Rejseguide til Kroatien

Kroatien er et land, der har oplevet en del og har gennemgået mange forandringer. I dag møder man dog et Kroatien i fuldt flor og spækket med fremragende naturoplevelser og imponerende historiske seværdigheder. Landet gemmer på masser af oplevelser til rejsende, der vælger at udforske landet i det tidligere Jugoslavien.

Fakta

Top
Lokalt navn
Republika Hrvatska
Hovedstad
Zagreb (1.000.000)
Areal
56.538 km2
Primære sprog
Kroatisk
Største religion
Romersk-katolsk
Indbyggere
4.800.000
Styreform
Republik
Geografi
Kysten langs Adriaterhavet er meget bjergrigt særligt den sydlige del af kysten. Inde i landet er der mere fladt, men med mindre bjerge i visse områder.

Rejseforberedelse

Top

Bedste rejsetid

Klimaet i Kroatien varierer dels fra sommer til vinter, dels fra nord til syd. I syd er det generelt Middelhavstemperaturer og -klima i øvrigt, der dominerer, mens den nordlige del af landet mere ligner Centraleuropa, hvad vejret angår. Vintrene kan være temmelig kolde. Men typisk ligger temperaturerne omkring frysepunktet og lidt over.

Rejselitteratur

Pas og visum

Planlægger du en rejse til udlandet, er det vigtig, at dit pas er gyldigt. Du skal være opmærksom på, at det ikke altid er nok, at passet er gyldigt i det tidsrum, du rejser. En del lande kræver, at dit pas skal være gyldigt i månederne efter udrejse af landet. Inden du rejser, er det også vigtigt, at du undersøger, om der kræves visum til de lande, du ønsker at besøge. Du kan få informationer om dette ved de enkelte landes ambassader eller ved det danske udenrigsministerium. Ofte er det muligt at få visum ved indrejse i landet, men vil du undgå ventetid og eventuelle problemer, er det en god ide at søge om visum, inden du rejser hjemmefra.

Helbred og vaccinationer

Inden din afrejse bør du altid tjekke om du har de nødvendige og anbefalede vaccinationer for at rejse i landet. Du kan finde relevant information om både vaccinationer og sundhed generelt i forbindelse med udlandsrejse på Danske Lægers Vaccinations Services webside sikkerrejse.dk. Her kan du også booke tid til vaccination i hele landet.

Toldregler

Når man rejser i udlandet kan det være fristende at købe lidt ekstra spiritus eller parfume med hjem til at forsøde dagligdagen, men må man egentlig det? Toldreglerne ændres fra tid til anden, ligesom der er forskel på, om man har opholdt sig indenfor EU eller udenfor EU. Derfor bør man inden afrejse tjekke toldreglerne, så man ved, hvor meget det er tilladt, man køber med hjem.

Pakkeliste

Står du og skal ud og rejse, er det vigtigt, du overvejer, hvad du vil pakke i kufferten eller rygsækken. Hvad der skal med på turen, afhænger naturligvis af, hvor du skal hen, og hvor længe du skal være væk. Det er altid en god ide at undersøge ting som vejrforhold og eventuelle regler om påklædning i de lande, du gerne vil besøge. Vi har lavet en pakkeliste med ting, der er vigtige at medbringe. Et-to par bukser/nederdele Trøjer/skjorter Undertøj Strømper Godt fodtøj Badetøj, shorts og t-shirts (hvis der er varmt) Lille taske eller rygsæk til penge, solbriller og så videre Gyldigt Pas Eventuelt visum Forsikringspapirer Flybilletter Kreditkort Lidt lokal valuta Eventuelt Vaccinationsattest Toiletsager Solcreme Lille håndklæde Aspirin eller Paracetamol mod smerter og feber Diarrépiller Insektspray Plaster Kondomer Nål og tråd

Husk inden afrejse

Inden du tager på ferie, er der nogle praktiske ting, som er værd at huske. Bekræft eventuelle flybilletter Husk at lukke alle vinduer og lås døren inden afrejse Træk stikket ud til fjernsyn, computer, kaffemaskine og andre el-installationer. Få naboer eller venner til at holde øje med hjemmet, fjerne aviser og post samt vande dine blomster Hvis du er væk i længere tid, så flyt eventuelt din adresse, bed i alle tilfælde familie eller venner om at tjekke din post, betale husleje og regninger.

Lokale forhold

Top

Valuta

Kuna (HRK) Du kan altid se den seneste kurs på valuta her.

Netcaféer

I hovedstaden Zagreb og i de fleste store byer er der internetcaféer og nye skyder op jævnligt.

Nødhjælp

For at tilkalde hjælp i Kroatien skal du ringe på følgende numre: Politi (92) Brandvæsen (93) Ambulance (94) Autohjælp (987)

Drikkepenge

På hoteller og i restauranter forventer man at få ti procent i drikkepenge. Det er også normalt at give taxichauffører cirka ti procent.

Tidszone

Når klokken er 12.00 i Danmark, er den 12.00 i Kroatien

Vægt og mål

I Kroatien benytter man følgende måleenheder: Vægt: kilo Længde: meter Væske: liter

Fotografering

Man bør altid passe på med at fotografere folk i færd med at praktisere deres religion. Og militære installationer skal man selvfølgelig holde sig fra, men derudover er der ingen grund til specielle forholdsregler.

Drikkevand

Vandet kan i princippet drikkes, men det er ikke altid smagen er så god.

Elektricitet

I Kroatien benytter man følgende strømkilde: 220 volts AC, 50Hz.

Opførsel

Der er ikke grund til specielle forholdsregler i Kroatien.

Åbningstider

Butikker har åbent fra 8.00 til 19.00 (mandag-fredag) samt fra 8.00 til 14.00 (lørdag). Kontorer har åbent fra 8.00 til 16.00 (mandag-fredag). Banker har åbent fra 8.00 til 16.00 (mandag-fredag).

Mad og drikke

Det kroatiske køkken er påvirket af mange af de omgivende landes madtraditioner. Blandt specialiteterne hører Sarma, der er farserede kålblade, Kulen, en stærk pølse og forskellige slags fiske- og svinekødsretter. Dertil kommer, at alle regioner har deres specielle egnsretter. Til den gode kroatiske mad drikker kroaterne landets egen vin.

Helligdage

Nytårsdag, 1. januar Helligtrekongersdag, 6. januar Maj dag, 1. maj Uafhængighedsdag, 30. maj Antifascistisk kampdag, 22. juni National Thanksgiving Day, 5. august Allehelgensdag, 1. november Juledag, 25. december Boxing day, 26. december Flytbare helligdage Påske, marts eller april

Overnatning / Hotel

Top

Camping

Der er mere end 200 campingpladser i Kroatien fordelt over hele landet og altså ikke kun ved de store turistmål. Alle pladser opfylder en række minimumskrav, og nogle udlejer endda campingvogne.

Hoteller

Der findes hoteller i forskellige prisklasser i stort set alle byer i Kroatien. Hotelpriserne kan til tider være urimeligt høje. Men bestiller man hjemmefra gennem et rejsebureau, eller "shopper" man lidt rundt er det bestemt ikke umuligt at finde et hotel, hvor kvalitet og pris svarer til pengepungens ambitioner.

Pension

Privat indkvartering er den billigste mulighed for overnatning i Kroatien. Booking sker gennem de lokale turistkontorer, der samtidig klassificerer værelserne, så det er nemmere at danne sig et overblik.

Vandrehjem

Der er seks vandrerhjem af de internationalt godkendte slags. De ligger i fem byer langs Adriaterhavskysten og i hovedstaden Zagreb.

Andre overnatningsformer

Kroatien har lidt over 30 moteller fordelt ud over hele landet. Også de er klassificeret og tildelt en, to eller tre stjerner. Standarden er ofte god og priserne rimelige.

Lokal transport

Top

Fly

Der er jævnlige forbindelser mellem Zagreb og de fire største provinsbyer. Men landet størrelse gør ikke flytransport særligt attraktiv. Book flybilletter her.

Bus

Kroatien har et glimrende bussystem, der forgrener sig ud over hele landet. Busserne er som regel i god stand og priserne relativt lave. Så busserne er meget konkurrencedygtige i forhold til både fly og tog.

Tog

Togene er en del billigere en busserne, men tager tilgengæld en del længere tid. Men det gør måske ikke så meget for Kroatien er et smukt land, ikke mindst oplevet gennem et tog vindue.

Taxi

I de store byer er taxier ikke noget problem at få fat i. De kører som regel efter taxameter.

Billeje

Alle de store udlejningsselskaber har afdelinger i Kroatien. I nogle byer kan man også finde lokale udlejningsfirmaer.

Båd eller færge

Der går en del færger op og ned langs Adriaterhavskysten. Og det er nok den allerbedste måde at opleve kysten på, så det kan varmt anbefales. Nogle rederier har favorable tilbud, hvis man køber flere strækninger. Spørg på havnen eller turistkontoret.

Specielle forhold

Top
Efter uafhængighedskrigen fra Jugoslavien var visse dele af Kroatien, ikke mindst flere af de store turistmål, i en sørgelig forfatning. De jugoslaviske styrker havde i flere tilfælde affyret granater direkte mod de århundrede gamle seværdigheder i blandt andet Dubrovnik. Men det meste, hvis ikke det hele, er genopbygget. Og det er gjort så godt, at nogle ligefrem ser det som en forbedring.
Rejsetype København Billund Aalborg
Flybilletter t/r Fra 1.038,- Fra 945,- Fra 2.537,-
Charter (fly+hotel) Fra 2.025,- Fra 2.633,- Fra 3.695,-
Priserne er oplyst som pris pr. person
Rejsetilbud
Find billige rejser til hele verden
Prissammenligningssiden Travelmarket.dk søger mere end 1.000 websider for at finde den bedste og billigste rejse til dig.