To personer holder i hånden og løber gennem vandkanten på stranden ved solnedgang.

Rejseguide til Bulgarien

Med Sortehavskysten som en naturlig turistmagnet ligger Bulgarien med sine lange bjergkæder og den glitrende Donau fast forankret på Balkanhalvøen.
Landet kan foruden sin storslåede natur tilbyde et dejligt klima og en spændende kultur.

Fakta


  • Sofia (1.200.000)

  • 110.994 km2

  • Bulgarsk. Det er værd at bemærke, at det bulgarske alfabet ikke ligner det latinske, og det kan derfor være svært at læse skilte og så videre.

  • Bulgarsk Ortodoks

  • 8.283.200 (1997)

  • Republik

  • Geografisk har Bulgarien meget at tilbyde. Fra sin position på den østlige Balkanhalvø ligger Sortehavet mod øst, mens Donau danner landets naturlige grænse mod Rumænien. Floden er endvidere hovedansvarlig for Donausletten, der er et utroligt frugtbart område, som dækker godt en tredjedel af Bulgariens areal. Bulgarien rummer endvidere flere bjergkæder, som dækker godt en tredjedel af landet.

Rejseforberedelse

Bedste rejsetid

I Bulgarien er somrene varme og tørre, mens vintrene er kolde. Om sommeren ligger gennemsnitstemperaturen på 28 grader, mens den om vinteren falder til -6 grader. Det bedste tidspunkt at besøge Bulgarien er mellem maj og oktober. Gennemsnitsnedbøren ligger på 31 millimeter (februar) og 90 millimeter (juni).

Rejselitteratur

Køb dine guidebøger her (Reklame)

Pas og visum

Planlægger du en rejse til udlandet, er det vigtig, at dit pas er gyldigt. Du skal være opmærksom på, at det ikke altid er nok, at passet er gyldigt i det tidsrum, du rejser. En del lande kræver, at dit pas skal være gyldigt i månederne efter udrejse af landet.
Inden du rejser, er det også vigtigt, at du undersøger, om der kræves visum til de lande, du ønsker at besøge. Du kan få informationer om dette ved de enkelte landes ambassader eller ved det danske udenrigsministerium.

Ofte er det muligt at få visum ved indrejse i landet, men vil du undgå ventetid og eventuelle problemer, er det en god ide at søge om visum, inden du rejser hjemmefra.

Helbred og vaccinationer

Inden din afrejse bør du altid tjekke om du har de nødvendige og anbefalede vaccinationer for at rejse i landet.
Du kan finde relevant information om både vaccinationer og sundhed generelt i forbindelse med udlandsrejse på Danske Lægers Vaccinations Services webside sikkerrejse.dk. Her kan du også booke tid til vaccination i hele landet.

Toldregler

Når man rejser i udlandet kan det være fristende at købe lidt ekstra spiritus eller parfume med hjem til at forsøde dagligdagen, men må man egentlig det? Toldreglerne ændres fra tid til anden, ligesom der er forskel på, om man har opholdt sig indenfor EU eller udenfor EU. Derfor bør man inden afrejse tjekke toldreglerne, så man ved, hvor meget det er tilladt, man køber med hjem.

Pakkeliste

Står du og skal ud og rejse, er det vigtigt, du overvejer, hvad du vil pakke i kufferten eller rygsækken. Hvad der skal med på turen, afhænger naturligvis af, hvor du skal hen, og hvor længe du skal være væk. Det er altid en god ide at undersøge ting som vejrforhold og eventuelle regler om påklædning i de lande, du gerne vil besøge.
Læs vores artikel, hvor vi giver dig en ultimativ pakkeliste til dine fremtidige ferier og rejser.

Husk inden afrejse

Inden du tager på ferie, er der nogle praktiske ting, som er værd at huske.

Bekræft eventuelle flybilletter

Husk at lukke alle vinduer og lås døren inden afrejse

Træk stikket ud til fjernsyn, computer, kaffemaskine og andre el-installationer.

Få naboer eller venner til at holde øje med hjemmet, fjerne aviser og post samt vande dine blomster

Hvis du er væk i længere tid, så flyt eventuelt din adresse, bed i alle tilfælde familie eller venner om at tjekke din post, betale husleje og regninger.

Lokale forhold

Valuta

Lev (Lv)
Du kan altid se den seneste kurs på valuta her.

Nødhjælp

For at tilkalde hjælp i Bulgarien skal du ringe på følgende numre:
Politi (166)
Ambulance (150)
Brandvæsen (160)

Drikkepenge

Drikkepenge er officielt ualmindeligt i Bulgarien, men det vil dog alligevel være en god ide at give fem til ti procent til taxichauffører og i øvrigt generelt runde en smule op, når man er på restaurant.

Tidszone

Når klokken er 12.00 i Danmark, er den 13.00 i Bulgarien.

Vægt og mål

I Bulgarien benytter man følgende måleenheder:
Vægt: kilo
Længde: meter

Fotografering

Fotografering af offentlige bygninger er som i de fleste andre østlande forbudt i Bulgarien. Det tilrådes endvidere at udvise almindelig høflighed og altid spørge før fotografering.

Drikkevand

Det tilrådes kun at drikke vand fra flaske under ophold i Bulgarien og ikke fra hanen.

Elektricitet

I Bulgarien benytter man følgende strømkilde:
220 volt AC, 50Hz

Opførsel

Der er i Bulgarien ikke specielle krav til ens opførsel, men med almindelig høflighed og respekt for lokalbefolkningen kan man nå langt.

Åbningstider

Banker har åbent fra 8.00 til 12.00 og fra 13.00 til 17.00 (mandag-fredag) samt fra 8.00 til 11.00 (lørdag).
Butikkerne har åbent fra 9.00 til 19.30 (mandag-lørdag), mange butikker holder dog lukket mellem 13.00 og 14.00.
Kontorer har åbent fra 8.30 til 17.30 (mandag-fredag).

Mad og drikke

Det bulgarske køkken er rigt på fisk, supper samt fåre- og lammekød. Endvidere producerer Bulgarien en række udmærkede vine samt flere forskellige lokale brændevine.

Helligdage

Nytårsdag, 1. januar
Frihedsdag, 3. marts
Arbejdernes dag, 1. maj
Uddannelsesdag, 24. maj
Jul, 24.-25. december

Overnatning / Hotel

Camping

I Bulgarien er campingpladserne koncentreret omkring de store turistområder. Pladserne er kategoriseret fra I-III, og campingpladserne i den høje ende af skalaen kan tilbyde en rimelig komfort, mens de i den lave ende ikke har meget at tilbyde.

Hoteller

De bulgarske hoteller benytter det europæiske stjernesystem, og flere hoteller er ved at arbejde sig godt op af skalaen. Generelt er kvaliteten dog stadig forholdsvis lav.

Pension

I Bulgarien er gæstehusene koncentreret i områderne omkring kysten. Her er det muligt at leje et værelse i en privat villa til en rimelig penge.

Vandrehjem

Youth hostels findes spredt i Bulgariens 30 største byer.

Lokal transport

Fly

Balkan-Bulgarian Airlines opererer med otte indenrigsruter, og det er kun en smule dyrere end at tage toget rundt i landet.
Book flybilletter her

Tog

Der er over 4200 kilometer banelegeme i Bulgarien, og de fleste af landets større byer er således forbundet. Det er nødvendigt at bestille billet, og det tilrådes at rejse på første klasse.

Taxi

Det vil ikke volde besvær at praje en taxi i langt de fleste bulgarske byer.

Billeje

Det er muligt at leje en bil i en lang række af de større byer i Bulgarien.

Andre transportformer

Der findes i Sofia et godt metronet, der netop i disse år bliver udsat for en gennemgribende udbygning, der vil gøre det muligt at nå det meste af byen med undergrundsbanen.
Der afgår regelmæssigt flodbåde langs den Bulgarske side af Donau, og disse forbinder en lang række byer.

Har du fået lyst til at rejse til Bulgarien?

Her finder du eksempler på rejser, som vores brugere har fundet tidligere.
Fly+hotel
Flybilletter t/r
Priserne er oplyst som pris pr. person
Rejsetilbud