Panoramabillede af en kystby med bjerge i baggrunden og klart blåt hav foran.

Rejseguide til Cypern

Cypern er et utroligt spændende og seværdigt land. Her finder man spor fra svundne civilisationer side om side med nye bygninger. Yderligere kan landet tilbyde fremragende hvide sandstrande med masser af sol.

Fakta


  • Kibris Cumhuriyeti (tyrkisk) og Kypriakí Dimokratía (græsk)

  • Nicosia (Lefkosia)

  • 9251 km2

  • Græsk, tyrkisk og engelsk

  • Græsk-ortodoks med en muslimsk minoritet.

  • 735.900 (1995)

  • Republik

  • Cypern har det hele. Lige fra de bløde sandstrande, over stenede bakker til træklædte bjerge. Det næsten 2000 meter høje Troodos bjerg midt på øen er et udmærket skiområde om vinteren.

Rejseforberedelse

Bedste rejsetid

Selvom der officielt er regntid mellem oktober og marts, er det ikke noget, man skal lade sig skræmme af. Sølle 50 centimeter falder der i gennemsnit i perioden. Somrene er som somre er flest i Middelhavsområdet. Sol, sol og atter sol.

Rejselitteratur

Køb dine guidebøger her (Reklame)

Pas og visum

Planlægger du en rejse til udlandet, er det vigtig, at dit pas er gyldigt. Du skal være opmærksom på, at det ikke altid er nok, at passet er gyldigt i det tidsrum, du rejser. En del lande kræver, at dit pas skal være gyldigt i månederne efter udrejse af landet.
Inden du rejser, er det også vigtigt, at du undersøger, om der kræves visum til de lande, du ønsker at besøge. Du kan få informationer om dette ved de enkelte landes ambassader eller ved det danske udenrigsministerium.

Ofte er det muligt at få visum ved indrejse i landet, men vil du undgå ventetid og eventuelle problemer, er det en god ide at søge om visum, inden du rejser hjemmefra.

Helbred og vaccinationer

Inden din afrejse bør du altid tjekke om du har de nødvendige og anbefalede vaccinationer for at rejse i landet.
Du kan finde relevant information om både vaccinationer og sundhed generelt i forbindelse med udlandsrejse på Danske Lægers Vaccinations Services webside sikkerrejse.dk. Her kan du også booke tid til vaccination i hele landet.

Toldregler

Når man rejser i udlandet kan det være fristende at købe lidt ekstra spiritus eller parfume med hjem til at forsøde dagligdagen, men må man egentlig det? Toldreglerne ændres fra tid til anden, ligesom der er forskel på, om man har opholdt sig indenfor EU eller udenfor EU. Derfor bør man inden afrejse tjekke toldreglerne, så man ved, hvor meget det er tilladt, man køber med hjem.

Pakkeliste

Står du og skal ud og rejse, er det vigtigt, du overvejer, hvad du vil pakke i kufferten eller rygsækken. Hvad der skal med på turen, afhænger naturligvis af, hvor du skal hen, og hvor længe du skal være væk. Det er altid en god ide at undersøge ting som vejrforhold og eventuelle regler om påklædning i de lande, du gerne vil besøge.
Læs vores artikel, hvor vi giver dig en ultimativ pakkeliste til dine fremtidige ferier og rejser.

Husk inden afrejse

Inden du tager på ferie, er der nogle praktiske ting, som er værd at huske.

Bekræft eventuelle flybilletter

Husk at lukke alle vinduer og lås døren inden afrejse

Træk stikket ud til fjernsyn, computer, kaffemaskine og andre el-installationer.

Få naboer eller venner til at holde øje med hjemmet, fjerne aviser og post samt vande dine blomster

Hvis du er væk i længere tid, så flyt eventuelt din adresse, bed i alle tilfælde familie eller venner om at tjekke din post, betale husleje og regninger.

Lokale forhold

Valuta

Euro

Netcaféer

I de største byer er der i dag flere muligheder for internetadgang.

Nødhjælp

For at tilkalde hjælp på Cypern skal du ringe på følgende nummer:
Politi, brandvæsen eller ambulance (199)

Drikkepenge

De fleste tjenere på restauranterne ligger selv lidt drikkepenge til regningen, men både de og taxichaufførerne forventer alligevel at få lidt ekstra oven i.

Tidszone

Når klokken er 12.00 i Danmark, er den 13.00 på Cypern.

Vægt og mål

På Cypern benytter man følgende måleenheder:
Vægt: kilo
Længde: meter

Fotografering

Cypern er et stort turistmål, så lokalbefolkningen er efterhånden blevet vant til lidt af hvert. Men derfor kan man jo sagtens opføre sig pænt og spørge om lov, inden man tager nærbilleder af folk.

Drikkevand

Vandet kan i princippet drikkes på Cypern. Nogle fraråder det dog, så hvis man vil være på den sikre side, bør man holde sig til flaskevand.

Elektricitet

På Cypern benytter man følgende strømkilde:
240 volts AC, 50Hz

Åbningstider

Banker har åbent fra 8.30 til 12.30 (mandag-fredag), dog også fra 15.15 til 16.45 (mandag)
Butikkernes åbningstider varierer mellem 9.00 og 19.00, dog kortere om søndagen.
Kontorer har åbent fra 8.00 til 17.30 (mandag-fredag), de fleste holder 30 minutters frokost.

Mad og drikke

Med to så gode køkkener som det græske og det tyrkiske repræsenteret bør man aldrig skulle gå ret langt efter et godt måltid mad. Blandt specialiteterne er “Tava”, lam med tomater og løg og “Stifado”, okse eller hare stuvet med vin, løg og krydderier. Dertil kommer naturligvis masser af god vin.

Helligdage

Nytårsdag, 1. januar
Helligtrekongersdag, 6. januar
Græsk uafhængighedsdag, 25. marts
EOKA dag, 1. april
Maj dag, 1. maj
Cyperns uafhængighedsdag, 1. oktober
Ochi dag, 28. oktober
Juledag, 25. december
Anden juledag, 26. december

Overnatning / Hotel

Camping

Det cypriotiske turistråd har snor i campingpladserne, der alle skal godkendes af rådet. Cypern har en del campingpladser, der alle lever op til standarderne og derfor både har minimarked, badefaciliteter med mere.

Hoteller

Der er mange hoteller på Cypern, og de findes i alle prisklasser. Den cypriotiske turistorganisation har alle hotelejere i kort snor, så under alle omstændigheder risikerer man ikke at komme til at betale mere end rimeligt er.

Vandrehjem

Hostelling International har også flyttet sine karakteristiske blå trekantslogoer med tilhørende standarder til Cypern. Øen har en god håndfuld af den slags vandrerhjem, der dog kun er åbne for gæster med internationalt vandrerkort.

Lokal transport

Bus

Med jævnlige intervaller kører der busser mellem byerne på Cypern. Der er mange selskaber om buddet, så spørg på den lokale busstation, hvem der kører hvorhen og hvornår.

Taxi

Der findes tre typer taxier på Cypern. Deletaxier, bytaxier og landtaxier. De førstnævnte kører mellem byerne, når de er fyldte eller cirka hver halve time. Bytaxierne kører efter taxameter og tager sig ekstra betalt for ventetid og bagage. Landtaxierne kører kun fra særlige holdepladser og har ikke noget taxameter. Tariffen udregnes efter et sindrigt system. Spørg derfor om prisen inden du hopper ind.

Billeje

Man skal mindst være 21 år gammel for at leje bil på Cypern. Er man det, kan man leje hos en hel stribe af internationale firmaer eller hos de mindre lokale firmaer. Der findes et utal af tilbud inkluderende det ene eller det andet, ligesom der er et væld af forskellige rabatmuligheder.

Båd eller færge

Man kan sejle fra Lemessos til Grækenland og Israel. Fra Famagusta i den tyrkiske del af øen er der jævnlige forbindelser til flere havne i Tyrkiet. Der er også forbindelse til Libanon.

Specielle forhold

Cypern blev selvstændigt fra Storbritannien i 1960. I 1974 invaderede tyrkiske tropper øen for at beskytte det tyrkiske mindretal på øens nordlige del. Siden har Grækenland og Tyrkiet været på kollisionskurs, og FN har haft udstationeret tropper på øen for at holde parterne adskilt.

Har du fået lyst til at rejse til Cypern?

Her finder du eksempler på rejser, som vores brugere har fundet tidligere.
Fly+hotel
Flybilletter t/r
Priserne er oplyst som pris pr. person
Rejsetilbud