Tre personer står smilende på en solbeskinnet terrasse med udsigt til et bylandskab og grønne bakker i baggrunden.

Ferie med bedsteforældre, børn og børnebørn – Sådan får du den bedste ferie

Katrine Lund Løje
Har du overvejet at tage på ferie tre generationer sammen. En ferie med bedsteforældre, børn og børnebørn? Jeg er mor til William på halvandet år, og vi har flere gange rejst sammen med Williams bedsteforældre. Vi har altså været tre generationer afsted sammen på ferie, og det kan jeg på det varmeste anbefale. Her får du mine gode råd til, hvordan I får den bedste familieferie.

Hvorfor skal du rejse med bedsteforældre?

Fordelene ved at rejse med bedsteforældre

Der er mange fordele ved at rejse på ferie sammen med bedsteforældre, børn og børnebørn.

Det er med til at give børnene og bedsteforældrene et godt forhold samt uvurderlige relationer. Derudover giver det nogle gode minder, som I har sammen som familie.

På venstre side er en kvinde, der holder et lille barn i hånden, mens de går udenfor en café eller restaurant, og på højre side sidder et lille barn i en swimmingpool, legende med en farverig bold.

På en ferie er der nemlig meget mere mulighed for kvalitetstid end i den travle hverdag. Og det styrker helt klart familiebåndet.

Herudover har min mand og jeg nydt godt af, at vores forældre har kunnet passe vores søn. På den måde har vi haft mulighed for lidt alenetid på ferien.

Da vi var på skiferie i vinters, kørte vi for eksempel på ski sammen bare min mand og jeg. Og udover, at vi havde det sjovt og hyggeligt, så er det helt klart også med til at styrke vores parforhold med noget kvalitetstid sammen en gang imellem.

To personer er iført vintertøj og står sammen i sneen foran nogle huse, mens en mand på en snedækket bakke hjælper et barn, der sidder på en kælk.

Planlægning af ferie med bedsteforældre, børn og børnebørn

Når I rejser flere generationer sammen, er det en god idé at planlægge og undersøge nogle ting på forhånd.

Det er vigtigt at vælge et sted, hvor hele familien synes, det er sjovt at være, og hvor der er noget for alle aldre. Forventningsafstem derfor med hinanden, når I skal finde en ferie sammen. Hvad ønsker bedsteforældrene, hvilke behov har børnene, og er der nogle specielle ting, som man lægger vægt på som forældre?

Ofte har vi jo forskellige præferencer til, hvad det vil sige at være på ferie. Og afhængigt af, hvor vi er i livet, vil vi sikkert også forskellige ting og har forskellige behov.

Find den rigtige ferieform

Når I skal vælge et sted at rejse hen, er det en god idé at kigge på, om I har nogle fælles interesser.

Elsker I at stå på ski, dase ved poolen eller opleve storbyens puls?

Vælg en ferie, der passer til alles temperament. Vi har været tre generationer på både weekendtur, hvor vi havde lejet et hus i Sverige, på en uges skiferie i Trysil samt en uge på Kalymnos i Grækenland. Så der er mange muligheder, og det gælder blot om at vælge den ferieform, som passer bedst til jeres familie.

En kvinde i sort kjole holder et barn med solhat og sut, mens de står nær en parkeret bil ved en kyst med bjerge i baggrunden.

Jeg vil dog anbefale, at I vælger et sted, hvor der er mulighed for at lave noget sjovt sammen.

En badeferie er en god idé, da I nemt kan hygge jer på stranden eller ved poolen. Det er ofte også nemmere, når der er mulighed for at være udenfor i det gode vejr, fremfor at I skal sidde indenfor hele dagen.

Så kan man nok hurtigt komme til at få nok af hinanden. Derfor anbefaler jeg også, at I bor hver for sig. Alle kan have brug for at trække sig tilbage og få en pause fra hinanden, og så er det altså rart, at I kan gå hver til sit og lukke døren.

Få en vellykket ferie trods kompromisser

Når I rejser sammen som familie, skal I være klar over, at det højst sandsynligt ikke bliver, som jeres ferier plejer at være.

Bedsteforældrene vil måske få færre oplevelser, da det kan være svært at komme rundt og se de samme ting.

Fest og farver er også på et minimum, når man rejser med små børn, og søvnen kan også godt blive udfordret en smule.

Et lille barn sidder ved et bord og spiser, med hånden nær munden, omgivet af andre mennesker på en udendørs terrasse.

Men i stedet for at se begrænsninger, skal I kigge på mulighederne. Et barn kan sagtens komme med rundt på oplevelser. Der skal bare tænkes stop på legeplads, ved stranden, middagslur, skygge og så videre ind i planlægningen.

I kan sagtens få en vellykket ferie trods kompromisser, så længe I er indstillet på, at det ikke bliver det samme, som det plejer.

Oplevelser hver for sig

Selvom I rejser sammen med flere generationer, behøver I ikke at gøre alting sammen. Tag hensyn til, hvad I hver især gerne vil opleve.

En kvinde sidder på en blå bænk med en rød- og hvidstribet pude og er omgivet af blomster og planter på en solrig dag.

Det er selvfølgelig rigtig fint, hvis I kan komme overens og lave nogle af de ting, som de andre gerne vil.

Men når det er sagt, så kan det også være en fordel at lave nogle ting hver for sig. Der er jo intet galt i, at I oplever forskellige ting i løbet af ferien, så længe I også har dage, hvor I hygger jer sammen.

En ferie med bedsteforældre, børn og børnebørn skal jo være en ferie, hvor alle har det sjovt. Det kan derfor være nødvendigt at tage hensyn til, at I gerne vil opleve forskellige ting.

Valg af ferieform

Sommerferie med bedsteforældre, børn og børnebørn

En badeferie er altid et hit for børnene. De kan lege i sandet, plaske i vand og være rigtig aktive i løbet af dagen.

Det er en god idé at vælge et sted, hvor I har altan, terrasse eller have, så har I både et sted, hvor de mindste kan sove til middag i klapvognen, og et sted, hvor de voksne kan hygge sig, når børnene er blevet puttet om aftenen.

Et lille barn med stribet hat sidder på en strand og leger med spande og skovle foran en rolig havudsigt med bjerge i baggrunden.

Vejret betyder meget, når man rejser på sommerferie med børn. I Travelmarkets varmeguide kan du tjekke den gennemsnitlige dagtemperatur og havtemperaturen på det rejsemål, som du overvejer at rejse til.

Læs også: Charterferie med børn – sådan får du den bedste ferie
Læs også: Ferie med All Inclusive – er det noget for jer?

Har du brug for at få en idé om prisniveauet på en charterferie i sommermånederne?
Sommerens billigste charterrejser

Vinterferie med bedsteforældre, børn og børnebørn

Hvis I elsker at stå på ski, er det en rigtig god idé at rejse flere sammen, når I har små børn.

Det anbefales, at børnene har en vis størrelse, inden de kommer med ud på løjperne. Derfor er det rart, at I kan skiftes til at være sammen med børnene og til at køre på ski.

En voksen og et barn iført vintertøj står foran to heste med seletøj udenfor en bygning med skilte, der indeholder åbningstider og forskellige aktiviteter.

Da vi var afsted på skiferie, synes vi, det var rigtig hyggeligt at bo i en hytte alle sammen. På den måde kunne vi lave mad sammen om aftenen, og der var masser af plads til indendørs hygge, hvilket er en god ting, når man er på vinterferie.

Storbyferie med bedsteforældre, børn og børnebørn

På en storbyferie bliver der ofte gået meget og oplevet en masse. Det er derfor en god idé at have en klapvogn med, så de små kan tage sig en lur i løbet af dagen. Det vil være en god idé at undersøge mulighederne for sjov for børnene hjemmefra, så I kan planlægge jeres rute med indlagte legeplads-, pusle- og spisepauser. Man kan have børn med på alle slags ferier, men det kræver selvfølgelig, at man tilpasser sin ferie til børnene.

Tre mennesker står på en sti i en park ved siden af ??en barnevogn, med en statue og en bænk i baggrunden.

Vejret betyder meget, når du skal rejse på storbyferie med børn. I Travelmarkets artikelserie Storbyferie – Måned for måned kan du tjekke vejret i mange af de populære storbyer.

Læs også: Storbyferie med børn: Sådan får du den bedste ferie!

Læs også: 7 gode råd til dig, der overvejer at rejse med spædbarn

Har du brug for at tjekke prisniveauet på et rejsemål? I Travelmarkets rejsesøgemaskiner kan du bl.a. sammenligne priser på flybilletter, hoteller og charterrejser.Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Privatlivspolitik
Læs vores persondatapolitik.