Et barn i en rød jakke og blå jeans står på en stor sten med udstrakte arme og ser ud over et bjerglandskab.

Kør selv-ferie i Skotland – se alle mine favoritseværdigheder

Annika-Myhre
En kør selv-ferie i Skotland er en oplevelse, som alle bør unde sig selv mindst et par gange i livet. At køre igennem vidtstrakte landskaber med fantastiske udsigter til de skotske heder, eventyrlige slotte og borge giver dig en frihedsfølelse, som er uimodståelig.

Læs hele min artikel med tips til din kør selv-ferie i Skotland eller klik direkte ned til de tips, som du har brug for.

Derfor elsker jeg Skotland

En landevej strækker sig lige ud mod fjerne bjerge under en overskyet himmel, omgivet af gyldne marker.

Jeg er min storesøster evig taknemmelig for, at hun blev forelsket i en skotte og flyttede til hans hjemland. Det gav mig anledning til at tage derover på besøg og efterfølgende vende tilbage gang på gang.

Og således har jeg besøgt Skotland 6–7 gange, og nu er landet blevet et af mine yndlingsdestinationer.

Udsigterne, slottene, følelsen af eventyr og ikke mindst de venlige skotter er nogle af grundende til, at jeg stadig længes tilbage – og faktisk altid overvejer at flytte dertil.

Her er nogle af mine bedste rejsetips til dig, der skal på kør selv-ferie i Skotland.

Den ultimative kør selv-ferie i Skotland

Skotland er som skabt til, at du skal tage på roadtrip i landet. På vores seneste rejse lejede vi en bil og kørte igennem den storslåede nationalpark Loch Lomond & The Trossachs National Park.

Herefter kørte vi videre mod snedækkede bjergtoppe i området ved Skotlands højeste bjerg, Ben Nevis.

En malerisk havn med farverige bygninger langs kajen, små både på vandet og en frodig grøn bakkeskråning i baggrunden med en kirke og nogle træer.I løbet af bilturen kom vi forbi brusende vandfald og nyklippede får på øen Isle of Skye. Vi så vestkystens dramatiske kyststrækninger, smukke sandstrande ved universitetsbyen St. Andrews på Skotlands østkyst. Og vi så utallige lochs (søer) og ældgamle kirker i billedskønne landsbyer.

Desuden oplevede vi en stor dosis borge og slotte, som virkelig satte fantasien i gang, såvel hos store som hos små.

Ligesom i Danmark er der ikke langt imellem steder og seværdigheder i Skotland. Men på den anden side, så kører bilisterne i modsatte side af vejen i forhold til, hvad vi er vant til herhjemme. Foruden det, så er mange af vejene små og med mange sving.

Med andre ord, så tager det tid at komme frem til dit mål – men fordi farten ikke er så høj, så har du mulighed for rigtig at kunne nyde de smukke landskaber og de hyggelige byer, du kører igennem.

Favoritseværdigheder til din kør selv-ferie i Skotland

En kystlinje med klipper og bølger foran en række bygninger på en bakke under en blå himmel med lidt sollys.

Edinburgh er en by, som er rigtig god til sightseeing-ture. Det er bestemt en by, som er et besøg værd, når du skal på en kør selv-ferie i Skotland.

Den skotske hovedstad er bygget på intet mindre end syv bakker, så gåture her giver god motion i benene. Og sammen med byens pulserende liv og det smukke slot, Edinburgh Castle, er byen lidt af en perle.

Edinburgh da også en højtplaceret destination på danskernes ønskeliste over gode steder til korte ferier. Så hvis du skal på en romantisk weekendtur med din elskede, eller på en sjov hyggetur med veninder eller venner, så er Edinburgh et godt bud.

Læs også: Storbyferie i Edinburgh – de bedste rejsetips

Find dine flybilletter til Edinburgh i Travelmarkets flysøgemaskine her.

Min egen favoritby i Skotland er St Andrews. Uanset årstiden, så er universitetsbyen et skønt sted at tage hen, selvom den er noget mindre end Edinburgh.

Denne kystperle er berømt for at være golf-sportens hjemsted. Og så har byen en enestående strandpromenade.

Et oplyst slot beliggende ved vandet under en aftenhimmel med grene i forgrunden.

Seværdigheder: Mine favoritter i Skotland

  • Dunottar Castle: Dette helt særlige slot ligger i nærheden af byen Stonehaven lidt syd for storbyen Aberdeen på den skotske østkyst.
   Slotsruinerne troner på toppen af en stor klippe, som går ud i Nordsøen. Sørg for at komme til Dunottar Castle sidst på dagen, så du kan opleve solnedgangen ved slottet. Det er noget af det mest storslåede, jeg nogensinde har set!
  • Eilean Donan Castle: På en lille ø ved indløbet af fjorden Loch Duich, i nærheden af øen Isle of Skye på den skotske vestkyst, ligger drømmeslottet Eilean Donan Castle. Slottet og den omgivende natur er et helt betagende syn, som du aldrig vil glemme.
  • Ben Nevis: Hele udsigten fra vejen op mod Skotlands højeste bjerg er som taget fra en filmscene fra filmen Braveheart. Det er dramatisk og bevægende på én og samme tid.
  • Isle of Skye: Når du er på kør selv-ferie i Skotland, vil du opdage, at der er utallige øer, som er et besøg værd – den ene er smukkere end den anden. Jeg blev selv bjergtaget af den lille ø Isle of Skye og dens naturlige charme på den skotske vestkyst.

Mine bedste oplevelser i Skotland

To personer står på en bakketop ved solnedgang, den ene person rækker armen ud mod den anden person med en hund imellem dem, omgivet af et hegn.Slotte og borge: Jeg kan aldrig få nok af Skotlands slotte og borge, der ligger spredt ud over landet som lysende på nattehimlen. Jeg har en drøm at overnatte på et af dem, men indtil videre nøjes jeg med at tage på slotssafari rundt om i landet.

Havet: Hvor jeg end befinder mig i verden, så lokker havet mig mere end noget andet.
I Skotland er det Nordsøen, der får mit hjerte til at slå nogle ekstra slag. Dramatisk og hvirvlende. Mange af mine bedste minder fra vores kør selv-ferier indeholder saltvandsstænk!

Udsigterne: Skotlands natur efterlader ingen besøgende uberørt. Du må ikke snyde dig selv for gåture i den indtagende natur, når du er på en kør selv-ferie i Skotland. Et af de udsigtspunkter, som er en af mine personlig favoritter, er ved bjergpasset Cairn O’ Mounth. Det ligger i et utroligt naturskønt område på vejen mellem storbyerne Dundee og Aberdeen i det østlige Skotland. Bilturen hertil går ad snoede småveje, og bjergpassets højeste punkt ligger næsten 500 meter over havet – på en solrig dag kan du skimte Nordsøen herfra.

Nationalparkerne: Skotland byder også på nationalparker, hvor du vil se de smukkeste udsigter. Snyd ikke dig selv for et besøg i nationalparken CairnGorm, som du finder i det centrale Skotland. Besøg også den dejlige Loch Lomond & The Trossachs National Park.

De bedste oplevelser for børn, når I er på familieferie i Skotland

En person bærer et barn på armen, mens de står på en kirkegård omgivet af gamle gravsten og ruiner.Vores børn har altid været interesserede i eventyrlige riddere, modige prinsesser og noble prinser, hvilket gør et besøg på slotte ekstra spændende.

Et stop ved den legendariske sø Loch Ness er naturligvis en spændende oplevelse – for tænk, hvis I kommer til at se Loch Ness-uhyret!

Vores mellemste datter er helt overbevist om, at ”Nessie” svømmer rundt i søens mørke vand. Og med tanke på alle beretningerne fra øjenvidner, så er min datter ikke den eneste, der tror det …

I øvrigt er børn vældigt glade for at besøge nationalparken CairnGorm, som er kendt for sit udvalg af spændende friluftsaktiviteter.

Vi havde sigtekornet indstillet på stedets svævebane. Men da det blæste for meget den dag, prøvede vi i stedet for kræfter med klatreparken. Dét var en stor succes!

Tips til, hvordan du booker en billig rejse til Skotland

Her kan du se prisniveauet på billige flybilletter til Skotland.

Billige flybilletter til Edinburgh t/r

(Klik på tilbuddet, og sammenligh priser i Travelmarkets flysøgemaskine)

København - EdinburghFra 255,-Vælg
Billund - EdinburghFra 276,-Vælg
Hamborg - EdinburghFra 2.339,-Vælg

Billige flybilletter til Glasgow t/r

(Klik på tilbuddet, og sammenligh priser i Travelmarkets flysøgemaskine)

Find selv dine flybilletter til Edinburgh og Glasgow i Travelmarkets flysøgemaskine her.

Du kan også vælge at rejse til Glasgow på udrejsen og flyve hjem fra Edinburgh. Det er jo oplagt, når du vil på en kør selv-ferie. Klik her, og vælg rejsetypen “Flere rejsemål” under søgefelterne. På den måde kan du lave en rejserute, hvor du rejser ud og hjem fra forskellige lufthavne og måske endda laver stop undervejs.

Billige hoteller, lejligheder, feriehuse, værelser og Bed & Breakfast i Skotland

I Travelmarkets søgemaskiner kan du sammenligne priser på hoteller og andre overnatningsformer fx værelser og Bed & Breakfast, som er oplagte valg på en kør-selv ferie i Skotland.

Klik her, og start din søgning på hoteller, eller sammenlign priser på andre ferieboliger.

Fotos:
Fotos(c) Annika Myhre
Isle of Skye (c) Getty Images / zhuzhuKommentarer til indlægget

 1. Hej. Vi er en familie med 2 voksne og 2 børn på 13 og 10 år. Vi overvejer at tage på kør selv ferie til Skotland i en uge. Vil gerne opleve det originale og uspolerede Skotland. Kan du foreslå en rute vi skal tage og med hvilke seværdigheder? Mvh Tine. PS. Der må ikke være for mange timers bilkørsel pr dag ?

  • Hej Tine,

   Jeg kan desværre ikke hjælpe dig med en rute. Men hvis du er på Facebook, vil jeg foreslå dig, at du tilmelder dig gruppen “Spørg en rejseblogger”. Her har jeg selv fået mange gode tips, når jeg har skullet på ferie 🙂

   Rigtig god rejse til Skotland! Det er et fantastisk land til en kør selv-ferie. Jeg har selv rejst rundt med telt for mange år siden og kan varmt anbefale, at I besøger Isle of Skye, hvor vi boede på et lille hyggeligt bed and breakfast! Alene færgeturen er helt uforglemmelig!!! De bedste hilsner fra Birgitte, Travelmarket

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Privatlivspolitik
Læs vores persondatapolitik.