Det ungarske parlament i Budapest om aftenen, oplyst og spejler sig i Donau-floden.

Rejseguide til Ungarn

Ungarn er med sin natur, sin moderne hovedstad og venlige befolkning et oplagt valg som rejsemål i Østeuropa. Budapest har de mange kulturelle tilbud, og skovene, søerne og vinmarkerne har den flotte natur.

Fakta


  • Magyarország

  • Budapest (1.861.383)

  • 93.030 km2

  • Ungarsk

  • Romersk katolsk

  • 10.400.000 (2000)

  • Republik

  • Ungarn ligger midt i Europa. Landet har Slovakiet som sin nordlige nabo, Ukraine som den nordøstlige og Rumænien som den østlige. Mod vest ligger Østrig og Slovenien og i syd Kroatien og Jugoslavien. Ungarn har et meget bakket landskab især i nordvest. En stor del af landet består af slette (Pustaen). Balatonsøen i vest er den største i Centraleuropa.

Rejseforberedelse

Bedste rejsetid

Ungarn kan besøges året rundt. Om vinteren kan der dog blive temmelig koldt, men vil man have storbyeferie og besøge Budapest, kan man godt vælge en vintermåned. Sommeren kan være rigtig dejlig i Ungarn med høje temperaturer. Her lokker de mange søer, man kan køle sig i.

Rejselitteratur

Køb dine guidebøger her (Reklame)

Pas og visum

Planlægger du en rejse til udlandet, er det vigtig, at dit pas er gyldigt. Du skal være opmærksom på, at det ikke altid er nok, at passet er gyldigt i det tidsrum, du rejser. En del lande kræver, at dit pas skal være gyldigt i månederne efter udrejse af landet.
Inden du rejser, er det også vigtigt, at du undersøger, om der kræves visum til de lande, du ønsker at besøge. Du kan få informationer om dette ved de enkelte landes ambassader eller ved det danske udenrigsministerium.

Ofte er det muligt at få visum ved indrejse i landet, men vil du undgå ventetid og eventuelle problemer, er det en god ide at søge om visum, inden du rejser hjemmefra.

Helbred og vaccinationer

Inden din afrejse bør du altid tjekke om du har de nødvendige og anbefalede vaccinationer for at rejse i landet.
Du kan finde relevant information om både vaccinationer og sundhed generelt i forbindelse med udlandsrejse på Danske Lægers Vaccinations Services webside sikkerrejse.dk. Her kan du også booke tid til vaccination i hele landet.

Toldregler

Når man rejser i udlandet kan det være fristende at købe lidt ekstra spiritus eller parfume med hjem til at forsøde dagligdagen, men må man egentlig det? Toldreglerne ændres fra tid til anden, ligesom der er forskel på, om man har opholdt sig indenfor EU eller udenfor EU. Derfor bør man inden afrejse tjekke toldreglerne, så man ved, hvor meget det er tilladt, man køber med hjem.

Pakkeliste

Står du og skal ud og rejse, er det vigtigt, du overvejer, hvad du vil pakke i kufferten eller rygsækken. Hvad der skal med på turen, afhænger naturligvis af, hvor du skal hen, og hvor længe du skal være væk. Det er altid en god ide at undersøge ting som vejrforhold og eventuelle regler om påklædning i de lande, du gerne vil besøge.
Læs vores artikel, hvor vi giver dig en ultimativ pakkeliste til dine fremtidige ferier og rejser.

Husk inden afrejse

Inden du tager på ferie, er der nogle praktiske ting, som er værd at huske.

Bekræft eventuelle flybilletter

Husk at lukke alle vinduer og lås døren inden afrejse

Træk stikket ud til fjernsyn, computer, kaffemaskine og andre el-installationer.

Få naboer eller venner til at holde øje med hjemmet, fjerne aviser og post samt vande dine blomster

Hvis du er væk i længere tid, så flyt eventuelt din adresse, bed i alle tilfælde familie eller venner om at tjekke din post, betale husleje og regninger.

Lokale forhold

Valuta

Forint (FT)
Du kan altid se den seneste kurs på valuta her.

Netcaféer

Budapest har en adskillige netcafér, men du kan også få netadgang i de andre større byer i landet.

Nødhjælp

For at tilkalde hjælp i Ungarn skal du ringe på følgende numre:
Politi (107)
Ambulance (104)
Brandvæsen (105)

Drikkepenge

Stort set alle, der arbejder med servicefag i Ungarn, forventer drikkepenge. Det er almindeligt at give 10-15 procent, også selvom der er lagt service oven i regningen.

Tidszone

Når klokken er 12.00 i Danmark, er den 12.00 i Ungarn

Vægt og mål

I Ungarn benytter man følgende måleenheder:
Længde: meter
Vægt: kilo

Fotografering

Som hovedregel er der ingen problemer med at fotografere i Ungarn. Man må dog ikke fotografere militære steder. Man bør også være opmærksom på, om der gælder særlige regler på hellige steder som i kirker og moskéer. Som regel vil dette stå på et skilt. Man bør også altid spørge først, hvis man vil fotografere enkeltpersoner.

Drikkevand

Drikkevandet er helt i orden i store og mellemstore byer. Kommer man ud på landet, bør man koge vandet først eller købe drikkevand i butikkerne.

Elektricitet

I Ungarn benytter man følgende strømkilde:
220 volt AC/ 50 Hz

Opførsel

Man kan gå klædt, som man vil i Ungarn. Som regel kan man også gå ind i kirker i shorts og korte ærmer. Rygning er forbudt i offentlige transportmidler og i offentlige bygninger.

Åbningstider

Banker har åbent fra 9.00 til 16.00 (mandag-torsdag) og fra 9.00 til 13.00 (fredag).
Butikker har åbent fra 9.00 til 18.00 (mandag-fredag) og fra 9.00 til 13.00 (lørdag).
Kontorer har åbent fra 8.00 til 16.30 (mandag-fredag).

Mad og drikke

Det ungarske køkken er fyldt med lækre krydrede retter. Paprika er et meget brugt krydderi og kommer især til sin ret i den traditionelle ret pörkölt, også kendt som ungarsk gullaschsuppe. Man skal i øvrigt ikke blive overrasket, hvis man får serveret en klump svinefedt til sin ret. Det er faktisk meningen, at man skal spise det, men heldigvis kommer det som regel ved siden af.
Ungarerne drikker ofte øl til maden, og der sælges mange tyske ølmærker i landet.

Forhold for handicappede

I de større byer og på feriesteder som ved Balatonsøen er der ofte indrettet særlige forhold for handicappede. Rejser man selv, bør man dog undersøge forholdene i de områder, man planlægger at besøge. Ungarerne er et venligt folkefærd, og der er en udbredt vilje til at hjælpe.

Helligdage

Nytårsdag, 1. januar
Revolutionsdagen, 15. marts
Arbejderdag, 1. maj
Forfatningsdag, 20. august
Republikkens grundlæggelse, 23. oktober
Juledag, 25. december
Anden Juledag, 26. december.
Påskemandag, i starten af april
Pinsedag, maj

Overnatning / Hotel

Camping

Der er masser af campingpladser i Ungarn. Især omkring Balatonsøen er der et rigt udbud. Hvis man camperer om sommeren, er det en god idé at tage myggebalsam med.

Hoteller

Der er mange hotelmuligheder i Ungarn. Lige fra de dyre femstjernede til mindre pensioner, hvor man indkvarteres privat.

Pension

Ved Balatonsøen er det muligt at leje bungalows. Bed&Breakfast findes mange steder i form af privat indkvartering, hvor man spiser sammen med familien.

Vandrehjem

Vandrerhjem eller hostels findes i de fleste større byer. Det kan være sværere ude på landet, hvor det er de private pensioner, der dominerer.

Lokal transport

Fly

Der er ingen indenrigsruter i Ungarn.

Bus

Busselskabet Volán kører mellem både store og små byer. Desuden kører de gule og røde langdistancebusser ud til mere afsidesliggende dele af landet.

Tog

Tognettet i Ungarn er langt fra så effektivt som busnettet og bruges mest til fornøjelsesture. Togselskabet MÁV har nogle smukke ture for eksempel rundt om Balatonsøen. Desuden kører United Forest Railways i skov- og bjergområderne.

Taxi

Der er masser af taxier i landet især i Budapest. Det varierer dog noget, om chaufføren kører efter taxameteret eller ej.

Billeje

De store internationale biludlejningsfirmaer har kontorer i Budapest. Der findes også lokale udlejningssteder, men det er ikke nødvendigvis en god forretning at leje bil hos dem.

Båd eller færge

Der er færger på Balatonsøen, på Tisza floden og på Donau mellem Budapest og Esztergom. Men det er mere fornøjelsesture end egentlig transport.

Andre transportformer

I de store og mellemstore byer i Ungarn er der sporvogne. Budapest har desuden en metro, og togselskabet HÉV kører lokalt.

Specielle forhold

Der er et rigt dyreliv i Ungarn. Landet er et mekka for fugleinteresserede, og besøger man nogle af de højeste punkter i landet, kan man se mange rådyr og vilde grise.

Har du fået lyst til at rejse til Ungarn?

Her finder du eksempler på rejser, som vores brugere har fundet tidligere.
Charter (fly+hotel)
Flybilletter t/r
Priserne er oplyst som pris pr. person
Rejsetilbud