Personer går over en hængebro i skovområde med en dæmning i baggrunden og frodigt landskab under blå himmel.

Kør selv-ferie til Harzen – de bedste rejsetips

Annette og Tore Seier
En kør selv-ferie til Harzen byder på smuk natur, hyggelige middelalderbyer, venlige lokale, masser af UNESCO-steder og det over 1 km. høje Bloksbjerg. Harzen er et område i Tyskland, der vil give dig unikke oplevelser. Vi har besøgt Harzen flere gange. Og her får du vores bedste rejsetips til en kør selv-ferie i Harzen.

Hvor ligger Harzen?

En person med langt lyst hår ser ud over en bakkefyldt dal med en landsby nedenfor, omgivet af frodig grøn vegetation.

Harzen blev helt op i Middelalderen kaldt Hardt, som betyder bjergskov. Det bjergrige område ligger i den nordlige del af Tyskland, og det højeste bjerg er Bloksbjerg med sine 1.142 meter over havets overflade. Men hvordan kommer du på ferie til Harzen?

Den bedste og nemmeste måde, er en kør selv-ferie.

Fra Sjælland kan du vælge at tage færgen Rødby-Puttgarden.  Herfra vil der være 377 km. til Harzens hovedby Goslar. En køretid på ca. 4 timer.

Alternativt kan du vælge at tage færgen Gedser-Rostock.  Herfra vil der være 421 km. til Harzens hovedby Goslar. En køretid på ca. 4,15 minutter.

Fra Jylland vil der fra Flensborg være 393 km. til Harzens hovedby Goslar. En køretid på ca. 4 timer.

En god rute til en kør selv-ferie i Harzen

En mørkeblå bil holder parkeret foran en bygning med parasoller og et hotel-skilt, og bilens bagagerum står åbent.

Når du er på kør selv-ferie til Harzen, skal du huske at nyde det. Køreturen er jo en del af din ferie, så lav nogle stop undervejs. Vælg at køre på landevejen i stedet for motorvejen. Spis en frokost i en af de hyggelige byer eller forlæng din kør selv-ferie med en ekstra overnatning på turen. Dermed kan du gøre din miniferie meget mere spændende.

Et stop kunne fx være i Flensborg, Kiel eller Hamborg. Tag en overnatning i en af byerne, så du har tid til at udforske dem. Hvis du bor på Sjælland, vil det være oplagt at tage en overnatning i Lübeck eller måske i Rostock.

Du kan finde et godt hotel i Travelmarkets hotelsøgemaskine.

I Tyskland kan du overveje at stoppe disse steder på turen:

 • Fugleparken Walsrode – Som har 750 fuglearter og utallige eksotiske blomster.
 • Heide Park Soltau – Et sommerland og en dyrepark.
 • Autostadt – Et oplevelsescenter og bilmuseum med fokus på Volkswagen.

Vejret i Harzen

En person med blondt hår står på en hævet gangbro omgivet af træer, hvor andre mennesker går længere fremme.

Harzen kan besøges hele året. Hver årstid er charmerende og har sine egne oplevelser at byde på.

Forår – Her er temperaturen på omkring 5-15 grader.

Sommer – Her ligger temperaturen på omkring 20 grader og der kan godt være fugtigt.

Efteråret – Her ligger temperaturen på 12-23.

Vinter – Temperaturen ligger omkring frysepunktet.

Hvornår er en kør selv-ferie til Harzen bedst?

Vi har besøgt Harzen flere gange. Den ene gang var i oktober måned, hvor vi oplevede det smukke løvfald i de store skove. På denne miniferie på 4 dage havde vi gråvejr alle dage, og temperaturerne var omkring de 12-16 grader.

Vores sidste besøg var i sensommeren i år. Her oplevede vi temperaturer på omkring 18-25 grader. Vi havde sol, gråvejr og lidt regn. Så det bedste tidspunkt at besøge Harzen vil helt klart være i sensommeren. Vejret er perfekt, der er ikke så mange turister, og priserne er lave.

Vi kunne godt tænke os, at opleve Harzen om vinteren næste gang vi besøger stedet. Dette kunne være i december måned. Vi vil gerne se sneen i bjergene, de julepyntede middelalderbyer og alle de hyggelige julemarkeder.

Læs også: Fem gode julebyer

Hoteller i Harzen

Et stort historisk bygning med stenfacade og grønne planter, der klatrer op ad væggene, har mange vinduer og en imponerende indgangsport.

Der er masser af muligheder for overnatning i Harzen og dermed gode chancer for at finde et godt hotel. Priserne er faktisk meget rimelige, og du kan bo på et godt mellemklassehotel for 500-600 kr. inklusive morgenmad.

Vi elsker selv at bo centralt, især når vi er på miniferie. Dermed skal vi ikke bruge så meget tid på transport, og byen med alle sine oplevelser er lige udenfor vores hoteldør. Det valgte vi også på vores sidste kør selv-ferie til Harzen.

Find ferieboliger i Tyskland her.

Vi valgte at bo på to forskellige hoteller i byer, som begge er gode udgangspunkter for seværdigheder i Harzen.

Quedlinburg – Her valgte vi et hotel på markedspladsen midt i byen.

Goslar – Her valgt vi også et hotel på markedspladsen midt i byen.

Ellers er disse byer gode udgangspunkter for din ferie i Harzen:

 • Wernigerode
 • Bad Harzburg
 • Osterode

Hvis du planlægger en naturferie i Harzen, hvor du har god og kort adgang til nogle flotte vandreruter, så er Altenau et godt bud. Det ligger kun 8 km. fra Torfhaus, som er et godt udgangspunkt for vandreture. Alternativt kunne det være Wernigerode, som ligger lige på kanten til parken.

I Travelmarkets hotelsøgemaskine kan du finde masser af gode og billige hoteller i Harzen.

Mad og drikke i Harzen

En pølse dækket med sauce og krydderier, serveret med en physalis, persille og brød.

Der er masser af muligheder for at få lækker mad og drikke i Harzen. Der er selvfølgelig typiske tyske klassikere, som du bør prøve. Vi giver dig vores bedste rejsetips til mad og drikke i Harzen.

Øl – En ting, som du skal prøve, er tysk øl. Den er verdenskendt for sin gode smag og er tyskernes nationaldrik.

Schierker Feuerstei – en halvbitter mørk urtesnaps.

Carry wurst – Tyskernes svar på hotdog, som er pølser overhældt med karryketchup og karrypulver.

Sauerkraut – Surkål, som er hvidkål der er konserveret.

En tallerken med stegt mad, pomfritter og en skive citron står på et træbord ved siden af en lerpotteplante, med udsigt over et landskab i baggrunden.Brezel – Saltkringler.

Schnitzel – Et stykke banket og paneret svinekød, som bliver stegt.

Indrømmet vi har en svaghed for schnitzler og jagter gerne den bedste af dem, når vi besøger Tyskland. Det var også tilfældet i Harzen. Området har masser af gode restauranter, og i Harzen har de fleste restauranter denne ret på menukortet. Ofte holder vi mest af en enkelt schnitzel af svinekød, hvor tilbehøret er brasede kartofler tilsat bacon og løgstykker.

Rejsetip: Besøg en af de mange hyggelige konditorier i Harzen, hvis du har hang til søde sager. Tyskerne laver virkelig lækre kager, og det er også tilfældet i Harzen. Så stop op, nyd din miniferie, og drik en kop kaffe med et stykke kage til.

Hvad skal man se på en kør selv-ferie til Harzen?

Farverige blomster og frodig vegetation pryder en forgrund ved en lille flod, med traditionelle bindingsværkshuse og træer langs vandet i baggrunden.

Udbuddet af seværdigheder er stort i Harzen. Et område i Tyskland, som tilbyder oplevelser for alle typer rejsende i alle aldre. Om du er historieinteresseret, elsker en god vandretur i naturen eller måske har lyst til et adrenalinsus.

Vi giver dig vores bedste rejsetips til seværdigheder i Harzen.

Goslar – Harzens hovedby. Her kan du opleve en middelalderby med masser af smukke bindingsværkshuse med sorte skiffertage. Se og hør det historiske klokkespil på torvet og besøge det gamle kejserpalads. En smuk by, der er optaget på UNESCOs verdensarvsliste som bevaringsværdig.

Titan-RT – Europas næstlængste hængebro. Heroppe fra får du en fantastisk udsigt over skove, bjerge og vand. Mærk suset i maven, gå de 458 meter på den gyngende hængebro, og få en hel særlig oplevelse.

Et stort sort og rødt damptog med nummeret 997232-4 holder stille på en togstation med græs og træer i baggrunden.Damplokomotiv – Kør med damplokomotiv gennem Harzen. Oplev den smukke nationalpark, imens toget tøffer derudaf og tager dig op af bjerget, for til sidst at ende på Bloksbjerg. Du får en betagende udsigt fra bjerget, som er 1.142 meter højt. Læs mere om Nationalpark Harz på Rejselandet Tysklands hjemmeside.

Baumwipfelpfad – Gå rundt i trætoppene. Her går du på de 1.000 lange gangarealer i 22 meters højde og kan få masser af lærdom på vejen. En hel fantastisk oplevelse, hvor du kommer helt tæt på skoven.

Burgberg-Seilbahn – Tag en tur med svævebanen. Kom op til toppen af bjerget, gå en tur i det smukke område og få en fantastisk udsigt over Bad Harzburg. Heroppe på bjerget får du en af de bedste schnitzler i Harzen på Plumbohms Café & Restaurant.

Quedlinburg – Oplev de 1.300 bindingsværkshuse. Gå i de kringlede gader, far vild, og lad dig blive betaget. Se det hyggelige torv, nyd synet af det smukke rådhus, og kom op i højderne, når du besøger byens slot. Oplevelserne er mange i denne UNESCO-by, som også har marked på torvet om onsdagen og lørdagen.

Rammelsberg minen – Oplev en mine tæt på Goslar. Besøg Rammelsberg minen, som havde minedrift i mere end 1.000 år. Se de gamle bygninger, gå rundt nede i minegangen, se museet, og få indblik i minedriften. Et fascinerende sted, som er meget unikt og optaget på UNESCO verdensarvsliste.

Vores allerbedste oplevelser i Harzen

En gammel stenet tunnel med buede vægge, oplyst af gule og grønne lys.

Der er to ting, som står særligt frem fra vores kør selv ferier i Harzen.

1. Rammelsberg minen og den passionerede guide

Vores allerbedste oplevelse på kør selv-ferie til Harzen var helt klart besøget til Rammelsberg minen. At få fortalt om minedriften af en passioneret guide, som er dansker, var et af vores højdepunkter.

Vi lod os rive med af hendes imponerende viden, og tiden fløj afsted. At gå rundt nede i de små smalle minegange var en meget autentisk oplevelse, som vi sent vil glemme. Vores besøg til Rammelsberg minen, var en hel særlig oplevelse, som vi kun kan anbefale andre at prøve.

2. Byerne i Harzen

Byerne i Harzen er så charmerende og hyggelige, at vi følte os helt hensat til tidligere tider. De ligner eventyrbyer, og vi er fascineret af alle de smukke huse, og hvor godt de er bevarede.

Den by, som vi bedst kunne lide, var helt klart Harzens hovedby Goslar. Byen har en god stemning og en størrelse, som gør, at der er oplevelser til mange timer og en by vi gerne vender tilbage til.

Vi håber, at vi har kunnet inspirere dig til en kør selv-ferie til Harzen. Måske din næste miniferie bliver en kør selv-ferie til Harzen, for her er masser af seværdigheder.

Bonustip: Husk kontanter, der er stadig steder i Harzen, som ikke modtager kreditkort.

Fotos:
Alle Fotos c) Ontrip.dkKommentarer til indlægget

 1. Vi var i Harzen i slutningen af August – det var et fantastisk tidspunkt at komme på. Mængden af turister i bla. Goslar var til at overse og der var stadig temmelig vamt – faktisk var der 33 grader i skyggen.

  Vi havden en guided tour i Rammelsberg minen som noget af det første, og efterfølgende en guided tur i Goslar. Det kan virkeligt godt anbefales at gøre det i den rækkefølge – alt i Goslar udspringer mere eller mindre fra Rammelsberg minen. Både kultur, sociale aspekter og velstand stammer i høj grad fra Rammelsbeg minen.

  En sidste ting jeg også lige vil nævne som værende bedre end forventet er Miniaturen Park Wernigerode. Det er en attraktion med massere af miniature bygninger fra hele Harzen. Umiddelbart skulle man tro at det kunne være lidt kedeligt, men fordi vi besøgte det som noget af det sidste på vores tur, så var det faktisk meget sjovt at se alt det vi havde oplevet i miniature.

  Hvis der skulle være nogen der har lyst til at læse mere om vores oplevelse kan i læse den her https://eventyrsstyrelsen.dk/3-dage-i-harzen-og-5-fantastiske-eventyr-du-boer-opleve/

 2. Mange tak for svar! 🙂

 3. Hvad er det bedste sted at bo omkring Nationalparken Harzen, hvis man gerne vil have god og kort adgang til nogle flotte vandreruter? Vi er ikke interesseret i at være i byerne, men kun i naturen. Men kan ikke lige gennemskue hvor det bedste sted er – hvad er jeres bud? 🙂

  • Hej Janni, Jeg skal hilse fra Annette. Hun siger, at: “Altenau kunne være et bud. Det ligger kun 8 km. fra Torfhaus, som er et godt udgangspunkt for vandreture. Alternativt kunne det være Wernigerode, som ligger lige på kanten til parken.” Jeg håber, at I får en dejlig vandreferie 🙂 De bedste rejsehilsner fra Birgitte, Travelmarket

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Privatlivspolitik
Læs vores persondatapolitik.