Vores store naboland mod syd byder på noget for enhver smag. Her er imponerende natur med lange floder og smukke bjerge, kulturfyldte metropoler og meget meget mere.
Deutschland
Berlin (3.470.000)
357.021 km2
Tysk
Protestantisme
82.797.408 (2000)
Forbundsrepublik
Tyskland strækker sig fra Nordsøen og Østersøen i nord til Alperne i syd. Det mægtige land grænser op til ni nabostater og er således et meget centralt, men også varieret land i Europa.
Det tyske klima varierer meget, så det er nok en god idé at have tøj med til lidt af hvert. Det mildeste og varmeste vejr ligger mellem maj og oktober, men vejret kan også være særdeles behageligt på andre tidspunkter af året.
Planlægger du en rejse til udlandet, er det vigtig, at dit pas er gyldigt. Du skal være opmærksom på, at det ikke altid er nok, at passet er gyldigt i det tidsrum, du rejser. En del lande kræver, at dit pas skal være gyldigt i månederne efter udrejse af landet.
Inden du rejser, er det også vigtigt, at du undersøger, om der kræves visum til de lande, du ønsker at besøge. Du kan få informationer om dette ved de enkelte landes ambassader eller ved det
danske udenrigsministerium.
Ofte er det muligt at få visum ved indrejse i landet, men vil du undgå ventetid og eventuelle problemer, er det en god ide at søge om visum, inden du rejser hjemmefra.
Inden din afrejse bør du altid tjekke om du har de nødvendige og anbefalede
vaccinationer for at rejse i landet.
Du kan finde relevant information om både vaccinationer og sundhed generelt i forbindelse med udlandsrejse på Danske Lægers Vaccinations Services webside
sikkerrejse.dk. Her kan du også booke tid til vaccination i hele landet.
Når man rejser i udlandet kan det være fristende at købe lidt ekstra spiritus eller parfume med hjem til at forsøde dagligdagen, men må man egentlig det? Toldreglerne ændres fra tid til anden, ligesom der er forskel på, om man har opholdt sig indenfor EU eller udenfor EU. Derfor bør man inden afrejse tjekke toldreglerne, så man ved, hvor meget det er tilladt, man køber med hjem.
Står du og skal ud og rejse, er det vigtigt, du overvejer, hvad du vil pakke i kufferten eller rygsækken. Hvad der skal med på turen, afhænger naturligvis af, hvor du skal hen, og hvor længe du skal være væk. Det er altid en god ide at undersøge ting som vejrforhold og eventuelle regler om påklædning i de lande, du gerne vil besøge.
Vi har lavet en pakkeliste med ting, der er vigtige at medbringe.
Et-to par bukser/nederdele
Trøjer/skjorter
Undertøj
Strømper
Godt fodtøj
Badetøj, shorts og t-shirts (hvis der er varmt)
Lille taske eller rygsæk til penge, solbriller og så videre
Gyldigt Pas
Eventuelt visum
Forsikringspapirer
Flybilletter
Kreditkort
Lidt lokal valuta
Eventuelt Vaccinationsattest
Toiletsager
Solcreme
Lille håndklæde
Aspirin eller Paracetamol mod smerter og feber
Diarrépiller
Insektspray
Plaster
Kondomer
Nål og tråd
Inden du tager på ferie, er der nogle praktiske ting, som er værd at huske.
Bekræft eventuelle flybilletter
Husk at lukke alle vinduer og lås døren inden afrejse
Træk stikket ud til fjernsyn, computer, kaffemaskine og andre el-installationer.
Få naboer eller venner til at holde øje med hjemmet, fjerne aviser og post samt vande dine blomster
Hvis du er væk i længere tid, så flyt eventuelt din adresse, bed i alle tilfælde familie eller venner om at tjekke din post, betale husleje og regninger.
Valutaen er Euro.
Du kan altid se den seneste
kurs på valuta her.
For at tilkalde hjælp i Tyskland skal du ringe på følgende numre:
Politi og ambulance (110)
Brandvæsen (112)
Der gives drikkepenge på slotte og museer og der rundes op på restauranter. Desuden er det kutyme at give taxichauffører ti procent ekstra.
Når klokken er 12.00 i Danmark, er den 12.00 i Tyskland.
I Tyskland benytter man følgende måleenheder:
Vægt: kilo
Afstand: kilometer
Areal: kvadratkilometer
Væske: liter
I Tyskland kan man fotografere lige så meget, man vil, men det er høfligst at spørge, før man fotograferer lokalbefolkningen.
Det tyske drikkevand anses for at være sikkert at drikke. Der kan dog være tunge industriområder og forurenede områder i det tidligere Østtyskland, hvor man bør holde sig til vand på flaske.
I Tyskland benytter man følgende strømkilde:
220V, 50 Hz
Punktlighed er måske den vigtigste dyd i Tyskland.
Butikker har åbent fra 9.00 til 18.30 (mandag-fredag), torsdag dog ofte til 20.30, samt fra 9.00 til 13.00/14.00 (lørdag).
Banker har åbent fra 8.00 til 16.00 (mandag-fredag), torsdag dog ofte til 17.30. Enkelte banker har middagslukket.
Tyskerne har en lang og kødfyldt madtradition bag sig. Tager man på restaurant består menukortet ofte af meget kød, navnlig svinekød en udbredt spise. Hvis bratwurst, sauerkraut og wienerschitzel bliver for meget, er der hjælp at hente hos de mange etniske restauranter, der er skudt op i Tyskland de sidste 20 år. Og så må man selvfølgelig ikke glemme, at øl er tyskernes nationaldrik.
Under mottoet turisme uden grænser har Tyskland markedsført sig som et meget handicapvenligt land. Der findes adskillige indkvarterings- og transportmuligheder for handicappede, og flere organisationer der hjælper handicappede turister på vej.
Nytårsdag, 1. januar
1. maj
Den tyske Enhedsdag, 3. oktober
Juledag, 25. december
2. Juledag, 26. december
Flytbare helligdage
Bods- og bededag, 3. onsdag i november
Langfredag, marts eller april
Påskedag, marts eller april
2. Påskedag, marts eller april
Kristi himmelfart
Pinsedag
2. pinsedag
Der findes store veletablerede campingpladser over hele Tyskland. Selv de mest skrabede af slagsen har toiletter, badefaciliteter og en lille butik, mens de mere veludrustede næsten kan karakteriseres som værende open-air hoteller med svømmepøl og supermarked. Priserne afhænger af beliggenhed og faciliteter, og de fleste er optaget mellem juni og september.
Der er et stort udvalg af hoteller i Tyskland. Fælles for dem alle er, at de er rene, komfortable og funktionelle. Man skal dog se sig for, når der er messe eller festival i byen, hvor hotellerne kan finde på at fordoble priserne.
Kører man på de tyske landeveje, støder man ofte på skilte med ordene "Zimmer frei". De henviser til nogle af de mange private gæstehuse, der ligger spredt ud over Tyskland. Disse Bed & Breakfast/gæstehuse bliver ofte billigere, jo længere man kommer ud på landet.
I Tyskland er der sjældent langt til det nærmeste "Jugendherberge", men de fleste har en stor belægning, så det er en god idé at reservere plads lang tid i forvejen. Desuden skal man være medlem af Deutschen Jugendherbergswerk, for at nyde godt af vandrerhjemmene.
Ferie på landet er en mulighed, hvis man ønsker at komme væk fra byens stress og jag.
Indenrigsflyvningen styres af Lufthansa og en del regionale luftfartsselskaber. Lufthavnen ved Frankfurt am Main er midtpunkt for al indenrigsflyvning, og alle andre store lufthavne i Tyskland kan nås på cirka 50 minutter.
Book flybilletter her.
Busserne i Tyskland er lige så effektive som togene. Det skyldes, at mange busselskaber samarbejder med, eller er en del af de tyske statsbaner (Deutsche Bahn).
Togene er nok den mest effektive transportform i Tyskland. Man kan eksempelvis benytte sig af ICE-togene ,der med 250 kilometer i timen. De kører fra Hamburg til München på seks timer. Omkring de større byer findes der desuden S-togsforbindelser.
Det er let at få fat i en taxi i Tyskland. Alene i Berlin er der cirka 350 taxiholdepladser.
Det er ikke noget problem at leje en bil i bilernes land Tyskland. Overalt står kendte og mindre kendte biludlejningskæder parat til at udleje bilen til netop dit behov.
Regelmæssige færgeforbindelser opererer på de fleste floder, søer og kyststrækninger i Tyskland.
Cykelferie i Tyskland er ikke en dårlig idé. Adskillige turistbureauer sælger deciderede cykelrejser, hvor man både får kost og logi med i pakken. De fleste tyske veje har afmærkede cykelstier både på landet og i byen. Desuden kan man fragte sin cykel med toget samt leje cykler på de tyske togstationer.
Priserne er oplyst som pris pr. person