Et par sidder tæt sammen og nyder en betagende solnedgang over havet fra et bjerg.

”Slowtowns” – Kom helt ned i gear på en rejse til Spanien

Thiamka Margrethe Pedersen
Holder du også af Spanien og alt det spanske? Og ikke mindst at have tid og ro til at nyde det i fulde drag? Så er der rig mulighed for at kombinere de to ting i de såkaldte ”Slowtowns” – små byer, hvor tiden synes at gå langsomt.

Det gode er, at Spanien kun ligger fra knap 3 til 5 timers flyvetur væk, alt efter hvilken del af det skønne land, du vil besøge. Læs videre, og bliv inspireret til en rejse til de små hyggelige byer.

Artiklen er sponsoreret af Den Spanske Stats Turistbureau

To personer står under et oliventræ og plukker oliven.

Du kan vælge at læse hele artiklen fra ende til anden, men du kan også hurtigt klikke dig ned til de forskellige emner, du ønsker at læse om:

* Spanien – tid til nærvær & fordybelse
* De såkaldte ”Slowtowns” i Spanien
* Vejret/klima i Spanien
* Yderligere inspiration om rejser til Spanien

Der er mange gode grunde til at vælge en rejse til Spanien. Det skønne klima trækker i os danskere fra Norden, men derudover venter også æstetiske oplevelser, en spændende kulturarv, og delikatesser, lækker mad & god vin. Og ej at forglemme, så er det godt for både krop & sjæl at nyde det spanske i et meget langsomt tempo.

Forskellige tapasretter er anrettet på et træbord, herunder skiver af brød, oliven, oste, pølse og artiskokker.

Spanien – Tid til nærvær & fordybelse

Det kan være sundt for alle at stoppe op en gang imellem og lægge den travle hverdag bag sig. Har du oplevet glæden ved at være en ”langsom” turist med fokus på at nyde livet lige nu og her?

Som en kontrast og et slags modtræk til det fortravlede liv og de pulserende storbyer, blev sammenslutningen ”Slowtowns” dannet. En forening som er åben for byer med mindre end 50.000 indbyggere. Her er fokusområderne byplanlægning, landbrug og turisme, og det prioriteres højt med:

Indbyggernes deltagelse og engagement med forventning om åbenhed og demokrati, gensidig tolerance, respekt for naturen- og ikke mindst for det langsomme tempo, der er nødvendigt for at udveksle ideer, skabe kollektive projekter og til at reflektere.

Indenfor hvert områder arbejdes der efter bestemte retningslinjer:

Byplanlægningen, hvor de historiske centre er forbeholdt fodgængere, der uden trafik og larm kan nyde fredelige gåture.

Landbruget, hvor produkter af høj kvalitet er produceret med respekt for miljøet. Det traditionelle køkken kombineres omhyggeligt med det moderne, og maden er baseret på råvarer fra lokale producenter, fx fisk fra Begur og Lekeitio, grønne bønner fra Mungia, ris fra Pals og vine fra Begues. Derudover kan Balmaseda bryste sig af uovertrufne madfestivaller.

Turismen, hvor turistaktiviteterne fremmes – med ansvar og respekt for bæredygtighed, miljø og naturen. Målet er, at turisterne kan nyde, studere og værdsætte fortidens natur og kultur – såvel som den nuværende. Og dette uden at det har stor indvirkning på miljøet – og i en positiv relation til lokalbefolkningen.

Folk sidder ved borde og nyder aftenen udenfor en oplyst restaurant eller café med et travlt interiør i baggrunden.

De såkaldte ”Slowtowns” i Spanien

På din rejse til Spanien kan du nyde livet i en eller flere af de små hyggelige byer. Læs nedenfor om ti charmerende byer, og bliv inspireret til, hvilken- eller hvilke byer, du skal besøge.

Pals
Pals ligger tæt ved vandet i den nordøstlige del af Spanien i Girona i Katalonien. Mere præcist er det tæt på østkysten nord for Barcelona. Pals har formået at bibeholde sin oprindelige middelalderlige charme med sit historiske centrum, smalle brostensbelagte gader, gotiske kirke og romanske tårn. Et besøg i landsbyen vil derfor være en ganske særlig følelse af at rejse tilbage til middelalderen. I løbet af året afholdes her flere gastronomiske og kulturrelle arrangementer.

Nyd naturen og de smukke omkringliggende rismarker. Blandt andet risen fremhæves i byens prestigefyldte gastronomi.

En stenbelagt gyde med gamle stenhuse, en buet passage og en person, der går væk i det fjerne.

Balmaseda
Balmaseda er smukt beliggende i Vizcaya tæt ved nordkysten og Bilbao. Byens kulturelle- og historiske arv er resultatet af de mange mennesker af forskellig oprindelse, der gennem tiderne har rejst til byen, og på den måde beriget Balmasedas kulturarv. Nyd naturen omkring floden Cadagua, som byen ligger langs.

Bubión
Bubión ligger i Sydspanien i Granada, nærmere betegnet i den sydlige del af Sierra Nevada Nationalpark. Her nordøst for Malaga kan du både se Middelhavet og Afrika ude i hoisonten.

I Bubión venter en unik oplevelse, hvor der værnes om den rige kulturarv, ligesom indbyggernes glæde og stolthed over bl.a. byens arkitektur og beliggenheden i sig selv skinner igennem.

Bubión udviser en stor gæstfrihed, der giver de besøgende følelsen af et tilhørsforhold, hvor de føler sig hjemme.

En landsby med hvide bygninger ligger i en grøn dal omgivet af bjerge, hvor nogle af toppene har pletter af sne.

Begues
Begues er godt beliggende sydvest for Barcelona, lidt længere inde i landet. Byen har gjort særligt meget ud af at lave korte ruter rundt omkring til både lokalbefolkningen og turister, der ønsker at lære Begues at kende. Nogle af ruterne tager dig med til unikke bygninger og specielle steder i byen.

Det naturlige miljø omkring Begues giver de bedste betingelser og muligheder for at nyde stilheden og fx meditere eller andre former for fysiske aktiviteter.

Begur
Begur ligger i Girona, helt ud til vandet nord for Barcelona. Byen er smukt beliggende ved klipperækken, som også kaldes Begur Massif. Vil du besøge charmerende Begur, kan du se frem en by og dets strande, som er blandt de mest fantastiske steder på Costa Brava.

En strand med turkis vand, foran en lille by med hvide bygninger og bjerge dækket af skov i baggrunden.

Lekeitio
Lekeitio er at finde helt ude ved vandet i Vizcaya på nordkysten, øst for Bilbao. Turismen i byen er foreneligt med byens identitet som en attraktiv kyst-enklave med Baskerlandets søfartskultur- og traditioner.

Byens turistinformation tilbyder spændende guidede ture til det historiske centrum, og til flere af de mest populære seværdigheder.

La Orotava
La Orotava ligger på Tenerife tæt ved nordvestlige kyst. Det er en meget idyllisk by, der har en stor naturlig- og kulturel rigdom, og den byder derfor på mange muligheder for aktiviteter indenfor kultur og natur.

Udover dets historiske centrum, kan du nyde museer og kunst, smukke vandreruter med udkigspunkter, spektakulære strande samt traditioner for festivaler.

Velplejede haver med blomster og buske i forgrunden, en stor rød bygning i baggrunden og udsigt til havet under en klar blå himmel.

Mungia
Mungia er beliggende i Vizcaya på Nordkysten – meget tæt på vandet og Bilbao. Byen har forskellige tilbud om indkvartering, der spænder lige fra hoteller, som er inspireret af den traditionelle lokale arkitektur – til indkvartering i landdistrikterne, hvor du kan nyde kontakten med byens landbrugsmiljø og husdyr.

Mungia byder på masser af interessante- og lærerige ture, hvor du bliver ledsaget af en guide, som tilpasser sig de besøgendes sprogbehov. Nyd også gåture på egen hånd i Baskerlandets grønne områder.

Morella
Morella ligger i Castellon – mellem Barcelona og Valencia – godt 50 km fra kysten. Få byer har en kulturarv, der er så rig på historie, arkæologi, natur, kunst, festivaler og køkken som Morella. Fx kan du opleve gamle bymure og det høje spektakulære slot.

Byen og de omkringliggende områder er som sin helt egen verden, hvor tradition og modernitet lever sammen i harmoni.

En gammel borg sidder på toppen af en klippe med en landsby nedenfor, der har huse med hvide mure og tegltage.

Rubielos de Mora
Rubielos de Mora ligger lidt inde i landet i Teruel – mellem Valencia og Barcelona – og Madrid. Med denne placering byder byen på en fantastisk udsigt ud over Teruel Plateauet.

Byens turistinformation tilbyder en række guidede ture til det historiske centrum fx til De middelalderlige porte, Carmelite-klosteret, og ture til de bedste udkigspunkter over platuet. I byen afholdes der også renæssancemarkeder.

Læs mere om det stille og rolige liv i “Slowtowns” her.

To personer går hånd i hånd langs kysten ved solnedgang, med bjerge i baggrunden.

Vejret/klima i Spanien

Især det tidlige forår og sene efterår er pragtfuldt i Spanien, men landet egner sig til dit besøg året rundt, især ved kysterne.

Du kan opleve forskelligt klima alt efter, hvor i landet du befinder dig. Klimaet i Spanien kan nemlig groft inddeles i tre geografiske- og klimatiske områder:

Nok mest populær er den sydøstlige kyst med bl.a. Costa del Sol, som – med sit middelhavsklima – er kendt for sine tørre og varme somre, og behagelige temperaturer året rundt.

Den nordvestlige del – også kaldet ”Det grønne Spanien” – har en mere skiftende atlanterhavsklima. Området kendetegnes ved behageligt varme somre og milde vintre, perfekte til vandreture året rundt.

Det centrale Spanien har fastlandsklima med store udsving i temperaturerne mellem sommer og vinter. Sommerdagene kan blive meget tørre og varme op til 40 grader, hvorimod de om vinteren er koldere end ved kysten, og kan byde på frost og sne.

Derudover er der mere lokale klimaforhold i fx bjergområder og på De Kanariske Øer. Øerne har subtropisk klima med milde og stabile temperaturer hele året rundt på mellem 15-27 grader.

To personer er tæt på hinanden i en omfavnelse udendørs, med et sløret græsareal i baggrunden.

Har du også fået lyst til at tage på rejse til Spanien?

Få mere information om Spanien på Spaniens officielle turistråds hjemmeside.

Eliza was here er et rigtigt godt alternativ til det typiske og traditionelle charterselskab. Eliza finder unikke indkvarteringer, og tilbyder pakker, hvor fly, ophold og billeje altid er inkluderet i prisen. Med mange muligheder i Spanien, kan du komme tættere på den lokale kultur og få en ægte autentisk oplevelse med Eliza was here.

Læs mere om Eliza was here, og se alle de skønne rejser til Spanien.

Find alle de billige flybilletter til Spanien her
Find ferieboliger i Spanien her
Læs mere: Storbyferie i Madrid..

Fotos:
Topfoto © Getty Images/ AJ_Watt
Par ved olientræ © Getty Images/ simonapilolla
Tapas © Getty Images/ merc67
Aftenhygge på restaurant © Getty Images/ AndreaMPhoto
Pals © Turespaña
Bubión © Turespaña
Begur © Turespaña
La Orotava © Turespaña
Morella © Turespaña
Par på strand © Getty Images/ pixdeluxe
Par i profil © Getty Images/ demaerre


 


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Privatlivspolitik
Læs vores persondatapolitik.