En bjergsti op til Ørnereden med vandrere, grønne skråninger og en betagende udsigt med bjergtinder i baggrunden.

Ferie i Berchtesgaden – naturoplevelser og historie

Ole Stouby
Er du til smuk natur, og har du interesse for historie, er Berchtesgaden et oplagt feriemål. Her finder du gode tips til, hvad du kan se på en ferie i Berchtesgaden.

En sø med grønt vand omgivet af frodige bakker og bjerge med et par huse på bredderne.Helt nede i det sydlige Tyskland på grænsen til Østrig, ca. 150 sydøst for München, lige syd for Salzburg – ligger Berchtesgaden, som af mange årsager er et besøg værd.

Det er en feriedestination i sig selv eller perfekt til en ”stop-over” miniferie, hvis du vil på kør-selv-ferie til Italien eller Østrig.

I Berchtesgaden finder du den smukkeste natur, og stedet har en interessant historie, idet Hitler boede der sammen med flere andre ledende nazister før og under 2. verdenskrig.

Så er du også interesseret i historiske steder og 2. verdenskrig, er der endnu en grund til at besøge Berchtesgaden.

Ørnereden

En bygning beliggende på en snedækket bjergtop med sneklædte bjerge i baggrunden.

Hitlers hus hed Berghof, som lå i Obersalzberg overfor selve Berchtesgaden. I dag er der ingen spor tilbage af Berghof, som først blev bombet i april 1945 af de allierede, og efterfølgende blev huset brændt ned af nazisterne.

Resterne af huset blev fjernet i 1953. Men 800 meter længere oppe ligger Eagle’s Nest, ørnereden eller Kehlsteinhaus, som stedet hedder på tysk. Huset ligger på en top hævet 1.834 meter over havniveau og fremstår stort set som oprindeligt.

Ørnereden blev bygget på rekordtid i 1938/1939 som en 50 års fødselsdagsgave til Hitler, og det kostede en formue svarende til mere end en milliard kroner i nutidens mønt.

Vejen derop er 7 kilometer lang, og den snor sig på bjergsiderne. Det kilder i maven flere gange undervejs, når man kigger ud over de stejle klippevægge på den flotte bustur op til toppen. Selve vejen er 4 meter bred, og man skal igennem hele 5 små tunneller.

Det tog kun godt 13 måneder at lave både vejen og at bygge huset på toppen, og der blev arbejdet næsten i døgndrift for at blive færdige til tiden. Paradoksalt nok besøgte Hitler ikke Ørnereden mere end få gange, da han efter sigende led af højdeskræk og var bange for at blive fanget i elevatoren, der fører op til huset!

En bygning, der ligger på toppen af et bjerg med skyer og andre bjerge i baggrunden.Der er anlagt en større parkeringsplads på toppen, hvor busserne holder, og herfra når man Ørnereden de sidste 124 meter op, via en stor flot gylden kobberklædt elevator, som man møder 150 meter inde i bjerget.

Man kommer direkte op i selve huset med elevatoren, og herefter kan man gå rundt og se de forskellige rum og få mad og drikke i en lille restaurant eller få servering udenfor.

For det mest betagende ved Ørnereden er udsigten, og i godt vejr kan man se så langt som 200 km.

Man kan dog også være uheldig at komme op en dag, hvor der er helt overskyet, og så er der lidt eller slet ingen udsigt. Det er svært at planlægge efter, for skyerne kommer meget pludseligt og kan på et kort øjeblik være væk igen.

Der er kun åbent for besøg fra midten af maj til slutningen af oktober. Bus t/r inkl. elevator og adgang til Ørnereden koster EUR 16.

Læs mere her

Dokumentation Obersalzberg-Center

Trappe i en tunnel, der fører op til en lukket gitterdør.

Når man besøger Ørnereden, sker det med busser fra Dokumentation Obersalzberg-Center.

Det er et museum som absolut er et besøg værd, og her kan man se og lære om hvordan nationalsocialismen i løbet af 1930´erne kom til at gennemsyre hele det tyske samfund og hvordan det fungerede i hverdagen for den almindelige tysker. Naturligvis også rigtig meget dokumentation om anden verdenskrig og Holocaust.

Men der er også mange beskrivelser og billeder af Berchtesgaden området, som det så ud dengang, og hvordan Hitler og Nazistpartiet havde magt over og tilknytning til særligt Obersalzberg.

Direkte ved dokumentationscentret er der indgang til det omfattende net af underjordiske beskyttelsesrum, som under krigen heldigvis primært blev benyttet af mange civile og arbejdere, da de allierede bombede Obersalzberg, herunder Berghof den 25. april 1945.

Indgang til Dokumentation Obersalzberg-Center koster kun EUR 3 for voksne, mens børn, studerende og lærere har gratis adgang. Herfra er der som nævnt afgang med busser til Ørnereden, for det er ikke tilladt eller muligt at køre i egen bil derop.

Læs mere her

Salzbergwerk

Fire personer i arbejdstøj og hjelme sidder på række og glider ned ad en rutsjebane i en grotte.

Et interessant og sjovt sted at besøge for både voksne og børn er saltminen Salzbergwerk, som ligger midt i Berchtesgaden.

Her bliver man i hold af 20-30 personer iklædt kedeldragt kørt dybt ind i bjerget i en toglignende lang vogn.

Det er guidede ture, og man får interessant information om udvindingen af salt gennem flere hundrede år.

Særlig sjovt er turene på nogle lange rutchebaner af træ, hvor man glider fra en etage til en anden inde i bjerget.

Man sejler også i en pram på en ”saltsø”, mens der vises et flot lysshow.

Det koster EUR 16,50 for voksne, og EUR 9,50 for børn, og det er også muligt at købe familiebilletter.

Læs mere her

Königssee

En person iført uniform spiller trompet på en båd ved en sø med skovklædte bjerge i baggrunden.

Kun ca. 10 min. kørsel fra Berchtesgaden ligger den smukke Königssee, som er Tysklands reneste sø og en del af Nationalpark Berchtesgaden.

Her kan man opleve en sejltur på søen i en af de mange elektriske næsten lydløse både, og alt efter hvilken billet man har købt, kan man stå af forskellige steder.

Man oplever den utrolig smukke natur på nærmeste hold, og der er mange forskellige dyrearter i området.

Hvis man sejler helt ned i sydenden af søen til Salet, kan man gå en tur ned til den tilstødende sø – Obersee, hvor man kan se Tysklands højeste vandfald Röthbachfall, der har et fald på hele 470 meter.

Det meste af Königssee er omkranset er høje bjergsider, og ”kaptajnerne” på de elektriske både, gør stop et bestemt sted på sejlturen og spiller på trompet, i duet med ekkoerne fra bjergsiden. Et ganske sjovt og hyggeligt indslag på turen.

Returbilletter til bådene koster for voksne mellem 10,50-17,50 EUR afhængig af, hvor man sejler hen.

Der er mange hyggelige butikker og restauranter i den lille by hvor man sejler fra – Königssee Seelände.

Læs mere her

Andre steder, som du kan se på din ferie i Berchtesgaden

Et stort, moderne bygning med flere etager og grøn tagterrasse omgivet af bjerge og frodig natur.Hotel Kempinski
Besøg det 5-stjernede luksushotel Kempinski ligger placeret på toppen af Ober Salzberg.

Priserne ligger absolut i den høje ende, men måske bare smutte forbi for at prøve deres eksklusive morgenbuffet, eller snup en drink eller en kop kaffe på en af hotellets terrasser, og nyd den fantastisk udsigt. Der er gode chancer for at spotte en berømthed eller to. Hotellet ligger i 5 min. gåafstand fra Dokumentationscenteret, det ligger lige der, hvor Hitler, Göring og Bormann havde til huse.

Hotel Zum Turken Bunkers
Et andet spændende sted, også bare 5 min. gang fra Dokumentationscenteret, er Hotel Zum Turken. Nazisterne annekterede stedet under krigen, hvor det husede Hitlers sikkerhedspoliti. I dag fungerer det igen som hotel, og her er der mulighed for at komme ned og se lidt af det omfattende bunkernetværk i området.

Til de skiinteresserede

Snedækkede bjerge med skiløjper, træer og et par bygninger under en klar blå himmel.

Det er også oplagt at besøge Berchtesgaden i vinterperioden, da der er 6 mindre skiområder med over 50 km pister.

Der er både blå, røde og sorte pister, og da pisterne er fordelt på 6 områder, er der meget sjældent kø ved liften, og der er mulighed for nye oplevelser i et nyt område hver dag.

Der findes også gode muligheder for langrend med 75 km. præparerede løjper.

Flybilletter og hoteller i Berchtesgaden

Overvejer du nu at tage på ferie i Berchtesgaden? Hvis ja, kan du finde flybilletter og overnatningsmuligheder her:

Find flybilletter til Munchen eller Salzburg her

Søg hoteller i Berchtesgaden her

Fotos:
Topfoto © Berchtesgadener Land Tourismus GmbH
Königssee © Ole Stouby
Ørnereden © Berchtesgadener Land Tourismus GmbH
Dokumentation Obersalzberg-Center © Ole Stouby
Salzbergwerk © Südwestdeutsche Salzwerke AG
Sejltur på Königssee © Ole Stouby
Skiferie i Berchtesgaden © Berchtesgadener Land Tourismus GmbH

 Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Privatlivspolitik
Læs vores persondatapolitik.