En kvinde og en mand nyder kaffe sammen og smiler på en café udendørs, mens de ser ud til at have en afslappet samtale.

“Small Charming Towns” i Spanien – Find din favoritby

Thiamka Margrethe Pedersen
Er du også livsnyder, og har en forkærlighed for Spanien? Så er det ikke sært, for det sydeuropæiske land byder på alt fra historie, kultur, gastronomi, naturoplevelser og storbyer til små hyggelige landsbyer.

Det gode er, at Spanien kun ligger fra knap 3 til 5 timers flyvetur væk, alt efter hvilken del af det skønne land, du vil besøge. Læs videre, og bliv inspireret til en rejse til en eller flere af de små charmerende byer.

Artiklen er sponsoreret af Den Spanske Stats Turistbureau

To kvinder og to drenge går på en solrig, brostensbelagt gade iført sommerhatte og rygsække.

Du kan vælge at læse hele artiklen fra ende til anden, men du kan også hurtigt klikke dig ned til de forskellige emner, du ønsker at læse om:

* Spanien – Noget for enhver smag & temperament
* Små charmerende byer i Spanien
* Vejret/klima i de forskellige dele af Spanien
* Yderligere inspiration om rejser til Spanien

Der er mange gode grunde til at vælge en rejse til Spanien. Udover at nyde det skønne klima, venter her også en spændende kulturarv, æstetiske oplevelser og dejlig mad & vin. Men ikke mindst er det balsam for sjælen at ”trække stikket ud” i det spanske.

Muslinger i skaller serveret i en sort pande med citronskiver og grønne krydderier.

Spanien – Noget for enhver smag & temperament

Det 500.000 km2 store Spanien har det hele, og byder på – intet mindre end – noget for alle. Om du er til bjerge eller dale, skove eller marker, havet eller åer – eller til pulserende storbyer eller små hyggelige, charmerende byer, ja så finder du det i Spanien.

Und dig selv en pause, og læg din travle hverdag bag dig for at opleve glæden ved at være en ”langsom” turist med fokus på at være i nuet.

Det kunne fx være på en smuk vandretur i en nationalpark, – når du går på opdagelse i en grotte, – har en stille stund i en katedral eller et kloster, – nyder stemningen på det lokale marked, – fordyber dig på et museum eller kigger på seværdigheder og attraktioner.

Og når sulten melder sig, kan du glæde dig til at nyde de lækre specialiteter og traditionelle delikatesser med gode lokale vine til.

Små charmerende byer i Spanien

I smukke landdistrikter – tæt på store byer som fx Barcelona, Madrid og Valencia – finder du små, charmerende middelalderlige landsbyer, som emmer af deres romerske og mauriske historie. Her vil du få kendskab til lokale traditioner, der stadig holdes fast i, ligesom du vil kunne opleve diverse festligheder.

En ældre mand og en kvinde kigger opad og smiler udenfor en ældre bygning med detaljeret arkitektur.

Besøg også fiskerbyer og landsbyer, hvor du vil opleve, at tiden synes at have stået stille.

På din rejse til Spanien kan du nyde livet i en eller flere af de små hyggelige og charmerende byer. Læs nedenfor om vores seks forslag ud af rigtigt mange, og bliv inspireret til hvilke byer, du skal vælge:

Cuenca
Cuenca ligger i provinsen af samme navn i regionen Castilla-La Mancha, præcis midt mellem Madrid og Valencia. Byen har omkring 55.000 indbyggere, og kan bryste sig af, at dens gamle bykerne siden 1996 har været på UNESCOs Verdensarvsliste.

Slentr en tur i de brostensbelagte gader, og besøg den populære gotiske katedral, Casas Colgadas. Et godt tidspunkt at aflægge Cuenca et visit er under Festugen for Religiøs Musik, som samler mennesker langvejs fra.

En historisk by strækker sig langs en klippekant med en større kirke eller katedral centralt placeret, omgivet af bjerglandskab og spredte bygninger.

La Alberca
Ligeledes i Madrid området, bare vest for – godt over mod Portugal – finder du La Alberca i Salamanca.

La Alberca var den første landsby i Spanien, der fik status af national historiske arv. En tur rundt i det historiske centrum giver dig en smag på traditionerne i gader og huse, der blev bygget for århundreder siden. Hovedtorvet er stadig centrum for byens sociale liv.

Gå ikke glip af et besøg i La Asuncións sognekirke, der blev opført i det 18. århundrede. Herinde kan du se en granit prædikestol fra det 16. århundrede og et fantastisk gotisk proceskors i forgyldt kobber samt en figur af Cristo del Sudor.

En bygning med træveranda og farverige blomster i altankasser, ved siden af en ældre stenstatue formet som et kors.

Albarracín
Forholdsvis tæt på Cuenca ligger byen Albarracín i Teruel. Nærmere betegnet lidt nord for fugleflugtslinjen mellem Madrid og Valencia. Middelalderbyen ligger smukt i et klippelandskab med en imponerende bymur, fæstning, Andador tårnet, smalle og stejle gader og fine pladser.

Albarracin er flere gange blevet kåret som Spaniens smukkeste landsby af forskellige media. Læs mere om El Pais ranking 2018.

Besøg El Salvador-katedralen, og nyd den fantastiske udsigt over Guadalaviar River fra Plaza Mayor Square. Find også rester fra romertiden fra den 18 km lange akvædukt, der gik til Cella.

En malerisk landsby med stenhuse og røde tegltage, omkranset af bjerge, set om aftenen med lysene tændt.

Olvera
Vil du hellere til Andalusien i Sydspanien, kan du besøge Olvera, som ligger ved bjergene i Cádiz vest for Malaga. Den meget karakteristiske by, hvis hvide huse reflekterer solen, har to bygninger, som især skiller sig ud. Den ene er det gamle arabiske slot, og den anden er den fantastiske Encarnación kirke.

Af andre interessante steder er klostret Caños Santos og Museum of Olvera.

Smukke hvide huse i en spansk landsby med en historisk kirke og en gammel borg på en bakketop i baggrunden under en blå himmel.

Frigiliana
Et andet dejligt sted i Sydspanien er Frigiliana, som ligger i Malaga, lidt nord for Nerja. Beliggende på skråningerne af Sierra Almijara bjergene, får du her en af de mest spektakulære udsigter på Costa del Sol.

Det historiske kvarter bærer præg efter den arabiske periode, og en rundtur her afslører interessante keramiske mosaikker, der fortæller historien om maurerne og de kristne på Frigiliana-klippen. Gaderne er smalle og snoede, og du kan ikke undgå at se slottet fra det 16. århundrede, som i dag er omdannet til et sukkerraffinaderi.

En brolagt trappegade med hvide bygninger på begge sider, hvor en kvinde med hat går op ad trappen, og flere planter pynter langs husvæggene.

Deia
Overvejer du en af De Baleariske Øer, er et forslag at besøge afslappede og fredfyldte Deia på Mallorca. Perlen ligger ved kysten – i den nordvestlige del af øen – lidt syd for Port de Sóller. Deia ligger i overvældende smukke omgivelser på en bjergryg, og byen er helt malerisk. Dette er bl.a. takket være de strenge regler om, at der ikke må bygges for meget-, ikke over tre etager og kun i øens egne materialer og farver.

Nyd den hyggelige stemning i den lille idylliske havn, og holder du af musik, kan du nyde en koncert i kirken Sant Joan Baptista. Besøger du Deia i juli-august, kan du tage del i musikfestivalen Festival de Deià.

Flere stenhuse og bygninger er placeret på en bakke omgivet af frodig vegetation og træer under en klar blå himmel.

Soller
En anden by på Mallorca er Soller, som ligger mellem Deia og Port de Sóller. Soller er ligeledes en malerisk bjergby, og kendt for sine appelsinlunde og gamle oliventræer. Nyd stemningen og charmen i de små smalle gader ligesom andre, der kommer hertil for at gå ture, svømme og bare nyde naturen, freden og stilheden.

Bliver her dog lidt for stille, kan du tage en tur i åben sporvogn ned til havnen. Og har du lyst til en længere tur, kan du køre fra Soller til Palma med et gammeldags- og historisk tog gennem de smukke bjerge. Læs mere om den fantastiske tur her.

Orange sporvogne kører gennem en plads med en gotisk kirke i baggrunden, omringet af træer og mennesker der går rundt eller sidder ved caféer.

Eller hvad med at læse om “Slowtowns” her som er stille og rolige byer, hvor du kan komme helt ned i gear.

Vejret/klima i Spanien

Især det tidlige forår og sene efterår er pragtfuldt i Spanien, men landet egner sig til dit besøg året rundt, især ved kysterne.

Et par går arm i arm langs en strand iført sommerbeklædning.

Du kan opleve forskelligt klima alt efter, hvor i landet du befinder dig. Klimaet i Spanien kan nemlig groft inddeles i tre geografiske- og klimatiske områder:

Vejret i den sydøstlige del af Spanien

Nok mest populær er den sydøstlige kyst med bl.a. Costa del Sol, som – med sit middelhavsklima – er kendt for sine tørre og varme somre, og behagelige temperaturer året rundt.

Vejret i den nordvestlige del af Spanien

Den nordvestlige del af Spanien – også kaldet ”Det grønne Spanien” – har en mere skiftende atlanterhavsklima. Området kendetegnes ved behageligt varme somre og milde vintre, perfekte til vandreture året rundt.

Vejret i det centrale Spanien

Det centrale Spanien har fastlandsklima med store udsving i temperaturerne mellem sommer og vinter. Sommerdagene kan blive meget tørre og varme op til 40 grader, hvorimod de om vinteren er koldere end ved kysten, og kan byde på frost og sne.

Vejret i andre dele af Spanien

Derudover er der mere lokale klimaforhold i fx bjergområder og på De Kanariske Øer. Øerne har subtropisk klima med milde og stabile temperaturer hele året rundt på mellem 15-27 grader.

To personer, en kvinde og en mand, smiler og kigger på hinanden, mens de sidder udenfor ved et dekorativt metalhegn.

Har du også fået lyst til at tage på rejse til Spanien?

Få mere information om Spanien på Spaniens officielle turistråds hjemmeside.

Eliza was here er et rigtigt godt alternativ til det typiske og traditionelle charterselskab. Eliza finder unikke indkvarteringer, og tilbyder pakker, hvor fly, ophold og billeje altid er inkluderet i prisen. Med mange muligheder i Spanien, kan du komme tættere på den lokale kultur og få en ægte autentisk oplevelse med Eliza was here.

Læs mere om Eliza was here, og se alle de skønne rejser til Spanien.

Find alle de billige flybilletter til Spanien
Find ferieboliger i Spanien her
Læs mere: Storbyferie i Madrid.

Fotos:
Topfoto © Getty Images/ Instants
Bybillede – personer bagfra © Getty Images/ Imgorthand
Muslinger © Getty Images/ VictoriaBee
Ældre ægtepar kigger op © Getty Images/ william87
Cuenca © Turespaña
Albarracín © Turespaña
Olvera © Turespaña
Deia © Turespaña
Soller © Turespaña
Par på strand © Getty Images/ Maridav
Par foran jernlåge © Getty Images/ fotostorm


 


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Privatlivspolitik
Læs vores persondatapolitik.