En familie på tre nyder en pizza sammen på en hyggelig restaurant.

Ferie i Italien / Kør-selv-tur til Norditalien – Bliv inspireret her

Thiamka Margrethe Pedersen
Espresso, gestikulerende italienere, design, arkitektur, Vespaer, endeløse vinmarker, oliventræer, terrakotta-farvede huse, frisklavet pasta, soltørrede tomater og lyden af domkirkernes store klokker… Er du ligesom jeg tiltrukket og fascineret af ”Støvlelandet” og dets charme og stil? Her er et udpluk af mine oplevelser og bud på skønne steder i Norditalien, som jeg synes er et besøg værd.

På en ferie var min familie og jeg kørende i egen bil, og med udgangspunkt i at opleve dele af Norditalien, besøgte vi bl.a. byen Padova, som ligger ca. 25 km vest for Venedig.

Find ferieboliger i Italien her

Padova – en hyggelig universitetsby

En lyseblå Vespa-scooter står parkeret på en stenbelagt gade med en gruppe mennesker i farverige tøj i baggrunden.

Padova er en smuk og charmerende by. Byen har omkring 240.000 indbyggere, hvoraf de 65.000 er studerende på byens universitet, hvilket spiller en stor rolle for byens identitet.

Det historiske Padova blev grundlagt for over 3.000 år siden, og bl.a. rester af bymuren fra 1256 vidner om en del af byens historie. I dag er byen et vigtigt økonomisk centrum, og universitetsbyen byder på megen kunst og kultur.

Arkitekturen er en blanding fra renæssancen til det nutidige og moderne. Og kirker, monumenter, butikker, restauranter og caféer, markedspladser, og små gader og stræder giver byen en rigtig hyggelige atmosfære.

Der er rigtig meget at se og opleve i Padova, og alt efter hvor meget du vil udforske byen, kan det være passende med en hel dag eller to, men mindre kan selvfølgelig også gøre det.

”Salus per Aquam” – Sundhed gennem Vand i de termiske bade

Kører du fra Padova og fortsætter ½ times kørsel i sydvestlig retning, kommer du til det smukke område Euganean Hills. Landskabet består af frodige bakker og mindre bjerge, så langt øjet rækker. Hist og her ligger mindre byer, og kirketårne stikker op mellem de karakteristiske træer.

Området er kendt for dets underjordiske termiske kilder, og her findes naturligt nok mange spahoteller, og Euganean Hills kaldes derfor det største spaområde i Europa.

En swimmingpool omgivet af liggestole, træer og grønne bakker i baggrunden.Det termiske vand er i mere end 3.000 år kommet fra Dolomitterne og Lessini-bjergene, som ligger lige før de italienske alper. Det flyder i 3.000 meters dybde under jorden på en 80 km lang tur gennem grubber og kalksten, hvorfra vandet bliver beriget med gode mineraler og salte.

Helt tilbage fra romertiden har man anvendt disse kilder og levet efter, at ”Sundheden kom gennem Vandet”. Det var et symbol på skønhed og renhed, og det siges, at man opnår den perfekte balance og harmoni mellem tanke, krop og ens omgivelser, specielt den omkringliggende natur. Både i form af velvære, men også med terapeutiske formål.

Forkæl dig selv med et dejligt ophold – som er balsam for både krop & sjæl – på f.eks. Radisson Blu Resort i byen Galzignano Terme. Du kan slappe af i de inden- og udendørs termiske pools på i alt 2.400 m2, og specielt udendørs kan du nyde jacuzzis og kneipp-bade, som stimulerer alle sanser. Temperaturen i vandet er konstant 36°C hele året rundt.

Udover en tur i de termiske bade er de fleste hoteller i området også kendt for at give behandlinger med termisk mudder, som kommer fra en lille sø nær Arquà Petrarca. Tilsat aktive stoffer fra de termiske kilder, ”hviler” mudderet i 60-90 dage under høje temperaturer i specielle tanke. I modningsprocessen udvikles de bedste egenskaber, og det 38-40°C varme mudder smurt på hele kroppen, giver en afslappede effekt på muskulaturerne og stimulerer immunforsvaret.

Historisk have med labyrint og romantik

En person i grøn påklædning går på en smal, grussti omgivet af høje, veltrimmede hække.Med fare for at blive helt opløst i de termiske bade, kan det være fint med lidt afveksling. Er du til grønne omgivelser og romantisk stemning, vil jeg virkelig anbefale et besøg i denne smukke parklignende have, Villa Barbarigo Pizzoni Ardemani Gardens.

Den over 10 hektar store have er fra 1700-tallet og er tegnet af Luigi Bernini, en arkitekt fra Vatikanet, som også var specialist i fontæner og springvand.

Den kaldes også med rette for ”Lille Versailles” eller ”The Pearl of the Euganean Hills”. Haven fik nemlig i 2003 førstepræmien som Den smukkeste Have i Italien og blev også senere prisbelønnet som Europas tredje smukkeste have i 2007.

Haven er for dig, som ikke synes, at ting nødvendigvis skal være storslåede og gigantiske for at være imponerende. Men også for dig, som ynder at gå på opdagelse i hyggelige og krogede haver, hvor der venter nye overraskelser rundt om hvert hjørne.

Ikke mindst for børnene er haven spændende at gå på eventyr i, og er I til udfordringer, kan I prøve at finde vej ud af den imponerende labyrint.

Udover tusindvis af forskellige gamle træer og planter rummer haven 70 statuer og skulpturer, pavilloner og grotter. Luigi Bernini har virkelig synliggjort sin ekspertise omkring vandet i form af små bække, vandfald, fontæner og springvand, små vandhuller og søer. Og med vand følger dyreliv, og haven er et paradis for fisk, skildpadder, ænder og svaner, ligesom kaninernes ø er helt speciel.

Haven giver med sin barokke stil en særlig ro og følelse af, at tiden står stille i en lille verden for sig. En tidslomme, hvor man kun synes at mangle den store flotte kjole og en lille parasol, som skærmer for solens stråler.

Søgen efter den autentiske og fuldendte oplevelse

Frisk frugt og grøntsager er udstillet i kasser udenfor en butik, herunder tomater, peberfrugter, bønner, agurker og andre varer, alle med prisskilte.Et af højdepunkterne på vores kør-selv-tur til Italien skulle bl.a. være at opleve det ”autentiske” Italien og besøge vingårde, og måske købe lidt vin med hjem.

Vi kørte gennem flere små byer i Euganean Hills-området og besøgte bl.a. klostret Benedictine Abbey – Santa Maria Assunta i byen Praglia.

Egentlig er det 4 små klostre, som er samlet under samme navn, og det stemningsfulde sted er oprindelig helt tilbage fra 1200-tallet. Men der er kun få ting tilbage, som vidner herom.

Klostrene og de tilhørende bygninger har forskellige stilarter alt efter, hvornår de forskellige dele stammer fra – lige fra 1460 til 1700-tallet. Der er mulighed for at komme på italienskguidede ture, og i klostrenes butik kan der købes alt fra deres forskellige vine, tørrede urter, naturcremer, salver, te og honning til religiøse bøger, ikoner og pyntenåle.

Det blev til en lang køretur med besøg hos flere forskellige steder, som handlede med vin. Men gang på gang kørte jeg lidt skuffet derfra med tanken om, at jeg heller ikke her fik den oplevelse, jeg søgte.

Et sidste forsøg skulle gøres i byen Torreglia. Ude fra hovedvejen bød et fint skilt os velkommen til Cantina Bernardi, og vi kørte forventningsfulde op af grusvejen. Det første, vi mødte, var høns, som gik frit rundt mellem smukke gamle bygninger lavet af groft murværk og store kampesten. Store oliventræer og uendelige snorlige rækker af vinplanter, og ikke mindst en traktor af ældre dato, udgjorde de sidste manglende brikker i mit puslespil om Italien.

Et skilt viser et vin arrangement med en flaske, der hælder vin i et glas, ved siden af et skærebræt med brød og ost samt en pil, der peger til højre med en cykelsymbol.Helt uforstående over hvorfor der ikke var et øje på det skønne sted, bankede vi på den store dør. Der gik et godt stykke tid, inden en ung skoledreng viste sig.

Han startede med at åbne de store trædøre til butikken helt op, hvilket vidnede om, at vi måske nok var de første kunder i dag. En blandet duft af ost og tørret skinke – men samtidig også et rum, som trængte til udluftning – bekræftede mig i min formodning, men også i, at vi nok nærmere talte om flere dage. Den unge mand spurgte os på mindre godt engelsk, om vi ville med videre ind og se de tilstødende lokaler, og vi fulgte efter hans venlige gestus.

De store lokaler, som var fyldte med borde og stole, kunne bruge et frisk vindpust, og sollyset gennem vinduerne afslørede, at de ikke var blevet vasket for nylig. Med lidt knofedt, nystrøgne duge, stearinlys i gamle vinflasker og friske blomster, kunne lokalerne danne de perfekte og mest fantastiske rammer om en italiensk fest med god mad, lækre vine, musik og dans.

Ude bagved i gården stod en gammel vogn af træ, store støvede vinflasker, smukke gamle vinfade, flotte trækasser og vinballoner i kurve.

Tilbage i butikken smagte vi på forskellige vine og gik på opdagelse i den lille delikatesseafdeling. Her var alt fra olivenolie, pasta, grissini-pinde, bruschetta-krydderier, citron-marmelade til tomatsauce på fine glas. Da vi skulle betale, kom bedstemoren til for at hjælpe. Hun var en gæv ældre og charmerende dame med let til smil og øjne med spil i. Ligeledes meget snaksaglig og med stor interesse for os, men hun troede til min skuffelse, at vi var tyskere!

Meget systematisk og ordentlig blev varerne registreret med papir, pen og sirlig håndskrift. Det hele blev fint pakket ned i kasser, og den kvikke bedstemor noterede sig – og lod en diskret bemærkning falde om – at jeg havde ”glemt” klassikeren – den gode italienske olivenolie…

Et rustikt vinkælderinteriør med stenvægge, flasker arrangeret på hylder og et stort tønde-bord i midten.Efter at have puttet et par flasker af de gyldne dråber oveni kasserne og handlen dermed var i hus, bød bedstemoren på en lille forfriskning.

Vi takkede ja til et glas kølig sød mousserende vin og efter at have smagt herligheden, måtte vi igen have pungen frem og også have et par flasker af denne specialitet. Jo jo, godt nok fejlbedømte hun os til at være tyskere, men det opvejede hendes evner ved et diskret mersalg til en håbløs romantiker, som lod sig rive med af stemningen.

Om barnebarnet og bedstemoren stod grinende og gav hinanden high-five efter, at vi var kørt, finder jeg af gode grunde aldrig ud af. Men kasseapparatet klingede, og det var dem velundt på en stille dag, og da jeg jo samtidig fik den dejligste oplevelse, lader jeg det gerne stå hen i det uvisse.

Ikke desto mindre var besøget på vingården lige dét, som fuldendte min oplevelse og forhåbning (og måske forventning) om en kør-selv-tur til det autentiske Italien. Og med lækre delikatesser og skønne vine i bagagerummet, gjorde det bestemt ikke oplevelsen mindre fantastisk! Med forventningerne indfriet kunne vi mætte af skønne oplevelser køre hjemad mod Danmark.

Overvejer du også en kør-selv-ferie til Italien?

Kunne en kør-selv-tur til Italien mon også være noget for dig og din familie? Jeg synes, at det er en rigtig dejlig rejseform, hvad enten det drejer sig om kortere eller længere strækninger, om det kun er min partner og jeg, eller hvis børnene også er med. Det giver en vis fleksibilitet og en dejlig følelse af frihed.

Du kan vælge selv at køre hele vejen ned til Italien i egen bil. Det kan dog føles som en meget lang tur, specielt hvis I har mindre børn med på bagsædet. Alternativt kan I også flyve derned og køre rundt i en lejet bil. Flyrejser har aldrig været billigere, og med de rigtige tips og råd kan der være mange penge at spare.

Læs videre og få hjælp til, hvordan du finder billige flyrejser her.
Her kan du se, hvad flybilletterne koster.

Ønsker du at rejse i foråret, kan du læse videre her. Find og book din flybillet her.

Hvad angår billeje, får du her nogle gode råd og hjælp til, hvordan du finder den billigste og bedste bil, når du er fremme, og du kan booke din bil her.

Uanset om du selv kører hele vejen eller lejer en bil, er det vigtigt for at få en god ferie, at du vælger det rigtige overnatningssted til den bedste pris.

Læs videre og få hjælp til, hvordan du finder en god og billig overnatning her.
Søg på netop dét hotel, du ønsker dig her.

Jeg håber, at du er blevet inspireret til en kør-selv-tur til Italien. Landet gemmer- og byder på så mange smukke steder, og mangler du idéer til, hvilket område du vil besøge, kan du lade dig inspirere her:

Sydtyrol, en af Italiens smukkeste regioner
Skønne Toscana
Firenze – en uimodståelig ferieperle
Eller hvad med at udforske en mindre kendt by?

Her kan du søge efter vinrejser til Italien

Støvlelandet lokker, og forude venter mange spændende og fine oplevelser, så det er bare om at komme afsted. Rigtig god ferie!

Fotos:
Topfoto © istockphoto / andresr
Andre fotos © Thiamka Margrethe Pedersen

 Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Privatlivspolitik
Læs vores persondatapolitik.