Panorama af en middelhavsby på Malta ved solnedgang, viser gamle bygninger, domkirker og en havn med klart blåt vand.

10 gode grunde til at besøge Malta

Thiamka Margrethe Pedersen
Med 3.000 solskinstimer årligt, mere end 7.000 års historie og lunt, krystalklart havvand er Malta et godt valg til kulturel solskinsferie året rundt. Få ti gode grunde til at besøge de maltesiske øer.

Artiklen er sponsoreret af Visit Malta

Visit Malta

Klik herunder for at komme direkte til:

1. Middelhavsklima med solskin året rundt
2. Krystalklart vand
3. Spændende historie
4. 350 år gammel saltproduktion
5. Kulinariske oplevelser
6. Fredfyldt, lokal charme
7. Et herligt kulturmix
8. Smukke vandreruter
9. Dykning på historiske skibsvrag
10. Middelhavets Hollywood

Malta er en lille øgruppe med store oplevelser. Med 3.000 solskinstimer per år og et lunt, krystalklart hav, er Malta og søsterøerne Gozo og Comino oplagte at besøge året rundt.

Her finder man et miks af kulturelle, gastronomiske og aktive oplevelser, ligesom tusindvis af gæster kommer hertil for at nyde strandene og klipperne om sommeren.

Middelhavsklima med solskin året rundt

Middelhavsklima med solskin året rundt

Maltas beliggenhed tæt på Nordafrika, med ørkenvinde fra Sahara, giver et behageligt klima året rundt. Her er 300 soldage hvert år, milde aftener og varmt havvand.

Besøgende kan nyde godt af sommertemperaturer allerede fra tidligt forår til sent efterår, og selv i januar er udeserveringerne – under normale omstændigheder – velbesøgte.

Maltas krystalklare vand

Krystalklart vand

Uanset hvor man befinder sig på de maltesiske øer, er der sjældent langt til de solopvarmede klipper og det krystalklare hav. Foruden svømmeture er havet også ideelt til sejlads, dykning og fiskeri.

Den Blå Lagune på lillesøsterøen Comino er en oplagt til en dagsudflugt og et paradis til snorkling og windsurfing. Comino er den mindste af de tre øer, og har kun et hotel. Stranden er i øvrigt en af Maltas fineste badestrande.

Maltas spændende historie

Spændende historie

Ridderborge, paladser og stenkonstruktioner. Malta er rig på historie og har gennem tiden været beboet af fønikere, karthagere, romere og arabere.

I hovedstaden Valletta, der er på UNESCO’s verdensarvsliste, er sporene fra korsridderne tydelige. Her kan man gå rundt blandt de sandgule facader i de historiske kvarterer og nyde arkitekturen.

På toppen af byen ligger den frodige have Il Barrakka ta Fuq, hvorfra man har udsigt over de tre middelalderbyer Senglea, Vittoriosa og Cospicua, der med sine høje befæstningsmure er populære udflugtsmål.

Historieinteresserede bør også besøge Mdina, der regnes som en af Europas smukkeste byer. Mdina var Maltas første hovedstad og kaldes også for ”den stille by”. At slentre rundt i de bilfrie gader henleder tankerne på gamle eventyr.

350 år gammel saltproduktion på Gozo

350 år gammel saltproduktion

På Maltas søsterø Gozo kan man opleve et meget fascinerende landskab ved Xwejni Bay på øens nordlige kyst. Her har de lokale nemlig igennem 350 år produceret havsalt i de firkantede såkaldte saltpander, der dækker omkring tre kilometer af kysten.

Fremstillingsmetoden er gennem generationer gået i arv blandt de lokale, og faktisk menes dette område at have nogle af verdens ældste fungerende saltpander. Vil man have en spiselig souvenir med hjem, kan man flere steder på øen købe havsalt fremstillet på denne måde.

Foruden det mest ikoniske sted ved Xwejni Bay findes der lignende saltpander omkring Marsalforn, Qala, Dwejra og Xlendi.

Kulinariske oplevelser på Malta

Kulinariske oplevelser

Malta er også rig på oplevelser for madinteresserede. Havet er rigt på fisk og skaldyr, mens de lokale bønder dyrker frugt og grønt.

Malta har taget det bedste fra Italiens og Nordafrikas køkkener og gjort det til sit eget. Menukortene byder typisk på et bredt udvalg af retter, influeret af de mange nationaliteter, der gennem tiden har boet på øerne.

Øen har fem Michelin-stjerner samt flere hyggelige lokale restauranter og vingårde. Er man vild med fisk, bør man også besøge den traditionelle fiskerlandsby Marsaxlokk, hvor havnen – foruden fiskerestauranter – bugner af de karakteristiske farverige fiskerbåde.

Fredfyldt, lokal charme på Gozo

Fredfyldt, lokal charme

Drømmer man om fred og ro, er Gozo balsam for sjælen. Her føles det på mange måder som om, at tiden står stille, og øen er oplagt at udforske til fods eller på cykel. Samtidig er det dramatiske landskab ideelt til både dykning og klatring.

Her kan man overnatte i et såkaldt ”farmhouse”, de charmerende stenhuse, som findes i forskellige størrelser og prisklasser – fra renoverede traditionelle bygninger til mere moderne huse, både med enkel og luksuriøs indretning. De fleste huse har egen pool, og ligger i grønne og frodige omgivelser.

Maltas herlige kulturmix

Et herligt kulturmix

Med sin 7.000 år lange historie har Malta en rig kulturarv, som afspejles både i landets arkitektur, kunst, musik, teater og mad.

Gennem årene er landet blevet influeret af både Italien og England. Derfor kan man på ferien få en fornemmelse af at være både i London og på Sicilien – kombineret med afrikanske og arabiske indslag.

Smukke vandreruter på Malta, Gozo og Comino

Smukke vandreruter

Uanset om man drømmer om en komplet vandreferie eller en afslappende ferie med mulighed for at være aktiv enkelte dage, er Malta og Gozo et godt valg. Forår og efterår er klimaet perfekt til fysisk aktivitet, og øerne har vandrestier og -ruter til alle niveauer og aldre – langs havet, over bakker og gennem landsbyer.

Der er ruter forbi og igennem byer som Mellie Da, Dingli, Għar Lapsi, Fawwara, Wardija. På sydkysten er der også vandreruter gennem fiskerlandsbyerne og Delimara Point.

På Gozo ligger mange ruter langs kysten – bl.a. omkring Ta ‘Dgiebi nær San Lawrenz, Gordon fyr ved Ghasri, Honoq ir-Rummien ved Qala og San Blas Valley ved Nadur.

Den lille ø Comino, der ligger mellem Malta og Gozo, er kun 3,5 kvadratkilometer og derfor også oplagt at udforske til fods.

Dykning på historiske skibsvrag

Dykning på historiske skibsvrag

Malta er kendt for at være blandt de bedste dykkerdestinationer – og måske Europas bedste.

Nu har Maltas turistråd i samarbejde med Underwater Cultural Heritage Unit (UCHU) skabt en oversigt over de mange historiske skibsvrag, der gemmer sig under havoverfladen ud fra Malta; heriblandt Middelhavets ældste skibsvrag, som er 700 år gammelt, og en række krigsskibe fra 1. Verdenskrig.

Alle stederne er markeret på turistrådets hjemmeside. Man kan dog kun dykke ved vragene ved at lave aftale med et af de dykkercentre, der er certificeret af UCHU og kvalificeret til denne type dyk.

Middelhavets Hollywood

Middelhavets Hollywood

De maltesiske øer er med deres smukke kystlinje, varierede natur og verdensarvs-arkitektur blandt Europas mest populære steder at indspille film og tv. London Times har endda døbt øen ”Middelhavets mini-Hollywood”.

Eksempelvis er dele af første sæson af den ikoniske hit-serie Game of Thrones indspillet på Malta. Blandt indspilningsstederne kan nævnes Mdina, St Dominic’s Convent i Rabat og Mtahleb-klipperne.

Af film, der er indspillet på Malta, kan nævnes Gladiator, Troja, Captain Phillips, Da Vinci Mysteriet, World War Z og Kon Tiki – med kendte skuespillere som Russel Crowe, Brad Pitt og Tom Hanks og instruktører som Steven Spielberg, Ridley Scott og Michael Bay. Og kulisserne til Skipper Skræk-filmen er stadig en populær turistattraktion på Malta.

Jurassic World, der får premiere denne sommer, er blandt de seneste produktioner på øen. Her har man indspillet scener både i Valletta, Vittoriosa, Mellieha og Pembroke.

Find mere inspiration og information på www.visitmalta.com.

Visit Malta

Fotos:
Alle fotos © Visit MaltaKommentarer til indlægget

  1. Det ville være allertiders for mig at komme til Malta sammen med Karen, Malta skulle være et dejligt feriested som man kan glæde sig til, og vi har aldrig været der, derfor er det et specielt ønske hos os, at komme der og nyde det fantastiske landskab, det klar blå vand, kulturen samt hele øens befolkning

  2. Meliahollyday er pragtful

  3. 3000 timers sol

  4. det ser virkelig fantastisk ud.

  5. Vi elsker malta har været der 25 gange

    • Vi elsker Malta har været der 35 gange

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Privatlivspolitik
Læs vores persondatapolitik.