Telemark

Telemark – er det noget for mig på min skiferie?

Travelmarket
Telemark er en gammel, traditionel skiform. En af de kendte ophavsmænd er nordmanden Sondre Norheim som kom fra regionen Telemark i Norge.

Sondre var også ophavsmanden til parallel sving, det klassiske alpine sving, også kaldet Kristiania-svinget. Han drog til Oslo (tidligere kaldet Kristiania) her demonstrerede han sine skifærdigheder, og man døbte det derfor Telemark og Kristiania sving. Oprindeligt blev Telemark udført med lave læderstøvler og med en binding hvor hælen er løst, lidt i stil med langrend. Sondre brugte en kort træpind som skistav.

I dag bruger man både høje læderstøvler, men også plastikstøvler. Både ski og støvler er i konstant udvikling, og hvert år kommer der nye spændende modeller på markedet. Det er klart, at alpint skiløb og Telemark blevet mere ensartet, men sålænge du løber med hælen fri, er og bliver du en Telemark-skiløber.

Hvad skete der med telemark-skiløbet?

Den klassiske historie går på, at Telemark forsvandt i starten af 1900, og var genopfundet af nogle amerikanske studerende i Crested Butte, Colorado, efter at de havde set billede af en norsk skihopper, som afsluttede sit hop med at lave et telemark-sving.

Den rigtige historie er, at Telemark fuldstændigt forsvandt for offentligheden og aldrig indfandt sig i det alpine skimekka, før Crested Butte. Men folk i Norge blev ved med at bruge teknikken til det, den var opfundet til: nemlig at komme nedad, når ski blev brugt som transportform over bjergene.

Nu er Telemark blevet meget populært eftersom flere føler friheden ved at have hælen fri. I Norge er op mod
50 % på pisterne Telemark skiløbere.

Der findes forskellige typer af telemarkski

Langrend-skien til de lange ture
Denne type har normalt stålkanter, som gør det nemmere at dreje i et iset terræn. Hertil benyttes normalt bløde læderstøvler.

Den klassiske alpine Telemark ski
Da Telemarkskien benyttes til at løbe på alpine pister, har denne ski en maximum brede på 73 mm: Det er muligt med denne smalle ski at udfordre forskellige sneunderlag. Ønsker du derimod ikke at løbe stærkt skulle du vælge den brede type. Til denne smalle ski skal du vælge hårde læder støvler.

Den brede og tykke telemark ski, carving, med en maximumlængde på 80-90 mm, anbefales for pisteskiløb, eller bjergskiløb. Carving skien er god, da den er nemmere at styre i dyb sne og på is. Til denne ski bør du vælge plastik Telemark støvler. Du kan på næsten alle ski destinationer leje Telemark udstyr, hvis du ikke har det i forvejen. Det kan også være sjovt at prøve det i et par dage med instruktør. Alt dette ved dit rejsebureau meget mere om i detaljer.

Fotos:
Topfoto © istockphoto / Buenaventuramariano

 Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Privatlivspolitik
Læs vores persondatapolitik.