Idyllisk bjerglandskab med en klar blå sø i forgrunden og sneklædte tinder i baggrunden.

Rejseguide til Schweiz

Omkranset af Alperne ligger Europas smørhul, Schweiz. Mest kendt er landet nok for sine ure, ost og diskrete banker, men den rejsende vil opdage, at landet repræsenterer meget, meget mere. Det er nemlig ikke uden grund, at Schweiz gennem århundreder er blevet betegnet som Europas klassiske ferieland.

Fakta


  • Schweizerische Eidgenossenschaft (tysk)

  • Bern (129.400)


  • 41.285 km2

  • Tysk (70 procent), fransk (19 procent) og italiensk (8 procent)

  • Romersk-katolsk og protestantisme

  • 7.000.000

  • Republik

  • Schweiz er gennemskåret af floder, dale og de høje alper. De høje bjerge bevirker, at vejret i Schweiz ikke er det mest stabile. Nord for Alperne er klimaet som i Nordeuropa, mens det sydfor bjergene minder meget om det klima, man ellers finder i middelhavslandene.

Rejseforberedelse

Bedste rejsetid

En ferie i Schweiz vil mange nok forbinde med en ferie på ski. Men hvadenten man tager til Schweiz for at dyrke vintersport eller for at nyde den friske bjergluft og opleve landets kultur, kan man gøre det både sommer og vinter.

Rejselitteratur

Køb dine guidebøger her (Reklame)

Pas og visum

Planlægger du en rejse til udlandet, er det vigtig, at dit pas er gyldigt. Du skal være opmærksom på, at det ikke altid er nok, at passet er gyldigt i det tidsrum, du rejser. En del lande kræver, at dit pas skal være gyldigt i månederne efter udrejse af landet.
Inden du rejser, er det også vigtigt, at du undersøger, om der kræves visum til de lande, du ønsker at besøge. Du kan få informationer om dette ved de enkelte landes ambassader eller ved det danske udenrigsministerium.

Ofte er det muligt at få visum ved indrejse i landet, men vil du undgå ventetid og eventuelle problemer, er det en god ide at søge om visum, inden du rejser hjemmefra.

Helbred og vaccinationer

Inden din afrejse bør du altid tjekke om du har de nødvendige og anbefalede vaccinationer for at rejse i landet.
Du kan finde relevant information om både vaccinationer og sundhed generelt i forbindelse med udlandsrejse på Danske Lægers Vaccinations Services webside sikkerrejse.dk. Her kan du også booke tid til vaccination i hele landet.

Toldregler

Når man rejser i udlandet kan det være fristende at købe lidt ekstra spiritus eller parfume med hjem til at forsøde dagligdagen, men må man egentlig det? Toldreglerne ændres fra tid til anden, ligesom der er forskel på, om man har opholdt sig indenfor EU eller udenfor EU. Derfor bør man inden afrejse tjekke toldreglerne, så man ved, hvor meget det er tilladt, man køber med hjem.

Pakkeliste

Står du og skal ud og rejse, er det vigtigt, du overvejer, hvad du vil pakke i kufferten eller rygsækken. Hvad der skal med på turen, afhænger naturligvis af, hvor du skal hen, og hvor længe du skal være væk. Det er altid en god ide at undersøge ting som vejrforhold og eventuelle regler om påklædning i de lande, du gerne vil besøge.
Læs vores artikel, hvor vi giver dig en ultimativ pakkeliste til dine fremtidige ferier og rejser.

Husk inden afrejse

Inden du tager på ferie, er der nogle praktiske ting, som er værd at huske.

Bekræft eventuelle flybilletter

Husk at lukke alle vinduer og lås døren inden afrejse

Træk stikket ud til fjernsyn, computer, kaffemaskine og andre el-installationer.

Få naboer eller venner til at holde øje med hjemmet, fjerne aviser og post samt vande dine blomster

Hvis du er væk i længere tid, så flyt eventuelt din adresse, bed i alle tilfælde familie eller venner om at tjekke din post, betale husleje og regninger.

Lokale forhold

Valuta

Schweizerfranc (CHF)
Du kan altid se den seneste kurs på valuta her.

Netcaféer

Schweiz er rig på netcaféer. Caféerne ligger spredt ud over landet og findes i alle større byer.

Nødhjælp

For at tilkalde hjælp i Schweiz skal du ringe på følgende numre:
Politi (117)
Brandvæsen (118)
Ambulance (144)
Redningshelikopter ((01) 3831111)

Drikkepenge

Selvom drikkepenge generelt ikke er forventet, og de fleste restauranter, taxier og lignende i forvejen inkluderer servicegebyr i deres regninger, vil et lille beløb alligevel ofte være velset.

Tidszone

Når klokken er 12.00 i Danmark, er den 12.00 i Schweiz.

Vægt og mål

I Schweiz benytter man følgende måleenheder:
Vægt: kilo
Længde: meter
Væske: liter

Fotografering

Udvis almindelig høflighed og spørg altid før fotografering.

Drikkevand

I Schweiz kan man roligt drikke af vandhanen, men det tilrådes at undgå at drikke vand direkte fra vandløb, så tag hellere en flaske med på vandretur.

Elektricitet

I Schweiz benytter man følgende strømkilde:
220 volts AC, 50Hz.

Opførsel

Med almindelig høflighed og respekt for lokalbefolkningen kan man nå langt i Schweiz.

Åbningstider

Bankerne har åbent fra 8.30 til 16.30 (mandag-fredag)
Butikkerne har åbent fra 8.00 til 12.00 og fra 13.30 til 18.30 (mandag-fredag). Lørdag dog kun til klokken 16.00.

Mad og drikke

Det schweiziske køkken er både spændende og varieret, alt efter hvor i landet man befinder sig. Landets beliggenhed med grænser til Tyskland, Frankrig og Italien har smittet af på menukortet, der foruden utallige oste domineres af fisk, pølser og forskellige kødretter. Herudover fremstiller schweizerne en legendarisk chokolade, som det bestemt er værd at sætte tænderne i.
Schweiz producerer endvidere glimrende vin.

Forhold for handicappede

Forholdene i Schweiz er generelt gode for handicappede. Hotellerne i den dyrere ende har stort set alle elevator. Det schweiziske turistkontor har desuden udgivet en guide specielt til handicappede.

Helligdage

Nytårsdag, 1. januar
Nationaldag, 1. august
Jul, 25. og 26. december
I nogle dele af Schweiz holder man ligeledes helligdag den 2. januar og 1. maj.

Overnatning / Hotel

Camping

Der findes godt 500 campingpladser i Schweiz.

Hoteller

Der findes mange hoteller i Schweiz, og de er generelt af rigtig god kvalitet. Dog tilrådes det at bestille værelse god tid i forvejen.

Vandrehjem

Schweiz’ vandrehjem er åbne for alle, men unge under 25 år får førsteret.

Andre overnatningsformer

Schweiz er rig på bjerghytter og ferieboliger, og disse er da også som regel så populære, at det tilrådes, at bestille i god tid. Dette kan gøres gennem Schweiz’ turistbureau.
Herudover findes der i Schweiz en lang række hostels og kurhoteller. Oplysninger om disse kan fås gennem Schweiz’ turistbureau.

Lokal transport

Fly

De lokale flyselskaber Swissair og Crossair står for al indenrigsflyvning i Schweiz. Flytransport er hurtig, men meget dyr, hvorfor de fleste benytter bil eller tog i stedet.
Book flybilletter her.

Tog

Schweiz har et meget veludbygget jernbanenet. Det varetages af Schweizerische Bundesbahnen (SBB)

Taxi

Taxier kører i Schweiz med taxametre til henholdsvis lange og kortere ture.

Billeje

Schweiz har et udmærket vejnet, dog kan mange af de utallige veje i bjergene være trange og virke en smule faretruende. Man benytter højrekørsel og skal inden indkørsel i Schweiz udstyre sin forrude med en såkaldt Autobahnvignette. Herudover skal man betale for at køre gennem de to tunneler, der forbinder Schweiz og Italien. Kører man om vinteren, er vinterdæk og snekæder et absolut must, også selvom man, i de pas der måtte være spærrede af vejret, ofte kan få sin bil transporteret med tog.Det er muligt at leje bil fra alle større byer i Schweiz. Dette kan ske gennem sit hotel, lufthavn eller banegård.

Andre transportformer

En stor del af transporten til de mange skisportssteder foregår med bjergbane, og en sådan tur kan ofte være en oplevelse i sig selv.

Har du fået lyst til at rejse til Schweiz?

Her finder du eksempler på rejser, som vores brugere har fundet tidligere.
Fly+hotel
Flybilletter t/r
Priserne er oplyst som pris pr. person
Rejsetilbud