Et glas whisky med isterninger står på en stenmur med en sløret landskabsudsigt i baggrunden.

Rejser til Skotland – et besøg i whiskyens fædreland

Travelmarket
Skotland er ikke et stort land, men alligevel et land, der byder på store oplevelser. Ferie i Skotland giver mulighed for store naturoplevelser i ensomme landskaber, hvor kongeørne og andre rovfugle svæver over bjerge og dale. Landet ligger så langt mod nord, som du kan komme i Storbritannien, som Skotland stadig er en del af. Det er her, du finder de mest øde naturområder i hele Europa. Skotland er et skatkammer af naturoplevelser, et vildt dyreliv, skøn mad, en særegen historie og ikke mindst god whisky. Når du rejser til Skotland, er det et besøg i whiskyens fædreland.

Skotlands historie

Skotland har en lang og broget historie, der tydeligt ses overalt i landet. Slotte, borge og stensætninger over hele landet fortæller deres tydelige sprog.

Så tidligt som i det 1. århundrede e.Kr. invaderede romerne Skotland fra provinsen Britannia, der gik op til den skotske grænse. Romerne kunne imidlertid ikke få bugt med de genstridige skotter, og valgte derfor at bygge den imponerende Hadrians Mur, der stadig står på grænsen mellem England og Skotland.

I 1707 indgik Skotland i en union med England, og kongeriget Storbritannien oprettedes.

En vis forståelse og indsigt i skotsk historie gør ferien i Skotland meget mere interessant, og du forstår pludselig, hvorfor du finder så mange borge og store herresæder. Mange af disse er åbne for turister, og de giver et godt indblik i en spændende fortid.

Edinburgh

Edinburgh er en kosmopolitisk perle og hovedstaden i Skotland. Området nord for slottet er af nyere dato. Den Gamle By med sine snoede stræder og tætpakkede huse er bestemt et besøg værd. Det er som at komme tilbage til middelalderen.

Slottet Edinburgh Castle er kendt verden over som residens for den kongelige familie og for sine storslåede tattoos.

I Edinburgh ligger den nye skotske parlamentsbygning, og byen har en række betydningsfulde museer, herunder National Gallery of Scotland og Scottish National Gallery of Modern Art.

Glasgow

Ved den mægtige flod Clyde ligger Skotlands største by Glasgow. Den tidligere lidt rå industriby har fået en ansigtsløftning, og var i 1990 europæisk kulturby.

Glasgow har et rigt kulturliv og nogle af Storbritanniens fineste museer. På din ferie i Skotland bør et besøg i Glasgow være med, for her finder du også levende musiksteder, gode spisesteder, skønne teatre, koncertsale og et operahus.

Den gamle skibsværftsby er kommet ud på den anden side som en svane.

Naturen i Skotland

Den skotske højlands-region dækker de nordlige to tredjedele af landet. Spektakulære landskaber i de fjerntliggende egne præger denne del af Skotland. Rejser til Skotland kan derfor byde på helt store naturoplevelser.

Du finder her tørvemoser og uberørte områder, der er så øde, at du ikke tror, du er i Vesteuropa. Det skotske højland er en blanding af bjerge, søer, dale og floder samt den forrevne kystlinje. Den eneste større by tæt på er Inverness.

Syd for Inverness ligger der landsbyer langs med floden Spey. Monadhliath bjergene ligger mellem Strathspey og Loch Ness, som er den største og mest berømte af de skotske søer og hjemsted for uhyret af samme navn.

Det øvrige Skotland er ikke så vildt som The Highlands, men hele Skotland er alligevel en stor naturoplevelse.

Whisky og andre gode sager

En ferie i Skotland ville ikke føles helt rigtig, hvis du ikke havde snuset bare en lille smule til den drik, der altid associeres med landet – nemlig whiskyen.

Skotlands nationaldrik bør da også indtages direkte ved kilden på en – eller flere – af de mange destillerier, der har åbnet deres døre for de mange turister. De kommer hertil fra hele verden med dette ene formål for øje.
Siden det 15. århundrede, og sandsynligvis meget før, har skotterne destilleret whisky. Bevisligt kan man dog registrere den første destillering til 1494, da Friar John Cor af Lindores Abbey i Fife fik kongens tilladelse til at gøre acqua vitae, latin for ‘livets vand’. Skotterne kunne imidlertid ikke latin så de kaldte drikken for uisge beatha, og det lyder jo næsten som whisky.

Skotland er opdelt i fem whisky-producerende regioner. Det er den samme grundlæggende proces, der bruges til at producere whisky i hele landet, men på grund af bl.a. forskel i vandet, fremkommer store smagsforskelle. For at fuldende turen, bør du ved samme lejlighed smage på det skotske køkken på din vej rundt i landet.

At holde ferie i Skotland er både sjovt, lærerigt og fornøjeligt.

Find rejser til England.

Fotos:
Foto © istockphoto / lucentius

 Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Privatlivspolitik
Læs vores persondatapolitik.