Gamle farverige bygninger, som ligger helt ned til vandkanten

Istrien, Adriaterhavets hjerte

Mette Vaabengaard
Istrien har lidt af det italienske køkken, et kroatisk prisniveau, germansk orden og strandstemning som på de græske øer. Det giver opskriften på en perfekt ferie.

Billige flybilletter til PulaBillige flybilletter til RijekaCharterrejser til Kroatien

En lun brise fra Adriaterhavet lufter i smalle, brostensbelagte gader og spreder en duft af hav og solskin. Nattens fangst har fundet vej til fiskemarkedet nær Valdibora pladsen og ved siden af lokker boder med årstidens friske frugter og grøntsager. Rovinj er bare én af de charmerende fiskerbyer langs Istriens kyster, centreret omkring en historisk bykerne med St. Euphemia kirken på toppen, og en levende havn, hvor lystyachter, turbåde og fiskekuttere duver i vinden.

Fortovscaféerne langs havnen serverer kaffe med mønster i mælkeskummet, og på gågaden Carrera, der forbinder den nye og den gamle bydel, bliver der kigget vinduer og bladret bluser.

Istrien kom næsten umærket gennem borgerkrigen på Balkan, og den hjerteformede halvø har formået at fastholde sin stemning og egenart gennem en broget historie.

Sol, strand og lækker mad
Den afslappede atmosfære appellerer til turister på jagt efter det nye Toscana.

Istrien fører sig frem med et indbydende køkken baseret på friske råvarer fra havet og de omkringliggende skove og marker. De lange klippekyster afbrudt af uberørte sandstrande har masser af plads til sommerens badegæster, soldyrkere og lystsejlere. Historisk interesserede flokkes om gamle romerske og byzantinske ruiner som det fantastiske amfiteater i Pula. De aktive søger ind i baglandet, hvor der er spændende cykel- og vandreture. Og livsnyderne leder efter vilde asparges eller trøfler i skovene og kører rundt langs snørklede vinveje. Istrien har noget for alle.

Legesyge sommerfugle og andre børnevenlige attraktioner
Det gælder også børnene, som garanteret vil mene, at de to første to bogstaver i Istrien skal tages helt bogstaveligt. Derudover lokker diverse akvarier og parker for egern, sommerfugle og okser. Der er naturlige klippehuler som Romualdova Špilja, mange småøer man kan øhoppe imellem, middelalderlige fæstninger, borge og slotte samt turkisblå søer og imponerende vandfald.

Det er ikke uden grund Istrien kaldes Adriaterhavets hjerte. Mange store og små ferierejsende har også tabt deres hjerte til den hyggelige halvø i Kroatien.

Stemningsfulde koncerter
Det Romerske amfiteater i Pula er omgivet af en betagende 30 meter høj mur med 72 buer i to rækker. Arenaen med plads til 20.000 tilskuere blev oprindeligt anlagt til gladiatorkampe. I dag kan man være heldig at opleve koncerter i de stemningsfulde omgivelser.

Vragdykning
I 1914 sank det østrigske dampskib Baron Gautsch ud for Rovinj med 240 passagerer om bord. Vraget ligger oprejst, og er et af de mest populære dykkermål i Adriaterhavet. Det er muligt at komme helt ind i skibet og svømme om kap med ål og makrel i stimer.

Dinoer i naturlig størrelse
Dinosaurusparken i Funtana har virkelighedstro kopier af alle de dinosaurusser, der har levet på jord. Nogle af dem er op til 16 meter høje. De møder parkens gæster med realistiske hyl og børnene kan finde knoglerester, ride på de mindre modeller eller hygge sig med trylleshow og legeplads.

Fotos:
Foto © istockphoto / vm

 Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Privatlivspolitik
Læs vores persondatapolitik.