Seværdigheder Israel

Seværdigheder Israel

Eilat

Dolphin Reef

Dolphin Reef er en anden af Eilats berømte attraktioner. Her kan man enten snorkle eller dykke med delfiner, i det omfang delfinerne selv gider. De har nemlig fri adgang til at forlade indhegningen i vandet, hvis de ikke gider lege med mere. Men det sker heldigvis sjældent, og man er ofte så heldig, at de kommer helt ind på klappe-afstand.

Dykning

Eilats absolut største attraktion er dykkerture til koralrevene. Flere firmaer byder sig til, og man finder dem typisk på Coral Beach. Nogle forvente rejsende er knap så begejstrede for dykkermulighederne som dykkerfirmaerne selv, men under alle omstændigheder er sikkerhedsforanstaltningerne generelt i orden, og hvis man ikke har et dykkercertifikat i forvejen, kan man tage det. For den uerfarne eller let øvede dykker er Eilat under alle omstændigheder mere end fantastisk.

Undervandsobservatoriet

Andre vandaktiviteter er glasbundsbådene og undervandsobservatoriet, hvor man tørskoet kan se nærmere på koraller og fisk. I undervandsobservatoriet kan man fra en undervandsglasvæg se direkte ud på livet i Det røde hav. Hvis det ikke er livligt nok har observatoriet et fint supplement i form af et akvarium, hvor fiskene ikke sådan uden videre kan stikke af. Det kan de til gengæld fra glasbundsbådene, og det gør de også en gang i mellem, og udbyttet for turisten er derefter.

Haifa

Clandestine Immigration & Navy Museum

Clandestine Immigration & Navy Museum er det mest interessante at se i Haifa, hvad museer og lignende angår. Museet beskriver den dramatiske historie fra årene før, under og efter anden verdenskrig, hvor jøder i titusindvis fra Europa forsøgte at komme til det hellige land, men blev lagt ustandselige hindringer i vejen af det britiske mandat.

Elijahs hule

Elijahs hule har stor betydning for alle de tre store religioner i Israel. Det var efter sigende her, Elijah gemte sig for kong Ahab og dronning Jezebel, efter han havde dræbt 450 præster i Baal. Man kommer til hulen med lift fra Karmelitterklostret, der bestemt også er et besøg værd.

Karmelbjerget

Selvom Haifa er en moderne by, rummer den også mulighed for nogle afslappende gåture i gaderne, der klamrer sig til Karmelbjerget skråninger.

Israel

Byen Safed

Ikke langt fra Tiberias ligger den hellige by Safed. Det siges, at byen er så hellig, at end ikke fuglene flyver på shabbat. Om det er sandt kan man opleve under en gåtur rundt i den charmerende gamle by, der rummer både resterne af et gammelt korsfarer citadel og en god portion jødisk mystik.

Det Døde Hav

Det Døde Hav indtager en suveræn førsteplads i kategorien “ejendommelige naturfænomener”. Med sit høje salt indhold er havet renset for alt liv. Til gengæld kan turister få sig en sjov og til tider smertefuld flydetur i ovenfladen. Det er ganske enkelte umuligt, og bestemt ikke nogen god ide at prøve at komme længere ned i det lunkne, tykke vand.

Ein Gedi området

Ved Ein Gedi-kibbutzen finder man en herlig oase med en flot naturpark. Parken strækker sig gennem en kløft og byder på et flot dyreliv og tropiske planter. Nedenfor kibbutzen ligger en af de mest populære strande ved Dødehavet.

Fødselskirken

I modsætning til andre berømte kirker er Fødselskirken først og fremmest en kirke til brug for gudstjenester og religiøse ceremonier. Derfor bruger man ikke så meget krudt på at servicere turister, som man oplever det i for eksempel Jerusalem. Kirken er bogstaveligt talt bygget ovenpå det sted, hvor man mener, Jesus blev født, og kirken er en stor oplevelse, uanset hvor kristen man er. Selve hulen, hvor Jesus blev født er ikke åben i hele kirkens åbningstid, så undersøg åbningstiderne inden du sætter kursen mod Bethlehem.

Havnebyen Jaffa

Havnebyen Jaffa er absolut et besøg værd. Flækken var i sin tid alene på stranden, men er i løbet af de seneste 50 år blevet opslugt af storbyen. Med sine skæve gader og hvidkalkede huse udgør bydelen et historisk alternativ til det moderne Tel Aviv. En aftentur med tilhørende isspisning får det bedste frem i Jaffa.

Massada fæstningen

Ørkenfæstningen Massada udgør Israels vigtigste historiske seværdighed. Fra sin plads i ørkenen med udsigt til Det Døde Hav og Jordans bjerge fortæller den historien om nogle hundrede jøders berømmede selvmord under romersk belejring år 72 før vor tidsregning. Fæstningen ligger i ruiner, men er visse steder nænsomt restaureret. På grund af varmen og manglen på skygge besøges Massada bedst ved solopgang. På den måde får man også et fantastisk syn når solen bryder frem bag Jordans bjerge i horisonten. Tag slangestien op, hvis fysikken kan holde til det.

Mælkegrottekapellet

Ifølge legenden ammede Jomfru Maria sin nyfødte søn på det sted hvor Mælkegrottekapellet ligger i dag. Kapellet er ikke ret stort og lidt besynderlig i sit udstyr. Men hvis man alligevel er i nabolaget er det værd at slå et slag forbi kapellet, der ligger på Milk Grotto Street.

Tiberias området

I den nordlige del af landet er Tiberias en behagelig oplevelse i forhold til den til tider ulidelige varme i resten af landet. Tiberias er samtidig udgangspunkt for ture til Golanhøjderne, men kan også selv byde på en svømme- eller sejltur i og på Genezerathsøen.

Jerusalem

Al-Aqsa moskéen

Al-Aqsa moskeen deler Tempelbjerget ovenfor Grædemuren med Klippemoskeen. Den er ikke nær så hellig som Klippemoskeen, men stadig væk overdådig flot. Den blev første gang opført i det 6. århundrede, men blev kort efter to gange ødelagt af jordskælv.

Gaden Via Dolorosa

I den gamle by finder man også Via Dolorosa. Den vej Jesus gik med tornekrans og kors. Vejen begynder ved St. Stephens Gate og fører forbi de forskellige stop, Jesu gjorde, da han mødte Maria, tabte korset med mere. Vejen slutter ved Gravkirken, men kan være lidt svær at finde uden guide.

Gravkirken

For kristne fra hele verden er Gravkirken det vigtigste mål under besøget i Israel. Kirken omfatter både det sted Jesus efter sigende blev korsfæstet, og det sted han blev begravet og senere genopstod. Ihærdige turister kan få lejlighed til at stikke hånden ned i det hul, korset var placeret i.

Grædemuren

Et besøg ved Grædemuren eller Vestmuren i Jerusalems gamle by hører formentlig til en af de største oplevelser for enhver turist i Israel. Muren er det eneste tilbageværende af det andet tempel, der blev ødelagt af romerne i år 70 efter Kristi. Jøderne begræder tabet, deraf navnet.Muren kan besøges døgnet rundt, og man bør ikke snyde sig for den oplevelse, det er at sidde på pladsen foran muren og iagttage mylderet under shabbatten fredag aften eller aftenen før en af de mange helligdage.

Jerusalems Gamle By

En gåtur rundt i Jerusalems by er en seværdighed i sig selv. Lugtene, lydene og trængslen af de mange lokale der maser sig vej mellem de handlende er en stor oplevelse. Til tider kan man næsten mærke spændingen mellem jøder og muslimer, når en jøde med pelshat støder ind i en araber med hvidt hovedklæde. Tag en afstikker fra de store veje og nyd stilheden i de små sidegader ikke mindst i det armenske kvarter.

Klippemoskéen

Jerusalems kjennetegn er den gyldne kuppelen på Klippemoskéen. Den danner tak over muslimenes tredje største helligdom. Moskeen er også fantastisk flott innvendig. Det var her Abraham gjorde seg klar til å ofre sønnen sin, og ifølge Islam var det her profeten Muhammed steg til himmels.

Mahane Yehuda markedet

I den nye bydel finder man også Mahane Yehuda-markedet. En stor oplevelse hvis man holder af at snuse rundt og stikke næsen i madvarer og grøntsager, der er store og frodige og altid friske.

Mea Shearim kvarteret

Mea Shearim er de ortodokse jøders kvarter og et lyslevende eksempel på, hvordan de østeuropæiske ghettoer så ud, før Nazityskland gjorde en ende på dem. Turister har adgang til kvarteret, men beboerne er ikke dyr og vil ikke behandles som sådan. Fotografer derfor med yderste diskretion. Lange ærmer og lange bukser er et krav for ikke at vække anstød.

Olivenbjerget

Lige uden for den gamle by på den østlige side ligger Olivenbjerget med jomfru Marias grav og Getsehmane have, hvor Jesus efter sigende kyssede Judas. Det mest interessante ved Olivenbjerget er dog den fantastiske udsigt over både det gamle og det nye Jerusalem.

Qumran rullerne

I Qumran fandt en legende dreng i 1947 de siden så berømte Dødehavsruller i en hule. Rullerne blev skrevet mellem 150 før Kristi og 68 efter Kristi af en jødisk sekt, der var ved at blive splittet af romerne. Rullerne kan i dag ses på Israel Museet i Jerusalem.

Yad Vashem museet

Yad Vashem museet i Jerusalem er formentlig et af verdens mest ubehagelige og uhyggelige museer, men ikke desto mindre et yderst vigtige museum. Her forklares og mindes nazisternes jødeudryddelser så indtrængende, at ingen forlader Yad Vashem uden at være rørt langt ind i hjertet.

Tel Aviv

Diaspora Museet

Diaspora Museet er den største seværdighed af sin art i Tel Aviv. Med en fin samling af modeller, film og forskellige præsentationer, der tilsammen fortæller historien om jødernes liv i landflygtighed.

Shalom Tower

Fra toppen af Shalom Tower er der en fantastisk udsigt over byen og Middelhavskysten. Tårnet bruges som udkigspost af militæret, og man kan derfor være heldig at få et glimt af soldaten, der med jævne mellemrum spejder ud over havet efter fjendtlige fartøjer.

Har du fået lyst til at rejse til Israel?

Her finder du eksempler på rejser, som vores brugere har fundet tidligere.
Flybilletter t/r
Priserne er oplyst som pris pr. person
Book dine seværdigheder her