Panoramabillede af en kystby med bjerge i baggrunden og klart blåt hav foran.

De 7 bedste seværdigheder på Cypern + 19 ekstra

Forbinder du også “kun” Cypern med skønne strande? Mange tager til Cypern for at slappe af og bade på de bedste strande, men Cypern er meget mere end det. Her er smuk natur, dejlige vandreruter, kongegrave uden konger og adskillige seværdigheder fra oldtiden. Læs om 7 spændende seværdigheder på Cypern.

Kenneth Karl Nielsen

Tag på vandretur i Troodos Bjergene – Med øens højeste punkt

Tag på vandretur i Troodos Bjergene
Tag på eventyr i hjertet af Cypern, og oplev de smukke Troodos Bjerge. Langt væk fra strandene kan du indånde den friske bjergluft og nyde naturens ro.
Bjergkæden Troodos byder på et netværk af stier, der snor sig gennem tætte skove af sortfyr og cedertræer. Stierne leder dig op til øens højeste punkt, Olympus Bjerget, hvor der venter dig et smukt syn. Det er en unik mulighed for at opleve Cypern fra en anden vinkel og samtidig at komme væk fra den stegende varme ved strandene. Når du er i området, kan du overveje at besøge nogle af de 10 gamle kirker, der er på UNESCOs verdensarvsliste. Se beskrivelsen af Kykkos Klostret længere nede i teksten.

Henvender sig til: Dig, der elsker naturen og at vandre.
Pris: Gratis at vandre i området, men guidede ture varierer i pris.
Åbningstider: Tilgængelig hele dagen – men tjek vejret, inden du tager afsted.
Lukkedage: Ingen.
Egnet for gangbesværede: Nej, mange af stierne er udfordrende.
Offentligt transport: Begrænset til nærliggende byer, egen transport anbefales.

Book tur eller aktivitet i Troodos Bjergene

Paphos Kongegravene uden konger – Fra det 4. århundrede f.Kr.

Par besøger Paphos kongegravene
Tag et skridt tilbage i tiden og udforsk Kongegravene, Tombs of the Kings. Det er et enestående arkæologisk sted kun et par kilometer fra feriebyen Paphos.
De imponerende underjordiske gravkamre dateres tilbage til det 4. århundrede f.Kr. De blev skabt til de højtstående embedsmænd og aristokrati, og er et vidnesbyrd om områdets rigdom og arkitektoniske dygtighed i oldtiden.

Henvender sig til: Dig, der elsker kultur og historie.
Pris: Cirka 20 DKK per person.
Åbningstider: 8:30 – 19:30 (om sommeren).
Lukkedage: Tjek lokale helligdage.
Egnet for gangbesværede: Delvist, adgang til nogle områder kan være begrænset.
Offentligt transport: Busser kører regelmæssigt fra Paphos.
Adresse: Tombs of the Kings Ave, Paphos, Cypern.

Book tur til Paphos eller køb billetter til Kongegravene

Avakas Kløften – Cirka 3 kilometer lang

Klippevægge i Avakas-kløften
Denne naturskabte kløft byder på en spændende vandretur gennem dens snævre passager. Gå på eventyr ind i Avakas-Kløften, og oplev de stejle klippevægge, som tårner sig op til 30 meter over dig.Selve kløften er cirka 3 kilometer lang, og på turen gennem den kan du opleve forskellige planter og dyr, mens du følger flodlejet dybere ind i kløften.

Henvender sig til: Dig, der elsker at udforske naturen og at vandre.
Pris: Gratis adgang.
Åbningstider: Tilgængelig hele dagen, bedst i dagslys.
Lukkedage: Ingen, men undgå dårligt vejr.
Egnet for gangbesværede: Nej, terrænet er udfordrende.
Offentligt transport: Begrænset, egen transport anbefales.
Adresse: Avakas Gorge, Akamas-halvøen, Cypern.

Nicosia – Den delte by

Gade med flotte huse i Nicosia
Nicosia er verdens sidste delte hovedstad, og et besøg her må du ikke gå glip af. Siden 1974 har Cypern været delt i den græske- og den tyrkiske del. Det er en interessant oplevelse om livet med kontraster og sameksistens. Vandrer du langs den grønne linje, der deler den cypriotiske del fra den tyrkiske, vil du opleve en by rig på historie, kultur og mangfoldighed.
Udforsk de gamle bydele med deres snoede gader og skjulte pladser, og besøg de mange museer. Mærk også atmosfæren i den levende metropol, der stadig bærer præg af sin komplekse historie.
Når du er i byen, bør du opleve flere ting, bl.a. Den gamle venetianske Mur, Shacolas Tårnet, Det byzantinske Museum og Cyprus Museum (Kypriakó Mouseío).

Henvender sig til: Dig, der elsker historie og kultur.
Pris: Gratis at udforske, entré til museer varierer.
Åbningstider: Afhænger af den enkelte seværdighed.
Lukkedage: Varierer efter seværdighed.
Egnet for gangbesværede: Størstedelen af byen er tilgængelig.
Offentligt transport: Omfattende netværk af busser og taxaer tilgængeligt.
Adresse: Nicosia, Cypern.

Book tur og køb billetter til seværdigheder eller aktiviteter i Nicosia

Kykkos Klostret – Med det hellige ikon af Jomfru Maria

Kykkos klostret
Dybt inde i Troodos Bjergene ligger Kykkos Klostret, som er et af Cyperns mest ærede religiøse steder. Det prægtige kloster er kendt for sin ikonholder, også kaldet en ikonostase, der er belagt med rent guld samt det hellige ikon af Jomfru Maria. Ikonet er malet af evangelisten Lukas, men man har dog ikke mulighed for at se det. Sidste gang ikonet blev taget frem var efter sigende i 1669.

En tur hertil er en rejse ind i åndelighedens hjerte, omgivet af bjergenes storhed og ro. Udforsk de mange mosaikker med motiver fra bibelhistorien, og nyd også det lille museum i klosteret.

Henvender sig til: Dig, der elsker kultur – og er åndeligt søgende.
Pris: Gratis adgang, donationer er velkomne.
Åbningstider: 10:00 – 16:00
Lukkedage: Tjek specifikke religiøse helligdage.
Egnet for gangbesværede: Delvist, der kan være begrænset adgang til visse områder.
Offentligt transport: Begrænset, egen transport anbefales.
Adresse: Kykkos Kloster, Troodos Bjergene, Cypern.

Køb billetter til Kykkos Klostret

Antikkens Kourion – En arkæologisk perle

Det gamle teater og havudsigt i Antikkens Kourion
Oplev fortidens pragt i antikkens Kourion. Det højtliggende klippeområde ligger på Cyperns sydvestlige kyst. Her kan du udforske ruinerne af et storslået romersk amfiteater, offentlige bade, private villaer med fantastiske mosaikker og en tidlig kristen basilika. Kort sagt, en rigtig arkæologisk perle.
Udsigten herfra er betagende med det azurblå hav i baggrunden. Du kan næsten få følelsen af at træde ind i en anden tid, og bl.a. det gør Kourion absolut et besøg værd.

Henvender sig til: Dig, der elsker historie og arkæologi.
Åbningstider: 8:30 – 17:00 (kan variere efter sæson).
Lukkedage: Tjek lokale helligdage.
Egnet for gangbesværede: Delvist, nogle områder kan være svært tilgængelige.
Offentligt transport: Begrænset til nærliggende områder, egen transport anbefales.
Adresse: Kourion, Limassol, Cypern.

Book tur til Kourion

Cape Greco – Med Den Blå Lagune

Klipper og blåt vand ved Cape Greco
Besøg det smukke naturreservat, Cape Greco, og bliv betaget af Den Blå Lagunes krystalklare vand. Dette naturreservat er en perle for dig, der søger væk fra de travle strande – og ud i naturen og dens smukke omgivelser. For rigtigt at opleve Cape Greco bør du se området fra både land- og fra vandsiden.

Havet og vandsiden kan du opleve ved at tage på en arrangeret bådtur eller at leje en båd selv. Her kan du opleve storslåede havhuler og hoppe i det krystalklare vand ved Den Blå Lagune (The Blue Lagoon). Og hvis du er heldig, kan du snorkle med havskildpadder.

Fra landsiden i Cape Grecos naturområde åbner der sig en verden af rå, naturlig skønhed. Tag enten på en vandretur eller kør rundt i området. Uanset vil du opleve imponerende klippeformationer, krystalklart vand og labyrinter af naturstier.

Henvender sig til: Dig, der elsker natur og vand.
Pris: Gratis adgang, udlejning af udstyr varierer.
Åbningstider: Tilgængeligt hele dagen, men den bedste oplevelse er ved roligt vejr.
Lukkedage: Ingen.
Egnet for gangbesværede: Adgang til vandet kan være udfordrende.
Offentligt transport: Busser kører til nærliggende områder, men egen transport anbefales for den bedste oplevelse.
Adresse: Cape Greco, Cypern.

Book tur til Cape Greco / den Blå Lagune

Andre spændende seværdigheder på Cypern

På hele Cypern finder du mange andre seværdigheder udover de nævnte 7. Tjek dem alle ud herunder, for der er masser af muligheder for oplevelser på din næste rejse til øen.

Gazimagusa

Fiskerlandsbyen Ayia Napa
Den gamle fiskerlandsby Ayia Napa er i sig selv et besøg værd. Selvom byen er blevet et stort turistmål, har den bevaret meget af sin originale identitet. Til glæde for både turister og fastboende. Blandt byens seværdigheder er middelalderklostret og kirken fra det 16. århundrede.

Landsbyen Dhernia
I Dhernia finder man tre kirker med den ældste Ayia Marina kirke i spidsen. Den stammer fra det 15. århundrede. Kirken er særlig interessant på grund af dens mange ikoner.

Landsbyen Paralimini
Landsbyen Paralimini er blevet gjort til områdets hovedby af de tyrkiske styrker, der har holdt halvdelen af Cypern besat siden 1974. Hvis man er interesseret i smukke seværdigheder, bør man kigge nærmere på Jomfru Maria kirken, der har rødder tilbage til 1200-tallet.

Larnaca

Ayios Lazaros kirken
En af Larnakas største seværdigheder er Ayios Lazaros kirken bygget over Lazaros grav. Lazaros blev efter sin død vækket til live af Jesus og rejste siden til Cypern, hvor han levede i en årrække til sin endelige død. Kirken indeholder et enestående eksempel på barok træudskæring.

Kition udgravningen
Kition lå i det 13. århundrede før vor tidsregning cirka, hvor Larnaka ligger i dag. Byen er udgravet og besøgende kan blandt andet se resterne af de imponerende vægge lavet af kæmpestore sorte sten. Med til byen hører også et kompleks bestående af fem templer

Larnaka fort
Larnaka fort blev bygget i begyndelsen af det 17. århundrede og har siden blandt andet været brugt som fængsel. I dag er det kulturcenter og arkæologisk museum med fund fra blandt andet Kition.

Limassol

Amathus udgravningerne
Ifølge legenden blev den gravide Ariadne efterladt i Amathus af sin mand Theseus efter dennes kamp mod Minotauren. Udgravningerne er stadig i gang omkring Amathus, der ligger et par minutters kørsel fra centrum af Limassol.

Kolossi slottet
Kolossi slottet et stykke uden for Limassol på vejen mod Paphos er et smukt eksempel på det 13. århundredes militærarkitektur. Sit nuværende udseende har det dog fået under en delvis ombygning i det 15. århundrede. Det har tjent som hovedkvarter for flere korsfarerordner på vej til eller fra Jerusalem.

Middelaldermuseet i Limassol
Efter sigende blev korsfareren Richard Løvehjerte gift med Berengaria af Navarro, hvor museet ligger i dag. Samme sted kronede han hende i øvrigt til Dronning af England. Oprindeligt lå her et Byzantinsk slot, men i det 14. århundrede blev de nuværende bygning opført og i dag huser den et middelaldermuseum.

Nikosia

Det arkæologiske museum
I et land så rigt på fortidsminder som Cypern finder man naturligvis et sublimt arkæologisk museum. Med fund helt tilbage fra år 5800 før vor tidsregning og frem til det 12. århundrede, hvor byzantinerne regerede over øen, er museet et must for enhver turist i hovedstaden.

Murene om den gamle by
Murene omkring den gamle by i Nicosia blev opført af venetianerne og omkranser fuldstændig den del af byen. Den ene af de tre porte indtil byen hedder Famagusta Gate og er i dag indrettet som kulturcenter.

Museet for byzantinsk kunst
Museet for byzantinsk kunst har en meget fin samling kunstværker. Særligt to ikoner fra det 12. og 13. århundrede skiller sig ud. Det samme gør seks Karnakaria mosaikker.

Nicosias gamle bydel
Afstandene er korte i Nicosias gamle by, og man kommer derfor let fra den ene seværdighed til den anden. Vigtigst er de mange gamle kirker og katedraler samt det byzantinske museum. Agois Ioannis katedralen har en række meget flotte vægmalerier med bibelske motiver. Husk også at ligge vejen forbi det charmerende Laiki Yitonia kvarter.

Paphos

Aphrodites bade
50 kilometer nord for Paphos ligger det der i følge legenden er gudinden Aphrodites bade. Området er så smukt, at det naturligt er blevet forbundet med gudinden for kærlighed og skønhed.

Aphrodites tempel
14 kilometer uden for selv Paphos ligger ruinerne af kærligheds- og skønhedsgudinden Aphrodites tempel. Fund på stedet daterer templet til det 12. århundrede før vor tidsregning. På de gamle grækeres tid var templet et af de vigtigste mål for pilgrimsrejser. I dag er det turisterne, der valfarter til templet.

Fortet i Paphos
Både byzantinerne, venetianerne og osmannerne har haft fingre i Paphos gamle fort ved indsejlingen til havnen. Den blev opført af byzantinerne og siden ombygget i det 13. Århundrede, og igen da osmannerne kom forbi.

Klostrene i omegnen af Paphos
Chrysoroyiatissa og Ayios Neophytos klostrene henholdsvis 40 og 9 kilometer fra Paphos er begge værd at lægge veje forbi. Det første blev grundlagt i 1100-tallet, men de nuværende bygninger er ‘kun’ lidt over 300 år gamle. Klostret, der ligger i smukke omgivelser, huser en række værdifulde religiøse effekter. Det andet kloster blev grundlagt af forfatteren Neophytos for cirka 800 år siden. Klostret har en spændende samling ikoner og fresker.

Mosaikkerne
I Dionysos, Theseus og Aions huse i Kato Paphos finder man nogle af de flotteste og mest bemærkelsesværdige mosaikker i den del af Middelhavsområdet. Mosaikgulvene i de tre villaer stammer helt tilbage fra det 3. århundrede efter vor tidsregning og er absolut et must for enhver Cypernturist.

Panayia Chrysopolitissa kirken
Panayia Chrysopolitissa kirken i Paphos blev bygget i det 13. århundrede over ruinerne af en byzantinsk basilika. Kirken er velbevaret og bestemt et besøg værd.

Fotos:
Tag på vandretur i Troodos Bjergene © Oleg_P / iStock / Getty Images Plus via Getty Images
Par besøger Paphos kongegravene © Vesnaandjic / iStock / Getty Images Plus via Getty Images
Klippevægge i Avakas-kløften © Lara_Uhryn / iStock / Getty Images Plus via Getty Images
Gade med flotte huse i Nicosia © heidikh / iStock / Getty Images Plus via Getty Images
Kykkos klostret © Lara_Uhryn / iStock / Getty Images Plus via Getty Images
Det gamle teater og havudsigt i Antikkens Kourion © Lara_Uhryn / iStock / Getty Images Plus via Getty Images
Klipper og blåt vand ved Cape Greco © Oleg_P / iStock / Getty Images Plus via Getty Images

Har du fået lyst til at rejse til Cypern?

Her finder du eksempler på rejser, som vores brugere har fundet tidligere.
Fly+hotel
Flybilletter t/r
Priserne er oplyst som pris pr. person
Book dine seværdigheder her