Lykkeligt par tager en selfie i Istanbul, manden kysser kvinden på kinden, mens de begge smiler.

Storbyferie i Istanbul – Eventyr og shopping

Mette Vaabengaard
Det er svært ikke at blive forelsket i Istanbul og byens mange kontraster.

Hvad kan du opleve på en storbyferie i Istanbul?

Krydderierne i den kaotiske basar er anrettet i sirlige bunker. Strømlinede skyskrabere knejser over gamle minareter. Faldefærdige træhuse læner sig op ad pompøse sultanpaladser. Daglejere og unge i designertøj fylder gaderne. Istanbul forener det bedste fra Asien, Mellemøsten og Europa i en uforglemmelig smuk, venlig og charmerende storby.

Læs også: Istanbuls største seværdigheder – hvor vesten møder østen

Shopping på gågaden

En travl udendørs café fyldt med mennesker, der sidder ved borde under store træer.

Den mest europæiske del af Istanbul befinder sig lige i hjertet af byen med Bospherus-strædet på den ene side og det Gyldne Horn på den anden. Istiklal Caddesi er omdannet til gågade med McDonalds og stormagasiner, men der er også sjove butikker med vintagetøj, boligindretning og musikinstrumenter at kigge på.

Sidegaderne vrimler med lækre spisesteder, hvor folk sidder ude fra februar til oktober.

Et lille elektrisk tog forbinder strøgets to yderpunkter. Men også i andre dele af byen fungerer den offentlige trafik perfekt, selv om der skal skiftes en del mellem bus, sporvogn, vandbus og tog.

Smuttur til Asien

Bylandskab ved vandet med mange både, historiske bygninger og moskéer i baggrunden under en gul solnedgang.

Istanbul er den eneste by i verden, der ligger på to kontinenter. Så en udflugt til Asien kræver ikke andet end en tur med vandbusserne, der i pendulfart krydser Bospherus-strædet. Undervejs kan man købe varm te i små glas og fodre mågerne med en rest af de brødringe, der er tyrkernes foretrukne fastfood. Med lidt held kan man se delfiner springe rundt i vandet.

Tag også båden til Kadiköy og besøg byens største fødevaremarked hvor almindelige tyrkere klarer deres indkøb af frisk frugt, grøntsager, fisk, tøj og andre dagligdags fornødenheder. Gå en tur rundt i gaderne og nyd de mange butikker samt de karakteristiske gamle huse med udhæng og balkoner.

Orientalske basarer og sultanpladser

To personer kigger på et farvestrålende tæppe, hvor den ene person holder tæppets kant op.

Sælgerne i den store overdækkede basar, Kapali Carsi, kan være anstrengende og pågående, men man skal ikke lade sig skræmme. Basaren er en fascinerende og farverig oplevelse. Det er nemt at fare vild i de 58 gader, der myldrer med mennesker og 4000 forretninger, som sælger guld, smykker, lamper, antikviteter, tæpper, vandpiber, lædervarer og messing med mere.

Neden for basaren er der flere butiksgader, som er så smalle, at varerne må bæres ind. Og helt nede ved den nye moské nær det Gyldne Horn ligger endnu et overdækket marked med velduftende bjerge af krydderier, sæber og tyrkisk slik.

Den orientalske basar ligger i forlængelse af Sultanahmet, hvor de fleste turister holder til, da det er her, man finder Istanbuls store seværdigheder:

Dekorative fliser i blå og guld ornamentik pryder væggen omkring en sort døråbning, og en person står ved et informationsdisplay ved siden af et vindue.Her er sultanpaladset Topkapi, et kæmpe museumskompleks hvor man kan få timer til at gå med at se på bygningerne, udsigten, sultanens bukser, samt Johannes Døberens hånd og profetens skæg.

Hagia Sofia, der både har været domkirke og moské, men i dag er en verdensattraktion på grund af den fantastiske kuppel og de næsten 1000 år gamle mosaikker på væggene.

Besøg også den stemningsfulde underjordiske cisterne, vandreservoiret der også kaldes Det Sunkne Palads.

Midt i det hele ligger den Blå Moske med de seks minareter, hvorfra der fem gange om dagen kaldes til bøn. Sekunder senere følger andre moskéer efter, så råbene genlyder over hele byen, der med sine 13 millioner indbyggere er en af verdens største.

Istanbul er mangfoldig i mere end en forstand.

Find direkte flybilletter t/r til Istanbul

Nedenstående priser er fundet af vores brugere inden for de sidste 48 timer og kan derfor være ændret. Sommetider har brugerne ikke søgt på en bestemt storby inden for 48 timer, og derfor er der ingen tilbud.

København - Istanbul AirportFra 971,-Vælg
Hamborg - Istanbul AirportFra 1.761,-Vælg
Billund - Istanbul AirportFra 2.336,-Vælg
(Klik på tilbuddet for at komme over i Travelmarkets flysøgemaskine)
 
Ingen priser eller forkerte datoer? Find selv dine flybilletter til Istanbul her.

Hvis du er på udkig efter en færdig pakkerejse til Istanbul, kan du ofte være heldig at finde et godt udvalg i Travelmarkets søgemaskine med pakkerejser og charterrejser.
 

Funny facts

En stor moské med flere minareter reflekterer smukt i vandet ved solnedgang, mens en flok fugle flyver på himlen.

Det nuværende museum Hagia Sofia var verdens største kirke i flere hundrede år.

Istanbuls undergrundsbane er den tredje ældste i verden. Kun undergrundsbanerne i London og New York er ældre.

Istanbul har gennem historien haft flere forskellige navne – blandt andet Konstantinopel og Byzans. Vikingerne kaldte Istanbul for Miklagård.

Istanbul er ikke Tyrkiets hovedstad, men byen har været hovedstad i flere store riger, blandt andet romerriget samt det ottomanske og det byzantinske rige. I dag er Ankara Tyrkiets hovedstad.

Artiklen blev bragt i 24rejser 7. april 2011

Fotos:
Topfoto © istockphoto / Todor Tsvetkov
Foto © istockphoto / delihayatFoto (c) istockphoto / Nick_Thompson
Foto (c) istockphoto / RoBeDeRo
Foto (c) istockphoto / Dominik Pabis
Foto (c) istockphoto / Photosensia

 

Relaterede artiklerSkriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Privatlivspolitik
Læs vores persondatapolitik.