Kystlinje med klar blåt hav, palmetræer og bjerge i baggrunden under en blå himmel.

Rejseguide til Spanien

Spanien er et eksotisk land, der har alt at tilbyde rejsende. Her finder man fremragende hvide sandstrande, smukke grønne landskaber og seværdigheder i høj klasse. Spanien er også landet, der er kendt for tyrefægtning, malerkunst og litteratur. Her er alt, hvad man kan ønske sig.

Fakta


  • Espana

  • Madrid (3.000.000)

  • 504.782 km2

  • Spansk, katalansk, galicisk og baskisk

  • Romersk katolsk


  • 39.371.147 (1999)

  • Monarki

  • Spanien er et kæmpeland og har derfor også meget afvekslende landskab. Fra Galiciens (i det nordvestlige hjørne) grønne frodige bakker, over Pyrenæernes bjerglandskab til det tørre, varme Andalucien. Floden Guadalquivir er Spaniens største, og landet har både Atlanten (nordpå og sydpå) og Middelhavet (i øst) at prale med.

Rejseforberedelse

Bedste rejsetid

Spanien kan besøges, hvornår det skal være. Om sommeren lokker de lange kyststrækninger og øerne med de pragtfulde hvide sandstrande, og om vinteren kan man gå ombord i det væld af kulturelle og historiske tilbud, landet kan byde på. I juli og august er det en god idé at holde sig fra et område som Castilla-La Mancha, der ligger midt inde i landet, og hvor temperaturen når godt op over de 40 grader. Madrid er også smeltende varm om sommeren

Rejselitteratur

Køb dine guidebøger her (Reklame)

Pas og visum

Planlægger du en rejse til udlandet, er det vigtig, at dit pas er gyldigt. Du skal være opmærksom på, at det ikke altid er nok, at passet er gyldigt i det tidsrum, du rejser. En del lande kræver, at dit pas skal være gyldigt i månederne efter udrejse af landet.
Inden du rejser, er det også vigtigt, at du undersøger, om der kræves visum til de lande, du ønsker at besøge. Du kan få informationer om dette ved de enkelte landes ambassader eller ved det danske udenrigsministerium.

Ofte er det muligt at få visum ved indrejse i landet, men vil du undgå ventetid og eventuelle problemer, er det en god ide at søge om visum, inden du rejser hjemmefra.

Helbred og vaccinationer

Inden din afrejse bør du altid tjekke om du har de nødvendige og anbefalede vaccinationer for at rejse i landet.
Du kan finde relevant information om både vaccinationer og sundhed generelt i forbindelse med udlandsrejse på Danske Lægers Vaccinations Services webside sikkerrejse.dk. Her kan du også booke tid til vaccination i hele landet.

Toldregler

Når man rejser i udlandet kan det være fristende at købe lidt ekstra spiritus eller parfume med hjem til at forsøde dagligdagen, men må man egentlig det? Toldreglerne ændres fra tid til anden, ligesom der er forskel på, om man har opholdt sig indenfor EU eller udenfor EU. Derfor bør man inden afrejse tjekke toldreglerne, så man ved, hvor meget det er tilladt, man køber med hjem.

Pakkeliste

Står du og skal ud og rejse, er det vigtigt, du overvejer, hvad du vil pakke i kufferten eller rygsækken. Hvad der skal med på turen, afhænger naturligvis af, hvor du skal hen, og hvor længe du skal være væk. Det er altid en god ide at undersøge ting som vejrforhold og eventuelle regler om påklædning i de lande, du gerne vil besøge.
Læs vores artikel, hvor vi giver dig en ultimativ pakkeliste til dine fremtidige ferier og rejser.

Husk inden afrejse

Inden du tager på ferie, er der nogle praktiske ting, som er værd at huske.

Bekræft eventuelle flybilletter

Husk at lukke alle vinduer og lås døren inden afrejse

Træk stikket ud til fjernsyn, computer, kaffemaskine og andre el-installationer.

Få naboer eller venner til at holde øje med hjemmet, fjerne aviser og post samt vande dine blomster

Hvis du er væk i længere tid, så flyt eventuelt din adresse, bed i alle tilfælde familie eller venner om at tjekke din post, betale husleje og regninger.

Lokale forhold

Valuta

Valutaen er Euro.
Du kan altid se den seneste kurs på valuta her.

Netcaféer

Der er et væld af internetcaféer i Spanien. Selv i mindre byer, der har en rimelig tiltrækningskraft på turister, kan man komme ud og surfe. Netcaféerne i Barcelona, Madrid, Valencia og andre store byer har mange computere og er som regel indrettet som caféer og/eller barer, hvor man kan få sig en forfriskning

Nødhjælp

For at tilkalde hjælp i Spanien skal man ringe på følgende nummer:
Ambulance, brandvæsen og politi (091)

Drikkepenge

Det er normalt at give drikkepenge i Spanien. Der er lagt service oveni på restauranter, men alligevel er det almindeligt, at man runder op. På caféer og barer giver man som regel nogle småmønter. Man giver også lidt Euro til stuepiger og taxichaufføren, hvis han har ydet en eller anden form for service.

Tidszone

Når klokken er 12.00 i Danmark, er den 12.00 i Spanien, bortset fra De Kanariske Øer, hvor klokken er 11.00.

Vægt og mål

I Spanien benytter man følgende måleenheder:
Længde: meter
Vægt: kilo
Væske: liter

Fotografering

Man kan tage billeder, nogenlunde som man vil i Spanien. Man bør dog være opmærksom på, at mange spaniere er dybt katolske, og at man på hellige steder bør undersøge om fotografering er tilladt. Man bør også spørge, før man fotograferer enkeltpersoner

Drikkevand

Man kan godt drikke vand fra hanen de fleste steder i Spanien, men det smager ikke særlig godt. Vil man være sikker på at undgå en maveinfektion, bør man købe vand på flasker, der fås i de fleste fødevarebutikker og kiosker

Elektricitet

I Spanien benytter man følgende strømkilde:
220voltAC/50Hz

Opførsel

Spanien er i dag en moderne nation, hvor tidligere tiders strenge religiøse normer står i skyggen af den frisindede civilisation, Spanien er i dag. Man bør dog ikke vade rundt i byerne i badetøj, og man bør være hensynsfuld og bære tækkeligt tøj på religiøse steder.

Åbningstider

Banker har åbent fra 9.00 til 13.30/14.00 (mandag-fredag).
Butikker har åbent fra 9.00/10.00 til 13.00 og fra 16.30 til 19.30 (mandag-lørdag).

Mad og drikke

Maden er enkel, men utrolig velsmagende i Spanien. Spanierne spiser meget kød. Prøv en serano-skinke, som er en tyndtskåret salt skinke. Smag også et stykke chorizo på et nybagt flute. Nationalretten i Spanien er Paella: ris på en pande med hummer, rejer, blæksprutter, muslinger og andet fisk. Man kan også gå på bar og tage sig en tapas (en lille enkel ret, der kan bestå af for eksempel kartofler eller små friturestege fisk) med et glas rioja-rødvin til. Spanierne drikker meget vin og udbuddet er stort. Prøv også en forfriskende sangria.

Forhold for handicappede

Spanierne er ikke gode til at indrette særlige forhold for handicappede. På store turiststeder på for eksempel Mallorca og ved Costa del Sol er der dog mange steder taget hensyn til handicappede. Men vil man rejse på egen hånd, bør man undersøge, hvordan det ser ud, der hvor man gerne vil hen.

Helligdage

Nytårsdag, 1. januar
Helligtrekongersdag, 6. januar
Arbejderdag, 1. maj
Marias Optagelse, 15. august
Nationaldag, 12. oktober
Allehelgensdag, 1. november
Forfatningsdag, 6. december
Den Ubesmittedes Dag, 8. december
Juledag, 25. december

Flytbare helligdage
Langfredag, marts eller april
Påskedag, marts eller april

Overnatning / Hotel

Camping

Der er masser af campingpladser i Spanien af svingende kvalitet og pris. Hvis man gerne vil campere udenfor campingpladserne, skal man indhente tilladelse hos det lokale politi.

Hoteller

Hoteller myldrer det med i Spanien. I de store byer kan man ikke gå mange skridt, før man støder på et hotel, og også mindre byer har et stort udbud. Hoteller findes i alle prisklasser.

Pension

Der er masser af pensioner og gæstehuse i Spanien. Den menige spanier har forlængst opdaget, at der er Euro at tjene på turisterne, og mange lejer derfor værelser ud, ofte kan man også få morgenmad på pensionerne.

Vandrehjem

Der er små 200 vandrerhjem i Spanien i dag, og de fleste er af en god standard, hvor man ofte kan få morgenmad med i købet. For at kunne overnatte skal man have et kort hos The Spanish Youth Hostel Network (REAJ)

Andre overnatningsformer

Man kan også leje hytter eller andre overnatningssteder gennem Det Spanske Turistministerium, hvis man skal overnatte isolerede steder. Det kan udover hytter være et værelse på et slot, et gammelt kloster eller palads. Standarden er som regel høj.

Vil du gerne have privat pool, et godt køkken og separate soveværelser, så var det en mulighed at leje en feriebolig i Spanien frem for et hotel. Spanien tilbyder mange ferieboliger til udlejning direkte fra ejerne, som er dine bedste informationskilder til lokale restauranter, seværdigheder osv.
Lej ferie bolig i Spanien

Lokal transport

Fly

Man kan flyve mellem en lang række store byer som Madrid, Barcelona og Sevilla og store feriesteder som San Sebastián, Mallorca og De Kanariske Øer. Det er ikke billigt at flyve indenrigs.
Book flybilletter her.

Bus

Busnettet er godt udbygget i Spanien både mellem byer og lokalt. Det er billigt at køre i bus, men sjældent så komfortabelt som tog.

Tog

Tognettet dækker stort set hver en krog i Spanien. Man kan køre på forskellige klasser. Turistklasse koster cirka det halve som hurtigtogene. Generelt er det spanske tognet et af de billigste i Europa.

Taxi

Det er nemt at få fat i en taxi i Spanien. Man kan som regel praje en på gaden, og det er en billig måde at komme rundt på. Chaufføren er ofte meget hjælpsom, men forventer drikkepenge til gengæld. Der køres efter taxameter.

Billeje

Man kan leje biler overalt i Spanien. Hos lokale biludlejningsfirmaer er det ofte noget billigere end hos de store, dog ikke ved store turistmagneter som Mallorca og Costa del Sol.

Båd eller færge

Der sejler jævnligt færger fra Spanien til Nordafrika og til de Kanariske- og Baleariske Øer. Der er både bilfærger og hurtigbåde.

Andre transportformer

Barcelona, Valencia, Bilbao og Madrid har alle godt udbyggede metrosystemer. Det er den nemmeste måde at komme rundt på i de store byer

Specielle forhold

Spanien er tyrefægternes land, og kan man tåle at se blod, er muligheden der for at overvære en af de store tyrefægterkonkurrencer i for eksempel Sevilla. Stemningen er helt fantastisk spansk, men man skal ikke være for sart.

Har du fået lyst til at rejse til Spanien?

Her finder du eksempler på rejser, som vores brugere har fundet tidligere.
Fly+hotel
Flybilletter t/r
Priserne er oplyst som pris pr. person
Rejsetilbud