To vandrere med rygsække går ved en bjergsø med en storslået udsigt over bjergene.

Rejseguide til Rumænien

Majestætiske slotte og gamle middelalder byer, alt sammen omkranset af forskansende mure og svære voldgrave er en del af det landlige, billedskønne område. Her er også alle gode muligheder for bjergvandring i Rumæniens berømte bjerge, Karpaterne.

Fakta


  • Romania

  • Bukarest (2.500.000 indbyggere)

  • 237.500 km2

  • Rumænsk (et mindretal taler ungarsk)

  • Rumænsk Ortodoks

  • 23.000.000

  • Demokratisk Republik siden 1991

  • Det nordøstlige Rumænien grænser op til Moldavien og Ukraine, og til syd-øst af Bulgarien og Sortehavet. I central Rumænien ligger Transsylvanien, som består af alpine bjerg-grupperinger og store skove. Fra nord til syd går den store bjergkæde, Karpaterne, og det sydlige Rumænien afgrænses til Bulgarien af den store Donau flod.

Rejseforberedelse

Bedste rejsetid

Man kan besøge Rumænien hele året rundt. Vintrene kan dog være temmelig kolde og sneholdige, hvilket så er en fordel for de meget gode ski muligheder, som landet tilbyder. De bedste måneder at besøge landet om sommeren er maj og juni, og fra september til starten af oktober, hvis der ikke skal være overfyldt i strandområderne. De idylliske landområder er selvsagt gode at besøge stort set året rundt.

Rejselitteratur

Køb dine guidebøger her (Reklame)

Pas og visum

Planlægger du en rejse til udlandet, er det vigtig, at dit pas er gyldigt. Du skal være opmærksom på, at det ikke altid er nok, at passet er gyldigt i det tidsrum, du rejser. En del lande kræver, at dit pas skal være gyldigt i månederne efter udrejse af landet.
Inden du rejser, er det også vigtigt, at du undersøger, om der kræves visum til de lande, du ønsker at besøge. Du kan få informationer om dette ved de enkelte landes ambassader eller ved det danske udenrigsministerium.

Ofte er det muligt at få visum ved indrejse i landet, men vil du undgå ventetid og eventuelle problemer, er det en god ide at søge om visum, inden du rejser hjemmefra.

Helbred og vaccinationer

Inden din afrejse bør du altid tjekke om du har de nødvendige og anbefalede vaccinationer for at rejse i landet.
Du kan finde relevant information om både vaccinationer og sundhed generelt i forbindelse med udlandsrejse på Danske Lægers Vaccinations Services webside sikkerrejse.dk. Her kan du også booke tid til vaccination i hele landet.

Toldregler

Når man rejser i udlandet kan det være fristende at købe lidt ekstra spiritus eller parfume med hjem til at forsøde dagligdagen, men må man egentlig det? Toldreglerne ændres fra tid til anden, ligesom der er forskel på, om man har opholdt sig indenfor EU eller udenfor EU. Derfor bør man inden afrejse tjekke toldreglerne, så man ved, hvor meget det er tilladt, man køber med hjem.

Pakkeliste

Står du og skal ud og rejse, er det vigtigt, du overvejer, hvad du vil pakke i kufferten eller rygsækken. Hvad der skal med på turen, afhænger naturligvis af, hvor du skal hen, og hvor længe du skal være væk. Det er altid en god ide at undersøge ting som vejrforhold og eventuelle regler om påklædning i de lande, du gerne vil besøge.
Læs vores artikel, hvor vi giver dig en ultimativ pakkeliste til dine fremtidige ferier og rejser.

Husk inden afrejse

Inden du tager på ferie, er der nogle praktiske ting, som er værd at huske.

Bekræft eventuelle flybilletter

Husk at lukke alle vinduer og lås døren inden afrejse

Træk stikket ud til fjernsyn, computer, kaffemaskine og andre el-installationer.

Få naboer eller venner til at holde øje med hjemmet, fjerne aviser og post samt vande dine blomster

Hvis du er væk i længere tid, så flyt eventuelt din adresse, bed i alle tilfælde familie eller venner om at tjekke din post, betale husleje og regninger.

Lokale forhold

Valuta

Rumænske leu, flertal: lei (L)
Du kan altid se den seneste kurs på valuta her.

Netcaféer

På trods af, at Rumænien ikke er så langt fremme på det teknologiske område, som resten af Vest-europa, er der relativt gode inter-net muligheder i landet. Selv i den smukke, gamle middelalder by Sighisoara, er der internet cafe. Og selvfølgelig er der også gode muligheder i Bukarest, selvom de kan være sværere at finde.

Nødhjælp

For at tilkalde hjælp i Rumænien skal du ringe på følgende numre:
Politi (955)
Ambulance (961)

Drikkepenge

Det er ikke almindeligt er give drikkepenge i landet, men man runder dog altid op til nærmeste 500 lei. Taxachauffører kan dog være hårde i filten, og her må man forhandle om prisen.

Tidszone

Når klokken er 12.00 i Danmark, er klokken 13.00 i Rumænien.

Vægt og mål

I Rumænien benytter man følgende måleenheder:
Længde: meter
Vægt: kilo

Fotografering

Her gælder de almindelige kutymer, som i resten af Europa.

Drikkevand

Drikkevandet er ikke så rent. Det anbefales, at man er forsigtig med vand fra vandhanen, og ellers køber vand på flaske, eller koger vandet først.

Elektricitet

I Rumænien benytter man følgende strømkilde:
220 volt, og 50 hz.

Opførsel

Rumænerne er mere religiøse end vi er vant til i Danmark, så når man besøger kirker og andre helligdomme, anbefales det, at man udviser den fornødne respekt og værdighed overfor befolkningen. Men særlig beklædning i kirker er ikke påbudt.

Åbningstider

Banker har åbne 9 til 12, og fra 13 til 15, mandag til fredag. Butikkerne har åbent 9 til 12 og fra 14 til 20, mandag til fredag. Kontorer fra 7 til 15.30 mandag til fredag. Offentlige kontorer har åbent fra 9 til 14.30 mandag til fredag. Søndage er helligdag, og lørdag er der som regel også lukket.

Mad og drikke

Det er meget billigt at spise i Rumænien, og det er vanskeligt at komme til at bruge mere end 100 kroner på mad om dagen. Dog kan det være lidt svært at finde restauranter eller spisesteder. De fleste rumænere har langt fra råd til at gå ud og spise, der er derfor ikke opstået noget naturligt marked for dette. Gå eventuelt ind på et af de bedre hoteller, hvor restaurant mulighederne er gode. Rumænerne er kendt for deres gode lokale øl, og har en længere tradition for fine vine. Blandt de bedste kan nævnes Cotnari og Murfatlar. Pas dog på det, som de selv kalder kaffe, som hedder Ness. Det er ikke det, du kender der hjemmefra!

Forhold for handicappede

Det er ikke et veludviklet eller imødekommende land for handicappede rejsende. Ikke megen service eller hjælpemuligheder er til stede, og det anbefales, at handicappede eventuelt rejser i gruppe eller tager på en organiseret tur.

Helligdage

Helligtrekongersdag, 6. januar
Nationaldag, 1. december
Jul, 24. og 25. december
Nytår, 31. december

Flytbare helligdage
Påske, april eller maj

Overnatning / Hotel

Camping

En ganske udbredt overnatnings form. Også for rumænerne selv. Der findes ofte camping områder med små “bungalows”, som er mindre et-værelses hytter uden de store faciliteter. Dette benyttes ofte af den rumænske ungdom, og kan være et udmærket opholdssted.

Hoteller

Man vil ikke opleve de samme hotelstandarder som i det øvrige Europa. Til gengæld er hotelpersonalet som oftest flinke, og vil hjælpe én med at finde et sted – selvom alt er fyldt op. Hoteller kategoriseres fra en til fire stjerner.

Vandrehjem

Se også under Camping. I bjergene er der gode muligheder for at overnatte i hytter eller vandrehjem, og de er som regel væsentlig billigere end byens hoteller og private værelser.

Lokal transport

Fly

Der er fungerende indenrigs fly-ruter, men udlændinge betaler mere end lokal-befolkningen, hvilket som oftest gør det for dyrt at benytte.
Book flybilletter her.

Bus

Busserne er ikke så pålidelige og mere tætpakkede end togene. Man vil ofte finde busplanerne enten ugyldige eller misvisende. Der er efterhånden ved at komme private busselskaber, hvorigennem tingene forbedres markant.

Tog

Tog systemet er godt udbygget og meget pålideligt i landet. Det er tilmed nogle charmerende gamle toge, som dog ikke altid er i så god stand, men det vinder de ved historisk charme. Det er meget billigt at rejse med tog i Rumænien, så det kan ofte betale sig at rejse med første klasse. Det nationale jernbaneselskab (CFR) dækker over 11.000 km spor.

Taxi

De fleste kører efter taxameter, og kan prajes fra gaden, eller bestilles fra Hotel. Der er også private taxaer, mærket “P” eller “PO”, men her skal der forhandles om prisen.

Billeje

Det er ikke vanskeligt at leje en bil i Rumænien. Det eneste problem kan være prisen, som ligger på ca. fire hundrede kroner per dag, for et ubegrænset antal kilometre.

Båd eller færge

Der er regelmæssig færgefart på Donaufloden, og i Donau-delta området.

Har du fået lyst til at rejse til Rumænien?

Her finder du eksempler på rejser, som vores brugere har fundet tidligere.
Fly+hotel
Flybilletter t/r
Priserne er oplyst som pris pr. person
Rejsetilbud