En by ved vandet i solnedgang med belyste bygninger og en kuppel.

Rejseguide til Malta

I Middelhavets midte ligger Malta. Den lille østat med den storslåede historie har alt, hvad turisthjertet begærer: Gode oplevelser, gæstfrihed og en kulturarv der giver smagsprøver på adskillige perioder i verdenshistorien.

Fakta


  • Repubblika ta Malta

  • Valletta (7146)

  • 320 km2

  • Maltesisk og engelsk

  • Katolicisme

  • 381.603 (1999)


  • Republik

  • Den maltesiske øgruppe består af seks øer, der ligger midt i middelhavet 93 kilometer syd for Sicilien og 500 kilometer nord for Libyen. Malta, den største af de seks, er præget af bugter og havne langs kystlinien. Nordvest for Malta ligger øgruppens næststørste ø, Gozo, der er mere bakket og frugtbar end den tørre hovedø.

Rejseforberedelse

Bedste rejsetid

Hvis man rejser til Malta mellem februar og juni undgår man både den meget varme middelhavssommer og regnsæsonen, der ligger mellem oktober og februar. Højsæsonen ligger dog fra juli til september, hvor der er dobbelt så mange turister som indbyggere på Malta.

Rejselitteratur

Køb dine guidebøger her (Reklame)

Pas og visum

Planlægger du en rejse til udlandet, er det vigtig, at dit pas er gyldigt. Du skal være opmærksom på, at det ikke altid er nok, at passet er gyldigt i det tidsrum, du rejser. En del lande kræver, at dit pas skal være gyldigt i månederne efter udrejse af landet.
Inden du rejser, er det også vigtigt, at du undersøger, om der kræves visum til de lande, du ønsker at besøge. Du kan få informationer om dette ved de enkelte landes ambassader eller ved det danske udenrigsministerium.

Ofte er det muligt at få visum ved indrejse i landet, men vil du undgå ventetid og eventuelle problemer, er det en god ide at søge om visum, inden du rejser hjemmefra.

Helbred og vaccinationer

Inden din afrejse bør du altid tjekke om du har de nødvendige og anbefalede vaccinationer for at rejse i landet.
Du kan finde relevant information om både vaccinationer og sundhed generelt i forbindelse med udlandsrejse på Danske Lægers Vaccinations Services webside sikkerrejse.dk. Her kan du også booke tid til vaccination i hele landet.

Toldregler

Når man rejser i udlandet kan det være fristende at købe lidt ekstra spiritus eller parfume med hjem til at forsøde dagligdagen, men må man egentlig det? Toldreglerne ændres fra tid til anden, ligesom der er forskel på, om man har opholdt sig indenfor EU eller udenfor EU. Derfor bør man inden afrejse tjekke toldreglerne, så man ved, hvor meget det er tilladt, man køber med hjem.

Pakkeliste

Står du og skal ud og rejse, er det vigtigt, du overvejer, hvad du vil pakke i kufferten eller rygsækken. Hvad der skal med på turen, afhænger naturligvis af, hvor du skal hen, og hvor længe du skal være væk. Det er altid en god ide at undersøge ting som vejrforhold og eventuelle regler om påklædning i de lande, du gerne vil besøge.
Læs vores artikel, hvor vi giver dig en ultimativ pakkeliste til dine fremtidige ferier og rejser.

Husk inden afrejse

Inden du tager på ferie, er der nogle praktiske ting, som er værd at huske.

Bekræft eventuelle flybilletter

Husk at lukke alle vinduer og lås døren inden afrejse

Træk stikket ud til fjernsyn, computer, kaffemaskine og andre el-installationer.

Få naboer eller venner til at holde øje med hjemmet, fjerne aviser og post samt vande dine blomster

Hvis du er væk i længere tid, så flyt eventuelt din adresse, bed i alle tilfælde familie eller venner om at tjekke din post, betale husleje og regninger.

Lokale forhold

Valuta

Euro
Du kan altid se den seneste kurs på valuta her.

Netcaféer

Der er ikke mange internetcaféer på Malta, men i betragtning af øens størrelse burde det ikke være et problem at finde en af dem. De fleste caféer findes i byerne Valletta, Sliema, St. Julians og Mosta.

Nødhjælp

På Malta skal du ringe følgende numre for at få hjælp:
Politiet (191)
Ambulance (199)
Brandvæsen (196)

Drikkepenge

Restauranter og taxichauffører forventer ti procent i drikkepenge. Derudover er det en god idé at give lidt til stuepiger, piccoloer, dørvogtere og frisører.

Tidszone

Når klokken er 12.00 i Danmark, er den 12.00 på Malta.

Vægt og mål

På Malta benytter man følgende vægt- og måleenheder:
Længde: yard/mile
Vægt: pound/stone
Væske: pint/gallon

Fotografering

Fotografering er forbudt i nogle kirker og indendørs på nogle museer. Desuden bør man spørge om lov, hvis man ønsker at fotografere personer.

Drikkevand

Vandet fra hanerne kan drikkes, men det anbefales at man holder sig til vand på flaske.

Elektricitet

På Malta benytter man følgende strømkilde:
220 V, 50 Hz

Opførsel

Man bør ikke gå i badetøj andre steder end på stranden. Derudover er der flere kirker og seværdigheder, der kræver at arme, ben og skuldre er dækket til, når man besøger stedet.

Åbningstider

Butikker har åbent fra 9.00 til 21.00 (mandag-fredag), i weekenden åbner de samtidigt, men lukker tidligere.
Banker har åbent fra 8.30 til 12.30 (mandag-fredag) og fra 8.30 til 12.00 (lørdag). De fleste af bankerne holder desuden åbent om eftermiddagen en gang om ugen, oftest fredag.
Kontorer har åbent fra 9.00 til 19.00 (mandag-lørdag).

Mad og drikke

På Malta findes der et stort udvalg af restauranter og caféer. Cirka 680 restaurationer sørger for, at man kan få alt lige fra simpel junkfood til fin kulinarisk køkkenkunst. Prøv eksempelvis lokale retter som fenek (kanin i vin) og Brungiel (auberginer med tomat- og kødfyld). Maltesernes eget øl, Farsons, er desuden et glimrende alternativ til de udenlandske øl-mærker, der også fås på Malta.

Forhold for handicappede

Malta er ikke et handicapvenligt land på grund af mange trapper, men flere hoteller er dog begyndt at tænke på kørestolsbrugere. En liste over hoteller, der har gode handicapfaciliteter, kan fås hos:
National Commission for the Handicapped
St. Joseph’s High Road
Santa Venera

Helligdage

Nytårsdag, 1. januar
Paulus’ skibbrud, 10. februar
St. Joseph’s day, 19. marts
Maltas Frihedsdag, 31 marts
Worker’s Day, 1. maj
Feast of St. Peter and St. Paul, 29. juni
Mariæ himmelfartsdag, 15. august
Feast of our Lady of the Victories, 8. september
Uafhængighedsdag, 21. september
Mariæ undfangelse, 8. december
Juledag, 25 december

Flytbare helligdage
Langfredag, april
Mindedag for oprøret i 1919, juni
Republikkens dag, december

Overnatning / Hotel

Camping

Der er ikke nogen officielle campingpladser på Malta i øjeblikket, men regeringen har øremærket flere steder på øen til netop det formål, uden der er sket noget. Det er reelt ikke ulovligt at campere på Malta, men man bør holde sig væk fra strande og andre steder, hvor det er til gene for andre. Det anbefales at man camperer uden for bygrænserne og på øens nordside.

Hoteller

Malta har flere hundrede hoteller i alle prislag og standarder. Det statslige turistkontor har sørget for at standardisere hotellernes kvalitet, så de alle har fået en bedømmelse mellem en og fem stjerner.

Pension

Benytter man sig af Maltas gæstehuse, vil man opleve en meget venlig og varm atmosfære. De fleste af Maltas og Gozos gæstehuse ligger centralt, så det er let adgang til banker, busser, butikker og natteliv.

Vandrehjem

Der er i alt fem glimrende vandrerhjem på Malta, hvoraf det ene er placeret på Gozo.

Andre overnatningsformer

Der findes mange møblerede luksuslejligheder over alt på Malta og Gozo. Adskillige af dem tilbyder havudsigt, tagterrasser og swimmingpools.

Farmhouses
Især hvis man planlægger at opholde sig på Malta i længere tid, kan det anbefales at prøve de såkaldte farmhouses, der tilbyder luksuriøse og afslappede forhold. Flere af dem er endda udstyret med swimmingpool og fuldt udstyret grill-terrasse. Sammenlignet andre destinationer i middelhavet er priserne på de maltesiske farmhouses rimelige.

Lokal transport

Fly

Malta International Airport ligger i Luga blot fem kilometer fra hovedstaden Valletta, men Malta er så lille at flyene ikke flyver indenrigs. Til gengæld er det muligt at blive transporteret fra Malta til Gozo i helikopter, og så får man tilmed en fantastisk sightseeingtur ud af det.

Bus

De bedagede busser er den mest udbredte transportform på Malta. De kører i rutefart over hele øen.

Tog

Der er ingen tog på Malta

Taxi

Det er billigt at køre i taxi på Malta. Der findes hvide og sorte hyrevogne. De hvide hyres på gaden, men chaufførerne bruger sjældent taxameter, så det anbefales at man aftaler en pris, før turen begynder. De sorte vogne må ifølge selskabernes egne regler ikke stoppe midt på gaden, så det anbefales at man tilkalder per telefon i stedet.
Wembley’s 24-timers taxaservice: 332074/345454.

Billeje

Det er relativt billigt at leje bil på Malta. De fleste internationale udlejningsselskaber findes på Malta, men det er også muligt at leje hos lokale selskaber, der cirka er 15 procent billigere.

Båd eller færge

Der er hyppig færgefart mellem Malta og Gozo og andre destinationer i østaten. Derudover kan man få kortere ture med de gondollignende taxibåde i Valletta.

Andre transportformer

Hestevogn
I 1856 opfandt malteserne de såkaldte karrozin’er, der er elegante hestevogne med plads til fire personer ad gangen. I dag bruges vognene hovedsageligt til turister og bryllupper, og de er både en god og sjov måde at opleve Malta på om end lidt dyrere end den øvrige transport på øen.

Specielle forhold

På Malta er det mange steder forbudt at kysse og nusse med kæresten. Det gælder blandt andet på museer og i kirker, hvor man kan risikere at få en reprimande fra opsynsmanden, hvis man piller ved kæresten.
Når man færdes på gaden i Maltas byer skal man holde øje med trafikken. Landet har nemlig ingen promillegrænser.

Har du fået lyst til at rejse til Malta?

Her finder du eksempler på rejser, som vores brugere har fundet tidligere.
Fly+hotel
Flybilletter t/r
Priserne er oplyst som pris pr. person
Rejsetilbud