En gruppe mennesker sidder ved et bord på en bakke omgivet af vinmarker med udsigt til en flod.

Rüdesheim, Rhinen og Riesling

Travelmarket
Er der tre ting i Tyskland, der hører rigtig godt sammen, så er det Rüdesheim, Rhinen og Riesling. Den hyggelige vinby Rüdesheim ligger på bredden af Rhinen. Og på skråningerne bag byen står stokkevis af vinplanter med rieslingdruer – kongen af tysk hvidvin. De sydvendte vinmarker giver druerne de bedste betingelser for at producere nogle af Tysklands allerbedste vine i det område, der også er kendt som Rheingau. Her kan du få gode tips til din ferie i Rüdesheim.

Artiklen er sponsoreret af Billund Lufthavn

Der er mange hyggelige hoteller og småpensioner i Rüdesheim. Det er derfor oplagt at smutte en tur til Rhinen på en forlænget weekend.

Med Lufthansa fra Billund til Frankfurt er der kun en togtur på en god times tid oveni den halvanden time lange flyvetur. Fra stationen i Rüdesheim kan I gå til gågaden og den berømte Drosselgasse på få minutter. I det hele taget er stort set alt inden for gåafstand.


Vinmarker strækker sig over bakket landskab med en stor statue omgivet af træer og en bugtende flod i baggrunden.

Rundt om Rüdesheim

Trods sin beskedne størrelse er der ganske meget at se på i Rüdesheim. Og I kan nemt tilbringe et par indholdsrige dage ved bredden af Rhinen.

Vil I have et godt overblik over byen og dens omgivelser, kan I tage en tur med Winzer-Expressen. Det er et lille tog, der kører gennem byen og vinmarkerne og helt op til klostret Eibingen. Det, vil børnene også synes, er sjovt.

Et turisttog kører langs en vej med vinmarker og udsigt over en by med svævebaner i baggrunden.

I gågaden Oberstrasse ligger flere gamle adelsresidencer. Og i sidegaden Löhrstrasse finder I den prægtige bindingsværksgård Klunkhardshof, som tidligere var en del af byens befæstning. Det imposante Niederwald Denkmal er også et must, når I besøger Rüdesheim. Det 38 høje monument fejrer genrejsningen af Tyskland som kejserrige i 1871.

Tre mænd sidder på en lav mur ved en park og griner, mens de drikker vin sammen.

Rüdesheims ædle dråbe

Vin står naturligvis i centrum i Rüdesheim. Men vin er meget mere end blot de liflige dråber. Det er tradition, kultur og en hel livsstil, som generation efter generation af vinbønder har udviklet og forfinet. Årlige vinfester er en fast bestanddel af livet i en vinby som Rüdesheim. Hvert år i slutningen af oktober fejrer man således ”Federweissen”. Her serverer vinbønderne den nye, friske vin, der stadig er i gæringsprocessen. Vinen nydes med løgtærte og andre lokale specialiteter.

I skal selvfølgelig også smage de færdige vine. Og hvis I ikke kender så meget til de forskellige druer og vine, er der heldigvis hjælp at hente. I vinotheket RheinWeinWelt kan I smage vine fra over 70 forskellige vingårde i området, i alt over 150 forskellige vine! Så der er noget at vælge imellem.

To kvinder står udendørs og smiler, mens de holder vinglas i hånden.

Smagningen foregår ved, at I køber 10 eller 20 jetoner. Og når I har bestemt jer for en vin, smider I en jeton i automaten og får skænket 2 cl. perfekt tempereret vin i et lille glas. Falder en vin i jeres smag, kan I købe hele flasker på stedet. Det er lige før, det er kvadratisk, praktisk, godt! Smart er det i hvert fald. I får nemlig købt den rigtige vin i stedet for blot at håbe på, at I har ramt rigtigt.

I kan også købe en Wine Around-billet, hvor I kan besøge tre forskellige producenter og få en smagsprøve samt en bonus oveni, fx i form af en rundvisning i en vinkælder. Læs også om Georg Breuer.

Musik og mekanik

Er det lige tidligt nok på dagen til en vinsmagning, så bør I besøge Siegfrieds Mechanisches Musikkabinet. I det tidligere riddersæde Brömserhof i Oberstrasse kan I på en tur rundt i musikkens verden opleve omkring 350 selvspillende musikinstrumenter fra tre århundreder. Man kan ikke blive andet end dybt imponeret over det tekniske niveau, instrumenterne er på. Og samtidig er det sjovt!

Nogle af instrumenterne fylder nærmest et helt værelse, men så er de også udstyret med bevægelige figurer og rene kunstværker. Instrumenterne kommer bedst til deres ret, hvis de spiller. Klenodierne bliver derfor demonstreret på rundvisninger på hele ni forskellige sprog.

En tallerken med grønne knödel serveret med tomater, urter og smeltet ost, og en person holder en ske klar til at spise.

Drosselgasse er et andet sted med musik. Den smalle og blot 144 meter lange gyde er fyldt med hyggelige cafeer, restauranter, vinbarer, hoteller og Gasthäuser – og er Rüdesheims hjerte.

Her mødes venner, naboer, familie, gæster og høj og lav fra nær og fjern for at spise, snuppe en kop kaffe, en øl eller et glas god vin. Børnene vil uden tvivl sætte pris på det store udvalg af is! Mange steder er der live musik om aftenen, hvilket er med til at skabe den helt særlige stemning, der hersker i gaden.

En hyggelig brostensbelagt gade i en europæisk by med bindingsværkshuse, restauranter og hoteller med farverige skilte.

Rüdesheim – Assmannshausen – Rüdesheim

Tager I liften fra hovedgaden op til Niederwald Denkmal, får I en forrygende udsigt over byen, Rhinen og resten af Rheingau. Og når du først er deroppe, er det oplagt at fortsætte turen gennem skoven og tage stoleliften ned til Assmannshausen, som er nabo og lillebror til Rüdesheim.

To personer sidder ved et udendørsbord og skåler med hvidvin, mens de nyder et måltid.

I de små, stejle gader ligger hyggelige vinstuer. Og langs den smukke Rhinpromenade ligger restauranterne side ved side og tilbyder frokost med Rhinudsigt på første parket. Løfter I blikket og kigger over på den anden side af Rhinen, kan I se den romantiske Burg Rheinstein, der også kan besøges.

Jorden er mere skiferholdig i Assmannshausen. Og med en lidt anden vinkel på floden giver det skråningerne optimale betingelser for den røde Spätburgunder, så vinbønderne her kan fremtrylle nogle af de absolut allerbedste tyske rødvine. I kan lade de gode dråber ledsage frokosten, eller hvad med at aflægge et besøg hos en god vinbonde?

Terrasser af vinmarker skråner ned ad en bakke med en sti i siden og en flod i baggrunden.

Står I med fødderne ved vinrankerne, kan I se andet end druer. Her vokser nemlig mindst 30 forskellige krydderurter, og på en 8 km. lang vandrerute kan I gå opdagelse i denne velduftende verden. Ruten er skiltet, og ved hjælp af informationstavler kan I bestemme de enkelte urter som fx rucola og fennikel.

Med rygsækken fuld af indtryk − og måske også et par flasker god rødvin − kan I nyde turen tilbage til Rüdesheim fra dækket af en af flodbådene, der sejler i rutefart op og ned ad Rhinen.

Sejlturen tager en lille times tid. Og imens kan I nyde synet af de romantiske borge og ruiner, der ligger ud til Rhinen. Læs om Bingen Rüdesheimer.

Andre ædle dråber: Asbach Uralt og Rüdesheimer Kaffee

Det vil næsten være helligbrøde at besøge Rüdesheim uden at smage de gode vine. Men I kan heller ikke forlade byen uden at have smagt to af dens andre specialiteter; Asbach Uralt og Rüdesheimer Kaffe. Der, hvor RheinWeinWelt i dag har til huse, åbnede Hugo Asbach i 1892 sit brænderi. Ved hjælp af særlige modnings- og forædlingsteknikker udviklede han her den særlige Asbach Uralt-brandy.

I 1950’erne udnyttede en kendt tysk tv-kok de velsmagende dråber til at udvikle den særlige Rüdesheimer Kaffee, der blev meget populær på alle barerne i Drosselgasse. Man tager 3 skefulde sukker og 4 cl. godt varm Asbach Uralt, sætter ild til og rører rundt, indtil sukkeret er opløst. Så hælder man varm kaffe over, derefter en god klat flødeskum, og til sidst pynter man med revet chokolade. Prøv den fx hos Hannelore i Drosselgade.

Du kan flyve direkte fra Billund til Frankfurt fire gange dagligt med Lufthansa.

Bestil flybilletter på Lufthansa.com

Bestil billetterne direkte på Billund Lufthavns hjemmeside

Fotos:
Topfoto af krydderitur ved Assmannshauen © Rüdesheim Tourist AG – Saskia Marloh
Winzer-Expressen © Rüdesheim Tourist AG – DeinWein
Veninder på vinsmagning © Stuttgart Tourist AG
Restaurant med udsigt til Niederwaldtemplet © Rüdesheim Tourist AG – DeinWein
Efterår ved Niederwalddenkmal © Rüdesheim Tourist AG – Woody Herner
Rheingau specialiteter © Rüdesheim Tourist AG – Woody T. Herner
Drosselgasse i Rüdesheim © Rüdesheim Tourist AG
Ved havnen i Rüdesheim © Rüdesheim TouristAG – DeinWein
Vinmarker om efteråret ved Höllenberg Assmannshausen © Rüdesheim Tourist AG – Karlheinz WalterSkriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Privatlivspolitik
Læs vores persondatapolitik.