Farverige varmluftballoner, der svæver over et unikt klippelandskab ved solnedgang.

Rejseguide til Tyrkiet

Tyrkiet er en fremragende blanding af Mellemøsten og Europa, og denne sammensætning gør landet til et spændende og attraktivt rejseland. I Tyrkiet finder man masser af seværdigheder, ligesom der er gode muligheder for at dyrke udendørsaktiviteter som vandsport og bjergvandring.

Fakta


  • Tûrkiye Cumhuriyeti

  • Ankara (2.890.025)

  • 779.452 km2

  • Tyrkisk

  • Islam

  • 64.567.000 (1999)

  • Republik

  • En stor del af Tyrkiet er bjerglandskab, hvor Ararat bjerget er det største. Den vestlige del af landet, Anatolien, består af ørkenlandskab, og i det hele taget er der tørt mange steder i landet. Tyrkiet grænser op til Syrien i syd, Iran i øst og Armenien og Georgien i nordøst. I nord ligger Sortehavet, mens vestkysten og sydkysten har henholdsvis Ægæerhavet og Middelhavet som naboer.

Rejseforberedelse

Bedste rejsetid

Foråret og efteråret er de bedste årstider i Tyrkiet. Klimaet er perfekt ved Ægæer- og Middelhavet, og det er heller ikke for varmt til et besøg i Istanbul. Om sommeren bliver det ulidelig varmt i landet, og om vinteren kan man, i den østlige del af Tyrkiet, komme ud for lukkede veje på grund af sne.

Rejselitteratur

Køb dine guidebøger her (Reklame)

Pas og visum

Planlægger du en rejse til udlandet, er det vigtig, at dit pas er gyldigt. Du skal være opmærksom på, at det ikke altid er nok, at passet er gyldigt i det tidsrum, du rejser. En del lande kræver, at dit pas skal være gyldigt i månederne efter udrejse af landet.
Inden du rejser, er det også vigtigt, at du undersøger, om der kræves visum til de lande, du ønsker at besøge. Du kan få informationer om dette ved de enkelte landes ambassader eller ved det danske udenrigsministerium på: http://www.um.dk
Ofte er det muligt at få visum ved indrejse i landet, men vil du undgå ventetid og eventuelle problemer, er det en god ide at søge om visum, inden du rejser hjemmefra.

Helbred og vaccinationer

Inden din afrejse bør du altid tjekke om du har de nødvendige og anbefalede vaccinationer for at rejse i landet.
Du kan finde relevant information om både vaccinationer og sundhed generelt i forbindelse med udlandsrejse på Danske Lægers Vaccinations Services webside sikkerrejse.dk. Her kan du også booke tid til vaccination i hele landet.

Toldregler

Når man rejser i udlandet kan det være fristende at købe lidt ekstra spiritus eller parfume med hjem til at forsøde dagligdagen, men må man egentlig det? Toldreglerne ændres fra tid til anden, ligesom der er forskel på, om man har opholdt sig indenfor EU eller udenfor EU. Derfor bør man inden afrejse tjekke toldreglerne, så man ved, hvor meget det er tilladt, man køber med hjem.

Pakkeliste

Står du og skal ud og rejse, er det vigtigt, du overvejer, hvad du vil pakke i kufferten eller rygsækken. Hvad der skal med på turen, afhænger naturligvis af, hvor du skal hen, og hvor længe du skal være væk. Det er altid en god ide at undersøge ting som vejrforhold og eventuelle regler om påklædning i de lande, du gerne vil besøge.
Læs vores artikel, hvor vi giver dig en ultimativ pakkeliste til dine fremtidige ferier og rejser.

Husk inden afrejse

Inden du tager på ferie, er der nogle praktiske ting, som er værd at huske.

Bekræft eventuelle flybilletter

Husk at lukke alle vinduer og lås døren inden afrejse

Træk stikket ud til fjernsyn, computer, kaffemaskine og andre el-installationer.

Få naboer eller venner til at holde øje med hjemmet, fjerne aviser og post samt vande dine blomster

Hvis du er væk i længere tid, så flyt eventuelt din adresse, bed i alle tilfælde familie eller venner om at tjekke din post, betale husleje og regninger.

Lokale forhold

Valuta

Tyrkiske lire (TRL)
Du kan altid se den seneste kurs på valuta her.

Nødhjælp

For at ringe efter hjælp i Tyrkiet skal du ringe på følgende numre:
Politi (155)
Ambulance (112)
Brandvæsen (110)
Turistpolitiet i Istanbul (527-4503)
Turistpolitiet i Ankara (134-1756)

Drikkepenge

Hotelpersonale, frisører, tjenere og ansatte ved tyrkiske bade får normalt 5-15 procent.

Tidszone

Når klokken er 12.00 i Danmark, er den 13.00 i Tyrkiet.

Vægt og mål

I Tyrkiet benytter man følgende vægt- og måleenheder:
Vægt: kilo
Længde: meter
Væske: liter

Fotografering

Man kan som hovedregel godt fotografere i Tyrkiet. Man bør dog være opmærksom på, at landet har mange troende muslimer, og at man måske ikke bør fotografere hellige steder. Kig efter skilte eller spørg først.

Drikkevand

Man kan drikke vandet fra hanerne, men det smager ikke altid godt.

Elektricitet

I Tyrkiet benytter man følgende strømkilde:
220 volt/50 Hz

Opførsel

Venlighed er en dyd i Tyrkiet. Man bør respektere muslimske konventioner og ikke bære upassende tøj, slet ikke i byer og på hellige steder. Ved strande og swimmingpools kan man sagtens gå i badetøj. Rygning er forbudt i teatre, bybusser og biografer.

Åbningstider

Banker har åbent fra 8.30 til 17.30 (mandag-fredag).
Kontorer har åbent fra 8.30 til 17.30 (mandag-fredag).
Butikker har åbent fra 9.00 til 19.00) (mandag-lørdag).

Mad og drikke

Der spises meget lammekød i Tyrkiet, og man bør prøve shish kebab og döner kebab, som Tyrkiet er verdensberømt for. Ellers spiser tyrkerne meget fisk og skaldyr. Prøv også Dolma, som er vinblade rullet omkring nødder og ribs og skyl det ned med øl eller vin, ligesom tyrkerne gør.

Forhold for handicappede

Forholdene for handicappede er ikke specielt gode i Tyrkiet. Det er kun på store feriesteder som Antalya, hvor man finder særlige indretninger for handicappede. Tyrkerne er dog meget venlige mennesker, der gerne hjælper.

Helligdage

Nytårsdag, 1. januar
Børnenes Dag og Selvstændighedsdagen, 23. april
Sports- og Ungdomsdagen, 19. maj
Sejrsdagen, 30. august
Republikkens Dag, 29. oktober

Seker Bayram (slutningen på Ramadanen), januar
Kurban Bayram (Offerfesten), marts.

Overnatning / Hotel

Camping

Der er mange campingpladser i Tyrkiet. Man skal dog indstille sig på temmelig dårlige faciliteter.

Hoteller

Hoteller finder man hvorsomhelst i landet, og der er både hoteller af høj standard og mere ydmyge, men også billige steder.

Pension

Gæstehuse eller pensioner finder man på feriestederne og i store byer som Ankara og Istanbul.

Vandrehjem

Vandrehjem eller ungdomsherberger findes i større byer og ferieområder. Der kræves som regel internationalt vandrekort.

Lokal transport

Fly

Der er daglige indenrigsruter mellem de største byer i Tyrkiet.
Book flybilletter her.

Bus

Der kører busser til praktisk taget hver en lille flække i Tyrkiet, og det er billigt. Der går også langdictancebusser mellem større byer.

Tog

Togene kan ikke helt konkurrere med busserne rent prismæssigt. Tognettet er rimelig veludbygget mellem større byer, hvor man kan tage sovetog.

Taxi

Taxier er billige i Tyrkiet, men kan være en halsbrækkende oplevelse. Der er taxier at få i alle store og mellemstore byer.

Billeje

Man kan leje biler i de store byer hos de store udlejningsselskaber. Der er udmærkede veje og mange benzinstationer i landet.

Båd eller færge

Der er færger mellem Istanbul og Izmir og Istanbul og Trabzon (dog kun juni til september). Der er også en flyvebåd fra Istanbul til Bursa.

Andre transportformer

I Istanbul, Ankara og Izmir kører der sporvogne. Man kan også med fordel tage en dolmus flere steder i Tyrkiet. En dolmus er en kollektiv taxi, der kører en bestemt rute.

Specielle forhold

Tyrkiet er ikke et helt igennem sikkert land at rejse i. Der har gennem årene været nogle grimme tilfælde af jordskælv, hvor mange mennesker er blevet dræbt. Også en række terrororganisationer, for eksempel den kurdiske organisation PKK, har været aktive i Tyrkiet op gennem 90’erne.

Har du fået lyst til at rejse til Tyrkiet?

Her finder du eksempler på rejser, som vores brugere har fundet tidligere.
Fly+hotel
Flybilletter t/r
Priserne er oplyst som pris pr. person
Rejsetilbud