwabing. Bohemekvarter med smukke huse i jugendstil og en masse barer og caféer.
Det berømte bryghus HB (Hofbräuhaus). Her serveres bla. Weissbier og den bayerske øl stein i massive keramikkrus.

Folk sidder og slapper af på en græsplæne ved siden af en flod, omgivet af træer og cykler.Naturen i og omkring München
Den engelske have (ved Schwabing) er en af Europas største byparker, og et absolut favoritsted, hvis du trænger til at slippe væk fra storbyens vrimmel. Sæt dig på en bænk, og kig på de forbipasserende. Besøg det kinesiske tårn, tag en surfertur på floden eller se et klassisk værk i det skjulte amfiteater.

Vil du flyve på skiferie til Tyskland eller Østrig, er München et godt udgangspunkt. For eksempel ligger skibyen Garmisch-Partenkirchen godt en times kørsel fra München, og Tysklands højeste bjerg Zugspitze ligger ca. 2 timer derfra.

Julemarkeder i München
Fra slutningen af november og indtil d. 24. december kan du i München opleve Tysklands største julekrybbe med alt, hvad dertil hører. Julekrybben og et kæmpe julemarked finder du ved rådhuset. Læs mere om rådhusmarkedet og flere andre julemarkeder her.

Hvis du overvejer at tage til München i påskeferien, så fortvivl ikke, for faktisk er byens påskemarkeder en ligeså stor tradition.

Mange mennesker sidder udenfor på en café ved borde under parasoller foran en historisk bygning med tårne og kupler.Hvordan er vejret i München?
München har et varmt og behageligt klima. Forårs- og efterårsmånederne er lune, og somrene kan være rigtigt varme.

Hvor ligger München / Hvor langt er der til München?
München er hovedstad i delstaten Bayern, som ligger i Sydtyskland.

Kør selv-ferie til München: Kører du selv til München, skal du regne med ca. 8 timers kørsel fra den danske grænse.

Flyv til München: Der er flere daglige flyafgange til München fra København (SAS, Lufthansa, Transavia), og det tager ca. 1 ½ time. Fra Billund flyver British Airways direkte til München på 1 time og 40 minutter.

Storbyferie i Köln

En bro strækker sig over en flod med to høje kirketårne i baggrunden og en båd sejler på vandet.

Köln er den fjerdestørste by i Tyskland, og byen ligger charmerende på begge sider af Rhinen.

Ligesom i München vil du her få en skøn byferie, uanset om du er til kultur, shopping, fester eller afslapning.

Hvad er Köln mest berømt for?
Kölns domkirke, Kölner Dom: Det tog hele 632 år at fuldføre det 157 meter høje iøjefaldende bygningsværk. Under 2. Verdenskrig blev store dele af kirken ødelagt, men i 1957 var bygningen færdigrestaureret, som den står i dag.

Seværdigheder i Köln
Köln blev grundlagt af romerne i 38 f. kr. og er en af de ældste byer i Tyskland. Og den indeholder stadig mange levn fra romertiden og middelalderen.

Adskillige hængelåse er fastgjort til et hegn på en bro, mens folk går forbi i baggrunden med solen i horisonten.I Köln skal du især opleve:
Den gamle bydel med brostensbelagte gader og en helt speciel atmosfære. Her finder du bl.a. domkirken, Alter Markt og kyssebroen.

Kölns største teater Musical Dome Köln, som er berømt for sine opsigtsvækkende produktioner.

Kölns museer:
– Det storslåede Museum Ludwig med en omfattende samling af moderne værker af bl.a. Picasso og Warhol
– Det romersk-germanske museum med udstillingsgenstande fra Kölns 2000-årige historie
– Wallraff-Richartz-museet med kunst fra middelalderen og ind i det 19. århundrede
Chokolademuseet – for slikmundene

En smuk bro strækker sig over en rolig flod, hvor vandet spejler de omkringliggende grønne træer.Naturen i og omkring Köln
Trænger du til slappe af – væk fra den livlige Köln-ånd, er disse naturområder et besøg værd:

Rheinpark, en af byens største og smukkeste parker, som ligger på højre side af Rhinen. Du kan krydse floden med en svævebane.

KölnTriangle
, en udsigtsplatform i 100 meters højde, hvorfra du har den nok smukkeste udsigt over Kölns gamle bydel og domkirken.

Finkens garten og Kölns Zoologisk have, som er gode steder at besøge for børn.

Endelig kan du også tage en sejltur på Rhinen.

En stor figur iført en pink hat med påskriften VIP, grønne klæder med prikker og med røde læber står med hævede arme.Anbefalelsesværdige events i Köln
Karneval i Köln: Köln er Tysklands karnevalshovedstad, og karnevallet er da også i en klasse for sig. Karnevalsaktiviteterne starter altid den 11.11 kl. 11:11, og højdepunktet er optoget fastelavnsmandag.

Christopher Street Day: Tysklands største happening for bøsser og lesbiske, som hvert år afholdes i den første weekend i juli. Ligesom ved Copenhagen Gay pride er dagens højdepunkt en kæmpe parade med udklædte deltagere og fest og dans.

En hjemmekamp med fodboldklubben FC Köln på RheinEnergieStadion. FC Köln har en lang tradition i toppen af tysk fodbold. Og gennem årene har klubben haft en del professionelle danske spillere på holdet fx Preben Elkjær, Morten Olsen og Flemming Povlsen.

En travl gade fyldt med mennesker og mange butikker med farverige skilte.Shopping i Köln
I Köln kan du finde alt, hvad hjertet begærer. Her er alt fra eksklusive designbutikker og store varehuse til kuriøse specialforretninger og små trendy butikker.

Store varehuse og kendte varemærkebutikker
– I shoppinggaderne Hohe Strasse og Schilderstrasse

Trendy butikker
– I Breite Strasse og Ehrenstrasse

Eksklusive designerbutikker
– Omkring Mittelstrasse og Pfeilstrasse

Dette kvarter kan især anbefales:
Belgisches Viertel, et in-kvarter med vintagebutikker, designershops, bohemebarer og trendy cafeer

En tjener iført blåt tøj bærer en bakke med ølglas foran bygningen Em Golde Kappes.Restaurant- og natteliv i Köln
Der er 3.000 barer, restauranter og cafeer i Köln, så der burde være noget for alle.

Og det gælder, uanset om du befinder dig i studenterkvarteret Kwartier Latäng, i det frisiske kvarter, i det belgiske kvarter, i den sydlige del af byen og i bydelen Ehrenfeld, der er et klassisk industrikvarter.

Det er næsten obligatorisk at smage en af de rhinske specialiteter eller den lokale øl Kölsch’en, byens nationaldrik. Og det kan du fx gøre i:
– et af de utallige mikrobryggerier, som ofte også er restauranter.
– Et af de små, hyggelige værtshuse omkring Alter Markt og Heumarkt
– En af de store bryghuse i den gamle bydel.
– Früh am Dom, byens største ølhal, hvor de lokale mødes for at nyde den afslappede atmosfære og sentimental tysk schlager-musik.

Hvordan er vejret i Köln?
Köln ligger det varmeste og nedbørsfattigste område i Tyskland. Med en gennemsnitstemperatur på 11,9 °C er Köln faktisk Tysklands varmeste by.

Katedralen i baggrunden og et julemarked med røde boder og et oplyst juletræ i midten.Julemarkeder i Köln
Besøger du Köln fra slutningen af november og indtil 23. december, kommer du til en juleklædt by med hele 7 julemarkeder.
Det mest kendte julemarked i Köln er julemarkedet ved domkirken, hvor du kan besøge 150 pavilloner med kunsthåndværk og juleknas.

Læs mere om flere julemarkeder i Köln her.

Hvor ligger Köln / Hvor langt er der til Köln?
Köln ligger ved Rhinen i den tyske delstat Nordrhein-Westfalen og er Rhinlandets historiske, kulturelle og økonomiske hovedstad,

Kør-selv ferie til Köln: Kører du selv, skal du fra grænsen indberegne 5-6 timers køretid til Köln.

Flyv til Köln: Fra København flyver Ryan Air direkte til Köln på 1 ½ time. Med andre flyselskaber kræver det en mellemlanding, og derfor skal du beregne ca. 4 timer med andre selskaber.

Interesseret i at besøge andre byer i Tyskland?

Du kan læse om andre populære byer i Tyskland hos Rejselandet Tyskland her.

Fotos:
Photos © Rejselandet Tyskland
Aerial square in Munich © istockphoto / Martin_Szczepaniak
Night life in Munich © istockphoto / Arpad Benedek
Cologne dome and bridge © istockphoto / xenotar
Park in Cologne © istockphoto / Horst Gerlach

Relaterede artiklerSkriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Privatlivspolitik
Læs vores persondatapolitik.