Malerisk brostensbelagt gade med farverige bygninger og udendørs caféer ved skumring.

Rejseguide til Polen

Polen har meget at byde på. Her finder man både kunst, kultur, musik og smuk natur i et meget afvekslende landskab. Ud over storbyerne finder man også mange små charmerende byer i Polen, der tilbyder et væld af aktiviteter.

Fakta


  • Polska

  • Warszawa

  • 312.683km2

  • Polsk

  • Katolicisme

  • 38.646.023 (2000)

  • Republik

  • Med 500 kilometer kyst grænser Polen op til Østersøen mod nord, til Rusland, Ukraine, Litauen og Hviderusland mod øst og til Tjekkiet og Slovakiet mod syd. Vest for Polen ligger Tyskland.

Rejseforberedelse

Bedste rejsetid

Turistsæsonen spænder fra maj til september, men topper i juli og august. Hvis man ønsker at undgå for mange turister, bør man rejse i yderkanten af sæsonen. De store byer kan dog også besøges om vinteren.

Rejselitteratur

Køb dine guidebøger her (Reklame)

Pas og visum

Planlægger du en rejse til udlandet, er det vigtig, at dit pas er gyldigt. Du skal være opmærksom på, at det ikke altid er nok, at passet er gyldigt i det tidsrum, du rejser. En del lande kræver, at dit pas skal være gyldigt i månederne efter udrejse af landet.
Inden du rejser, er det også vigtigt, at du undersøger, om der kræves visum til de lande, du ønsker at besøge. Du kan få informationer om dette ved de enkelte landes ambassader eller ved det danske udenrigsministerium.

Ofte er det muligt at få visum ved indrejse i landet, men vil du undgå ventetid og eventuelle problemer, er det en god ide at søge om visum, inden du rejser hjemmefra.

Helbred og vaccinationer

Inden din afrejse bør du altid tjekke om du har de nødvendige og anbefalede vaccinationer for at rejse i landet.
Du kan finde relevant information om både vaccinationer og sundhed generelt i forbindelse med udlandsrejse på Danske Lægers Vaccinations Services webside sikkerrejse.dk. Her kan du også booke tid til vaccination i hele landet.

Toldregler

Når man rejser i udlandet kan det være fristende at købe lidt ekstra spiritus eller parfume med hjem til at forsøde dagligdagen, men må man egentlig det? Toldreglerne ændres fra tid til anden, ligesom der er forskel på, om man har opholdt sig indenfor EU eller udenfor EU. Derfor bør man inden afrejse tjekke toldreglerne, så man ved, hvor meget det er tilladt, man køber med hjem.

Pakkeliste

Står du og skal ud og rejse, er det vigtigt, du overvejer, hvad du vil pakke i kufferten eller rygsækken. Hvad der skal med på turen, afhænger naturligvis af, hvor du skal hen, og hvor længe du skal være væk. Det er altid en god ide at undersøge ting som vejrforhold og eventuelle regler om påklædning i de lande, du gerne vil besøge.
Læs vores artikel, hvor vi giver dig en ultimativ pakkeliste til dine fremtidige ferier og rejser.

Husk inden afrejse

Inden du tager på ferie, er der nogle praktiske ting, som er værd at huske.

Bekræft eventuelle flybilletter

Husk at lukke alle vinduer og lås døren inden afrejse

Træk stikket ud til fjernsyn, computer, kaffemaskine og andre el-installationer.

Få naboer eller venner til at holde øje med hjemmet, fjerne aviser og post samt vande dine blomster

Hvis du er væk i længere tid, så flyt eventuelt din adresse, bed i alle tilfælde familie eller venner om at tjekke din post, betale husleje og regninger.

Lokale forhold

Valuta

1 polsk zloty (Zl) = 100 groszy
Du kan altid se den seneste kurs på valuta her.

Netcaféer

Der er relativt få netcaféer i Polen, og de der findes har ret langsomme forbindelser. Der er internetcaféer i Warszawa, Krakow, Gdansk, Wroclaw, Torun og Zakopane.

Nødhjælp

For at tilkalde hjælp i Polen skal man ringe på følgende numre:
Politi (997)
Brandvæsen (998)
Ambulance (999)

Drikkepenge

De polske restaurationer siger ikke nej til drikkepenge. Her giver man normalt cirka 10 procent, hvilket også gælder for taxachauffører.

Tidszone

Når klokken er 12.00 i Danmark, er den 12.00 i Polen.

Vægt og mål

I Polen benytter man følgende måleenheder:
Længde: meter
Vægt: kilo

Fotografering

I Polen er der opstillet forbudsskilte, hvor man ikke må fotografere. Det gælder blandt andet militære installationer, grænseovergange, broer, banegårde, lufthavne og havne.

Elektricitet

I Polen benytter man følgende strømkilde:
220 volts, 50 Hz AC

Opførsel

Galanteri og gamle dyder lever stadig i Polen, hvor manden gerne holder døren for kvinden samt kysser kvindens hånd farvel ved afsked.

Åbningstider

Fødevarebutikker har åbent fra tidlig morgen til 18, 19 eller 20. De lukker dog omkring klokken 12 lørdag.
Forretninger har åbent fra 10.00 til 18.00. Åbningstiden er dog længst i Warszawa og kortere på landet.
Posthuse har døgnåbent i de større byer.

Mad og drikke

I Polen spiser man dagens største måltid mellem kl.15 og 18. Her indgår ofte kartofler og forskellige former for kød. Desuden spiser mange en let måltid senere om aftenen, der skylles ned med te.

Forhold for handicappede

Kun på de nyeste hoteller og seværdigheder er der lavet elevatorer og lifter til handicappede. Derudover er Polen et dårligt land at være handicappet i.

Helligdage

Nytårsdag, 1. januar
Arbejdernes internationale kampdag, 1. maj
Grundlovsdag, 3. maj
Jomfru Marias himmelfart og sejren over Sovjet i 1920, 15. august
Allehelgensdag, 1. november
Nationaldagen, 11. november
Juledag og 2. Juledag, 25. og 26. december

Flytbare helligdage:
Kristi legemsfest: 10 dage efter pinse
Påskedag og 2. Påskedag

Overnatning / Hotel

Camping

Det er billigt at benytte sig af Polens mange campingpladser. Man skal dog være opmærksom på, at der er stor forskel på kvaliteten. De bedste pladser ligger ved kysterne og de større byer.

Hoteller

Hotellerne i Polen er inddelt i fem kategorier alt efter standard. De dyreste er hotellerne i Orbis-kæden, der er helt på højde med andre vestlige luksushoteller.

Pension

De hyggelige Bed and Breakfasts tilbydes også i Polen. En populær mulighed i samme genre er bondegårdsferie, der samtidig er yderst billig. Alene i den nordøstlige del af Polen er der over 100 bondegårdsferietilbud.

Vandrehjem

Vandrerhjemmene er den billigste overnatningsform i Polen, og de findes stort set over hele landet.

Andre overnatningsformer

Et godt alternativ til hotellerne er de private pensionater, der ligger rundt omkring i landet. Desuden er der mulighed for at bo på slotte og klostre, der flere steder i landet bliver restaureret og indrettet til hoteller.

Lokal transport

Fly

Der er indenrigsruter mellem Warszawa og Gdansk, Krakow, Poznan, Szczecin og Wroclaw. Hovedaktør på de daglige afgange mellem byerne er det polske luftfartsselskab LOT.
Book flybilletter her.

Bus

Bus transport i Polen bliver for det meste drevet af de statslige selskaber PKS og PPKS, men man kan også komme rundt med private busselskaber. Busbiletter koster cirka det samme som togbilletter.

Tog

De polske statsbaner, PKP tilbyder nogle af de billigste togrejser i Europa. Desuden er selve jernbanenettet utroligt finmasket, hvilket betyder, at man kan komme rundt til selv de mindste egne i Polen.

Taxi

Der er installeret taxameter i alle polske taxaer, men man skal sikre sig, at de er slået til, når turen begynder. Ofte bliver turister nemlig afkrævet for mange penge, hvilket kan undgås, hvis man bestiller en taxa fra sit hotel og forhører sig om de normale priser.

Billeje

I alle større byer er der adskillige udlejningsfirmaer, hvor de dyreste er de kendte internationale udlejningskæder. Polens eget bilmærke Polonez er det billigste at leje, og man skal være 21 og have haft kørekort i mindst et år for at få lov.

Båd eller færge

Der er færgeruter mellem havnebyerne Gdansk, Gdynia og Swinoujscie, der ligger ud til Østersøen. Derfra er der også ruter til hele Skandinavien.

Har du fået lyst til at rejse til Polen?

Her finder du eksempler på rejser, som vores brugere har fundet tidligere.
Fly+hotel
Flybilletter t/r
Priserne er oplyst som pris pr. person
Rejsetilbud