En silhuet af en giraf og en safaribil med solnedgangen i baggrunden

Safari i Sydafrika – inspiration, gode råd og tilbud til dig

Maria Erica Jensen

En safarirejse er en rejse, du aldrig glemmer, og en safari i Sydafrika er i toppen af listen over rejser, som rigtig mange danskere ønsker sig at opleve. Men Sydafrika har også så uendeligt meget mere at byde på.

  • Inspiration og gode råd
  • Tilbud på safari og rundrejser i Sydafrika

Du kan tage på safarirejse i Sydafrika hele året rundt, og sådan en rejse er lige, hvad mange danskere ønsker sig at prøve mindst én gang i livet.

Sydafrika er et fantastisk safariland med sine imponerende parker og naturreservater, hvor flokke af gnuer, zebraer og antiloper blander sig med flodheste og giraffer ved floder og søer. Her er løver og leoparder, elefanter og gazeller, samt flere hundredevis af forskellige fuglearter.

Landskabet er meget varieret, hvorfor det giver gode livsbetingelser for de vilde dyr.

Og udover de enestående muligheder for safari, så har du gode muligheder for at kombinere din rejse med besøg i landets storbyer, tage på badeferie eller svinge golfkøllen på nogle af landets bedste golfbaner. Lyder det ikke bare skønt?

Læs også om safari i Tanzania.
Læs også om safari i Kenya.

The Big Five

Hvad er The Big Five

Løve, leopard, elefant, bøffel og næsehorn – det er disse dyr, der går under betegnelsen ”The Big Five”, når man taler om safari i Afrika.

Det er ikke fordi, at disse dyr er de største, de mest sete eller de mest truede dyrarter, at disse dyr er helt særlige. Det er simpelthen fordi, at det er de dyr, der er de farligste at jage til fods. Og The Big Five er da også et udtryk, som er hentet fra tidligere tiders storvildtjægere, der på grund af disse dyrs farlighed, anså dem for at være de største trofæer at få med hjem.

I dag er der flere selskaber, der garanterer, at hvis du køber din safarirejse hos dem, så kommer du til at opleve alle 5 slags dyr.

Kruger Nationalpark – Kongen af sydafrikansk safari

hvad koster en safari

Kruger Nationalpark er sammen med Masai Mara i Kenya og Serengeti i Tanzania verdensberømt for at tilbyde sine besøgende helt enestående safarioplevelser, og Kruger Nationalpark er naturligvis et must see-område, når du er på safari i Sydafrika.

Kruger Nationalpark er et kæmpestort område, i det nordøstlige Sydafrika. Den er nu en del af det store nationalparkområde the Great Limpopo Transfrontier Park, som mod øst grænser op til Limpopo Nationalpark i Mozambique langs med Limpopo-floden, som vi er mange, der med glæde genkender fra Kiplings fabel om hvordan elefanten fik sin lange snabel. Mod nord følger Kruger Nationalpark rundt med flodens løb, der danner grænsen til Gonarezhou National Park i Zimbabwe.

Der er fine muligheder for at opleve The Big Five i Kruger Nationalpark, men det kan ind imellem være svært at få øje på leoparderne her.

Nationalparken har igennem mere end 100 år gjort et stort bevaringsarbejde for de hvide næsehorn, og nu er parken hjemsted for den største bestand af hvide næsehorn i verden. Derfor er Kruger Nationalpark et glimrende sted at opleve hvide næsehorn i den vilde natur.
Her er også godt med elefanter, flodheste, bøfler og antiloper og giraffer, og her lever mere end 500 fuglearter.

Naturen er meget afvekslende her med savanne og bjerglandskaber, samt mange forskellige træer og buske, så der er gode levevilkår for nationalparkens dyreliv.

Sabi Sands-reservatet – Leopardernes højborg

Safari med børn

Sabi Sands-reservatet ligger lige op ad Kruger Nationalpark, og her er ligeledes rigtig gode muligheder for at komme på en rigtig god safaritur.

Når du er på safari i Sabi Sands, er chancen for at opleve The Big Five rigtig stor, også selvom du måske kun er her et par dage.

Sabi Sands er måske det bedste sted at se leoparder i hele Afrika. Så hvis du gerne vil opleve leopardhanner gå ranke og stolte og afpatruljere deres territorium, så er Sabi Sands et godt sted at tage til.

Desuden er her godt med løver, geparder og hyæner, elefanter, giraffer, gnuer, bøfler og zebraer.
Her er naturligvis også et godt fugleliv, men der har Kruger Nationalpark alligevel lidt mere at byde på.

Ikke mindre en to floder løber igennem Sabi Sands-reservatet, og vandet tiltrækker store flokke af dyr, der kommer hertil for at få slukket tørsten ved flodernes bredder

Phinda-reservatet – Den oversete safariperle

Hvornår skal jeg tage på safari

Phinda ligger ikke langt fra den sydafrikanske kyst til Det Indiske Ocean, og det er lidt af en overset safariperle.

Phinda-reservatet har ligesom sine søsterparker rundt om i Sydafrika rigtig gode safariforhold, og selvom Phinda ikke er så stort et område, så er her mange dyr.

Reservatet er som sagt ikke overrendt, som mange af de største parker i landet ind imellem kan være, så du får en safaritur her, hvor der er god plads og overskud til både store og små besøgende i alle aldre.

Geparderne stortrives i Phinda, så du skal nok få set verdens hurtigste dyr. Herudover vil du med stor sandsynlighed også få set The Big Five på en 2-dages tur, samt giraffer, de smukke antiloper, hvor de såkaldte nyala’er er talstærkt repræsenteret, gazeller og zebraer.

Hvis du skal på en sejlads på Mzinene-floden, har du endog chancen for at se nilkrokodiller. Og så er her utroligt mange fuglearter.

Naturen i Phinda er af meget varierende karakter, og derfor er her så gode livsbetingelser for en lang række dyr, som kræver lidt særlige vilkår for at trives.

Storbybesøg i Cape Town, Pretoria eller Johannesburg

Mange safarirejser inkluderer et besøg i storbyerne Cape Town, Pretoria eller Johannesburg.

Storbyer i SydafrikaCape Town – Byen, der har alt
Stemningen i Cape Town er i den grad præget af byens beliggenhed ud til havet – byen ligger lige der, hvor Atlanterhavet og Det Indiske Ocean mødes.

Her er en dejlig atmosfære, som kan minde dig om den, du finder ved Middelhavet. Her er en rar følelse af tilbagelænethed i det pulserende byliv, hvor du har glimrende muligheder for shopping, cafébesøg, ture til de lokale vingårde, vandreture ved det fantastiske Taffelbjerg, der er byens varetegn, samt gode muligheder for besøg ved dejlige strande.

Ja, der er uendeligt mange muligheder i Cape Town!

Pretoria – En blomstrende by
Pretoria er nu Sydafrikas administrative hovedstad, men tidligere var byen det undertrykkende hjerte i det forhadte apartheids-styre i landet.

Pretoria er hjemby for mange af de ambassader, der ligger i Sydafrika, og på grund af de mange diplomater og forretningsfolk, der nu er bosiddende i byen, har byen udviklet sig i en nytænkende og kosmopolitisk retning de sidste år. Måske er Pretoria ikke ligefrem moderne, som for eksempel Johannesburg er det, men byen er på mange måder på rette vej.

Den skønne by ligger i et smukt, bjergrigt landskab, og et besøg her i oktober-november er en helt særlig oplevelse, for da blomstrer de fine jacarandas, en særlig trætype, som ses mange steder i byen. Herfor kaldes Pretoria også for Jacaranda City.

Her er en skøn stemning i de gamle gader, og du finder mange gode restauranter, caféer og musiksteder rundt om i byen.

Og så er her mange museer og monumenter, som du kan besøge på din tur til Pretoria.

Sightseeing i JohannesburgJohannesburg – Det ”hotte” Sydafrika
Johannesburg er Sydafrikas moderne, bankende hjerte.
Her er der skyskrabere og forretningsfolk side om side med jazzklubber, museer og teatre, foruden alle de lækre restauranter og forretninger, der blander sig med street- og undergrundskultur.

Johannesburg er hot, og du er hjerteligt velkommen til at deltage i alle herlighederne.

På en tur til Johannesburg er der mange, der vælger at besøge det gamle township Soweto, som var, hvor Nelson Mandela voksede op. Og i det hele taget er det en god idé at se de steder, som fortæller om Mandelas virke og liv, for det er steder, der betyder meget for sydafrikanerne og det land, de lever i nu.

Badeferie, jagtrejser, besøg på vingårde eller golfrejser i Sydafrika

Det kan være, at du har lyst til at krydre din safarirejse i Sydafrika med en anden slags oplevelse end den egentlige safari, når du er på rejse i Sydafrika.

Safari med dansk rejselederSafari med badeferie
Måske er en dejlig badeferie, hvor du afslappet kan ligge i det kridhvide strandsand med en skøn bog, efterfulgt af en dukkert i det turkisblå og krystalklare havvand lige noget for dig? I så fald kan du ved mange rejsebureauer finde rejser, hvor nogle dages strand- og badeferie er en del af en safarirejse, eller du kan tilkøbe den som en ekstra oplevelse til din rejse.

Du kan tage på badeferie ved Sydafrikas egne kyster, i Mozambique, på Mauritius, eller du kan for eksempel tage et stop i Dubai på turen hjem.

Jagtrejser i Sydafrika
Hvis du er jæger, så er en jagtrejse i Sydafrika måske lige noget for dig.

Flere danske rejsebureauer tilbyder jagtrejser i landet, og der er mange forskellige typer af jagt at vælge imellem.

Tilsvarende tilbydes der jagtrejser mange steder i Sydafrika, så du har meget at vælge imellem her, og mon ikke du kan finde lige netop den type jagtrejse, der passer bedst til dig?

Vinruten i SydafrikaBesøg på sydafrikanske vingårde
Sydafrika er blevet et godt vinproducerende land, der producerer vin af rigtig høj kvalitet. Og naturligvis er der mange danskere, der gerne vil kombinere deres safari i Sydafrika med besøg på lokale vingårde.

Flere danske rejsebureauer, der arrangerer safarirejser i Sydafrika, tilbyder rejser med dagsture til forskellige gårde, hvor du kan følge produktionen og få smagsprøver af de gode vine.

Desuden kan du også finde bureauer, der har vinrejser i Sydafrika på deres program. Her afsættes der hele dage til at de rejsende kan fordybe sig i den sydafrikanske vinproduktion, udover nogle dage med safari.

Golfrejse i Sydafrika
Hvis du er lidt af en ørn på golfbanen, så vil en safari med indlagt golfrejse være lige noget for dig.

Sydafrika ligger græs til mange flotte golfbaner, og du kan tage et par runder med nogle af de dygtigste golftrænere i verden.

I nogle naturreservater er der etableret golfbaner med lodges, så du kan bo og spille golf midt i den skønne afrikanske natur – og ind imellem kommer der et par giraffer eller en lille flok antiloper forbi, mens du står og spiller. Så bliver det vist ikke meget bedre!

Hvornår er det bedst at tage på safari i Sydafrika?

Du kan tage på safari i Sydafrika året rundt. Men vejret er forskelligt fra årstid til årstid, så det er med, at du finder det tidspunkt, der passer lige netop dig bedst, når du nu skal på safari i Sydafrika.

I Sydafrika er det sådan, at der er én periode med regntid om året, hvilket er anderledes i forhold til lande som Kenya og Tanzania, der begge har to regntider. Dog skifter regntidsperioden i forhold til, hvor i Sydafrika, du er.

I de områder af Sydafrika, hvor der er safari, er der regntid, når det er sommer i landet, og det er der fra cirka fra oktober til april. Tørtiden i denne del af landet ligger om vinteren, og i Sydafrika er det fra cirka maj til september.

Se her vores tips til, hvordan det er at rejse i Sydafrika på forskellige tidspunkter af året, og find derudfra det tidspunkt, som passer dig bedst.

Hvornår er det bedst at rejse til Sydafrika* Bedste tid – maj til september – især september: Maj og september er muligvis de allerbedste tidspunkter for en safari i Sydafrika. Temperaturene er højere, end de er i vintermånederne (juni – august), og der er virkelig gode muligheder for at se det vilde dyreliv i naturen; det er dog godt at tage på safari i Sydafrika i hele perioden fra maj til september.
Det er tørtid, og græsstepperne tørrer ind, så græsset visner og får gule og brune farver. Træer og buske mister deres blade, og det er ikke så let for dyrene at få slukket deres tørst. Derfor bliver flokke af dyr lokket ned til floder og store vandhuller for at finde noget at drikke, og her er det lettere for de besøgende at få de rigtig store naturoplevelser, end når dyrene opholder sig rundt om i landskabet.
De koldeste vintermåneder er juni, juli og august, og derfor kan det blive koldt om natten. Husk derfor en ulden sweater, hvis du skal på natte- eller morgensafari.

* Højsæson – oktober til marts: Det er forår og sommer i Sydafrika på dette tidspunkt af året, og fordi det indimellem regner i perioden, er naturen grøn og frodig. Græsset spirer på ny, træernes blade springer ud, og der er fyldt godt op med vand i vandhullerne på savannen. Mange dyr får unger på dette tidspunkt, og der er nu mange forskellige fuglearter i luften. Der er i det hele taget meget liv på safaristederne i Sydafrika i disse måneder, og det såvel af besøgende som i naturen. Der er som sagt mange safaribesøgende i landet på dette tidspunkt, hvorfor der nogle steder måske kan være lige lovligt fyldt.

* Lavsæson – maj til september: Der er relativt koldt i vejret i juni til august, hvilket kan få mange besøgende til enten at tage på safari i andre dele af Afrika på dette tidspunkt, eller også vil de hellere vente til et andet og mere varmt tidspunkt. Så valget står imellem denne periodes helt igennem fantastiske safari i et nogle gange relativt koldt vejr, og så safari i varm sommersol men dog med lidt mindre udsyn til dyr på et andet tidspunkt af året.

Badeferie i Sydafrika* Bedste vejr – april og maj + september og oktober: Det bedste vejr i Sydafrika finder du, når det er efterår (marts-april) og forår (september og oktober). Solen skinner fra en skyfri himmel, der er behagelige temperaturer, og det regner sjældent.

* Dårligste vejr – juni til august og december til februar: Det blive meget varmt på savannen i december til februar, og luftfugtigheden er høj.

Når det regner, kan det komme i voldsomme tordenbyger, men de varer ofte blot en lille halv time, eller der kan være tale om mere stille heldagsregn, der alligevel ikke varer mange dage af gangen.

Fotos:
Topfoto © istockphoto / JasonPrince
The Big Five © istockphoto / mit4711
Kruger National Park © istockphoto / IPGGutenbergUKLtd
Sabi Sands © istockphoto / Schnuffler
Phinda © istockphoto / searagen
Cape Town © istockphoto / michaeljung
Johannesburg © istockphoto / THEGIFT777
Badeferie © istockphoto / michaeljung
Vingårde © istockphoto / ferrantraite
Kvinde ved strand © istockphoto / OJO_Images
Lodge © istockphoto / FrankvandenBergh

Hvordan køber jeg en safari eller rundrejse til Sydafrika?

Når de fleste danskere skal købe en rejse til Sydafrika, vælger de at købe den hos et dansk rejsebureau, som arrangerer hele rejsen fra Danmark og rundt i Sydafrika.

Når du nærlæser et tilbud, skal du huske at tjekke, om tilbuddet inkluderer fly t/r.

Sydafrika
Sydafrika på Zebra LodgeKøbenhavn - Sydafrika10 dage
Fra12.498,-Vælg
Sydafrika
Luksus Big 5 Safari på Matswani - 5* Lion Lodge København - Sydafrika10 dage
Fra14.990,-Vælg
Sydafrika
Luksus Big 5 Safari på Matswani - 5* Lion Lodge Billund - Sydafrika10 dage
Fra14.990,-Vælg
Sydafrika
Sydafrika - Ranger Camp og SafariKøbenhavn - Sydafrika8 dage
Fra14.998,-Vælg
Sydafrika
Kruger safari - Big 5 og Oliphant RiverKøbenhavn - Sydafrika10 dage
Fra15.495,-Vælg
Sydafrika
Kruger safari og Cape TownKøbenhavn - Sydafrika14 dage
Fra17.495,-Vælg
Sydafrika
Dubai & luksussafari i SydafrikaKøbenhavn - Sydafrika14 dage
Fra17.990,-Vælg
Sydafrika
Albatros' Big Five Camp i KrugerKøbenhavn - Sydafrika10 dage
Fra18.498,-Vælg
Sydafrika
Kruger safari og ZanzibarKøbenhavn - Sydafrika16 dage
Fra20.495,-Vælg
Sydafrika
Sydafrika safariKøbenhavn - Sydafrika8 dage
Fra20.900,-Vælg
Sydafrika
Luksussafari & Cape TownKøbenhavn - Sydafrika15 dage
Fra20.990,-Vælg
Sydafrika
Luksussafari & luksusresortet Sun CityKøbenhavn - Sydafrika14 dage
Fra20.990,-Vælg
Sydafrika
Luksussafari & Cape TownBillund - Sydafrika15 dage
Fra20.990,-Vælg
Sydafrika
Luksussafari & luksusresortet Sun CityBillund - Sydafrika14 dage
Fra20.990,-Vælg
Sydafrika
Malariafri Familie Safari i SydafrikaKøbenhavn - Sydafrika12 dage
Fra22.500,-Vælg
Sydafrika
Safari i Sydafrika & badeferie på MauritiusKøbenhavn - Sydafrika14 dage
Fra22.795,-Vælg
Sydafrika
Luksussafari & Victoria FallsKøbenhavn - Sydafrika13 dage
Fra22.990,-Vælg
Sydafrika
Luksussafari & Victoria FallsBillund - Sydafrika13 dage
Fra22.990,-Vælg
Sydafrika
Luksussafari & MauritiusKøbenhavn - Sydafrika16 dage
Fra24.990,-Vælg
Sydafrika
Luksussafari & MauritiusBillund - Sydafrika16 dage
Fra24.990,-Vælg
Sydafrika
Great Trek Adventure - Det Sydlige Afrika i én rejseKøbenhavn - Sydafrika22 dage
Fra25.100,-Vælg
Sydafrika
Sydafrika Safari og Victoria FallsKøbenhavn - Sydafrika12 dage
Fra25.900,-Vælg
Sydafrika
Kruger safari og Victoria FallsKøbenhavn - Sydafrika13 dage
Fra25.995,-Vælg
Sydafrika
Kruger safari og MauritiusKøbenhavn - Sydafrika16 dage
Fra26.495,-Vælg
Sydafrika
Botswana Adventure - Eventyr SafariKøbenhavn - Sydafrika15 dage
Fra27.800,-Vælg


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Privatlivspolitik
Læs vores persondatapolitik.