En kvinde sidder afslappet ved et træbord udendørs med en kop kaffe, mobiltelefon, bog og et kamera, mens hun smiler tilfreds.

Rejse alene – sådan får du den bedste rejse

Claus Bermann
At rejse alene kan være en fantastisk oplevelse, give dig den totale følelse af frihed og du kan forfølge din egen eventyrlyst. Rejsen alene giver dig flere muligheder end begrænsninger. Men det kan også være en udfordring – måske især første gang.

Her får du en række gode råd til, hvordan du får den bedste rejse alene.

Læs også: Rejse sikkert alene som kvinde

Vil du møde nye mennesker?

Før du vælger, hvor du vil rejse hen, og hvordan din rejse skal planlægges, kan det være en god idé at overveje, hvad du gerne vil på rejsen i forhold til at være social?

En gruppe unge mennesker står udendørs og kigger på et stort kort, mens de smiler og diskuterer deres rute.Vil du gerne rejse for at være alene og nyde roen, eller vil du gerne rejse for at møde nye mennesker?

Det kan også være en blanding af de to. Men nogle rejseformer og destinationer er mere oplagte end andre, hvis du eksempelvis gerne vil have et socialt element på din rejse og møde nye mennesker.

Hvor længe og hvorhen?

Skal du rejse alene for første gang, og er du i tvivl, om det er noget for dig, kan du eksempelvis starte med en forlænget weekend til en storby.

Det er relativt kort tidsmæssigt, og i storbyer kan du nemt få social kontakt, hvis du ønsker det. Samtidig er der altid mange singler i en storby, som laver ting på egen hånd. Du vil derfor ikke føle, at du er den eneste, som rejser og oplever alene.

Er du derimod mere sikker på, at solorejser er noget for dig, kan rundrejser være en god rejseform.

Det at rejse og være på vej fra et sted til et andet under hele rejsen kan give dig et formål og holde dig beskæftiget, især hvis du du er nervøs for kedsomhed ved at være alene.

En ældre kvinde strækker sin ene ben op mod en gul stang, mens hun holder det med hånden.Aktive ferier kan også være en god solorejse, hvor du eksempelvis skal cykle, vandre, løbe eller på anden måde være aktiv. Her oplever du også et formål med rejsen, mere end “blot at være alene”.

Er du i tvivl, om du overhovedet har lyst til at rejse alene, skal du nok ikke vælge 14 dages charterferie ved den samme swimmingpool.

Det er derimod en god idé at vælge en rejseform, hvor der naturligt er en form for aktivitet indlagt, som holder dig i gang, så der hele tiden sker noget omkring dig.

Prøv at bo privat

Medmindre du er typen, som decideret sværger til at bo på hotel, kan det anbefales at prøve at bo privat, når du rejser alene.

Alt efter temperament, kan du vælge at leje et værelse eller et helt hjem. På den måde kan du også skrue op eller ned for både det sociale element af rejsen, samt komforten.

Til at booke privatudlejning kan anbefales Airbnb.

En person sidder ved et traditionelt japansk lavt bord og spiser, omgivet af tatami-måtter og skydedøre, med en tekande og tekopper på bordet.Uanset om du vælger at bo sammen med andre eller alene, vil du få kontakt med den lokale udlejer ved privat udlejning.

Lokale har altid gode råd til restauranter og seværdigheder, som måske ikke står i guidebøgerne og kan dermed berige din rejse helt naturligt.

Nogle udlejere vil også gerne tilbringe tid med deres lejere. Det er derfor også en mulighed, du gør tilgængelig for dig selv.

Det er typisk også billigere at leje sig ind privat end at booke enkeltværelser på hoteller.

Planlæg, men vær spontan

Det kunne også være omvendt og hedde “vær spontan, men planlæg”.

En person står ved en cykel ved vandkanten og ser mod en by med mange højhuse i baggrunden.Faktisk er dette et godt rejseråd til alle, som vil have lidt eventyr ud af deres rejse. Men især for solo-rejsende er det en god idé at gøre begge dele.

Hvis du slet ikke planlægger, kan du blive muligvis blive frustreret over ikke at nå så meget.

Hvis du til gengæld planlægger for meget, kan din rejse blive for stressende, fordi du hele tiden skal nå en masse efter en tidsplan.

Find en god balance, hvor du planlægger dine dage i grove træk. Og vær så klar til at opleve noget andet undervejs, som måske ikke stod på dagens program om morgenen.

Kunsten at gå ud og spise alene

En af de mest grænseoverskridende oplevelser, ved at rejse alene, er for mange det at skulle gå på restaurant alene og spise.

Måltider er normalt sociale begivenheder, og måske er du bange for, hvad andre tænker, hvis du sidder alene på en restaurant.

En person i en blå t-shirt sidder ved et bord og spiser en tallerken med mad, ved siden af står et glas med en guldrik med et sugerør.Er det første gang du skal prøve det, kan det være en god idé at vælge en lidt uformel restaurant, en café eller noget moderne kantine-agtigt. Et sted, hvor mange andre måske også spiser alene, så bliver du selv mere tryg ved situationen.

Du kan også medbringe en bog til at holde dig beskæftiget eller gå online på din mobiltelefon, hvis du synes det er akavet at sidde alene uden at foretage sig noget på en restaurant.

Husk i øvrigt at det kun dig selv, som føler det akavet. Alle andre er ligeglade med, om du sidder alene.

Bliv din egen bedste ven

Dette er måske det bedste og vigtigste rejseråd overhovedet til dig, som vil prøve at rejse solo.

Du ved selvfølgelig på forhånd, at du kommer til at tilbringe det meste af tiden alene, og du ikke har nogen at dele oplevelserne med. Derfor er du nødt til at blive din egen bedste ven.

En kvinde med kamera og hat står midt på et udendørs marked omgivet af boder fyldt med friske grøntsager og frugter.Tag det som en oplevelse at du er alene. Lær at nyde mad og oplevelser med dig selv. Selvom du eksempelvis ikke deler en middag med andre, kan du stadig nyde maden og få en god oplevelse.

Hvis du allerede fra start indstiller dig på, at du skal have en masse gode oplevelser alene og nyde øjeblikke uden andre, bliver din solorejse meget nemmere.

Derudover findes der efterhånden også mange hurtige og nemme måder at være i kontakt med venner og familie via smartphones og sociale medier, hvor du kan dele dine oplevelser med andre.

Hvis du bliver din egen bedste ven, får du ro til at nyde dine oplevelser og slappe af alene.

Fotos:
Topfoto © istockphoto / pixdeluxe
Mød nye mennesker © istockphoto / gpointstudio
Aktiv singleferie © istockphoto / Vesna Andjic
Privat indkvartering © istockphoto / Nicolas McComber
På cykel i San Diego © istockphoto / tab1962
Spise alene på restaurant © istockphoto / Oleh_Slobodeniuk
På marked © istockphoto / pixdeluxe

 Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Privatlivspolitik
Læs vores persondatapolitik.