Livlig plads i Athen med mennesker, marked, restauranter og historiske bygninger under en klippeformation i baggrunden.

Athen – en lidt overset storbyperle

Maria Erica Jensen
Athen er en af Europas lidt oversete storbyer, da mange vælger at tage til Berlin, London, Barcelona eller Rom, når de skal på storbyferie – og det gælder både for danskere og for andre europæere. I efteråret 2014 fik jeg muligheden for at tage på en lille uges storbyferie i Athen, og jeg var ikke sen til at købe min flybillet. Her får du mine bedste tips og tilbud på rejser til Athen

Siden jeg var barn, har jeg drømt om at besøge Athen, og jeg ved, at på grund af Athens beliggenhed i det sydøstligste Europa kan man faktisk besøge den græske hovedstad året rundt.

Storbyferie i AthenJeg var der sidst i oktober, og godt nok gik jeg ikke rundt i shorts, men det var utroligt dejligt kun at skulle have en let jakke på over T-shirten i løbet af dagen, og det var skønt at kunne sidde ude om aftenen og hygge med mine medrejsende under åben himmel.

Jeg havde en del forudantagelser om Athen, før jeg tog afsted. Jeg havde jo hørt om de frustrationer, som grækerne havde over deres politikere, og som skabte demonstrationer og optøjer på gaderne.

Men jeg vidste også, at virkeligheden ikke altid er den, der bliver vist i nyhedsudsendelserne på tv. Så længe man går en i en stor bue uden om demonstrationer og gadeuro, så er der ikke nogen problemer ved at rejse til et ellers fredeligt land. Og det var da også et helt andet Athen end det, der blev vist i tv, jeg kom til.

Læs også: Storbyferie i Athen – de bedste tips og tilbud

Mit Athen

Athen viste sig at være en levende, varm og spændende by at være i.
I Athen er der en skøn, tilbagelænet stemning, som virker utroligt imødekommende for byens besøgende. Her dukker der antikke ruiner og statuer op på de mest utrolige steder. Og så er her et undergrundsmiljø, som er med til at tilføje byen farverige øjeblikke med blandt andet streetart og performance art på gaderne.

Der er mange lokale initiativtagere, som er i gang med at forny Athen. Derfor er Athen nu både en sikker by, og en by, som er rar at besøge – initiativtagerne ønsker at gøre Athen til ”a home away from home”, altså et sted, hvor man føler sig hjemme, selvom man kun er der på besøg, og, det synes jeg virkelig, er lykkedes rigtig godt for dem.

Athen er sådan en by, hvor du skal tage til, når du har mulighed for at tage på en forårs- eller efterårsrejse. Vejret er nærmest altid skønt, seværdighederne er i verdensklasse, og det samme er maden. Athenerne er høflige og utroligt venlige mennesker, som hjertens gerne vil dele deres dejlige by med dig.

Gå ture ad de lidt mindre befærdede gader, og find dig en lille, lokal restaurant med udendørsservering, hvor du kan sidde i solen og nyde livet.

Markeder i AthenJeg spiste en musaka eller fyldte grøntsager til frokost, og så snuppede jeg mig en hurtig pita med gyros til aftensmad. Jeg tog pitaen med hen på Monastiraki-pladsen, hvor jeg sad sammen med mine rejsekammerater og grupper med lokale og spiste med udsigten til Akropolis. Så jeg kan godt love dig for, at man synes, at en ferie i Athen simpelthen er toppen.

Og så er Athen en fantastisk by, hvis du ligesom jeg elsker at gå på markeder. I Athen er der flere markeder med mad og kunsthåndværk. Og så er der et stort antikmarked i den allermest centrale del af byen. Her kan du finde alverdens ting og sager fra gamle skrivemaskiner og kameraer til bøger, buster af amerikanske præsidenter, pelshatte, smykker, lamper og musikinstrumenter.

Hvad skal du se i Athen?

Athen har været et tilløbsstykke for besøgende i flere tusind år. Dens storslåede historie og det nytænkende oldtidssamfund, som har skabt rammerne for det samfund, vi har i dag, synes jeg, både er meget tankevækkende og berigende at beskæftige sig med. Og derfor var det for mig en rigtig stor oplevelse at besøge Athens gamle markedsplads, Agoraen, hvor storslående tænkere som Sokrates og hans elev, Aristoteles, har gået rundt.

Der er et hav af smukke oldtidstempler rundt om i Athen, og selvfølgelig er det en oplevelse at se Akropolis med det verdensberømte Parthenon-tempel og med Erechtheion-templet, der blev bygget til ære for gudinden Athena, som er byens beskytter og krigsgudinde samt for havguden Poseidon. Udsigten ud over byen fra Akropolis er ganske enkel betagende.

ting du skal se i AthenPersonligt synes jeg dog, at Athens Hefaistos-tempel ved Agoraen er en større oplevelse. Hefaistos-templet blev bygget til ære for både Hefaistos, oldtidens smedegud, og for gudinden Athena.
Hefaistos-templet ligger indenfor det gamle Agora-område, men da det ligger i området længst væk fra indgangen, er her ikke ret mange turister. Det smukke, gamle tempel er det bedst bevarede oldtidstempel i hele Grækenland.

Af historiske museer er Det Nye Akropolismuseum helt i toppen, men også Nationalmuseet for Arkæologi er værd at besøge. Nationalmuseet for Arkæologi ligger et lille stykke fra centrum, men gå turen derud, og kig på Athen på vejen.

Lige ved siden af Nationalmuseet for Arkæologi ligger Polytechnic, en gammel del af Athens tekniske universitet. Polytechnic har i nyere tid spillet en stor rolle som sted for studenterprotester under Junta-regimet, som ledede Grækenland i perioden 1967-1974. I dag er Polytechnic et utroligt stemningsfyldt sted, hvor der ofte er gang i en eller anden form for fed undergrundskunst. D. 6. marts 2015 vågnede athenerne for eksempel op til et Polytechnic, der helt uventet var blevet fyldt med graffiti på bare én nat.

Storbyferie i AthenFor at opleve noget helt andet end templer og museer tog jeg metroen (Athen har en meget velfungerende metro) ud til Athens havnebydel, Piræus. Fra Piræus kan du sejle til mange øer i det græske øhav, men jeg gik mig i stedet en tur på havnen og nød udsigten over vandet.

Når du stiger af metroen, kommer du ud til en meget turistet del af Piræus, som fungerer som billetteringssted til færgerne og som venteområde, hvorfor her er et hav af restauranter og souvenirbutikker. Hvis du følger havnen væk fra byen kommer du forbi flere kirker, som jeg synes, er et besøg værd.

Jeg synes altid, det er dejligt at opleve lidt andet end blot det allermest centrale af de byer, jeg besøger, for så er det ligesom lettere at mærke den virkelig lokale stemning.

Athen er en rigtig dejlig by at være i, og har du ikke allerede været der, så er det bare med at komme afsted – jeg glæder mig til igen at skulle på Storbyferie i Athen.

Sammenlign priser på rejser til Athen

Find direkte flybilletter til Athen t/r
Nedenstående priser er fundet af vores brugere inden for de sidste 48 timer og kan derfor være ændret. Sommetider har brugerne ikke søgt på en bestemt storby inden for 48 timer, og derfor er der ingen tilbud.

København - AthenFra 1.211,-Vælg
(Klik på tilbuddet for at komme over i Travelmarkets flysøgemaskine)
 
Ingen priser eller forkerte datoer? Find selv dine flybilletter til Athen her.

Pakkerejseforslag til Athen

Candia Hotel
AthenCandia HotelGrækenland (3 nætter)Dobbeltværelse Twin (adskilte senge)
2.325,-Vælg
Selina Athens Theatrou
AthenSelina Athens TheatrouGrækenland (3 nætter)Økonomiværelse
2.345,-Vælg

Og her er gode tilbud på flere pakkerejser til Athen.

Fotos:
Alle fotos: © Maria Erica Jensen

 

Relaterede artiklerSkriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Privatlivspolitik
Læs vores persondatapolitik.