Varmluftballoner over en savanne med træer og gyldent græs ved solopgang.

Rejseguide til Tanzania

Østafrikas største land, Tanzania, er er et paradis for rejsende med hang til safari, vandreture, bjergbestigning og storslået natur. Landet blev dannet i 1964 af de to lande, Tanganyika og Zanzibar, og er i dag et velbesøgt turistmål.

Fakta


  • Tanzania

  • Dar es Salaam (Officielt er Dodoma landets administrative hovedstad, men overflytningen fra Dar es Salaam er ikke fuldbyrdet endnu)

  • 945.087 km2

  • Swahili og engelsk

  • Kristendom og Islam

  • 35.306.000

  • Republik

  • Tanzania ligger i Østafrika ud til Det Indiske Ocean. Landet deler grænse med Kenya og Uganda mod nord, med Burundi, Rwanda og Den Demokratiske Republik Congo i vest og med Zambia, Malawi og Mozambique mod syd. Øerne ud for kysten, Pemba og Zanzibar er også en del af Republikken Tanzania.

Rejseforberedelse

Bedste rejsetid

Den normale turistsæson ligger i januar og februar, hvor det varme og tørre vejr er mest behageligt. Hvis man kommer for at opleve savannens vilde dyr, skal man imidlertid ikke komme i den tørre sæson, da dyrene ofte er vandret til Kenya på dette tidspunkt.

Rejselitteratur

Køb dine guidebøger her (Reklame)

Pas og visum

Planlægger du en rejse til udlandet, er det vigtig, at dit pas er gyldigt. Du skal være opmærksom på, at det ikke altid er nok, at passet er gyldigt i det tidsrum, du rejser. En del lande kræver, at dit pas skal være gyldigt i månederne efter udrejse af landet.
Inden du rejser, er det også vigtigt, at du undersøger, om der kræves visum til de lande, du ønsker at besøge. Du kan få informationer om dette ved de enkelte landes ambassader eller ved det danske udenrigsministerium på: http://www.um.dk
Ofte er det muligt at få visum ved indrejse i landet, men vil du undgå ventetid og eventuelle problemer, er det en god ide at søge om visum, inden du rejser hjemmefra.

Helbred og vaccinationer

Inden din afrejse bør du altid tjekke om du har de nødvendige og anbefalede vaccinationer for at rejse i landet.
Du kan finde relevant information om både vaccinationer og sundhed generelt i forbindelse med udlandsrejse på Danske Lægers Vaccinations Services webside sikkerrejse.dk. Her kan du også booke tid til vaccination i hele landet.

Toldregler

Når man rejser i udlandet kan det være fristende at købe lidt ekstra spiritus eller parfume med hjem til at forsøde dagligdagen, men må man egentlig det? Toldreglerne ændres fra tid til anden, ligesom der er forskel på, om man har opholdt sig indenfor EU eller udenfor EU. Derfor bør man inden afrejse tjekke toldreglerne, så man ved, hvor meget det er tilladt, man køber med hjem.

Pakkeliste

Står du og skal ud og rejse, er det vigtigt, du overvejer, hvad du vil pakke i kufferten eller rygsækken. Hvad der skal med på turen, afhænger naturligvis af, hvor du skal hen, og hvor længe du skal være væk. Det er altid en god ide at undersøge ting som vejrforhold og eventuelle regler om påklædning i de lande, du gerne vil besøge.
Læs vores artikel, hvor vi giver dig en ultimativ pakkeliste til dine fremtidige ferier og rejser.

Husk inden afrejse

Inden du tager på ferie, er der nogle praktiske ting, som er værd at huske.

Bekræft eventuelle flybilletter

Husk at lukke alle vinduer og lås døren inden afrejse

Træk stikket ud til fjernsyn, computer, kaffemaskine og andre el-installationer.

Få naboer eller venner til at holde øje med hjemmet, fjerne aviser og post samt vande dine blomster

Hvis du er væk i længere tid, så flyt eventuelt din adresse, bed i alle tilfælde familie eller venner om at tjekke din post, betale husleje og regninger.

Lokale forhold

Valuta

Shilling (TZS), 1 shilling = 100 cents
Du kan altid se den seneste kurs på valuta her.

Netcaféer

Der findes flere netcaféer i Tanzania, men de er forbeholdt større byer som Arusha, Zanzibar og Dar es Salaam.

Nødhjælp

For at tilkalde hjælp i Tanzania skal du ringe på følgende numre:
Ambulance og brandvæsen (999)
Politi (0811-322-999)
Lufthavns Politi (844-354)

Drikkepenge

I Tanzania lægger man som regel fem-ti procent oven i regningen på restauranter og giver kuffertdragere lidt per kuffert. Turguides på safarier får en del mere i drikkepenge.

Tidszone

Når klokken er 12.00 i Danmark (sommertid), er den 13.00 i Tanzania.
Når klokken er 12.00 i Danmark (vintertid), er den 14.00 i Tanzania.

Vægt og mål

I Tanzania benytter man følgende måleenheder:
Længde: meter
Vægt: kilo
De gamle engelske enheder yard, pound og gallon optræder dog stadig enkelte steder.

Fotografering

Hvis man vil fotografere lokalbefolkningen, bør man altid spørge først, hvis man vil undgå at fornærmede masaier eller andre stammefolk. På safari får man de bedste billeder, hvis man fotograferer om morgenen og sidste på eftermiddagen med en god telelinse.

Drikkevand

Man bør ikke drikke vandet fra hanen, med mindre det er kogt og filtreret. Man kan købe vand på flaske i de fleste butikker og på hoteller.

Elektricitet

I Tanzania benytter man følgende strømkilde:
240 volts AC, 50Hz

Opførsel

På kysten og på Zanzibar er en stor del af lokalbefolkning muslimer. Derfor bør man altid klæde sig anstændigt med tildækkede skuldre og knæ. Topløshed og nøgenbadning på stranden er bandlyst.

Åbningstider

Butikker har åbent fra 9.00 til 18.00 (mandag-fredag) og fra 8.30 til 12.30 (lørdag). Nogle steder holdes der en længere middagspause.
Banker har åbent fra 8.30 til 12.30 (mandag-fredag) og fra 8.30 til 13.30 (lørdag).

Mad og drikke

De fleste hoteller serverer lokal mad, mens de store hotelkæder har vestlig mad på menukortet. Der findes som regel et stort udvalg af maritime retter såsom rejer og hummer. Desuden er tropisk frugt næsten altid inkluderet i måltiderne i form af kokosnødder, pawpaw-frugt, mango, ananas og bananer. Tanzania kan desuden byde på en række lækre alkoholiske drikke, blandt andet lager-øllen Safari, den lokale gin konyagi, kokos/chokolade likøren Afrikoko og Dodoma-vinen.

Forhold for handicappede

Vilkårene for handicappede turister i Tanzania er ikke gode. Man bør dog forhøre sig hos sit rejsebureau, om der findes hoteller med gode faciliteter for handicappede.

Helligdage

Nytårsdag, 1. januar
Zanzibars revolutionsdag, 12. januar
Unionsdagen, 26. april
Arbejdernes dag, 1. maj
Bøndernes dag, 7. juli
Uafhængighedsdagen, 9. december
Juledag, 25. december

Flytbare helligdage
Langfredag, marts eller april
2. Påskedag, marts eller april

Overnatning / Hotel

Camping

Der findes mange campingpladser i Tanzania. Nogle har standardfaciliteter med vask, toilet, bivuak og brænde, mens andre er mere simple. Hvis campingpladserne ligger i naturparker, skal man have tilladelse, før man camperer og tager billeder der. Det anbefales at man undersøger priser og campingpladsernes regler før ankomsten.

Hoteller

Hotellerne i Tanzania varierer fra meget gode og dyre til billige værelser med et minimum af faciliteter. Selvom hotelværelserne ligger i den dyre ende, er det ofte muligt for to at dele et enkeltværelse. Den går dog ikke på de store hoteller. De billigste hoteller er næsten altid helt fyldt op, men heldigvis er nyt byggeri på vej, blandt andet på Zanzibar.

Pension

Gæstehusene i Tanzania, der ofte er tilbygninger til lokale beværtninger, er en bilig form for indkvartering. Men man gør klogt i at holde øje med sine ting, der altid er i fare for at blive stjålet. Denne indkvarteringsform kan ikke bookes hjemmefra, og priserne er generelt højere i byerne.

Vandrehjem

Der findes vandrerhjem i de to nationalparker, Lake Manyara og Serengeti. Desuden kan man finde YMCA-vandrerhjem i Moshi og Dar es Salaam samt YWCA-vandrerhjem, der indlogerer kvinder og par, i Dar es Salaam.

Andre overnatningsformer

Det tanzaniske turistbureau udlejer de såkaldte Wildlife Lodges, der er hyggelige veludrustede feriehytter, der ligger i nationalparkerne.

Lokal transport

Fly

Tanziania har tre større internationale lufthavne. De er: Dar es Salaam International (DAR), Kilimanjaro International Airport (JRO) og Zanzibar Airport (ZNZ). Fra alle lufthavnene kører der busser og taxier til nærmere bestemte destinationer. De store nationalparker har som regel også små landingsbaner til privatfly. Det nationale flyselskab, Air Tanzania, og en række private flyselskaber flyver desuden indenrigs over hele landet.
Book flybilletter her.

Bus

State Travel Service sørger for billige busforbindelser, der dækker det meste af landet. Desværre er busserne præget af dårlig komfort, utilregnelighed og hyppige sammenbrud. Den værste tid at benytte bussystemet på er i slutningen af måneden og under regntiden, hvor busserne er overfyldte. Til gengæld kommer man tæt på lokalbefolkningen.

Tog

Tanzania Railways Corporation sørger for togforbindelser mellem alle større byer. Man kan rejse på tre forskellige klasser for et rimeligt beløb, men man bør holde sig til 1. og 2. klasse, der begge indeholder senge i kupeerne.

Taxi

Kun i Dar es Salaam er der faste hyrevognspriser per kilometer. I andre byer skal man huske at aftale en pris, inden turen begynder, så man ikke bliver snydt. Taxichaufførerne forventer ti procent i drikkepenge.

Billeje

Der er ikke mange muligheder for at leje en bil i Tanzania, og de der findes, er ofte temmelig dyre. På trods af den frihed egen bil giver, er det sjældent umagen værd. De organiserede safarier er ofte meget bedre.

Båd eller færge

Der sejler dagligt hurtigbåde mellem Dar es Salaam og Zanzibar. Turen tager cirka to-tre timer hver vej, og hvis man vil videre fra Zanzibar til Pemba, er der også mulighed for det. Der sejler desuden dampskibe på Victoria-søen og Tanganyika-søen.

Specielle forhold

En safari kan foregå på mange måder. Er man opsat på at prøve noget andet end den sædvanlige jeep, er der mulighed for ballonsafari, kamelsafari, elefantsafari, hestesafari og vandresafari. Sidstnævnte arrangeres kun i private reservater, da safari til fods er forbudt i de offentlige parker.

Har du fået lyst til at rejse til Tanzania?

Her finder du eksempler på rejser, som vores brugere har fundet tidligere.
Fly+hotel
Flybilletter t/r
Priserne er oplyst som pris pr. person
Rejsetilbud